Що нового чекати у Верховній Раді? Відео

Відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков від імені Верховної Ради висловив співчуття рідним і близьким у зв’язку із смертю голови Президії Верховної Ради УРСР у 1984-1990 роках Валентини Семенівни Шевченко.

Дмитро Разумков привітав присутніх із початком третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і відзначив ефективність роботи Парламенту протягом попередньої сесії. «Незважаючи на іноді різні політичні позиції, іноді жорсткі дискусії, як в залі, так і поза його межами, показали достатньо ефективну робот, прийнявши 158 законів в цілому і розглянувши 463 законопроєкти», – поінформував Голова Верховної Ради, зазначивши, що «це дійсно гарний показник».

Керівник Парламенту висловив сподівання, що і під час третьої сесії Верховній Раді дев’ятого скликання вдасться зберегти взятий темп роботи, а також високу якість законів.

Дмитро Разумков нагадав, що Верховна Рада переходить до нового формату роботи. «Нарешті, під час минулої сесії ми ухвалили закон про план законопроєктних робіт Верховної Ради. Це дасть змогу дійсно працювати планово, розуміючи що, за чим і коли буде приймати Верховна Рада України», – сказав він. Сьогодні цим питанням займається Комітет з питань правової політики.

«Станом на сьогодні близько 400 законопроєктів внесено до головного плану і приблизно стільки ж є у додатковому плані», – сказав Голова Верховної Ради.

Він також наголосив, що на цьому тижні до розгляду заплановано ряд важливих законопроєктів, серед яких зміни до Конституції щодо закріплення пропорційної виборчої системи і зменшення кількості народних депутатів. Дмитро Разумков висловив сподівання на хороший результат голосування з цих питань.

Під час свого виступу Дмитро Разумков закликав народних депутатів» більш зважено ставитися до того, що вони говорять, не тільки під час ефірів, а і під час роботи і спілкування з людьми.

«Ми, як і всі люди, можемо робити помилки, однак відповідальність, яка лежить на народних депутатах, більша, ніж на інших», – підкреслив він і закликав парламентарів не відриватися від суспільства, людей і тих проблем, які є у людей. «Не треба забувати, і минулі вибори показали тому приклад, що ситуація може досить швидко змінитись: із не завжди зручних крісел Верховної Ради України можна опинитися знову ближче до людей. Тому я дуже рекомендую всім частіше спілкуватися з людьми, чути проблеми, якщо є можливість, допомагати їх вирішувати», – наголосив Голова Верховної Ради і закликав народних обранців «залишатися людьми», оскільки «значок, мандат, посада народного депутата це не привілей, це – відповідальність».

Дмитро Разумков закликав Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування долучитися до процесу боротьби із новим коронавірусом, щоб всі питання, які будуть стосуватися компетенції Верховної Ради могли оперативно вирішуватися.

На завершення він висловив сподівання, що «Верховна Рада зможе і надалі активно працювати на благо нашої держави».

Головуючий надав слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який подякував усім, хто долучився до створення плану законопроєктних робіт.

Він поінформував, що у плані вперше буде виділено блок основних, інституційних законопроєктів і додатковий – внесення змін і доповнень до існуючих законодавчих актів.

Серед основних законопроєктів Руслан Стефанчук назвав: зміни до Конституції України, кодифікацію законодавчих актів, блок законів первинної розробки і ратифікації.

Окрему увагу Перший заступник Голови Верховної Ради звернув на необхідність «вичищення законодавчого сміття». «Ми повинні разом проаналізувати, які закони і постанови Верховної Ради, а також розпорядження Голови Парламенту вже втратили актуальність, і очистити наше законодавче поле від того, що вже давно не застосовується, з тим, щоб ми мали адекватне, швидке і якісне законодавство», – сказав він.

Також Руслан Стефанчук поінформував, що, з метою відкриття законодавства для інвесторів, які хочуть прийти в Україну, буде визначено перелік законів, які матимуть офіційний англійський переклад і відповідну аутентифікацію від Міністерства закордонних справ України. «Щоб людина, яка хоче зайти в Україну, могла підняти ці законодавчі акти і подивитися: від моменту супроводу її під час внесення інвестицій, до моменту захисту її у суді. Щоб вона могла адекватно усвідомлювати плюси і мінуси, ризики і небезпеки, які можуть у неї виникати», – сказав Перший віце-спікер.

Перший заступник Голови Верховної Ради доповів: «На доручення Голови Верховної Ради, проведена робоча група на якій розглянуто 15 законів на предмет їх відповідності Конституції України і ближчими днями на розгляд Верховної Ради буде внесено відповідний законодавчий акт».

Окрім того, за словами виступаючого, вже напрацьовано перший закон, що стосується народовладдя – це проєкт Закону «Про референдум». Даний законопроєкт проходить широке громадське обговорення і найближчим часом буде внесено до сесійної зали.

Руслан Стефанчук нагадав, що цього тижня розпочинається перехід Верховної Ради України на електронну форму діяльності. «Пів року буде діяти паралельно електронна і паперова форми, що дасть можливість призвичаїтись до нових правил, створити алгоритми процесів і запропонувати абсолютно нову якість діяльності, в першу чергу, для депутатського корпусу», – сказав він.

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк закликала народних депутатів до взаємоповаги і взаємодовіри.

На засіданні виступають представники фракцій і груп.

Руслан Стефанчук як представник Президента у Верховній Раді поінформував, на розгляд яких законопроєктів пропонує звернути увагу на цьому тижні Президент України.

На засіданні виступила Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк.

Далі виступили голови комітетів Верховної Ради та окремі народні депутати.

У п’ятницю, 7 лютого, під час «години запитань до Уряду» вирішили заслухати Міністра енергетики та захисту довкілля України Олексія Оржеля щодо тарифної політики на енергоносії.

Закриваючи засідання Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков нагадав, що сьогодні о 21.00 відбудеться робоча нарада керівництва Верховної Ради, лідерів фракцій і Уряду України щодо економічної ситуації в країні.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *