Лікарі продавали дітей: порушено кримінальну справу

У понеділок, 16 липня 2018 року, відбувся спільний брифінг Генерального прокурора України Юрія Луценка та Голови Національної поліції України Сергія Князєва щодо протидії торгівлі людьми та укладанню інших незаконних угод, об’єктом яких є людина.

Юрій Луценко зазначив, що в європейському суспільстві Україна позиціонується як один із світових центрів сурогатного материнства при тому, що це питання залишається недостатньо врегульованим на законодавчому рівні.

Так, управлінням з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом укладення незаконних угод, об’єктом яких є людина, та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 1, 3 ст. 149, ч. 3 ст. 212 КК України. Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України при оперативному супроводженні Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми, та Міжрегіонального оперативного управління Державної фіскальної служби України.

Так, Генеральний прокурор України повідомив, що у 2010 році громадянином Республіки Молдова, який одночасно є громадянином Федеративної Республіки Німеччина, на території України організовано діяльність медичного центру з надання медичних послуг в області репродуктивної медицини. На початку 2011 року клієнтами цієї клініки стало подружжя громадян Італійської Республіки, які уклали із вищевказаним представником цього медичного центру договір про надання медичних послуг щодо здійснення допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) методом сурогатного материнства. Останні зобов’язались виростити для них немовлят за оплату в сумі 30 тис євро.

«Далі разом із Національною поліцією ми здійснювали ряд заходів, які показали шлях вчинення злочину. Варто відмітити, що потенційні батьки на момент запліднення, як встановлено слідством, навіть не перебували на території України і не надавали свого біоматеріалу», – зазначив Юрій Луценко і пояснив, що такі дії є явно незаконними, оскільки згідно із вимогами хоча б один із батьків дитини, народженої за допомогою ДРТ методом сурогатного материнства, повинен мати генетичну спорідненість з плодом. Враховуючи, що громадяни Італійської Республіки за станом здоров’я не могли мати власних дітей, відповідно вони не мали і не могли мати ніякої генетичної спорідненості із плодом, який виношувала сурогатна матір, яка про такий факт обізнана не була.

«В разі, якщо немає такої спорідненості, то очевидно, що йдеться про просто українське немовля, яке незаконно кримінальним способом передається, фактично продається в іншу країну, що, на жаль, і сталось у цьому випадку», – зауважив Юрій Луценко.

Також Генеральний прокурор України повідомив, що італійське подружжя, використовуючи завідомо підроблені документи вищевказаного медичного центру, в органах державної реєстрації актів цивільного стану зареєструвало себе батьками новонародженої дитини та у жовтні 2011 року вивезли її до Італії.

За вчинення зазначених протиправних дій представник медичного центру отримав від громадян Італії грошові кошти в сумі 32 тис євро. При цьому сурогатній матері було сплачено 6 тис євро.

Проте, як зазначив Юрій Луценко, факт повідомлення завідомо неправдивих відомостей про походження дитини було виявлено правоохоронними органами Італії, якими проведено генетичну експертизу, що спростувала можливість походження немовля від подружжя громадян Італії, та останніх притягнуто до кримінальної відповідальності та дитину передано до органів опіки та піклування.

«На території нашої країни ми розслідували цю справу, і прокурорами управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, які працювали разом з представниками Національної поліції, представнику зазначеного медичного центру повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України, а головному лікарю цього ж медичного центру – за ч. 3 ст. 149, ч. 1 ст. 366 КК України», – повідомив Генеральний прокурор України та поінформував, що відповідно до кримінального законодавства інкриміновані злочини є особливо тяжкими, за вчинення яких передбачене покарання у вигляді позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Одночасно Юрій Луценко поінформував, що представники зазначеного медичного центру оголосили про тиск на їхній законний бізнес. В результаті чого лише за 3 місяці досудового розслідування до Генеральної прокуратури надійшло 43 звернення від 31 народного депутата з цього приводу. Всі ці звернення спрямовані виключно з метою вчинення тиску на слідчих та прокурорів, а у їх змісті викладена непідтверджена інформація.

«Вцілому йдеться не лише про поодинокий випадок, йдеться про те, що зазначений медичний центр провів щонайменше 1 000 операцій по сурогатному материнству, і, на жаль, ми бачимо, що у багатьох випадках не було дотримання норм закону. У зв’язку з цим, слідство буде наполягати на арешті всіх, хто обґрунтовано підозрюється у скоєнні даного злочину», – констатував Генеральний прокурор України та додав, що одночасно триває процес зібрання доказів щодо ухилення службових осіб медичного центру від сплати податків у особливо великих розмірах, оскільки, як установлено співробітниками ДФС України, отримані від іноземних громадян грошові кошти за надання послуг сурогатного материнства ніяким чином не декларувалися, відповідні суми податків на них не нараховувалися та не сплачувалися.

«Реалізацією цього проекту, щодо якого дуже ефективно допомагає Генеральна прокуратура, Національна поліція вийшла на новий рівень розслідування кримінальних проваджень, які до цього часу не мали у нас у державі перспектив судових розслідувань», – зазначив Сергій Князєв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *