Закарпатські аудитори виявили втрати місцевих бюджетів Берегівського району

Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області під час державного фінансового аудиту виконання місцевих бюджетів Берегівського району за період з 01.01.2015 по 31.03.2018 виявили недоотримання бюджетами доходів на суму 4,6 млн грн, неефективні управлінські дії, що можуть призвести до непродуктивних витрат на суму 0,5 млн грн, фінансових порушень, що призвели до втрат майже на 1,0 млн грн.

Аудитори виявили, що місцеві бюджети району втрачають доходи через невикористання всіх реальних можливостей за операціями із земельними ресурсами, відсутність контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу земельних ділянок комунальної власності, неефективне використання водних ресурсів, невикористання сільськими та селищними радами повною мірою своїх повноважень щодо залучення інвесторів відповідно до затверджених порядків залучення, розрахунку розміру і використання коштів пайової участі , надання в оренду об’єктів комунальної власності за заниженими орендними ставками, відсутність за виконанням рішень сесій місцевих рад.

Крім того, аудит визначає інші можливі резерви наповнення бюджетів району за рахунок залучення додаткових надходжень (зокрема, надходжень від туристичного збору). За офіційною інформацією, у районі зареєстровано всього 8 туристично-рекреаційних об’єктів. При цьому, як установлено під час аудиту, згідно з інтернет-джерелами, рекламою та оголошеннями послуги з туризму надають майже в кожному селі Берегівського району. Бюджетом тільки однієї сільської ради, на території якої неофіційно функціонує 6 об’єктів, що пропонують надання послуг з тимчасового проживання, при одному зареєстрованому об’єкті, що сплачує туристичний збір, за досліджуваний недоотримано бюджетом 145 тис. грн.

Окрім того, у трьох бюджетних установах Берегівського району виявлено порушень законодавства за період 2015-2017 роки та І квартал 2018 року на загальну суму майже 0,7 млн грн.

За результатами контрольного заходу державні аудитори надали 8 рекомендацій щодо наповнення місцевих бюджетів доходами, шляхів удосконалення управління бюджетними коштами та посилення фінансової дисципліни.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *