Останні новини із зони АТО

Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, зафіксувавши понад 2 000 вибухів, з яких 220 оцінено як запуск ракет із реактивних систем залпового вогню (РСЗВ).

Так, уночі 28 лютого в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька спостерігачі чули 35 вибухів невизначеного походження за 3–6 км на північний захід. Уранці 1 березня, здійснюючи патрулювання на південний схід від підконтрольного «ДНР» Донецького аеропорту (8 км на північний захід від центру міста), спостерігачі чули 26 вибухів невизначеного походження за 4–5 км на північ.

Увечері 28 лютого та вночі 1 березня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 7 снарядів, що пролітали із півночі на південь, а затим — загалом 2 вибухи невизначеного походження та 58 снарядів (з них 29 з півночі на південь і 29 із заходу на схід). Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 4–6 км на східно-південний схід. Уранці 1 березня ця камера зафіксувала 36 вибухів невизначеного походження за 3–6 км на схід і східно-південний схід. Надвечір камера зафіксувала 69 вибухів невизначеного походження за 4–5 км на східно-південний схід, 10 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу за 2–4 км на східно-південний схід, і 3 снаряди з півночі на південь за 4–6 км на східно-південний схід.

Упродовж дня 1 березня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом понад 5 годин, члени патруля Місії чули 53 вибухи невизначеного походження, один серію безперервних і одночасних вибухів, яка тривала 13 хвилин, а також інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів переважно на відстані 1–5 км на захід. Патрулюючи в Авдіївці понад 4 години, команда Місії чула 66 вибухів невизначеного походження за 2–5 км у секторі від південного сходу до заходу.

Увечері 28 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) СММ чула один залп (щонайменше з 20 ракет) із РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) і 615 вибухів, оцінених як постріли з систем озброєння невстановленого типу — усі за 8–10 км на південний захід. У другій половині дня 1 березня з тієї ж позиції спостерігачі чули 168 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південний захід і 16 вибухів невизначеного походження за 7–8 км на західно-північний захід. Увечері 28 лютого в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда Місії чула 103 вибухи невизначеного походження за 3–5 км у секторі від півдня до південного заходу. Спостерігачі також зафіксували 2 серії безперервних одночасних вибухів за 3–5 км на південно-південний схід, одна з яких тривала 25, а друга — 30 хвилин. З тієї ж позиції наступного ранку СММ чула 21 вибух невизначеного походження за 3–5 км на південно-південний схід, а в другій половині дня — 61 вибух невизначеного походження за 3–5 км на схід, південний схід і південь.

Увечері 28 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 62 вибухи невизначеного походження за 4–6 км і 8–10 км на північно-північний захід. 1 березня в підконтрольному «ДНР» с. Новогригорівка (61 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 12 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на південний схід і 25 вибухів, оцінених як вогонь з артилерії калібру 152 мм за 12–15 км на західно-південний захід.

Протягом дня 1 березня, перебуваючи в підконтрольному урядові с. Нетайлове (22 км на північний захід від Донецька), упродовж 20 хвилин СММ чула 40 серій вибухів (по 5–8 вибухів у кожній), які, за оцінками, були спричинені запуском ракет РСЗВ (БM-21) за 10 км на західно-південний захід.

Увечері 28 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала один вибух невизначеного походження та 4 трасуючі снаряди із заходу на схід — усі на невизначеній відстані на північ від місця, де встановлена камера. Уранці 1 березня камера зафіксувала один трасуючий снаряд із південного сходу на північний захід і один вибух невизначеного походження, а затим — загалом 15 трасуючих снарядів (13 із заходу на схід, один зі сходу на захід і один із південного сходу на північний захід) на невстановленій відстані на північний схід.

Упродовж дня 1 березня, здійснюючи патрулювання у двох різних місцях у підконтрольному урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя) упродовж приблизно трьох годин, члени патруля Місії чули 100 вибухів, оцінених як вогонь з автоматичних гранатометів, і 116 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на схід, південно-південний схід і південний схід, а також 20 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на східно-південний схід. Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 18 вибухів, оцінених як постріли з систем озброєння невстановленого типу, і 2 вибухи — як постріли з міномета калібру 120 мм за 5–8 км на південний захід.

У Луганській області СММ зафіксувала більшу кількість порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема майже 500 вибухів супроти 130 відповідно).

Увечері 28 лютого та в ніч на 1 березня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда Місії чула 424 вибухи невизначеного походження та майже 90 черг зі стрілецької зброї — усі за 10–20 км у секторі від південного заходу до північного заходу. У другій половині дня 1 березня з тієї ж позиції СММ чула один вибух невизначеного походження за 10 км на західно-південний захід. 1 березня в підконтрольному урядові смт Комишуваха (68 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 8 вибухів від артилерійського вогню (4 постріли та 4 розриви) за 2–10 км на південний схід і південь. У підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) спостерігачі чули 2 вибухи невизначеного походження за 5–7 км на схід, а затим — 5 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 7–10 км на південний захід.

СММ зафіксувала пошкодження, спричинені обстрілами. У підконтрольному урядові Карбоніті (у межах Золотого, 60 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили свіжу вирву в районі водопостачальної підстанції. Вирва утворилася на відстані 10 м від західної стіни будівлі підстанції. Члени патруля Місії зафіксували осколки на стіні будівлі та зламані гілки на деревах, які росли поблизу. Вони визначили, що вирва утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного з південного напрямку. Команда СММ запускала безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) для проведення аналізу другої свіжої вирви, що утворилася в полі приблизно за 200 м на північ від будівлі підстанції. Спостерігачі визначили, що вирва виникла внаслідок розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного зі східного або східно-південно-східного напрямку.

У Київському районі підконтрольного «ДНР» Донецька, приблизно за 25 м від п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку на вул. Новоросійської, члени патруля Місії бачили вирву, поряд з якою лежав хвостовий стабілізатор мінометної міни калібру 120 мм. Через те, що вирва була заповнена водою, вони не змогли визначити тип застосованого озброєння, напрямок вогню та приблизну дату, коли виникла ця воронка.

Команда СММ за сприяння Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. У Світлодарську та Дебальцевому Місія спостерігала за ремонтно-відновлювальними роботами на лініях електропередачі між Світлодарськом і підконтрольним «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська).

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Здійснюючи патрулювання понад годину на північному краю ділянки розведення в районі Золотого, СММ чула 12 черг, 6 пострілів із великокаліберного кулемета і 8 пострілів зі стрілецької зброї — усі за 0,3–2 км на південь і південно-південний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення), а також 2 вибухи невизначеного походження за 2–3 км на південь. Встановити, сталися вони на ділянці розведення чи за її межами, не вдалося. Члени патруля Місії також чули 15 вибухів (13 оцінено як артилерійський вогонь і 2 — як вогонь із систем озброєння невстановленого типу) за 3–5 км у секторі від західно-південного заходу до південно-південного сходу — усі, за оцінками, сталися за межами ділянки розведення. Приблизно за 150 м від блокпоста «ЛНР» на південному краю ділянки розведення спостерігачі бачили фрагменти двох снарядів безвідкатної гармати (СПГ-9), які застрягли в ґрунті.

Патрулюючи упродовж приблизно години в Петрівському, СММ чула 3 черги з великокаліберного кулемета і 3 постріли зі стрілецької зброї за 2–4 км на південно-південний схід. За оцінками спостерігачів, це сталося за межами ділянки розведення.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо типів озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольному уряду с. Окнине (53 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії бачили 2 нерухомі самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм), що є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання 28 лютого команда СММ зафіксувала 12 танків (невстановленого типу) поблизу підконтрольного урядові с. Парасковіївка (75 км на північ від Донецька).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і засобів ППО в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 7 броньованих машин (п’ять БРДМ і два БТР) на військовому об’єкті на західній околиці с. Первомайське (17 км на північний захід від Донецька); один БТР і військову вантажівку, до якої була причеплена зенітна установка (ЗУ-23) і яка рухалася в східному напрямку за 2 км на захід від с. Карлівка (25 км на північний захід від Донецька); і 3 МТ-ЛБ, які рухалися у південному напрямку за 6 км на північ від Станиці Луганської.

У непідконтрольних уряду районів спостерігачі бачили одну БМП-1, яка рухалася на північ південніше Новогригорівки; один нерухомий МТ-ЛБ зі встановленою на ньому зенітною установкою (ЗУ-23-2) і щонайменше ще один МТ-ЛБ, що стояв у с-щі Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська); а також 2 БМП-1 у с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська), які стояли вздовж лісопосадки.

СММ продовжила фіксувати наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. 28 лютого в підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) команда Місії бачила боєприпас, що не розірвався та лежав у лісопосадці, приблизно за 80 м від головної дороги і 85 м від будинків. Спостерігачі визначили, що це був артилерійський снаряд калібру 122 мм.

1 березня на дорозі, яке веде від підконтрольних «ЛНР» районів на північ від мосту в підконтрольному урядові Щасті, спостерігачі вперше помітили предмет, який, на їхню думку, був саморобним вибуховим пристроєм (СВП), який складався з двох трубок (зі спусковим механізмом угорі). Ці елементи були обгорнуті синьою ізолентою та закріплені колючим дротом унизу дорожнього знака. Також спостерігачі бачили 4 протитанкові міни, що лежали на дорозі (див. Щоденний звіт СММ від 1 березня 2017 року).

У Донецькому аеропорту, за спостереженнями СММ, майже всі будівлі були зруйновані, і там були боєприпаси, що не вибухнули, а також СВП. На дорозі від вантажного під’їзду до одного з терміналів спостерігачі бачили ракету від БМ-21, яка застрягла в асфальтовому покритті, а також гранату ВОГ-25, що лежала на землі поблизу будівлі.

Сторони висловили чіткий намір публічно висловити свою повагу до співробітників та обладнання Місії. У відповідь на інцидент, що стався в Ясинуватій 24 лютого, під час якого озброєні чоловіки відкрили вогонь у напрямку спостерігачів СММ і забрали один із БПЛА Місії, старший за рангом член «ДНР» повідомив Місії, що «розслідування» обставин цього інциденту завершено. Але він не зазначив, чи були вжиті які-небудь заходи з боку «ДНР» щодо причетних до цього інциденту осіб (див. Оперативний звіт СММ від 25 лютого 2017 року).

СММ продовжила спостерігати за блокадою шляхів, що перетинають лінію зіткнення. (див. Щоденний звіт СММ від 27 лютого 2017 року). Здійснюючи 1 березня патрулювання, на залізничному переїзді в підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) і смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька), на перехресті в Карбоніті (у межах Золотого) і вздовж автошляху поблизу підконтрольного урядові с. Бугас (44 км на південний захід від Донецька), члени патруля Місії відзначили спокійну ситуацію, і не зафіксували жодних змін, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.

СММ уточнювала повідомлення про закриття центру розподілу гуманітарної допомоги. Директор будинку культури в Горлівці, де розташований центр фонду Ріната Ахметова, повідомив Місії, що фонд закрив свій офіс 28 лютого. Там же спостерігачі бачили озброєних чоловіків. Представник фонду повідомив, що центри розподілу гуманітарної допомоги в Донецькій області, як у підконтрольних урядові районах, так і в районах, що не контролюються урядом, закрилися.

Спостерігачі відвідали прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На прикордонному пункті пропуску поблизу с-ща Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) упродовж години члени патруля Місії бачили, що з території України виїхали один автобус, 17 цивільних автомобілів (12 з номерними знаками України і 5 — Російської Федерації), ще один автобус (з українськими номерними знаками) із приблизно 15 пасажирами, один міні-автобус (з номерними знаками України) із шістьма пасажирами, а також вийшли три пішоходи (двоє чоловіків і одна жінка). Команда СММ бачила, що на територію України в’їхали 8 тентованих вантажівок із причепами, 12 цивільних автомобілів (10 з номерними знаками Російської Федерації і 2 — України) і 3 тентовані вантажівки (із номерними знаками України), а також увійшли 4 пішоходи (троє чоловіків і одна жінка). У черзі на виїзд із території України очікували 7 цивільних автомобілів (6 із номерними знаками України й один — Грузії). Спостерігачі також бачили 25 цивільних автомобілів (20 із номерними знаками України, 3 — Російської Федерації, один — Грузії і ще один із табличками «Південна Осетія»), які стояли поблизу пункту перетину.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі, Чернівцях, Харкові та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) повідомили СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії на прилеглих територія через можливу наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати по дорозі в підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) через те, що вона була перекрита загородженням із колючим дротом. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки, перекриту дорогу та можливу наявність мін, про що свідчили розташовані там попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на мості в Щасті повідомили команді Місії, що роботи з розмінування не проводилися, а дорога на південь від мосту залишається замінованою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки зупинили патруль Місії у підконтрольному «ДНР» Молочному (на північній околиці м. Вуглегірськ, 49 км на північний схід від Донецька) і не дозволили спостерігачам проїхати далі. Спостерігачі помітили, що один із чоловіків зарядив свою зброю. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості ЗСУ в підконтрольному урядові с. Нижньотепле (26 км на північ від Луганська) командир блокпоста не пропустив патруль СММ і сказав, що дозволить спостерігачам проїхати тільки після того, як отримає прямий наказ від свого командування. Про це було повідомлено в СЦКК.

Доступ за умови:

  • Уже вкотре патруль Місії зміг проїхати через блокпост у підконтрольній «ДНР» Оленівці (див. Щоденний звіт СММ від 1 березня 2017 року) тільки після того, як неозброєний чоловік оглянув автомобілі СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *