Затверджено Методику визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів

Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило наказом Мінприроди Методику визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів».

Прийняттю цього рішення передувала велика експертна робота та  тривалі дискусії і переговори за участі провідних вчених, представників громадських організацій та державних органів виконавчої влади.

Положення цих документів встановлюють критерії і порядок проведення робіт з виявлення цінних старовікових лісів та їхнє визначення як пралісів, квазіпралісів або природних лісів, а також надання їм статусу пралісових пам’яток природи.

За словами директора Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду, прийняття Методики – це важливий практичний крок до розширення мережі природоохоронних територій та збереження старовікових лісів.

За даними Держлісагенства і наукових організацій в Україні є близько 110 – 130 тис. га лісів віком понад 120 років, з яких до пралісів, квазіпралісів або природних лісів може бути віднесено близько 95 тис. га. 49 тис. га цих лісів уже  заповідані – увійшли до складу національних природних парків, біосферних та природних заповідників. Інші 46 тис. га старовікових лісів потенційно можуть отримати статус пралісових пам’яток природи і збережені для прийдешніх поколінь після їх ідентифікації.

Нагадаємо,  що протягом останнього року, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони старовікових лісів згідно з Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат», Мінприроди провело значну роботу з розроблення та затвердження двох нормативно-правових документів, що забезпечать належне збереження цінних старовікових лісів.

Мінприроди висловлює особливу подяку за участь в опрацюванні зазначених методик Всесвітньому фонду дикої природи (WWF) і фахівцям Мінагрополітики, Мін’юсту, Держлісагентства, Державної регуляторної служби, ВО «Укрдержліспроект», УкрНДІгірліс, Національного лісотехнічного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Національної академії наук України та Національної аграрної академії наук України.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *