Надання Україні військової допомоги з боку Сполучених Штатів було розблоковано після зустрічі з Віце-президентом США Майком Пенсом у Варшаві – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що надання Україні військової допомоги з боку Сполучених Штатів було розблоковано після його зустрічі з Віце-президентом США Майком Пенсом у Варшаві, а у телефонній розмові з Президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом питання допомоги не порушувалося.

«Зі зброєю наші дзвінки не пов’язані жодним чином», – сказав Глава держави під час прес-марафону.

Володимир Зеленський зазначив, що надання військової допомоги Україні було призупинене ще в липні, але це питання не було предметом його розмови з Дональдом Трампом.

«Вони заблокували (військову допомогу. – Ред.) ще до того, як у нас була розмова, але про це в розмові не йшлося. Маю на увазі, що я навіть не знав. Ми потім говорили з міністром оборони, і він сказав, що у нас є проблема, заблокували ці гроші. Коли ми говорили з Дональдом Трампом, цього питання не було зовсім», – зазначив Президент.

За словами Володимира Зеленського, коли міністр оборони повідомив про проблему замороження військової допомоги, він знав, що обговорюватиме це питання під час зустрічі з Віце-президентом США Майком Пенсом у Варшаві в рамках участі у меморіальних заходах з нагоди 80-ї річниці початку Другої світової війни.

«Ми поговорили, і я йому сказав, що це неможливо, будь ласка, вплиньте на це, і ми очікували рішення від США. У нас була зустріч, вона була предметна й дуже гарна, і після нашої зустрічі Америка розблокувала, і ще додатково надала 140 мільйонів доларів. Тому шантажу не було, оскільки це не було предметом нашої розмови (з Президентом США. – Ред.)», – підкреслив Глава держави.

За його словами, головні акценти телефонної розмови з Дональдом Трампом стосувалися відновлення інтенсивного діалогу України та США. «Я хотів потужної підтримки з боку США, я справді хотів зустрітися, і не було ніяких умов зустрічі – ні через «Бурісму», ні через зброю. Ми просто мали налагодити відносини, мала бути перша зустріч», – констатував Володимир Зеленський.

Президент України також повідомив, що мав на меті запросити Дональда Трампа відвідати Україну з візитом, щоб він поспілкувався з представниками української влади та побачив Україну на власні очі. Таку пропозицію Глава держави планував озвучити під час зустрічі з Президентом США, яка мала відбутися у столиці Польщі. Але після зміни представника Сполучених Штатів на заходах у Варшаві була запланована та проведена зустріч президентів двох країн у Нью-Йорку.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *