Новини із зони АТО

СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області в період із вечора 26 до вечора 27 лютого (зокрема приблизно 450 вибухів), якщо порівнювати з попередньою добою, коли було зафіксовано приблизно 200 вибухів.

У ніч із 26 на 27 лютого в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька спостерігачі чули 42 вибухи невизначеного походження за 8–15 км на північ.

27 лютого, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька), команда Місії чула 56 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід. Того ж дня камера СММ в Авдіївці зафіксувала один снаряд із північного сходу на південний захід за 4–6 км на східно-південний схід від місця розташування камери. Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), члени патруля СММ чули 110 вибухів невизначеного походження йінтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 1–5 км у секторі від півдня до заходу.

Увечері 26 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 2 черги з великокаліберного кулемета за 5–8 км на північний захід, а затим — загалом 38 вибухів (із них 25 оцінено як розриви, 3 — як постріли, і 10 вибухів невизначеного походження), 3 вибухи, оцінені як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), а також інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї — усі за 7–12 км на південний захід. Упродовж дня 27 лютого з тієї ж позиції Місія чула 77 пострілів і 10 черг зі стрілецької зброї за 1–2 км на південний захід.

Увечері 26 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 52 вибухи невизначеного походження за 4–6 км на південний захід.

Уранці 27 лютого, здійснюючи моніторинг у підконтрольному «ДНР» с. Старомар’ївка (46 км на північний схід від Маріуполя), СММ чула 18 вибухів невизначеного походження за 5 км від своєї позиції (13 на південний захід і 5 на північ). У підконтрольному урядові с. Орлівське (23 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії чули 39 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південь. Патрулюючи на північ від підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 70 вибухів невизначеного походження та 6 черг із великокаліберного кулемета на невстановленій відстані на південний схід. У другій половині дня з тієї ж позиції Місія чула 6 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані в секторі від південно-південного сходу до північно-північного заходу.

У ніч на 27 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вогневу активність у такій послідовності: 6 трасуючих снарядів зі східно-південного сходу на західно-північний захід, 2 трасуючі снаряди із заходу на схід і 3 вибухи невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північ і північно-північний схід від камери. Упродовж дня 27 лютого ця камера зафіксувала 2 вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу, і 10 трасуючих снарядів (5 зі сходу на захід і 5 із заходу на схід) — усі на невстановленій відстані в секторі від півночі до сходу від місця, де встановлена камера.

СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Луганській області в період із вечора 26 до вечора 27 лютого, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема приблизно 60 вибухів супроти 155 відповідно).

Перебуваючи ввечері 26 лютого в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда Місії чула вибух, за оцінкою, від вогню з артилерії невстановленого калібру за 10–15 км на захід.

27 лютого, патрулюючи на захід від підконтрольного «ЛНР» с. Знам’янка (36 км на північний захід від Луганська), спостерігачі чули 33 вибухи невизначеного походження за 5 км на північний захід. Перебуваючи на східній околиці підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), члени патруля СММ чули вибух, за оцінкою, від вогню з артилерії невстановленого калібру за 15 км на південний захід.

Зі своєї позиції на північ від підконтрольного урядові с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 15 вибухів, оцінених як постріли з артилерії невстановленого калібру за 600 м на південний захід. Здійснюючи моніторинг південніше підконтрольного урядові смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська), Місія чула 2 вибухи, оцінені як розриви танкових снарядів невстановленого типу, і 2 вибухи, оцінені як розриви реактивних протитанкових гранат, — усі за 3–5 км на схід.

Спостерігачі бачили пошкоджені внаслідок обстрілів будинки. 26 лютого в підконтрольному урядові н. п. Золоте-4 (60 км на північний захід від Луганська), приблизно за 100 м від ділянки розведення, команда СММ бачила 4 будинки (на вул. Морозова, вул. Студентській і вул. Островського) з осколковими пошкодженнями на стінах і розбитими вікнами зі східного боку, а також зафіксувала 6 місць ударів. На трьох із цих місць спостерігачі бачили осколки, за оцінкою, від гранат автоматичного гранатомета (АГС). Осколки були виявлені, зокрема, у стелі, стінах і меблях одного з будинків, у даху якого була пробоїна діаметром 60 см. СММ також провела аналіз 8 місць ударів, виявлених на цих вулицях. Спостерігачі визначили, що вони утворилися від влучення гранат з АГС. Більшість із них, за оцінками, була випущена зі східного напрямку. Приблизно 10 місцевих жителів розповіли спостерігачам, що обстріл стався напередодні вночі.

27 лютого в підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі в супроводі російських офіцерів зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) зафіксували 3 місця ударів. Команда СММ зафіксувала розбиті вікна (з південного боку) і частково зруйнований даху на будинку № 66 на вул. Ахматової (разом із хвостовим стабілізатором від мінометної міни калібру 120 мм, що застряг у підлозі), пробоїну (площею 4 кв. м) на даху із південно-західного боку будинку №56 на вул. Кірова, а також уламки, які розлетілися на подвір’ї будинку № 60 на тій самій вулиці. Чоловік і жінка (віком 50–60 років), які живуть неподалік, повідомили, що обстріл стався того ранку.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Увечері 25 лютого камера СММ у підконтрольному урядові Золотому зафіксувала вогневу активність у такій послідовності: один снаряд із півдня на північ, 9 снарядів із півночі на південь, один вибух невизначеного походження і ще 4 снаряди із півночі на південь — усі за 1–2 км на схід (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

Здійснюючи моніторинг неподалік ділянок розведення в районах підконтрольної урядові Станиці Луганської і підконтрольного «ДНР» Петрівського, спостерігачі відзначили там спокійну ситуацію.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо типів озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення ліній відведення: 2 протитанкові ракетні комплекси (9K111 «Фагот», 120 мм), кожен з яких був встановлений на бойову машину піхоти (БМП-1), що стояли за 100 м на захід від с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська), і 2 танки (Т-64), що стояли за 2,5 км на північний захід від смт Ломуватка (57 км на захід від Луганська). Команда Місії також зафіксувала сліди, за оцінками, від кількох самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) на захід від Кадіївки.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення ліній відведення: 3 буксирувані гаубиці (2А65 «Мста-Б», 152 мм), які буксирували військові вантажівки у північному напрямку неподалік Новоайдара, й один зенітний ракетний комплекс (9К35 «Стріла-10», 120 мм), що рухався на схід неподалік с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У непідконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення команда СММ зафіксувала 5 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм), 6 буксируваних гаубиць (Д-30 «Жаба», 122 мм) і 2 протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Спостерігачі відзначили, що як і раніше відсутня одна РСЗВ (БМ-21), а також вперше зауважили відсутність двох протитанкових гармат (МТ-12). Ще одне місце розміщення відведеного озброєння і дотепер не використовувалося і там бракувало 6 самохідних гаубиць (2С1) і 2 мінометів (ПМ-38, 120 мм). Члени патруля Місії бачили там свіжі відбитки шин. На іншому місці розміщення відведеного озброєння, де раніше було зафіксовано 11 РСЗВ (БМ-21), СММ побачила закриті на замок ворота. Там не було нікого, хто міг би відчинити ворота*. Така ситуація трапилася і під час останнього візиту спостерігачів.

У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії відзначили, що 2 місця і дотепер не використовуються і там бракує 6 самохідних гаубиць (2С1) і 4 протитанкових гармат (MT-12).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання важкого озброєння «ЛНР» і відмітила, що там як і раніше бракує 7 буксируваних гаубиць (Д-30) і 8 самохідних гаубиць (2С1).

СММ зафіксувала бойові броньовані машини, засоби ППО та сліди від танків у зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 3 БМП-1, 3 MT-ЛБ і ймовірно командно-штабну машину, що стояли неподалік Вишневого Долу; одну БМП-1, яка стояла неподалік с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська); зенітну установку (ЗУ-23, 23 мм), встановлену на вантажівку, яка рухалася на схід поблизу с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська); дві нерухомі БМП-1 неподалік Луганська; 4 вантажівки військового типу, що прямували на захід поблизу смт Юр’ївка (27 км на захід від Луганська); і одну бойову броньовану машину (ймовірно БРДМ-2Д), яка стояла неподалік с. Стила (34 км на південь від Донецька). Поблизу Стилої спостерігачі також бачили свіжі сліди від кількох БМП, які прямували в північно-західному напрямку. Безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ зафіксував дві БМП-1, що стояли неподалік с. Лобачеве (13 км на схід від Луганська).

У підконтрольних урядові районах 26 лютого команда Місії бачила зенітну установку (ЗУ-23), що стояла неподалік с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська), і нерухому БМП-2 неподалік Золотого; а 27 лютого — одну зенітну установку (ЗУ-23), яка стояла неподалік смт Новотошківське (53 км на захід від Луганська), 2 БМП-2 й одну БМП-1, які стояли неподалік Золотого, 4 нерухомі БМП (різних модифікацій) неподалік Оріхового і танковий тягач (БТС-4), який рухався на південь поблизу м. Щастя (20 км на північ від Луганська). Неподалік Лебединського спостерігачі зафіксували дві пари свіжих слідів, оцінених як сліди танків (Т-64).

СММ продовжила фіксувати наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. На захід від підконтрольного «ДНР» с. Нова Мар’ївка (64 км на південь від Донецька) спостерігачі зафіксували 2 мінометні міни калібру 82 мм, які застрягли в ґрунтовій дорозі приблизно за 50 м від будинку. У Золотому-4 спостерігачі виявили реактивну протитанкову гранату (РПГ‑7), яка застрягла в ґрунті приблизно за 150 метрів від найближчого будинку. За їхньою оцінкою, граната була випущена з північного напрямку. У підконтрольних «ЛНР» районах на південь від Щастя команда Місії знову бачила чотири протитанкові міни (див. Щоденний звіт СММ від 27 лютого 2017 року).

У супроводі російського офіцера з СЦКК члени патруля СММ спостерігали за тим, як неозброєні чоловіки вилучали снаряд калібру 120 мм у підконтрольному «ЛНР» с. Сокільники (38 км на північний захід від Луганська).

У Донецьку член «ДНР», Д. В. Пушилін, повідомив Місії, що «ведеться розслідування» інциденту, який стався 24 лютого 2017 року, коли озброєні чоловіки в Ясинуватій відкрили вогонь у напрямку спостерігачів і забрали один із БПЛА СММ (див. Оперативний звіт СММ від 25 лютого 2017 року). Він не назвав імена причетних до інциденту осіб, а також не зазначив, коли буде закінчено це розслідування. Він віддав БПЛА, але не повернув зібрані апаратом дані спостереження, які також забрали озброєні чоловіки.

Місія здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для забезпечення проведення ремонтно-відновлювальних робіт, координацію яких здійснював СЦКК, на водозабірних станціях поблизу підконтрольного урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська), які виконували шість робітників водоканалу з використанням трактора, а також на лініях електропередачі в підконтрольному «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська), які виконували чотири робітники підприємства «Луганськвода».

СММ продовжила спостерігати за ситуацією, в якій опинилися цивільні особи, які перетинають міст у Станиці Луганській. Уранці на урядовому блокпості спостерігачі бачили чергу з приблизно 10 осіб, які очікували на прохід до підконтрольних урядові районів, і 15 осіб, що очікували на прохід у протилежному напрямку. На блокпості «ЛНР» на південь від мосту приблизно 500 осіб очікували в черзі на перехід до підконтрольних урядові районів, а 10 осіб — у протилежному напрямку. Поблизу цього блокпоста команда Місії бачила, як робітники будували дерев’яне укриття для людей, які очікують на перехід через міст.

СММ продовжила спостерігати за блокадою шляхів, що перетинають лінію зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 27 лютого 2017 року). У підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізничні колії, на яких досі стояв потяг, як і раніше були перекриті дерев’яними загородженнями та колючим дротом. На урядовому блокпості поблизу перехрестя в районі Карбоніту (у межах Золотого) команда Місії бачила шістьох неозброєних чоловіків, а також помітила там два державні прапори України, червоно-чорний прапор і прапор батальйону «Айдар». Вони повідомили спостерігачам, що поки вони ще не зупинили жодного транспортного засобу, але зроблять це, якщо помітять, що через цей район провозять щось незаконно. На узбіччі автошляху поблизу підконтрольного урядові с. Бугас (44 км на південний захід від Донецька) спостерігачі вперше побачили табір і приблизно 20 неозброєних чоловіків (віком від 20 до 50 років) в одязі військового типу, які повідомили, що вони є членами «Правого сектора». Один чоловік розповів членам патруля СММ, що ця група має намір долучитися до блокади торгівлі між підконтрольними урядові районами та районами, не контрольованими урядом.

Спостерігачі відвідали прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску в м. Вознесенівка (кол. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська) упродовж години спостерігачі бачили, як територію України покинули 2 тентовані вантажівки з українськими номерними знаками і 35 цивільних автомобілів (8 із номерними знаками Російської Федерації і 27 — України), а 9 цивільних автомобілів (8 із номерними знаками України й один — Російської Федерації) в’їхали на територію України. Загалом в обох напрямках через пункт пропуску пройшли дев’ять пішоходів. Команда Місії відзначила незначний потік пішоходів на двох пішохідних прикордонних пунктах пропуску поблизу смт Краснодарський (58 км на південний схід від Луганська), коли здійснювала моніторинг упродовж 15 хвилин на кожному з них.

У Києві СММ спостерігала за масовими зібраннями, що відбулися 26 лютого. Поблизу посольства Російської Федерації приблизно 30 осіб (здебільшого чоловіків) зібралися навколо вантажівки, яка проїхала туди в супроводі трьох автомобілів із червоно-чорними тризубами та слово «Майдан» на дверях. Промовці розповідали про події, які відбулися в Криму та сході України починаючи з 2014 року. На місці події патруль були поліції, загін із протидії масовим заворушенням і десять бійців Національної гвардії. Захід закінчився мирно. На Майдані Незалежності зібралися приблизно 50 осіб з нагоди другої річниці смерті Бориса Немцова. Захід мав мирний характер.

Уточнюючи повідомлення ЗМІ про те, що в Одесі члени політичної партії зробили аерозольною фарбою написи на стінах будівлі банку, команда СММ спостерігала за тим, як із будівлі банку видаляли ці написи.

Спостерігачі бачили хрест, нещодавно встановлений на юдейському цвинтарі в м. Коломия (51 км на південний схід від Івано-Франківська), уточнюючи інформацію, отриману від представника єврейської громади міста. На хресті був напис на пошану членів Української повстанської армії, яких начебто було вбито на цьому місці в 1941–1942 роках. Начальник районної поліції повідомив СММ, що «Правий сектор», Конгрес українських націоналістів і ще дві організації отримали дозвіл провести зібрання на цьому місці, але не попередили про свої плани встановити хрест. Він сказав, що поліція зареєструвала скаргу щодо цього хреста від єврейської громади Коломиї.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Львові, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) повідомили патрулю Місії, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів в прилеглих районах через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати далі в південно-східному напрямку вглиб ділянки розведення в районі Золотого від підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Неозброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати СММ безпеку в полях та на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі бачили у цьому районі попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль Місії не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність мін, на що вказували попереджувальні знаки про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на мості в Щасті зупинили патруль Місії і заявили, що спостерігачі не зможуть проїхати без дозволу командира їхнього підрозділу. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати на територію місця розміщення відведеного важкого озброєння «ДНР», оскільки ворота були зачинені, водночас там не було нікого, хто б міг їх відчинити. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Член «ДНР» на контрольному пункті в’їзду-виїзду поблизу Горлівки не дозволив спостерігачам поспілкуватися з працівниками пункту обігріву та додав, що Місія повинна повідомити імена, дати народження та номери службових посвідчень спостерігачів, щоб їх пропустили. Патруль СММ проїхав трохи далі повз КПВВ. Після повернення від команди Місії вимагали надати цю інформацію лише про половину членів патруля.

Доступ за умови:

  • Патруль Місії вкотре зміг проїхати через блокпост у підконтрольній «ДНР» Оленівці (див. Щоденний звіт СММ від 24 лютого 2017 року) тільки після того, як неозброєний чоловік оглянув автомобілі СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *