Новини із зони АТО

У Донецькій області СММ зафіксувала більшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню (у т. ч. близько 165 вибухів), ніж за попередній звітний період (110 вибухів). Переважна частина вибухів, зафіксованих Місією, сталися в районі трикутника Авдііївка-Ясинувата-Донецький аеропорт.

У ніч із 13 на 14 лютого в підконтрольному «ДНР» Донецьку спостерігачі чули 105 вибухів невизначеного походження за 3‑5 км на північно‑північний захід. Перебуваючи 14 лютого на центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), команда СММ чула 13 вибухів невизначеного походження за 4–10 км на північ, захід і північний захід.

Перебуваючи упродовж трьох годин 14 лютого на залізничній станції в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули 28 вибухів невизначеного походження, а також 14 черг та 46 пострілів із великокаліберних кулеметів на відстані 2–7 км у діапазоні від південного заходу на північ.

У ніч із 13 на 14 лютого та упродовж дня 14 лютого, перебуваючи в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 7 вибухів невизначеного походження за 5‑7 км на південний схід і південно‑південний схід, а також два вибухи, оцінені як постріли із систем озброєння невстановленого типу за 3‑5 км на південний захід.

У ніч із 13 на 14 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 10 трасуючих снарядів, що пролітали у напрямку із заходу на схід, а потім ще 27 трасуючих снарядів і 13 активно-реактивних снарядів у напрямку зі сходу на захід. У ході подальшої перестрілки було випущено ще 92 трасуючі снаряди (63 із заходу на схід, 20 зі сходу на захід, 9 із півдня на північ) і 3 активно-реактивні снаряди зі сходу на захід — усе на невстановленій відстані на північ і північний схід від місця, де встановлена камера. Упродовж дня 14 лютого камера зафіксувала два вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів на невизначеній відстані на північно‑північний схід.

У Луганській області Місія зафіксувала більшу кількість порушень режиму припинення вогню (у т. ч. 16 вибухів), ніж за попередній звітний період (один вибух). Так, перебуваючи протягом 4 годин у підконтрольній урядові Станиці Луганській, члени патруля Місії чули 4 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на захід від своєї позиції. У підконтрольному «ЛНР» с. Сокільники (38 км на північний захід від Луганська) команда СММ чула 7 вибухів невизначеного походження за 4 км на північ.

СММ уточнювала повідомлення про вибухи на промислових об’єктах і пошкодження у житлових районах. Вранці 14 лютого у Донецьку спостерігачі чули сильний вибух. Троє чоловіків (віком 40–60 років) порізно повідомили СММ, що, перебуваючи на вул. Степовій, 30 (8 км на північний захід від центру міста), вони чули потужний вибух, а також відчули ударну хвилю від нього. Двоє з них зазначили, що вибух стався на території Донецького заводу хімічних виробів. Дістатися до місця аварії спостерігачі не змогли, оскільки приблизно за 500 м від заводу проїзд був загороджений бетонними блоками, дошками і знаками «Стоп!».

Місія уточнювала повідомлення ЗМІ про вибух на електростанції у м. Щастя (20 км на північ від Луганська). Працівники електростанції повідомили, що вибух стався 11 лютого через технічні проблеми. Про постраждалих не повідомлялося.

У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) члени патруля СММ бачили дві свіжі вирви на дорозі. На даху одного будинку, розташованого за 70 м на північний захід від вищезгаданих вирв, була пробоїна із північної сторони. За словами мешканця сусіднього будинку, обстріл стався о 20:00 13 лютого.

СММ уточнювала повідомлення, що надійшли порізно від двох мирних жителів і члена «ЛНР», про обстріли житлових районів у підконтрольному «ЛНР» Слов’яносербську (28 км на північний захід від Луганська) у ніч з 10 на 11 лютого. Ці райони розташовані за 250 м на південний схід від психіатричної лікарні і були вкриті снігом. Через це спостерігачі не змогли встановити, чи повідомлення відповідають дійсності.

СММ продовжила здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 р. Спостерігачі все ще мають доступ не до всіх зон на трьох ділянках розведення*, однак у деяких зонах Місія змогла провести моніторинг.

У районі Станиці Луганської офіцер Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив про випадки порушення режиму припинення вогню, які начебто сталися напередодні вночі. У районі на південь від мосту офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК повідомив СММ, що члени «ЛНР» на мості чекають, чи не з’являться якість ознаки того, що Збройні сили України розпочали відведення сил та засобів.

У Золотому офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що на ділянці розведення ведуться роботи з розмінування, однак спостерігачі цього не бачили.

Перебуваючи в Петрівському, члени патруля СММ чули три вибухи невизначеного походження за 3–5 км на захід від своєї позиції (за їхньою оцінкою, за межами ділянки розведення).

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, СММ не отримала відповіді на свій запит від 3 лютого, в якому вона просить надати вихідну інформацію щодо озброєння, яке підлягає відведенню, а також розташування підрозділів і формувань. Представники української та російської сторін у СЦКК зазначили, що цю інформацію СММ буде надано, але конкретної дати не називали.

Водночас СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Спостерігачі зафіксували таку військову техніку, розміщену із порушенням ліній відведення: танк (Т-64) на автошляху H21 у Щасті і танк (Т-64) у підконтрольному «ЛНР» Лимані (12 км на північний захід від Луганська).

Засобами повітряного спостереження 12 лютого поблизу підконтрольного уряду с. Воздвиженка (66 км на північний схід від Донецька) були виявлені три буксирувані гаубиці (невстановленого типу), що є порушенням відповідних ліній відведення.

Місія зафіксувала наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала 17 буксируваних гаубиць (2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм) і 6 реактивних систем залпового вогню (9A53 «Ураган», 220 мм), які залишаються відведеними за межі відповідних ліній відведення. 14 буксируваних гаубиць (2А36 ), як і раніше, були відсутніми.

У підконтрольному уряду районі СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила, що 10 танків (Т-64) відсутні, як і раніше.

У непідконтрольному уряду районі СММ знову відвідала постійне місце зберігання озброєння, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила, що 9 танків (Т-64) продовжують бути відсутніми.

Місія зафіксувала бойові броньовані машини і зенітну установку в зоні безпеки. У підконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили дві бойові машини піхоти (БМП-1) і одну зенітну установку (ЗУ-23) у Станиці Луганській, а також один БТР-3 у с. Нижня Вільхова (27 км на північний схід від Луганська), що рухався у південно‑західному напрямку. 12 лютого засоби повітряного спостереження зафіксували броньовану машину поблизу с. Миронівка (64 км на північний схід від Донецька).

У непідконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили дві БМП на північний схід від Лиману; одну БМП-1, що стояла на південь від мосту в Станиці Луганській (за межами ділянки розведення); одну БМП у Голубівці (колишній Кіровськ, 51 км на захід від Луганська); три БМП-1 на відстані близько 15 м від дороги у Лобачевому (13 км на схід від Луганська); три бронетранспортери (МТ-ЛБ) і близько 90 озброєних чоловіків у с-щі Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська), які рухалися на південний захід; а також чотири БМП, один бронетранспортер (МТ-ЛБ), 15 вантажівок військового типу і 15–20 озброєних чоловіків у різних місцях на території Привітного (11 км на північ від Луганська).

Спостерігачі бачили, як озброєні чоловіки будували укріплення і рили окопи за 30 м на північ від дороги між підконтрольними «ЛНР» Смілим (31 км на північний захід від Луганська) і Слов’яносербськом.

13 лютого безпілотний літальний міні-апарат СММ виявив окопи та укріплені позиції, а також сліди від транспортних засобів на снігу у Калинівці (14 км на північний схід від Маріуполя).

СММ продовжувала спостерігати за блокадою залізничних колій вздовж лінії зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 14 лютого 2017 року). 14 лютого в підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили, що залізнична колія, на якій досі стоїть потяг, залишається заблокованою дерев’яними загородженнями і колючим дротом. На місці були присутні восьмеро неозброєних чоловіків в одязі військового типу. Поблизу стояв поліцейський автомобіль.

На залізничному переїзді, що на південній околиці станції Кривий Торець у підконтрольній урядові Щербинівці (44 км на північ від Донецька), спостерігачі бачили 15–20 неозброєних осіб (віком старше 30 років, у цивільному вбранні та в камуфляжі), а також дві палатки військового типу і військовий мікроавтобус. Біля палаток лежав колючий дріт і майоріли державний прапор України, а також стяги «Правого сектора» і батальйону «Донбас». На колії стояв вантажний потяг, що мав би їхати на північ. На відстані близько 30 м від перекритої колії стояли двоє поліціянтів. Чоловік у камуфляжі, який представився командиром групи протестувальників, повідомив, що блокада розпочалася 10 лютого з метою блокування залізничних вантажних перевезень.

Представники Слов’янської районної адміністрації висловили занепокоєння щодо можливих наслідків призупинення перевезень вугілля. На їхню думку, від блокади можуть постраждати близько 15 000 мирних жителів у підконтрольній уряду Миколаївці (95 км на північ від Донецька) та навколишніх селах, об’єкти життєзабезпечення (такі як лікарні) і аварійно-рятувальні служби.

СММ продовжила здійснювати моніторинг дотримання режиму припинення вогню для сприяння проведенню ремонтних робіт на високовольтній лінії електропередачі поблизу підконтрольного урядові Луганського (59 км на північний схід від Донецька). Загальну координацію здійснював СЦКК (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року). Спостерігаючи за ситуацією на місці проведення робіт, спостерігачі чули 6 вибухів за 1–5 км на північний захід і північно‑північний захід.

Місія здійснювала моніторинг ситуації, у якій перебуває цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. На контрольному пункті в’їзду-виїзду в Горлівці спостерігачі бачили чергу із 57 автівок і 7 пішоходів, що прямували до підконтрольних урядові районів. Пішоходи скаржилися СММ на те, що процедура пропуску через КПВВ дуже повільна. Спостерігачі відзначили, що перевірка та реєстрація однієї автівки триває в середньому 20 хвилин.

О 09:30 на урядовому блокпості на північ від мосту в Станиці Луганській члени патруля Місії бачили в черзі близько 200 пішоходів, які прямували до непідконтрольних уряду районів. У протилежному напрямку черги не було. Місія відзначила, що перевірка документів проводиться у чотирьох кабінках.

О 08:05 на блокпості «ЛНР» на південь від мосту в Станиці Луганській члени патруля Місії бачили приблизно 1500 пішоходів, які очікували на перехід до підконтрольних урядові районів. У протилежному напрямку черги не було. Об 11:00, за спостереженнями Місії, у черзі на перехід до підконтрольних уряду районів все ще стояли близько 800 осіб. У протилежному напрямку у черзі стояли 20 осіб. Працювала лише одна кабінка.

Місія відвідала прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. Протягом години на прикордонному пункті пропуску в с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька) спостерігачі бачили 17 цивільних автомобілів (у тому числі два з табличками «ДНР»), 13 критих вантажівок і автобус (переважно з українськими номерними знаками), що очікували на виїзд з України. Дві жінки (віком від 40 до 50 років) порізно повідомили СММ, що на територію Російської Федерації можна потрапити також із документами «ДНР». За той час що спостерігачі перебували на пункті пропуску, черга із машин не просунулася.

13 лютого у Чернівцях СММ здійснювала моніторинг ситуації, у якій перебувають внутрішньо переміщені особи (ВПО), яких евакуювали із підконтрольного урядові с. Кримське (42 км на північний захід від Луганська) через нещодавні бойові дії, які велися в районі цього населеного пункту (див. Щоденний звіт СММ від 13 лютого 2017 року). Працівники школи-інтернату у Чернівцях, яку відвідала СММ, підтвердили, що 6 лютого із Кримського до них приїхала група дітей. Співробітниця навчально-виховного закладу повідомила, що дітей розділили на дві групи: в одній із них десятеро дітей (троє дівчат і семеро хлопчиків віком 15-17 років), а в другій — 12 дітей (віком 15-17 років). Дітей прийняли дві школи-інтернати. Вона також зазначила, що діти можуть перебувати у цих закладах упродовж місяця або довше, якщо на це дадуть згоду їхні батьки.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією в Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися і що, окрім як на головній дорозі, безпека СММ на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки не надали гарантій безпеки СММ для патрулювання у полях та на бічних дорогах на південь від ділянки розведення у районі Золотого. Патруль бачив попереджувальні знаки про мінну небезпеку, проте потенційно небезпечні ділянки місцевості не були огороджені. Через можливу наявність мін та боєприпасів, що не вибухнули, спостерігачі вирішили не продовжувати свій шлях і поінформували про це СЦКК.
  • Із підконтрольного уряду с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) спостерігачі вирішили не просуватися далі на південний схід углиб ділянки розведення в районі Золотого, зважаючи на можливу наявність там мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати між підконтрольними уряду Попасною (69 км на захід від Луганська) і Катеринівкою через протитанкові загородження на дорозі та можливу наявність мін, а також з огляду на необхідність отримання дозволу, за твердженнями військовослужбовців ЗСУ, від їхнього керівництва. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Із підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливе мінування дороги. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні чоловіки у Київському районі підконтрольного «ДНР» Донецька розмахували руками, щоб спостерігачі їхали геть. Члени патруля Місії спробували поговорити з одним із них, однак ті відмовилися, сигналізувавши спостерігачам, щоб вони розверталися і залишили цей район. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачі не змогли проїхати через міст у підконтрольному уряду Щасті, оскільки, за словами ЗСУ, дорога на південь від мосту була замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) кілька озброєних чоловіків не дозволили патрулю СММ проїхати невеличкою сільською дорогою на північний захід без жодних додаткових пояснень, окрім як посилаючись на відсутність їхнього «командира». СММ поінформувала про це СЦКК. 9 лютого у цьому районі спостерігачі бачили два танки.

Доступ за умови:

  • У двох окремих випадках на блокпості у підконтрольному «ДНР» смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) озброєні чоловіки, котрі відмовилися представитися, дозволили патрулю Місії проїхати лише після проведення огляду салонів автомобілів СММ. У другому випадку вони навіть записали імена та прізвища членів патруля Місії і перевірили багажники автомобілів СММ, заявивши, що їхні «командири» (імена яких вони не назвали) наказали не пропускати СММ без такої перевірки. Місія поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • Озброєні чоловіки не дозволили патрулю Місії проїхати у західному напрямку дорогою із підконтрольного «ЛНР» с. Миколаївка (15 км на схід від Луганська) до підконтрольного уряду с. Лобачеве (13 км на схід від Луганська), посилаючись на вказівки свого «командування» не пропускати СММ. Спостерігачі поінформували про це СЦКК і через 30 хвилин їм дозволили проїхати.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *