Останні новини із зони АТО

У Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню (у тому числі 80 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (165 вибухів). Більшість зафіксованих Місією вибухів сталися в районі трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» Донецьку ввечері 14 лютого і в ніч на 15 лютого, спостерігачі чули 33 вибухи невизначеного походження за 10–15 км на північ. Зі своєї позиції на центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька) 15 лютого СММ чула 13 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на північно-північний захід, а також два вибухи невизначеного походження за 6–10 км на північно-північний схід.

15 лютого у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж понад чотирьох годин СММ чула 13 вибухів невизначеного походження, 19 черг і 5 пострілів із великокаліберних кулеметів, а також 31 постріл зі стрілецької зброї. Крім того, протягом 30 хвилин спостерігачі чули численні одночасні черги з великокаліберних кулеметів на відстані 2–6 км на північ, захід і північний захід. Увечері 14 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала три вибухи невизначеного походження за 6–10 км на північний схід від місця розташування камери.

У ніч із 14 на 15 лютого камера СММ у Широкиному (20 км на схід Маріуполя) зафіксувала 4 трасуючі снаряди зі сходу на захід, після яких ще один трасуючий снаряд пролетів із заходу на схід. Усі ці випадки вогневої активності сталися на невизначеній відстані у північному напрямку.

У Луганській області Місія зафіксувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню (у т. ч. 14 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (16 вибухів). У підконтрольному «ЛНР» Луганську СММ чула 5 вибухів невизначеного походження приблизно за 10 км у невідомому напрямку. Перебуваючи в підконтрольному уряду смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська), патруль чув 9 вибухів невизначеного походження за 3-5 км на північ.

Місія спостерігала за організованим зібранням мирних жителів у Донецьку, що проходило перед будівлею, де проживають спостерігачі СММ. Акція тривала приблизно дві години. У ній взяли участь близько 400 осіб (переважно молодь та пенсіонери). Протестувальники скандували гасла і тримали в руках плакати з написами, що критикують СММ ОБСЄ та її моніторингову діяльність, а також висвітлюють негативні наслідки бойових дій, що тривають, на цивільне населення. Після того як кілька організаторів акції повідомили про те, що у Петровському районі підконтрольного «ДНР» Донецьку начебто є пошкодження внаслідок обстрілу, СММ відправила туди свій патруль для з’ясування обставин. Однак коли спостерігачі Місії наблизилися до блокпоста «ДНР» у Петровському районі, їх зупинили озброєні члени «ДНР» і не пропустили на місце події, пояснивши це тим, що обстріл там ще не закінчився*. Спостерігачі залишалися на блокпості упродовж 45 хвилин, але жодних звуків обстрілу не чули. СММ звернулася до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) із проханням посприяти забезпеченню свободи пересування спостерігачів. Проте офіцер Збройних сил Російської Федерації з СЦКК повідомив, що «ДНР» не дозволить патрулю Місії проїхати. Представники російського інформаційного агентства, працівники пов’язаного з «ДНР» медіа ресурсу, а також організатори акції протесту в цей час також перебували на блокпості.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ спостерігачів до всіх трьох ділянок розведення залишається обмеженим*, однак вони змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Упродовж ночі 14 лютого камера СММ у підконтрольному урядові смт Станиця Луганська зафіксувала 5 пострілів зі стрілецької зброї приблизно за 1,7 км на південь від місця розташування камери (за оцінкою, у межах ділянки розведення).

Перебуваючи за 2 км на північний схід від підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), на межі з ділянкою розведення у районі Петрівського, спостерігачі СММ чули два вибухи невизначеного походження з невстановленої відстані і напрямку, чули і бачили три вибухи невизначеного походження за 3–4 км на північний захід і північно-північний захід, а також чули два вибухи (один з яких був оцінений як розрив снаряда із системи озброєння невизначеного типу) за 3–4 км у західно-північно-західному напрямку. Усі ці випадки вогневої активності, за оцінкою СММ, сталися за межами ділянки розведення.

СММ відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення у районі Золотого під час свого перебування поблизу неї.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, СММ не отримала відповіді на свій запит від 3 лютого, у якому вона просить надати вихідну інформацію щодо озброєння, яке підлягає відведенню, а також щодо розташування підрозділів і формувань.

СММ, однак, продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, як це передбачено Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних уряду районах Місія зафіксувала такі порушення ліній відведення: три самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм) на вантажівках-платформах переміщувалися у північному напрямку біля н. п. Зоря (80 км на південь від Донецька), три самохідні гаубиці (2С3) на вантажівках-платформи, що були готові до відправлення, між с. Зелене Поле (40 км на північний захід від Донецька) і с. Олександропіль (43 км на північ від Донецька). Ще одна вантажівка-платформа перевозила самохідну гаубицю (2С3) з півночі на південь, яку пізніше розвантажили в полі, на узбіччі дороги, біля с. Зелене Поле. 15 лютого безпілотний літальний міні-апарат СММ зафіксував дві буксирувані гаубиці (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм) поблизу підконтрольного урядові с-ща Асланове (85 км на південь від Донецька).

У непідконтрольних уряду районах спостерігачі відзначили такі порушення ліній відведення: самохідну гаубицю (2С3) неподалік від складу у Петровському районі підконтрольного «ДНР» Донецька, а також танк біля житлового будинку у Лимані (12 км на північний захід від Луганська).

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання у підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала зенітний ракетний комплекс (9К33, «Оса», 210 мм) біля н.п.Зоря, танк (Т-64) за 1 км на північний схід від м. Соледар (79 км на північ від Луганська), а також три танки (Т-64) поблизу с. Воздвиженка (40 км на північний захід від Донецька). 14 лютого члени патруля Місії бачили самохідну гаубицю (2С7 «Піон», 203 мм), накриту тентом на військовій вантажівці-платформі, біля підконтрольного уряду м. Родинське (59 км на північний захід від Донецька), що їхала у північно-західному напрямку.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року.

У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 5 самохідних гаубиць (2С3), 6 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм) і 6 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Загалом СММ відзначила відсутність 39 самохідних гаубиць (25 2С1 «Гвоздика», 122 мм, і 14 2С3); 55 мінометів (двох 2Б9 «Волошка», 82 мм, п’ятьох ПМ-38, 120 мм, і 48 2С12 «Сани», 120 мм), 19 одиниць буксируваної артилерії (Д-20, 152 мм); 28 протитанкових гармат (МТ-12); 14 буксируваних гаубиць (2А65), чотирьох зенітних ракетних комплексів (9К35 «Стріла-10», 120 мм); і трьох буксируваних гаубиць (Д-44, 85 мм).

У непідконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала дві буксирувані гаубиці (Д-30, 122 мм), три протитанкові гармати (МТ-12), причеплені до вантажівок, які, за словами члена «ДНР», були завантажені боєприпасами, а також 6 буксируваних гаубиць (2А65). СММ відзначила відсутність трьох протитанкових гармат (MT-12); однієї буксируваної гаубиці (2A65); і двох самохідних гаубиць (2С1).

У підконтрольному урядові районі члени патруля Місії ще раз відвідали постійне місце зберігання озброєння, розташування якого відповідає лініям відведення, де зафіксували, що 44 танки (Т-64) і 13 мінометів (2Б9), як і раніше, відсутні. Крім того, відсутність 7 протитанкових гармат (Д-44, 85 мм) і трьох мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм) було зафіксовано вперше.

У районах поза урядовим контролем СММ ще раз відвідала два постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення, і вперше відзначила відсутність 6 танків (Т-64). В одному місці спостерігачі бачили зачинені ворота і червону табличку з написом «Стороннім вхід заборонено». Поблизу нікого видно не було.

У підконтрольному урядові районі СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання важкого озброєння, розташування якого відповідає лініям відведення, та відзначила там відсутність 31 танка (Т-64).

Члени патруля Місії зафіксували наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки. Спостерігачі зафіксували три БМП-1 біля відомого їм тренувального полігону в підконтрольному урядові с. Валуйське (20 км на північний схід від Луганська).

У непідконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили дві бойові машини піхоти (БМП-1) на південь від мосту в Щасті, дві БМП-1 поблизу Лиману, а також одну БМП-1, що стояла на південь від мосту в Станиці Луганській (за межами ділянки розведення). 14 лютого безпілотний літальний міні-апарат зафіксував три бойові машини піхоти (БМП-1) біля с. Веселеньке (11 км на північний схід від Луганська).

Спостерігачі бачили, як п’ятеро озброєних чоловіків у камуфляжному одязі облаштовували траншеї за 100 м на схід від блокпоста «ЛНР», розташованого приблизно за 2 км на південний схід від мосту в Щасті.

СММ продовжувала спостерігати за блокадою залізничних колій на трьої ділянках уздовж лінії зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 14 лютого 2017 року). 15 лютого в підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізнична колія, на якій досі стоїть потяг, залишається заблокованою дерев’яними загородженнями і колючим дротом. Дванадцятеро неозброєних чоловіків у формі військового типу, які були присутні на місці, сказали, що вони — колишні добровольці батальйонів «Айдар», «Донбас» і 17-го батальйону 79-ї бригади. У кількох чоловіків на одязі були знаки розрізнення. На наметі спостерігачі бачили прикріплені до нього прапори України, Грузії та батальйону «Донбас». Співробітники поліції у камуфляжі були присутні на місці події, їхнє авто стояло неподалік. Співробітник залізничної компанії та старший ремонтної бригади порізно повідомили СММ, що через блокаду довелося відмінити заплановані на цей день ремонтні роботи на ділянці Шипилове-Сентянівка.

Біля залізничного переїзду в підконтрольному урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії бачили 2 намети і приблизно 20 людей (18 чоловіків, дві жінки, більшість були у камуфляжі, у декотрих були нашивки добровольчих батальйонів). Локомотив стояв із північної сторони заблокованого залізничного переїзду.

На залізничному переїзді, що на південній околиці станції Кривий Торець у підконтрольній урядові Щербинівці (44 км на північ від Донецька), спостерігачі бачили 10 неозброєних осіб (віком старше 30 років, у цивільному одязі та в камуфляжі, у декотрих були нашивки добровольчих батальйонів). Вони також спілкувалися з чоловіком, який відрекомендувався як народний депутат Верховної Ради України. Працівник поліції стояв за 100 м від заблокованого залізничного переїзду. Спостерігачі бачили потяг, що стояв південніше місця блокади. Шестеро залізничників на сусідній станції сказали, що він завантажений 5000 тон вугілля. Якщо він стоятиме там і далі, є ризик того, що у нього відмовлять гальма.

СММ продовжила здійснювати моніторинг дотримання режиму припинення вогню для сприяння проведенню ремонтних робіт на високовольтній лінії електропередачі між підконтрольними урядові Світлодарськом (57 км на північний схід від Донецька) і Луганським (59 км на північний схід від Донецька). Загальну координацію здійснював СЦКК. Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам про те, що на сьогодні ремонтні роботи успішно завершені і продовжаться завтра.

СММ відвідала прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На пішохідному пункті пропуску в смт Сєверний (50 км на південний схід від Луганська) упродовж близько однієї години СММ зафіксувала, що 10 осіб перетнули кордон у напрямку України, а двоє пішоходів залишили територію України. Шестеро осіб, з якими спілкувалися спостерігачі, назвали низку причин, з яких вони перетинають кордон, з-поміж яких, щоб закупити господарчі товари, які дешевші в Україні, а також відвідати родичів, що живуть у Російській Федерації.

Адміністратор табору для вимушених переселенців у Харкові (у якому наразі розміщуються 70 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) сповістив членів патруля Місії про те, що через брак фінансування у кінці червня 2017 року табір закриють. За його словами, таку дату було обрано для того, щоб діти ВПО мали змогу закінчити цей навчальний рік. Дві жінки ВПО (30 і 40 років) розповіли, що раніше вони жили неподалік від Донецького аеропорту, а в табір прибули у 2014 році. Відтоді до Донецька вони не поверталися. Обидві жінки сказали, що шукають житло поблизу Харкова, проте їм складно що-небудь знайти, оскільки вони безробітні.

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Дніпрі та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися і що, окрім як на головній дорозі, безпека СММ на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки «ЛНР» не надали Місії гарантій безпеки для здійснення патрулювання в полях і на другорядних дорогах на ділянці розведення в районі Золотого. Патруль бачив попереджувальні знаки про мінну небезпеку, проте не зафіксував огородження ділянки. Команда СММ не змогла проїхати далі через можливу наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули, і поінформувала про це СЦКК.
  • Із підконтрольного уряду с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) спостерігачі не змогли просуватися далі на південний схід углиб ділянки розведення в районі Золотого, зважаючи на можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольної урядові Богданівки патруль Місії не зміг проїхати у східному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові Щасті, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили спостерігачам СММ у доступі до військової бази у підконтрольному урядові с-щі Зоря (80 км на південь від Донецька). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні члени «ДНР» не пропустили патруль СММ до бази біля підконтрольного «ДНР» с. Патріотичне (35 км на північний схід від Маріуполя) і вимагали, щоб спостерігачі залишили цей район. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні члени «ДНР» не пропустили патруль СММ до бази біля підконтрольного «ДНР» с. Качкарське (35 км на північний схід від Маріуполя), посилаючись на відсутність наказу від свого «командира». СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки у Петровському районі підконтрольного «ДНР» Донецька не пропустили СММ на місце події, пояснивши це безперервним обстрілом. Спостерігачі СММ залишалися на блокпості упродовж 45 хвилин, де також були представники ЗМІ та організатори зібрання мирних жителів у Донецьку. Перебуваючи у цьому районі, представники Місії не чули звуків обстрілу. Офіцер ЗС РФ з СЦКК повідомив, що озброєні члени «ДНР» не дозволять патрулю Місії проїхати з міркувань безпеки.
  • У постійному місці зберігання озброєння «ДНР» спостерігачі бачили зачинені ворота. Членів «ДНР» на місці не було. В результаті СММ не вдалося здійснити моніторинг на території місця зберігання озброєння.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *