Під час ревізії у Національному антарктичному науковому центрі виявили порушень на 85 мільйонів гривень

Державною аудиторською службою України проведено ревізію фінансово-господарської діяльності державної установи «Національний антарктичний науковий центр» (далі – ДУ НАНЦ) за період з 01.01.2014 по 01.03.2018.

Ревізією встановлено фінансових порушень загалом на суму 85 619,3 тис. грн, з яких порушення, що призвели до втрат, – 1179,5 тис. грн, а також низку інших порушень фінансової дисципліни (порушень з ведення бухгалтерського обліку, бюджетного законодавства тощо) на суму 84 439,8 тис. грн. Окрім цього, установлено порушення при проведенні процедур закупівель.

Через недотримання вимог Положення про Українську антарктичну експедицію та Норм забезпечення учасників українських антарктичних експедицій, ДУ НАНЦ у 2014-2017 роках використано бюджетних коштів на закупівлю продуктів харчування та придбання особистих засобів гігієни зимівників, не передбачених затвердженими нормами, загалом на суму 654,7 тис. грн.

На порушення вимог Типового положення з планування, обліку і калькулювання собівартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт завищено вартість наукових робіт суму 68,4 тис. грн.

З порушенням норм законодавства відшкодовано 30 тис. грн витрат на закордонні відрядження та направлено у короткострокову сезонну антарктичну експедицію осіб, участь яких була необов’язковою, на що витрачено понад 70 тис. грн бюджетних коштів.

За результатами проведеної в ДУ НАНЦ інвентаризації встановлено нестачу біологічних та геологічних зразків на суму 123,0 тис. гривень.

Також ревізією встановлено низку інших порушень фінансової дисципліни, а саме: антарктичне польове забезпечення нараховувалося та виплачувалося у занижених розмірах, що призвело до недоотримання учасниками основних (зимівників) та сезонних експедицій коштів на загальну суму 1013,0 тис. грн; завищено потребу в бюджетних коштах на оплату праці та, як наслідок, затверджено бюджетні асигнування у завищених розмірах на загальну суму 1 072,9 тис. грн; у 2015-2016 роках ДУ НАНЦ взято бюджетних зобов’язань на суму 40 218,9 тис. грн шляхом укладення договорів з компанією Bomelevia Investments Limited за відсутності на момент укладання договорів затверджених кошторисами бюджетних асигнувань, що є бюджетним правопорушенням; у бухгалтерському обліку ДУ НАНЦ занижено вартість основних засобів антарктичної станції «Академік Вернадський» на суму 42 135,0 тис. гривень.

Ревізією встановлено порушення вимог законодавства про закупівлі. Зокрема, у 2017–2018 роках з переможцем тендеру ТОВ «ІНТЕРПРОМФЛОТ» укладено договорів на загальну суму 70 700 тис. грн., при цьому, без правових підстав застосовано положення пункту 3 частини другої статті 35 Закону України «Про публічні закупівлі».

Про результати ревізії проінформовано Міністерство освіти і науки та її матеріали передано до правоохоронних органів.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *