Встановлено причини мору риби у р. Кальчик на Донеччині

У липні до Маріупольської міської ради надійшло звернення від мешканця селища Старий Крим про нібито забруднення річки Кальчик невідомою речовиною, що призвело до появи неприємного запаху води та загибелі риби. Після проведеного обстеження річки фахівці встановили, що причиною цього стало природнє явище зниження кисню у воді, яке спровокувало виникнення часткової гіпоксії у риби та раків.

Для розслідування даної ситуації управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Маріупольської міської ради створило комплексну комісію за участю спеціалістів Маріупольського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, Державної інспекції з охорони природного середовища, Маріупольської міської філії ДУ «Донецький лабораторний центр МОЗ України», КП «Міськводоканал», Державної Азовської екологічної інспекції та органів місцевого самоврядування с. Старий Крим.

Комісія ретельно обстежила прибережну зону річки – невелика річка з неоднаковим характером русла. Зона забруднення розташована на звивистій ділянці з уповільненим плином. Стаціонарних джерел забруднення річки хімічного або біологічного походження на вказаної ділянці та вище за течією немає.

При комісійному обстеженні фахівці відзначили нехарактерний білястий колір води, неприємний запах, частковий мор риби та раків. Живі представники фауни також були присутні в річці. При огляді не були виявлені потенційні причини даного явища та фактори, що могли б вказати на причину забруднення річки, мор риби і раків. Комісія встановила, що напередодні забруднення річки пройшли дощі після тривалого періоду посухи.

Спеціалісти Маріупольського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області спільно з представниками Донецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби відібрали зразки риби та раків для патоморфологічних та хіміко-токсикологічних досліджень. Після отриманих результатів вміст токсичних елементів (свинцю, кадмію, ртуті) не перевищує встановлених норм. Вміст пестицидів: гексахлорциклогексану (альфа, бета, гамма-ізомери), 4,4 ДДТ, 4,4 ДДЕ, 2,4-Д амінна сіль не перевищують норм.

При розтині тушок риби та раків були виявлені патологоанатомічні зміни, що свідчать про ймовірне кисневе голодування особин риби та раків.

Після проведеного аналізу всіх факторів (огляд місця події, природні умови, які склалися на даний час та лабораторні дослідження представників фауни і річкової води зроблені державною інспекцією навколишнього середовища, КП «Маріупольське ВУВКГ» та Азовською морською екологічною інспекцією) фахівці зробили висновок про природне явище зниження кисню у воді та виникнення часткової гіпоксії у риби та раків.

Фахівці забезпечили організацію та проведення обмежувально-заборонних заходів у поймі річки Кальчик, а саме: заборона купання, ловлі риби та раків, використання річкової води для інших господарсько-побутових цілій, заборона збору, вживання у їжу та продажу риби та раків. На вказаній дільниці встановлені  таблички з вказаною інформацією.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *