Ралі-рейд на квадроциклах завдав збитків НПП «Олешківські піски» на 2 млн грн

Через порушення природоохоронного законодавства організаторами об’єднаних етапів чемпіонатів Європи та України з ралі-рейдів на квадроциклах (бахи), що відбувалися 23-24 червня 2018 року на Херсонщині, Національному природному парку «Олешківські піски» заподіяно збитків на більш як 2 мільйони гривень.

        Як повідомили у Державній екологічній інспекції у Херсонській області, Організаційний комітет із питань підготовки та проведення ралі-рейдів, які проводяться під егідою Міжнародної Європейській Федерації мотоциклетного спорту (FIM-Europe),  спочатку погодив схему траси за межами НПП «Олешківські піски». Проте перед початком змагань головний суддя змагань самовільно змінив напрямок траси і змагання розпочалися безпосередньо на території парку. 

  Адміністрація НПП «Олешківські піски»  відразу звернулася до Державної  екологічної  інспекції у Херсонській області із заявою про виявлені факти порушення природоохоронного режиму на території парку. 

      Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області провели перевірку вказаних фактів та спільно із адміністрацією природного парку зафіксовали безперервний рух квадроциклів, мотоциклів та бахів по території природоохоронного науково-дослідного відділення «Раденське».  За попередніми підрахунками розмір заподіяної шкоди цим правопорушенням становить 2 млн  190 тис. 240 гривень.

Адміністрацією парку також  направлено заяву про кримінальне правопорушення для внесення необхідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою правовою кваліфікацією ст. 252 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження територій взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду).

    Крім того, на організатора змагань складено адміністративний протокол про адміністративні правопорушення та направлено листи для вжиття  заходів реагування голові Херсонської обласної державної адміністрації, начальнику Олешківського ВП ГУНП України в Херсонській області, голові Олешківської РДА.

ДОВІДКА: Олешківські піски з 2010 року є національним природним парком.  Вони простягаються на 30 кілометрів із заходу на схід і на 150 км – з півночі на південь. Загалом ця пустеля займає понад 1600 квадратних кілометрів і  є однією з найбільших пустель у Європі.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *