До лікарні через отруєння в дитячому таборі вже потрапили майже сотня осіб

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області станом на 18.07.2018 з позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Яструбок», філія «Орлятко» Лиманського району Донецької області з ознаками гострої кишкової інфекції до лікувальних закладів Донецької області було госпіталізовано 91 постраждалих, з них 76 дітей та 15 дорослих з попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт?».

На сьогодні триває комплексне санітарно-епідеміологічне розслідування спалаху за участю спеціалістів Держпродспоживслужби в Донецькій області, фахівців ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України», департаменту охорони здоров’я та департаменту соціального розвитку Донецької облдержадміністрації з відбором зразків довкілля, мікробіологічним обстеженням персоналу закладу.

Відібрано зразки проб харчових продуктів, води, змиви з об’єктів довкілля, обстежено персонал закладу.

ДЗОтаВ «Орлятко» розрахований на 150 місць. Поточна зміна була другою, розпочалася з 14.07.2018 (на відпочинок заїхало 134 дитини, у т.ч. 35 дітей до 15 років).

За попередніми результатами епідрозслідування встановлено, що перший випадок захворювання виник 15.07.2018 у працівника харчоблоку, наступні випадки захворювання почали реєструватися з 16.07.2018 та 17.07.2018 серед дітей всіх 4-х загонів оздоровчого закладу.

У ході проведення обстеження харчоблоку виявлено ряд порушень санітарного законодавства, зокрема:

до роботи на харчоблок працівником медпункту було допущено працівника з ознаками захворювання на дисфункцію кишківника (працювала 16-17.07.2018);

для харчування дітей використовуються  страви, які не включені в узгоджене Держпродспоживслужбою перспективне меню (щоденне меню не затверджено адміністрацією закладу);

незадовільно ведеться облік харчових продуктів (відсутній журнал швидкопсувної продукції);

недотримується товарне сусідство у холодильному обладнанні, температурні режими зберігання харчових продуктів (відсутні стікери з датами приготування страв);

прийнято на роботу працівників кухні без проходження медичного огляду в установленому порядку;

працівники недотримуються вимог особистої гігієни (відсутнє мило, антисептик, рушники для обтирання рук) тощо.

За ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області прийнято рішення про закриття табору та припинення будь-якої діяльності з приймання дітей на оздоровлення та відпочинок з 18.07.2018.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області 17.07.2018 направило подання до Лиманського відділення поліції Славянського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області щодо порушення кримінального провадження за фактом порушення санітарно-епідеміологічних вимог за статтею 325 ч.1 Кримінального кодексу України.

Підготовлені матеріали на засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Донецької обласної державної адміністрації.

Проведення протиепідемічних заходів триває.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *