Яка ситуація в зоні АТО?

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітнім періодом (близько 600 вибухів супроти 80 відповідно). Більшість зафіксованих Місією вибухів сталися в районі трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт.

Увечері 15 і в ніч на 16 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» Донецьку, упродовж приблизно шістьох годин спостерігачі чули загалом 363 вибухи невизначеного походження за 5–10 км на північний схід і 45 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на північний захід і північ. Перебуваючи протягом дня 16 лютого на центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру міста), команда СММ чула загалом 7 вибухів невизначеного походження за 3–8 км на північ і північний схід, а також один вибух невизначеного походження за 3–5 км на північний захід.

16 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно чотирьох годин члени патруля Місії чули 12 вибухів невизначеного походження і 5 пострілів зі стрілецької зброї за 3–5 км на північ, північний захід і захід. Увечері 15 лютого та в ніч на 16 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 52 трасуючі снаряди із заходу на схід і 26 зі сходу на захід, 2 вибухи невизначеного походження з озброєння невстановленого типу і 2 освітлювальні ракети — усі із заходу на схід, а також 4 випущені вгору освітлювальні ракети. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 2–5 км на північний захід, західно-північний захід і західно-південний захід. О 01:26 камера зафіксувала велику хмару диму в районі коксохімічного заводу в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) за 9 км на північно-північний схід. Удень 16 лютого упродовж 30 хвилин у другій половині дня ближче до вечора камера зафіксувала загалом 78 вибухів невизначеного походження, 40 снарядів, випущених непрямою наводкою із заходу на схід, а також 7 снарядів непрямою наводкою зі сходу на захід.

Протягом дня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули загалом 13 вибухів, з яких 6 невизначеного походження, 6 вибухів, оцінених як постріли (з яких 2 були пострілами з міномета калібру 82 мм, а решта — з озброєння невстановленого типу), і один вибух, оцінений як розрив снаряда з озброєння невстановленого типу — усі за 5–7 км на північний схід, південний схід, південь і північно-північний схід.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» смт Олександрівка (20 км на південний захід від Донецька) упродовж менше години перед полуднем, команда СММ чула 7 вибухів невизначеного походження за 4–8 км на північ, північно-північний схід і північний схід.

Увечері 15 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) за одну хвилину зафіксувала 30 трасуючих снарядів (6 із північного сходу на південний захід, 12 із південного заходу на північний схід і 12 із заходу на схід) на невстановленій відстані на північно-північний схід і північний схід. Після опівночі 16 лютого камера зафіксувала 16 трасуючих снарядів зі сходу на захід, а також один вибух невизначеного походження. У другій половині дня 16 лютого упродовж чотирьох хвилин камера зафіксувала 2 вибухи, оцінені як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу за 5–6 км на північ, а після цього камера зафіксувала перестрілку трасуючими снарядами із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм), що тривала протягом однієї хвилини, — 27 снарядів зі сходу на захід і 61 із заходу на схід, а також один вибух, оцінений як розрив снаряда з озброєння невстановленого типу.

Перебуваючи у другій половині дня на західній околиці підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), менш ніж за одну годину спостерігачі почули 13 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північ. З цієї ж позиції команда СММ чула 6 одиночних пострілів зі стрілецької зброї на невстановленій відстані на південь.

Здійснюючи патрулювання в підконтрольному урядові с. Анадоль (39 км на північ від Маріуполя), упродовж 20 хвилин до полудня члени патруля Місії чули 8 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північно-північний захід. За оцінками спостерігачів, це були навчання з бойовою стрільбою.

У Луганській області СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (16 вибухів супроти 14 відповідно). Так, у підконтрольному урядові с. Боровеньки (77 км на північний захід від Луганська) упродовж 20 хвилин перед полуднем спостерігачі чули 10 вибухів невизначеного походження за 12–15 км на південно-південний схід. Патрулюючи в підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська), упродовж 10 хвилин команда СММ чула 2 вибухи, оцінені як розриви мінометних мін за 2 км на південь. У підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) члени патруля Місії чули один вибух невизначеного походження за 5–10 км на північний захід. У підконтрольному «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули один постріл зі стрілецької зброї на відстані 300 м на північний захід від своєї позиції (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на цих ділянках залишався обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Уночі 15 лютого камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 3 вибухи невизначеного походження, спричинені, за оцінкою Місії, вогнем з артилерії невстановленого калібру на невстановленій відстані на північний захід (усі вони, на думку СММ, сталися за межами ділянки розведення), і 24 постріли зі стрілецької зброї за 1,8 км на південно-південний схід (за оцінкою СММ, у межах ділянки розведення).

Спостерігачі відзначили спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Золотого.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого та домовленість, досягнуту 15 лютого, сторони досі не надали вихідну інформацію на запит СММ щодо типів озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

Водночас СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах, а саме поблизу с-ща Водяне (42 км на південний захід від Донецька), члени патруля Місії бачили 3 протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), що є порушенням відповідних ліній відведення.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення ліній відведення: ствол, який, за їхньою оцінкою, належав протитанковій гарматі (MT-12), на нещодавно зведеній позиції «ЛНР» за 6 км на північ від с-ща Металіст (7 км на північний захід від Луганська); за 3 км на північ від цього ж селища члени патруля Місії бачили протитанковий ракетний комплекс (9К111 «Фагот», 120 мм), встановлений на бойовій машині піхоти (БМП-1).

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання в підконтрольних урядові районах Місія зафіксувала 3 танки (Т-64) на вантажних платформах, що стояли поблизу с. Новоохтирка (55 км на північний захід від Луганська), і міномет (М-37, 82 мм) на причепі військової вантажівки, яка стояла неподалік м. Сіверськ (99 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року.

У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення команда СММ вперше зафіксувала 18 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 12 буксируваних гаубиць (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм), 12 протитанкових гармат (МТ-12) і 23 танки (Т-64). Місія відзначила відсутність 46 танків (Т-64), 44 протитанкових гармат (з них сорок MT-12, одна 2А19/Т-12, 100 мм, і три Д-48, 85 мм), 12 буксируваних гаубиць (з них шість 2A36, дві 2A65 «Мста-Б», 152 мм, і чотири Д-30 «Жаба», 122 мм), 4 зенітних ракетних комплексів (трьох 9К33 «Оса», 210 мм, і одну 9К35 «Стріла», 120 мм), а також однієї самохідної гаубиці (2С1).

СММ зафіксувала бойові броньовані машини в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили БМП-1, яка стояла в Станиці Луганській.

У непідконтрольних урядові районах СММ бачила 2 бронетранспортери (МТ-ЛБ) у с. Хороше (36 км на захід від Луганська), БМП-1, яка стояла за 3 км на південний схід від с. Довге (22 км на північний захід від Луганська), а також два МТ-ЛБ і три БМП, що стояли край ліса поблизу с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська).

СММ продовжила спостерігати за блокадою (на двох ділянках) залізничних колій, що перетинають лінію зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 14 лютого 2017 року). У підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізнична колія, на якій досі стояв потяг, була, як і раніше, заблокована дерев’яними загородженнями та колючим дротом. У підконтрольному урядові с. Плещіївка (51 на північ від Донецька) співробітниця, відповідальна за залізничний переїзд на в’їзді до села, повідомила СММ, що вантажні потяги на цій ділянці були скеровані на іншу колію, а тому жоден з них не проїжджав цей переїзд внаслідок блокади на залізничному переїзді на південній околиці Кривого Торця. Вона додала, що блокада не вплинула на приміські пасажирські потяги, які курсують в обох напрямках за графіком.

СММ зафіксувала наявність мін уздовж узбіччя дороги поряд із Донецькою фільтрувальною станцією. Крім трьох раніше зафіксованих мін, лише одну з яких було позначено (див. Щоденний звіт СММ від 9 лютого 2017 року), спостерігачі вперше побачили протипіхотну міну спрямованої дії (за їхніми оцінками, це була МОН-100), яка лежала поряд із фільтрувальною станцією, через дорогу.

Із підконтрольного урядові боку мосту в Станиці Луганській спостерігачі бачили мертву цивільну особу. Поруч із тілом був співробітник поліції, який повідомив спостерігачам, що померлий чоловік (віком приблизно 65 років), який жив у підконтрольних «ЛНР» районах, повертався з підконтрольних урядові районів і, ймовірно, помер із природних причин. На дорозі, що веде до мосту з непідконтрольного урядові боку, члени патруля Місії зауважили незвично велику кількість озброєних чоловіків (приблизно 10 осіб), які перевіряли цивільні транспортні засоби, зокрема із використанням собак.

СММ продовжила здійснювати моніторинг дотримання режиму припинення вогню для сприяння проведенню ремонтних робіт з обох боків лінії зіткнення. У підконтрольних «ДНР» Пікузах Місія здійснювала моніторинг ремонтних робіт на ділянці газопроводу, розташованому просто у полі між позиціями «ДНР» і Збройних сил України (ЗСУ) (за 30 м від блокпоста «ДНР» на західному боці центральної вулиці села і за 100 м від перших сільських будинків). Місцевий житель повідомив спостерігачам, що газопровід газової мережі був пошкоджений у кількох місцях і сталося це 13–14 лютого. Члени патруля Місії продовжували здійснювати моніторинг ремонтних робіт на високовольтній лінії електропередачі між підконтрольними урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) і смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька). Див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року. Офіцер ЗСУ зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив СММ, що поки не планується проводити додаткових ремонтних робіт. У районі підконтрольного урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) СММ спостерігала за ремонтом водопроводу. У районі підконтрольної урядові шахти «Карбоніт» у м. Золоте (60 км на захід від Луганська) Місія здійснювала моніторинг ремонту водопроводу (діаметром 1 200 мм) і бачила, як бригада з 9 робітників проводила ремонт труби.

Місія відвідала два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. Упродовж години на прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) спостерігачі зафіксували 4 цивільні автомобілі (усі з номерними знаками України), які стояли без пасажирів на прилеглій стоянці; загалом 30 цивільних автомобілів (19 з номерними знаками України, 10 — Російської Федерації і один із номерними знаками Грузії), а також один пасажирський автобус (із табличкою на позначення маршруту «Стаханов–Ростов» и номерними знаками України), що очікували на виїзд з України. Водночас на в’їзд до України чекали 14 цивільних автомобілів (9 з номерними знаками України, 4 — Російської Федерації і один з табличками «ЛНР»). Спостерігачі також бачили, як до України увійшли пішки три жінки (віком приблизно 40 років) і три чоловіки (близько 50 років). На пішохідному пункті пропуску біля с. Верхньогарасимівка (57 км на південний схід від Луганська) упродовж години СММ зафіксувала на прилеглій стоянці 6 цивільних транспортних засобів (3 з номерними знаками України, два — Російської Федерації і один із наліпкою «ЛНР»). Під час свого перебування там спостерігачі не побачили жодного пішохода. Власник найближчої до пункту пропуску крамниці повідомив СММ, що люди проходять через цей пункт щодня.

У Херсонській області СММ слідкувала за розвитком подій, пов’язаних із безпековою ситуацією в наметовому містечку кримськотатарських активістів, які спостерігають за КПВВ у напрямку Кримського півострова поблизу с. Чонгар (167 км на південний схід від Херсона). Див. Щоденний звіт СММ від 14 лютого 2017 року. У наметовому містечку спостерігачі бачили, що вхід до нього заблокований саморобним парканом у вигляді кількох бетонних труб, покладених на місці воріт (1–1,5 м заввишки), а всередині містечка перебувають дві особи. Місія відзначила в цьому районі спокійну ситуацію.

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Харкові, Одесі, Львові, Івано‑Франківську, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи із розмінування не проводилися і тому неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії на прилеглих територія, окрім головної дороги, через можливу наявність у цьому районі мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки не надали спостерігачам гарантій безпеки для патрулювання в полях та на дорогах другорядного значення на південь від ділянки розведення в районі Золотого. Патруль бачив попереджувальні знаки про мінну небезпеку, але потенційно небезпечна територія не була огороджена. Патруль СММ не зміг проїхати далі через можливу наявність мін та боєприпасів, що не вибухнули, і поінформував про це СЦКК.
  • Із підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) патруль Місії не зміг проїхати далі в південно-східному напрямку на ділянці розведення в районі Золотого через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачі не змогли проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові Щасті, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки не дозволили патрулю СММ проїхати на вул. Кірова в Пікузах і сказали, що спостерігачі можуть користатися лише головною вулицею населеного пункту. 12 лютого члени патруля Місії, перебуваючи на вул. Кірова, чули поблизу постріли зі стрілецької зброї (див. Щоденний звіт СММ від 13 лютого 2017 року). Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 5 озброєних чоловіків не дозволили патрулю СММ проїхати з підконтрольного «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська) у напрямку Калинового. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки не пропустили патруль СММ до Калинового. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Сторони не надали гарантії безпеки СММ для здійснення моніторингу ситуації, що склалася в районі між підконтрольним «ДНР» с-щем Бетманове (кол. Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька) і підконтрольним урядові смт Верхньоторецьке (23 км на північний схід від Донецька).

Доступ за умови:

  • Патруль Місії вкотре зміг проїхати через непідконтрольний урядові блокпост поблизу смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) тільки після того, як озброєний чоловік оглянув автомобілі СММ (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року). За його словами, він отримав наказ пропускати патрулі СММ лише після здійснення такого огляду. Місія поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів до місця розміщення відведеного важкого озброєння. СММ поінформувала про це СЦКК і через 20 хвилин доступ СММ було надано.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *