Яка ситуація на Донбасі?

СММ зафіксувала меншу кількість випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області (зокрема приблизно 110 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Більшість зафіксованих Місією вибухів сталися в районі трикутника Авдіївка‑Ясинувата‑Донецький аеропорт.

У підконтрольному «ДНР» Донецьку ввечері 12 та в ніч на 13 лютого спостерігачі чули 54 вибухи невизначеного походження за 8–10 км на північно‑північний захід. Перебуваючи 13 лютого на залізничній станції підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 5 годин, команда СММ чула 7 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на північний захід, захід і південний захід. Перебуваючи 13 лютого упродовж майже 4 годин на центральному залізничному вокзалі підконтрольного «ДНР» Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), члени патруля Місії чули 26 вибухів невизначеного походження за 4–8 км на північ і північний‑захід.

У підконтрольному урядові Світлодарську спостерігачі чули вибух невизначеного походження за 5–7 км на південно‑південний схід. У підконтрольному «ДНР» Дебальцевому команда СММ чула вибух невизначеного походження за 5–8 км на північ.

У ніч із 12 на 13 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 55 активно-реактивних снарядів, що пролітали із заходу на схід, і 3 снаряди зі сходу на захід, а також вогонь зі стрілецької зброї в обох напрямках. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північ і північно‑північний схід. Пізніше того ж ранку 13 лютого в Широкиному спостерігачі чули вибух, оцінений ними як постріл за 1 км на північ.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема один вибух), якщо порівнювати зі звітним періодом із вечора 11 до вечора 12 лютого. У підконтрольному «ЛНР» с. Калинове-Борщувате (61 км на захід від Луганська) спостерігачі чули вибух невизначеного походження за 3–5 км на південно‑південний захід ближче до опівдня 13 лютого.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли в житлових районах. У підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) команда СММ у присутності офіцерів Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) зафіксували 4 місця влучання снарядів, що, за словами мешканців постраждалих будинків, з’явилися в ніч із 2 на 3 лютого. Спостерігачі бачили, що на одному будинку на вул. Садовій частково обвалився дах, а також помітили осколкові пошкодження стіни на будинку на вул. Красній.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок. Члени патруля Місії відзначили спокійну ситуацію під час патрулювання на всіх трьох ділянках розведення та довкола них.

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, СММ не отримала відповіді на свій запит від 3 лютого, в якому вона просить надати вихідну інформацію щодо озброєння, яке підлягає відведенню, а також розташування підрозділів і формувань. Водночас СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення ліній відведення: 4 танки (Т-64) неподалік с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська), ще один танк біля c. Привітне (11 км на північ від Луганська), а шостий танк (Т-64) поблизу с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська).

У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала одну протитанкову гармату (МТ‑12 «Рапіра», 100 мм) біля м. Щастя (20 км на північ від Луганська); одну буксирувану гаубицю (Д-20, 152 мм) неподалік смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська) і ще одну Д-20 поблизу с. Дмитрівка (43 км на північ від Луганська). Усі ці одиниці озброєння були розташовані з порушенням ліній відведення.

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання в районах, підконтрольних урядові, Місія зафіксувала 3 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) поблизу м. Краматорськ (83 км на північ від Донецька) і 3 танки (Т-64) неподалік с. Новоохтирка (55 км на північний захід від Луганська).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння, яке не контролюється урядом і розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила там наявність усього озброєння, зареєстрованого раніше як відведене до цього місця.

СММ зафіксувала бойові броньовані машини у зоні безпеки в Луганській області. У непідконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 5 бойових машин піхоти (БМП) неподалік Луганська, 2 БМП на південь від мосту в Станиці Луганській, а також бронетранспортер (MT-ЛБ) і 3 БМП біля Вишневого Долу.

У підконтрольних урядові районах команда СММ бачила одну БМП-1 поблизу Станиці Луганської і (12 лютого) дві БМП-1 біля Попасної.

СММ також бачила, як вздовж дороги між підконтрольними «ЛНР» с. Сміле і смт Слов’яносербськ (31 км і 28 км на північний захід від Луганська відповідно) озброєні чоловіки очищали окопи; спостерігачі також бачили групи із 15–20 чоловіків неподалік Вишневого Долу, с-ща Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська) і Привітного.

СММ продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій вздовж лінії зіткнення (див. Щоденний звіт СММ від 13 лютого 2017 року). 12 лютого у підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили двох неозброєних чоловіків у маскувальному одязі, які стояли біля намету, розташованому на місці, де залізничні колії були заблоковані стовбурами дерев. СММ помітила, що на місці подій перебував співробітник поліції.

Начальник залізничної станції в Ясинуватій повідомив спостерігачам, що за останні три дні з підконтрольної урядові м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька) не прибувало жодного вантажного потягу.

У підконтрольному «ДНР» м. Єнакієве (41 км на північний схід від Донецька) директор металургійного комбінату повідомив членам патруля Місії про те, що у разі продовження блокування залізничного сполучення з непідконтрольними урядові районами дві доменні печі комбінату вийдуть з ладу протягом місяця. Він додав, що закриття комбінату загрожуватиме втратою 15 000 робочих місць у сталеливарній промисловості. Три працівники електростанції у підконтрольному урядові м. Миколаївка (95 км на північ від Донецька) повідомили СММ, що блокада вплинула на постачання вугілля на станцію, яка забезпечувала теплом приблизно 15 000 осіб. Чоловіки додали, що робота електростанції залежала від сорту вугілля, який видобували в непідконтрольних уряду районах.

СММ продовжила здійснювати моніторинг дотримання режиму припинення вогню для сприяння проведенню ремонтних робіт на лінії електропередачі неподалік підконтрольного урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька), яка забезпечувала електрикою підконтрольний «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька). У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії бачили, як жителі ремонтують пошкоджений газопровід, розташований у відкритому полі на західній околиці села. СММ зоставалася в цьому районі, щоб люди змогли закінчити ремонтні роботи.

Місія здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилося цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. На блокпості «ЛНР» на південь від мосту в Станиці Луганській члени патруля Місії бачили чергу з приблизно 600 пішоходів, які прямували в напрямку підконтрольних урядові районів, водночас у протилежному напрямку черг не було. Команда СММ помітила, що сходинки на дерев’яних трапах, покладених через зруйновану частину мосту, стали ковзкими від зледеніння, а також зауважили поганий стан самих трапів. На урядовому блокпості поблизу с-ща Березове (31 км на південний захід від Донецька) СММ бачила чергу із 304 автомобілів, які прямували до підконтрольних урядові районів, а також чергу з 10 автобусів, що рухалися в протилежному напрямку.

Місія відвідала прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. Здійснюючи моніторинг поблизу м. Вознесенівка (кол. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська) упродовж трохи більше години, спостерігачі відзначили там спокійну ситуацію і бачили, що рух транспорту відбувається у звичайному режимі.

У Херсонській області СММ уточнювала повідомлення про спецоперацію із забезпечення безпеки в наметовому містечку кримськотатарських активістів, які спостерігають за КПВВ у напрямку Кримського півострова поблизу с. Чонгар (167 км на південний схід від Херсона). Лідер громади повідомив спостерігачам, що ввечері 12 лютого до наметового містечка прибули військовослужбовці ЗСУ на вісьмох БТР, один з яких зніс передні ворота містечка. 13 лютого спостерігачі бачили на території наметового містечка приблизно 30 кримськотатарських активістів, вдягнутих у камуфляж. Пополудні лідер активістів офіційно заявив, що цей випадок стався помилково. Пізніше в обласній адміністрації заявили, що причиною цього інциденту була погана поінформованість сторін і підтвердили, що жодних затримань або арештів не було і справу можна вважати закритою. Члени патруля Місії відвідали ще одне наметове містечко неподалік смт Каланчак (67 км на північний схід від Херсона) і побачили, що наметове містечко було неушкоджене.

У Києві спостерігачі відвідали повторне відкриття художньої виставки, яка постраждала від акту вандалізму 7 лютого (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року). СММ бачила, що виставку відвідало приблизно 70 чоловіків та жінок віком від 20 до 29 років. Подія відбулася у спокійній атмосфері. Шість приватних охоронців стояли на вході до приміщення, де відбувалася подія.

У Харкові співробітники поліції повідомили СММ, що розпочато розслідування інциденту, під час якого невідомі особи облили фарбою двері банку в центрі міста. Спостерігачі бачили, як із дверей банку видаляли червону фарбу. Під час бесіди представник однієї організації підтвердив, що в цій акції брали участь члени їхньої організації. Він зазначив, що вони обрали цей банк, оскільки він був пов’язаний з Російською Федерацією.

СММ і далі стежила за ситуацією в Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи із розмінування не проводилися і тому неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії на прилеглих територіях, окрім головної дороги, через можливу наявність у цьому районі мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК в обох випадках.
  • Озброєні члени «ЛНР» не надали спостерігачам гарантій безпеки для патрулювання в полях та на бічних дорогах на ділянці розведення в районі Золотого. Патруль СММ не зміг проїхати далі через можливу наявність мін та боєприпасів, що не вибухнули, і поінформував про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати бічною дорогою на ділянці розведення в районі підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) через можливу наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати між підконтрольними урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) та Попасною через наявність на дорозі протитанкових загороджень і можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати між підконтрольним «ДНР» Петрівським і підконтрольною урядові Богданівкою через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачі СММ не змогли проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі, що проходить на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На нульовому блокпості «ДНР» на захід від Пікуз озброєний чоловік повідомив спостерігачам про те, що дорога на південний захід замінована і що вони не планують вилучати міни. Патруль СММ розвернувся і поінформував про це СЦКК.
  • Одразу на захід під підконтрольного «ЛНР» смт Вергулівка (64 км на захід від Луганська) 3 озброєні чоловіки повідомили спостерігачам про те, що дорога до центру селища замінована, і сказали патрулю СММ розвернутися. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Коли спостерігачі намагалися підтвердити наявність важкого озброєння поблизу підконтрольного «ЛНР» смт Калинове (59 км на захід від Луганська), їх зупинили озброєні чоловіки і не дозволили продовжити патрулювання. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • Озброєний член «ДНР» зоставався поряд зі спостерігачами, поки ті завантажували дані з камери СММ у Петрівському. Місія поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • У підконтрольному «ЛНР» с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська) два озброєні чоловіки зупинили патруль СММ і затримали його на 20 хвилин, перш ніж дозволити спостерігачам продовжити патрулювання. Проїхавши далі ще приблизно 300–400 м, спостерігачі побачили 4 танки (див. вище). СММ поінформувала про це СЦКК.

Інші перешкоди:

  • На вугледобувному підприємстві в Єнакієвому спостерігачі спробували дізнатися про поточну ситуацію на підприємстві, на що їм було показано листа від «міністерства вугільної промисловості та енергетики» «ДНР», в якому йшлося про те, що вугледобувні підприємства не мають права надавати будь-яку інформацію стороннім особам без дозволу «керівництва» «ДНР».





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *