Останні новини із зони АТО

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, зокрема понад 700 вибухів 25 лютого і понад 200 вибухів 26 лютого, якщо порівнювати з 24 лютого, коли було зафіксовано понад 1 200 вибухів.

Так, упродовж 3 годин до опівночі 24 лютого, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 169 вибухів невизначеного походження, спричинених вогнем з озброєння невстановленого типу на відстані 3–10 км на північний захід і північно-північний захід від місця їхнього розташування. Того ж вечора протягом 2 годин камера СММ на шахті «Октябрська» зафіксувала 42 вибухи невизначеного походження та 6 освітлювальних ракет за 6–10 км на північний схід. Наступного дня, здійснюючи спостереження на підконтрольному «ДНР» залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру міста) понад три години, команда Місії чула 6 вибухів невизначеного походження: чотири за 3–6 км на захід і північний захід і два за 4–10 км на північний схід і північно-північний схід. Увечері в центрі Донецька спостерігачі чули 37 вибухів невизначеного походження на відстані 5–7 км на північно-північний захід. 26 лютого зі своєї позиції на залізничному вокзалі Донецька за період трохи менше ніж 2 години спостерігачі чули 14 вибухів невизначеного походження за 3–8 км на схід і північно-північний схід.

До опівночі 24 лютого камера СММ у м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала загалом 36 вибухів невизначеного походження, 8 снарядів із північного сходу на південний захід, 2 снаряди з південного заходу на північний схід і 2 освітлювальні ракети за 4–6 км на східно-південний схід від місця розташування камери. Наступного вечора ця камера зафіксувала загалом 6 вибухів невизначеного походження і 40 снарядів із заходу на схід, а затим — 3 снаряди зі сходу на захід. 25 лютого, здійснюючи патрулювання в Авдіївці, спостерігачі чули 22 вибухи невизначеного походження за 1–3 км на південь і південний захід. Наступного дня з цієї ж позиції команда СММ чула 5 вибухів невизначеного походження на відстані 3–5 км на північний схід. 25 лютого, перебуваючи на схід і південний схід від підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата* (16 км на північний схід від Донецька) протягом приблизно 6 годин члени патруля Місії чули загалом 41 вибух невизначеного походження за 3–7 км на південний захід, західно-південний захід і захід. 26 лютого зі своєї позиції в Ясинуватій спостерігачі чули 78 вибухів невизначеного походження й один вибух, оцінений як постріл з озброєння невстановленого типу (див. розділ про жертви серед цивільного населення, повідомлення про які уточнювали спостерігачі СММ), на відстані 1–7 км на північ, західно-північний захід, західно-південний захід і захід.

Увечері 24 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), за 2 години команда Місії почула 165 вибухів (27 з яких, за оцінками, сталися під час запуску ракет із реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм), 40 — як постріли з артилерії за 3–4 км на південно-південний захід, і 48 таких пострілів за 8–10 км на північно-північний захід, 16 подальших розривів артилерійських снарядів за 8–10 км на північно-північний захід і 12 таких розривів за 8–10 км на південно-південний захід, а також 8 вибухів невизначеного походження) за 3–10 км на південно-південний захід і 8–10 км на північно-північний захід. Того ж вечора в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) СММ чула 71 вибух (з яких 52 оцінено як постріли з артилерії, один подальший розрив артилерійського снаряда, 3 розриви мінометних мін калібру 82 мм, 2 постріли з безвідкатної гармати і 13 вибухів невизначеного походження) за 7–10 км на південний захід і 4–7 км на південний схід.

У ніч на 25 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала таку вогневу активність у хронологічній послідовності: один вибух невизначеного походження та 9 трасуючих снарядів із заходу на схід на невстановленій відстані на північ і північний схід. Наступного вечора ця камера зафіксувала спочатку 12 трасуючих снарядів зі сходу на захід, а потім ще 3 трасуючі снаряди в тому самому напрямку, 5 трасуючих снарядів із заходу на схід і ще 5 трасуючих снарядів у протилежному напрямку. Увечері 24 лютого, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Волноваха (53 км на південь від Донецька), за півгодини команда Місії чула 16 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південно-південний схід.

25 лютого СММ зафіксувала сплеск насильства в районі підконтрольних «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), с. Хрещатицьке (кол. Красноармійське, 33 км на північний схід від Маріуполя) і с. Верхньошироківське (кол. Октябр, 29 км на північний схід від Маріуполя). Зі своєї позиції за 1 км на північ від підконтрольного урядові с. Пищевик (25 км на північний схід від Маріуполя) за одну годину у другій половині дня спостерігачі чули 42 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на південно-південний схід і південний схід. Патрулюючи в підконтрольному «ДНР» с. Соснівське (35 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі за 8 хвилин почули 30 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на південний захід. У Верхньошироківському команда Місії чула 7 вибухів невизначеного походження за 1–4 км на південь, а також 3 вибухи невизначеного походження і численні постріли зі стрілецької зброї за 1–2 км на південний захід. Уранці протягом години зі своєї позиції за 2 км на південь від підконтрольного «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) СММ чула 2 вибухи, що спостерігачі їх оцінили як постріли з міномета за 200 м на захід, й один вибух, оцінений як розрив мінометної міни за 1 км на південь. 26 лютого, здійснюючи патрулювання в Пікузах, спостерігачі чули 11 вибухів невизначеного походження за 2–6 км на південний захід. Зі своєї позиції у підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) команда СММ чула 19 вибухів невизначеного походження за 2–8 км на південний захід і південно-південний захід.

У Луганській області Місія зафіксувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню 25 лютого, якщо порівнювати з 24 лютого (зокрема понад 200 вибухів супроти близько 150 відповідно). 26 лютого спостерігачі зафіксували 80 вибухів. 25 і 26 лютого Місія зафіксувала загалом 115 вибухів, спричинених, за оцінкою, артилерійським вогнем, і 64 вибухи від вогню з мінометів у західних і північних районах Луганської області.

Так, перебуваючи 25 лютого в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), СММ чула 137 вибухів невизначеного походження (з яких 75 оцінено як вогонь з артилерії невстановленого калібру) за 10 км на північний захід і захід. Наступного дня команда Місії чула 2 вибухи невизначеного походження за 10 км на північний захід. 25 лютого, здійснюючи моніторинг у підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська), упродовж 20 хвилин у другій половині дня члени патруля СММ чули 42 вибухи (6 з котрих оцінило як вогонь з артилерії калібру 152 мм) за 5–7 км на південний схід. Того ж дня в підконтрольному урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) упродовж 15 хвилин після полудня спостерігачі чули 15 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії за 20 км на південний схід. Перебуваючи 26 лютого в підконтрольній урядові частині м. Золоте (60 км на захід від Луганська), команда Місії чула загалом 49 вибухів, оцінених як вогонь із мінометів калібру 82 мм за 3–7 км на південний захід і південно-південний захід — усі, за оцінками, за межами ділянки розведення. Того ж дня в підконтрольному «ЛНР» с. Калинове‑Борщувате (61 км на захід від Луганська) упродовж менш ніж 20 хвилин до полудня спостерігачі чули 17 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії невстановленого калібру за 7–10 км на західно-північний захід, і 6 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на західно-північний захід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли та жертви серед цивільного населення. 24 лютого в підконтрольному урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) спостерігачі зафіксували 3 свіжі вирви на відстані приблизно 50 м від автошляху Т-504 і позиції Збройних сил України (ЗСУ). За оцінкою спостерігачів, усі ці вирви утворилися від розривів мінометних мін калібром 120 мм, випущених із південно-східного напрямку. За словами українських офіцерів при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК), які супроводжували патруль СММ, про жертви не повідомлялося.

25 лютого в Авдіївці члени патруля Місії бачили зруйнований будинок і сильно пошкоджену літню кухню на вул. Чернишевського. За оцінками Місії, будинок був пошкоджений внаслідок влучення снаряда калібру не менш ніж 122 мм, випущеного із сектора зі східно-південного сходу до південно-південного сходу. Власники будинку розповіли спостерігачам, що обстріл стався ввечері 24 лютого, водночас ніхто не постраждав. Вони додали, що в той момент, коли в їхній будинок влучив снаряд, вони чули ще п’ять розривів неподалік. На вул. Островського, за 3 метри від будинку, спостерігачі бачили свіжу вирву в ґрунті. СММ зафіксувала осколкові пошкодження на стіні будинку з північно-східного боку, а також пошкодження даху. Усі вікна були розбиті. За оцінкою Місії, пошкодження були спричинені влученням снаряда калібру не менш ніж 122 мм, випущеного з сектора від східно-південного сходу до південно-південного сходу. Власники будинку розповіли спостерігачам, що обстріл стався ввечері 24 лютого. Команда Місії зауважила, що в Авдіївці та прилеглих селах не було електрики, оскільки в крамницях не було світла і працювали електрогенератори. 26 лютого спостерігачі зауважили, що електропостачання в Авдіївці досі не відновлено.

25 лютого в Ясинуватій на відстані приблизно 2 км на південно-південний захід від блокпоста, розташованого на східному в’їзді до міста*, СММ бачила осколкові пошкодження на деревах у лісопосадці, приблизно за 5 м від дороги. За оцінкою спостерігачів, ці пошкодження виникли внаслідок розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із невстановленого напрямку. Перебуваючи в цьому районі, упродовж години перед полуднем спостерігачі чули 35 вибухів невизначеного походження внаслідок вогню з систем озброєння невстановленого типу за 3–5 км на захід, південний захід і західно-південний захід.

25 лютого в підконтрольному «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська) спостерігачі зафіксували три пошкоджені місця на вул. Кутузова. На першому місці вони бачили пробоїну в даху будинку та вирву перед цим будинком. На другому місці спостерігачі бачили, що на подвір’ї будинку була пошкоджена верхівка дерева, але сам будинок не постраждав. На третьому місці зафіксовано пошкодження на даху будинку. СММ визначила, що всі ці пошкодження виникли від влучення гранат, випущених з автоматичного гранатомета з північного напрямку. Мешканці розповіли, що обстріл стався у другій половині дня 24 лютого, водночас ніхто не постраждав.

26 лютого в підконтрольному «ДНР» с-щі Бетманове (кол. Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька) спостерігачі бачили пошкодження на трьох житлових будинках, розташованих на вул. 70-річчя Жовтня. В одному з цих будинків внаслідок розриву снаряда калібру не менш ніж 73 мм, випущеного із північно-північного сходу, осколками пошкоджено стіни та вікна. Власник одного з пошкоджених будинків розповів СММ, що після того, як вони з дружиною почули кілька вибухів біля свого будинку, жінка вибігла з літньої кухні та побігла до будинку, щоб відвести їхню дочку в підвал. Саме в цей момент вона отримала поранення в голову та праве стегно. Він також додав, що обстріл стався 25 лютого, близько 19:40. Сусіди із розташованих на тій самій вулиці будинків, які також були пошкоджені, підтвердили інформацію про час обстрілу. На протилежному боці вулиці, біля згорілого дерева, спостерігачі зафіксували місце влучення снаряда аналогічного типу. У машину, що стяла на подвір’ї будинку, а також у стіну, що виходить на північно-північний схід, влучили осколки. Вікна в будинку були розбиті. В Ясинуватській міській лікарні медпрацівники підтвердили інформацію про поранення, надану чоловіком постраждалої. Спостерігачі відвідали її у лікарняній палаті. Її стан, за словами лікарів, був стабільний, але вона не могла ходити через відкриту рану в правому стегні. Перебуваючи на території лікарні, спостерігачі чули 39 вибухів невизначеного походження (тип застосованого озброєння встановити не вдалося), а також черги та постріли з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3–5 км на захід, західно-північний захід і західно-південний захід.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Місія відзначила спокійну ситуацію під час патрулювання на ділянках розведення поблизу Петрівського та довкола них.

25 лютого, перебуваючи на позиції за 400 м на південний захід від блокпоста ЗСУ і 800 м на північний захід від залізничних колій у підконтрольній урядові Катеринівці, у межах ділянки розведення в районі Золотого, команда СММ бачила трьох чоловіків в одязі військового типу, в одного з них на голові була балаклава (24 лютого на тому ж місці спостерігачі бачили чотирьох чоловіків у одязі військового типу без видимих знаків розрізнення. В одного з чоловіків у кишені був пістолет (див. Щоденний звіт СММ від 25 лютого 2017 року.) До спостерігачів підійшов лише чоловік у балаклаві, який був неозброєний. Приблизно через 5 секунд члени патруля Місії почули вогонь зі стрілецької зброї з-поза цивільної будівлі, звідки вийшов той чоловік (одиночні постріли та черги). Співрозмовник сховався за воротами, поки спостерігачі сховалися за своїми автомобілями, після чого вони негайно покинули це місце. Вже розвертаючи свої машини, спостерігачі почули 2 вибухи від снарядів і побачили, як один із них розірвався за 40–50 м від того місця, де перед цим стояли автомобілі СММ. Проїжджаючи через блокпост ЗСУ, розташований за 300 м на північний схід від цього місця, вони бачили військовослужбовців, які займали вогневі позиції. Патруль Місії покинув цей район і очікував на північному виїзді з блокпосту. Загалом із позиції на ділянці розведення спостерігачі бачили один вибух, чули 5 вибухів невизначеного походження, 100 пострілів зі стрілецької зброї, 10 пострілів із великокаліберного кулемета і 5 пострілів з автоматичного гранатомета — усі, за оцінками, сталися в межах ділянки розведення.

26 лютого в районі між нульовою передовою позицією ЗСУ та нульовою передовою позицією «ЛНР» на мосту в підконтрольному урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), команда СММ бачила сім фрагментів боєприпасів в різних місцях на узбіччі доріжки. За оцінкою спостерігачів, п’ять із них були від реактивних протитанкових гранат. Визначити напрямок вогню та час розривів не вдалося. Ці фрагменти знаходилися за 20, 110, 200, 80 та 100 м на північ від зруйнованої частини мосту відповідно. Деякі фрагменти були вкриті снігом, а інші були оцінені як такі, що з’явилися декілька днів тому. Інші два фрагменти боєприпасів, випущених з озброєння невстановленого типу, знаходилися за 80 і 120 м на північ від зруйнованої частини мосту. Спостерігачам не вдалося звідки вівся вогонь та коли там з’явилися ці фрагменти.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо типів озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: одну протитанкову гармату (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), буксирувану вантажівкою в західному напрямку біля Хрещатицького, два протитанкові керовані ракетні комплекси (9К111 «Фагот», 120 мм) на двох бойових машинах піхоти (БМП), що стояли в с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська), і також нерухомий танк, що стояв між житловими будинками в с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська) 25 лютого; а 26 лютого — два протитанкові керовані ракетні комплекси (9К111) на двох БМП-1, що стояли у Вишневому Долі, одну самохідну гаубицю (2С1 «Гвоздика», 122 мм) на причепі-платформі, що буксирувалася військовою вантажівкою у південно-західному напрямку біля Кадіївки.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували таке порушення відповідних ліній відведення: один зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 210 мм) поблизу с. Кирилівка (26 км на північний схід від Маріуполя), що рухався у східному напрямку.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У непідконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення 25 лютого* СММ вперше бачила дві самохідні гаубиці (2С1) та, як і раніше, констатувала відсутність трьох самохідних гаубиць (2С1).

25 лютого СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння «ДНР», де констатувала відсутність чотирьох танків (Т-64) та зареєструвала наявність ще однієї одинці озброєння.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і засобів ППО в зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах Місія зафіксувала дві БМП-1, що стояли на південь від Станиці Луганської (за межами ділянки розведення), дві БМП і два МТ-ЛБ, що стояли біля Вишневого Долу, одну БМП-1, що стояла біля с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська) 25 лютого; а 26 лютого — щонайменше чотири БМП, що стояли на території покинутої будівлі колишнього промислового об’єкта в м. Дебальцево (58 км на північний схід від Донецька), три нерухомі БМП-1 та один МТ-ЛБ на замаскованих позиціях неподалік від будинків, завантажені ящиками з боєприпасами, маскувальною сіткою, лопатами та колодами, у с. Нова Мар’ївка (64 км на південь від Донецька), три нерухомі БМП-1 і два МТ-ЛБ у Вишневому Долі, одну БМП-1 у с. Миколаївка (15 км на схід від Луганська), дві нерухомі БМП-1 за 5 км на північний схід від Луганська, і дві БМП-1, що стояли уздовж лісопосадки на північ від Лиману.

У підконтрольних урядові районах 24 лютого СММ бачила однуБРДМ-2, що стояла на в’їзді до смт Врубівка (72 км на захід від Луганська) та 12 БМП-2, що стояли на південній околиці м. Попасна (69 км на захід від Луганська); два БТР (БРДМ і БТР-60) поблизу с. Клинове (68 км на північний схід від Донецька), вісім нерухомих БМП, замасковану зенітну установку (ЗУ-23-2), машину інженерного забезпечення і три невеликі човни поблизу с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) 25 лютого; а 26 лютого — одну нерухому БМП-2 у с‑щі Клебан Бик (48 км на північ від Донецька) та одну БРДМ-2, що стояла у Врубівці.

СММ зафіксувала наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. 25 лютого спостерігачі знову бачили чотири протитанкові міни, встановлені на західному боці головної дороги, що веде до моста у Щасті, за 1,5 км на північний схід від підконтрольного «ЛНР» с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська) (див. Щоденний звіт СММ від 23 лютого 2017 року). Вони також  вперше зафіксували відсутність раніше встановлених попереджувальних знаків про мінну небезпеку, які позначали мінне поле, за 3 км на захід від підконтрольного урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська). 26 лютого члени патруля Місії знову бачили боєприпас, що не вибухнув, біля автобусної зупинки, за 1 км на схід від підконтрольного «ЛНР» с. Знам’янка (36 км на північний захід від Луганська) (див. Щоденний звіт СММ від 22 лютого 2017 року).

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 24 лютого 2017 року). 26 лютого на залізничній станції «Кривий Торець» у підконтрольному урядові смт Щербинівка (44 км на північ від Донецька) члени патруля Місії відзначили, що блокада триває (див. Щоденний звіт СММ від 17 лютого 2017 року). Неподалік мосту, що знаходиться на південно-східній околиці підконтрольного урядові м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька) команда СММ бачила, як із південного заходу на північний схід рухалися дві 35-тонні вантажівки, завантажені вугіллям. І 25, і 26 лютого у м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізничні колії, на яких, як і раніше, стоїть потяг, були і далі заблоковані дерев’яними загородженнями та колючим дротом. На урядовому блокпості, розташованому поблизу перехрестя доріг у підконтрольному урядові Карбоніті (частина Золотого), 25 лютого спостерігачі бачили сімох неозброєних чоловіків і припаркований неподалік цивільний автомобіль. 26 лютого вони бачили чотирьох неозброєних чоловіків і відзначили спокійну ситуацію в цьому районі.

Місія здійснювала моніторинг у трьох прикордонних районах, які наразі не контролюються урядом. 25 лютого на прикордонному пункті пропуску поблизу с-ща Улянівське (61 км на південний схід від Донецька) протягом однієї години команда СММ не зафіксували руху автомобілів і пішоходів через кордон у жодному з напрямків. У прикордонному районі, в с. Макарів Яр (кол. Пархоменко, 28 км на схід від Луганська), спостерігачі відзначили спокійну ситуацію, але озброєний член «ЛНР» відмовилися від розмови зі спостерігачами. Пішохідний прикордонний пункт пропуску в с. Новоборовиці (79 км на південь від Луганська), як неодноразово відзначалося, не був укомплектований персоналом. Водночас, здійснюючи моніторинг упродовж години, спостерігачі бачили там трьох пішоходів (двох жінок середнього віку та дівчинку), які вийшли з території України.

26 лютого на пункті пропуску в с. Чонгар (163 км на південний схід від Херсона) поблизу адміністративної межі з Кримом команда Місії спостерігала за масовим зібранням, пов’язаним із подіями у Криму. Група з приблизно 200–250 кримських татар і місцевих жителів (чоловіків і жінок різного віку) пройшла від кримськотатарського табору до пункту перетину, скандуючи, з державними прапорами України, а також прапорами кримськотатарського народу та кримськотатарського батальйону. Представники місцевих органів влади та лідери кримських татар виступили з кількома промовами. На місці події спостерігачі бачили приблизно 50 прикордонників. Захід пройшов мирно.

У Києві СММ спостерігала за масовим зібранням, яке було присвячене цим тим самим подіям. Приблизно 250 осіб (в основному чоловіки середнього віку) несли плакати та прапори (переважно державні прапори України та прапори кримськотатарського народу) під час ходи у центрі Києва. Вони зібралися на Майдані Незалежності, де було виголошено декілька промов. Захід пройшов мирно.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією в Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Здійснення моніторингу СММ обмежене загрозами в сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і снарядів, що не розірвалися, а також обмеженням свободи пересування та іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • 25 та 26 лютого на ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер з СЦКК повідомив СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів на прилеглих територія окрім головної дороги через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 та 26 лютого патруль Місії не зміг проїхати далі в південно-східному напрямку вглиб ділянки розведення в районі Золотого від підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 25 та 26 лютого на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, озброєні чоловіки повідомили спостерігачам, що неможливо гарантувати патрулям Місії безпеку в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі бачили в цьому районі попереджувальні знаки про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 25 та 26 лютого військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю СММ проїхати дорогою між Катеринівкою та підконтрольним урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) посилаючись на те, що їхній командир не надав на це дозволу, оскільки цей район не був розмінований. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 та 26 лютого патруль СММ не зміг проїхати через міст у Щасті, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 лютого озброєний член «ДНР» відмовив патрулю СММ у доступі до місця розміщення відведеного озброєння, посилаючись на наказ його командира. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 лютого у двох випадках озброєні чоловіки не пропустили команду СММ до Ясинуватої з міркувань безпеки. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 лютого військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю СММ проїхати далі на північ від підконтрольного урядові с. Водяне (19 км на північний схід від Маріуполя) та повідомили, що окрім вже наявних там мін, на дорозі були закладені нові протитанкові міни. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 лютого озброєний чоловік не пропустив патруль СММ до Пікузів. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 25 лютого озброєний чоловік не пропустив патруль СММ до Соснівського. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 26 лютого вже одинадцятий раз поспіль військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів до місця розміщення відведеного озброєння. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 26 лютого військовослужбовці ЗСУ не пропустили патруль СММ через блокпост, розташований у південно-східній частині підконтрольного урядові с. Нижньотепле (26 км на північ від Луганська).

Доступ за умови:

  • Озброєні чоловіки пропустили патруль Місії через блокпост, розташований на північ від Горлівки, лише після того, як вони записали особисті дані спостерігачів і оглянули багажники автомобілів СММ. Через 37 хвилин спостерігачам дозволили їхати далі. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *