Новини із зони АТО

Місія зафіксувала аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, проте кількість вибухів зросла (460), якщо порівнювати з попередньою добою (420). Рано-вранці 23 лютого, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), упродовж менш ніж двох годин СММ зафіксувала понад 300 вибухів.

У період із вечора 22 до ранку 23 лютого в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька Місія чула 7 вибухів невизначеного походження за 8–15 км на північний захід і північ. Того ж вечора та вночі камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від Донецька) зафіксувала 2 вибухи невизначеного походження, а затим (у хронологічній послідовності) — 5 снарядів і 9 трасуючих снарядів із півдня на північ, 10 трасуючих снарядів із північного заходу на південний схід і 15 трасуючих снарядів із південного сходу на північний захід. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 4–8 км на північний схід, захід і західно-північний захід від місця, де встановлена камера.

Увечері 22 лютого в Світлодарську команда Місії чула 49 вибухів невизначеного походження та 48 черг із великокаліберних кулеметів за 3–7 км на південь і південний захід. Наступного ранку, упродовж менш ніж двох годин, спостерігачі чули 312 вибухів невизначеного походження за 7–14 км на південний захід і 59 черг із великокаліберних кулеметів за 3–7 км на південний захід.

З вечора 22 до ранку 23 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 20 трасуючих снарядів, з яких один був випущений із південного заходу на північний схід, а затим 19 — зі сходу на захід — усі на невстановленій відстані на північ.

Перебуваючи 23 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом приблизно п’яти з половиною годин, члени патруля Місії чули 32 вибухи невизначеного походження, 4 черги та близько 100 пострілів зі стрілецької зброї на відстані 1–6 км в секторі від південно-південного заходу до північно-північного заходу. У підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж приблизно п’ятьох годин спостерігачі чули 23 вибухи невизначеного походження за 10–12 км на захід, а також 6 вибухів невизначеного походження за 2–5 км на східно-південний схід. У другій половині дня 23 лютого камера СММ у м. Авдіївка упродовж півтори години зафіксувала 17 вибухів невизначеного походження, а потім — загалом 8 вибухів від пострілів і, відповідно, снаряди з північно-північного заходу на південно-південний схід, 4 вибухи від пострілів і, відповідно, снаряди з північного заходу на південний схід, а також 9 вибухів невизначеного походження — усі за 4–6 км на східно-південний схід і південний схід від місця розташування камери.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема 41 вибух супроти 20 відповідно).

23 лютого в підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) СММ чула 6 вибухів, оцінених як артилерійські постріли за 1–1,5 км на західно-південний захід від своєї позиції. У підконтрольній урядові Станиці Луганській спостерігачі чули вибух невизначеного походження за 3–5 км на південно-південний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення). Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська), команда Місії чула 12 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів, і 3 черги з великокаліберного кулемета за 4–5 км на південний захід. У підконтрольному «ЛНР» с-щі Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська) члени патруля СММ чули постріл і 2 вибухи невизначеного походження за 1–2 км на північний захід від своєї позиції. У підконтрольному урядові м. Золоте-4 (60 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 14 вибухів невизначеного походження. Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда Місії чула 2 вибухи, оцінені як артилерійські постріли за 5–10 км на захід. У підконтрольному урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) СММ чула 3 вибухи невизначеного походження за 3 км на південний схід. Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» смт Южна Ломуватка (60 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 2 вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу за 7 км на північний захід.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ залишався обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Місія відзначила спокійну ситуацію під час патрулювання на ділянках розведення в районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського та довкола них.

У ніч із 20 на 21 лютого камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 5 пострілів зі стрілецької зброї за 230 м на захід від місця розташування камери. За оцінкою, постріли сталися за межами ділянки розведення.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо типів озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: один протитанковий ракетний комплекс (9К111 «Фагот», 120 мм), встановлений на дерев’яному ящику та спрямований у північному напрямку, в с. Довге (22 км на північний захід від Луганська) і 2 протитанкові ракетні комплекси (9К111 «Фагот», 120 мм, або 9M113 «Конкурс», 135 мм), встановлені на нерухомих бойових машинах піхоти (БМП-1) у с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська).

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: 4 протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), причеплені до вантажівок військового типу, що рухалися на схід в підконтрольному урядові с. Новоохтирка (55 км на північний захід від Луганська), і 3 реактивні системи залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм) у смт Олексієво-Дружківка (66 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення СММ бачила 3 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 2 буксирувані гаубиці (Д-30 «Жаба», 122 мм), і 4 самохідні міномети (2С9 «Нона», 120 мм). Спостерігачі зауважили, що там бракувало 20 самохідних гаубиць (2С1), з яких двох — вперше, а також 2 буксируваних гаубиць (Д-30) — обох вперше.

СММ зафіксувала бойові броньовані машини, зенітні установки та безвідкатні гармати в зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили 2 нерухомі БМП-2 і дюжину озброєних чоловіків за 3 км на північний захід від м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська), 3 БМП-1 на нещодавно обладнаних позиціях, а також нові окопи з одним розвернутим на північ великокаліберним кулеметом (12,7 мм) на ділянці між с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) і с. Довге (22 км на північний захід від Луганська); один МТ-ЛБ, що стояв на схід від c. Привітне (11 км на північ від Луганська); 3 БМП-1, які стояли на узбіччі дороги неподалік Привітного; 3 нерухомі МТ-ЛБ, на двох із яких були встановлені зенітні установки (ЗУ-23, 23 мм), у Молодіжному; одну БМП, що стояла в с-щі Старе (кол. Червоний Прапор, 58 км на захід від Луганська); одну БМП-1 в окопі на східному узбіччі головної дороги і свіжі окопи на західному, а також приблизно десять озброєних чоловіків за 4,5 км на південь від підконтрольного урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська); 2 БМП-1, що стояли в с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська), а також 2 МТ-ЛБ і 2 БМП-1 неподалік Вишневого Долу.

У підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) члени патруля Місії бачили 2 нерухомі військові автомобілі зв’язку з антенами, які, на думку спостерігачів, були пересувними командними пунктами.

У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили 2 бронетранспортери (БТР-80) неподалік Авдіївки і 2 спрямовані на схід безвідкатні гармати (СПГ-9, 73 мм) на західній околиці с. Кримське (42 км на північний захід від Луганська).

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення. У підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що в таборі поблизу залізничних колій перебувають 10–15 осіб. На розташованому неподалік перехресті в районі підконтрольного урядові Карбоніту (у межах Золотого) команда Місії бачила шістьох людей з прапорами колишніх добровольчих батальйонів і червоно-чорними прапорами. Директор вугільної шахти, розташованої в підконтрольному «ЛНР» смт Вергулівка (61 км на захід від Луганська), повідомив спостерігачам, що шахта працює, але видобуте вугілля зберігають на складі, оскільки через блокаду неможливо транспортувати його до підконтрольних урядові районів. Директор вугільної шахти «Комсомолець Донбасу» у підконтрольному «ДНР» м. Хрестівка (кол. Кіровське, 35 км на північний схід від Донецька) повідомив СММ, що вони все ще можуть постачати вугілля потягом на Луганську ТЕС, розташовану в Щасті, але через блокаду з підконтрольних урядові районів їм не постачають такі матеріали, як запчастини для обладнання, деревину для шахтних стовбурів і мастильні матеріали.

Спостерігачі відвідали два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску в м. Новоазовськ (40 км на схід від Маріуполя) упродовж 20 хвилин члени патруля Місії бачили один цивільний транспортний засіб і одну тентовану вантажівку (обидва з українськими номерними знаками), що очікували на виїзд із території України. На прикордонному пункті пропуску поблизу с-ща Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) упродовж години СММ зафіксувала на прилеглій стоянці 7 цивільних автомобілів (5 з номерними знаками України, 2 з наліпками «ЛНР»), а також 11 автомобілів (3 з номерними знаками Російської Федерації і 8 — України), які очікували в черзі на виїзд із території України. Спостерігачі також бачили, як на територію України в’їхали один пасажирський автобус (з українськими номерними знаками і табличкою з надписом «Санкт-Петербург–Донецьк») і 11 цивільних автомобілів (4 з номерними знаками Російської Федерації і 7 — України).

СММ спостерігала за трьома масовими зібраннями в Києві, Херсоні та неподалік Чернівців. У Києві спостерігачі бачили приблизно 200 осіб, які вийшли на акцію протесту перед будівлею Верховної Ради. Один з учасників повідомив, що акцію організували представники малого бізнесу на знак протесту проти законопроекту, який начебто передбачає повернення податкової міліції та винесений на обговорення у Верховній Раді. Поблизу входу до будівлі Верховної Ради спостерігачі бачили приблизно десятьох правоохоронців. У Херсоні Місія спостерігала за плановою нарадою в Херсонській міській раді. Приблизно 200 осіб зібралися перед будівлею міської ради, протестуючи проти підвищення плати за проїзд у громадському транспорті, обговорення якого було на порядку денному під час наради. На місці подій були присутні близько 20 поліцейських. 22 і 23 лютого спостерігачі бачили 60–90 протестувальників, які перебували поряд із двома великими наметами на дорозі, що веде до прикордонного пункту пропуску «Порубне» (35 км на південь від Чернівців). Один з учасників повідомив спостерігачам, що він висловлює свій протест проти чинних правил реєстрації автомобілів іноземного виробництва в Україні. Протягом обох днів на місці перебували приблизно 30 правоохоронців.

СММ і далі стежила за ситуацією в Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові та Дніпрі.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської український офіцер з СЦКК повідомив СММ, що неможливо гарантувати безпеку спостерігачів на прилеглих територіях окрім головної дороги через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР», розташованому на краю ділянки розведення в районі Золотого, повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати безпеку Місії в полях і на дорогах другорядного значення через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі бачили у цьому районі попереджувальні знаки про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати між підконтрольними урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) і Попасною через наявність на дорозі протитанкових загороджень і попереджувальних знаків про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати у східному напрямку від підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) через відсутність гарантій безпеки та наявність на дорозі протитанкових мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у Щасті, оскільки військовослужбовці Збройних сил України повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • Патруль Місії зміг проїхати через блокпост на автошляху Н15 у підконтрольному «ДНР» с-щі Кремінець (16 км на південний захід від Донецька) тільки після того, як озброєний член «ДНР» оглянув причіп СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії вкотре зміг проїхати через блокпост у підконтрольному «ДНР» смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) тільки після того, як неозброєний чоловік оглянув автомобілі СММ (див. Щоденний звіт СММ від 21 лютого 2017 року). Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Під час моніторингу ротації офіцерів російського представництва в СЦКК, патруль СММ зупинили на блокпості в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька). Озброєні члени «ДНР» попросили спостерігачів показати їхні національні паспорти та документи на машини, а також повідомити дати їхнього народження та номери телефонів. Через 21 хвилину патрулю Місії дозволили проїхати. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *