Зараз опрацьовується дата саміту у Нормандському форматі. Франція та Німеччина запропонують її Росії – Президент України

Наразі ведуться переговори щодо дати зустрічі у Нормандському форматі на найвищому рівні. Німеччина та Франція найближчим часом запропонують дату саміту Росії, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Під час прес-марафону Глава держави зауважив, що Франція, Німеччина та Україна попередньо запропонували провести зустріч у Нормандському форматі 16 вересня, однак російська сторона цю дату не підтвердила та не погодила.

Володимир Зеленський наголосив, що в цілому було нелегко домовитися про проведення саміту лідерів «Нормандської четвірки».

«З 2016 року його не було. В принципі, було відчуття, що це нікому з влади не потрібно. Ми сказали: нам потрібно. Нам потрібно дивитися одне одному в очі, зрозуміти, хто чого хоче, і зрозуміти реальні кроки, коли і як ми можемо закінчити війну, бо ми дуже цього хочемо», – наголосив Президент України.

Він підкреслив, що зустріч у Нормандському форматі необхідна для закінчення війни. За його словами, для організації цих переговорів було здійснено низку кроків назустріч: відбулося розведення сил у районі Станиці Луганської, відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб, підтверджено так звану формулу Штайнмаєра. Далі мало відбутися відведення сил у районі Золотого та Петрівського. «Це не умови, а те, що було, обговорювалося в Мінську… Кожна зі сторін повинна показати, що вона хоче закінчити війну», – зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський зауважив, що нині дата зустрічі «Нормандської четвірки» обговорюється. Зокрема, про це йшлося під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель 9 жовтня. Очільниця німецького уряду обговорить це питання з французькою стороною. «Потім вони пропонуватимуть дату російській стороні. У мене є варіанти дат, на які ми погоджуємось. Бо я рахую кожен день… Всі кажуть: куди ти рвешся в Нормандський формат? У мене є табличка з прізвищами (загиблих на Донбасі. – Ред.). За два дні одна людина – ось вам статистика. Мені треба поспішати чи не треба?» – сказав Президент.

Також Глава держави зазначив, що Нормандський формат – це ще й можливість повернення до вирішення питання окупованого Криму. «Просто повернення його хоча б до обговорення. Зараз не існує будь-якого треку, де обговорюється це питання. Питання Криму поки що існує в санкційному форматі», – констатував Володимир Зеленський.

Що ж до закону про так званий особливий статус Донбасу, то Президент укотре підкреслив, що він розроблятиметься у тісній співпраці з суспільством і враховуватиме «червоні лінії».

«Яким буде новий закон про особливий статус? «Червоні лінії» ми готові обговорювати з журналістами, суспільством. І тільки після цього – з Верховною Радою, лише після цього – голосувати», – резюмував Глава держави.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *