Новини із зони АТО

СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області в період із вечора 10 до вечора 11 лютого, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема, 330 вибухів супроти 180), і збільшення кількості таких порушень упродовж наступної доби (включаючи приблизно 160 вибухів). Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, СММ не отримала інформації щодо відведення озброєння з району трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

Так, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» Донецьку ввечері 10 лютого, спостерігачі бачили і чули 19 трасуючих снарядів зі сходу на захід за 2–3 км на південно‑південний захід. У ніч із 10 на 11 лютого з тієї ж позиції команда СММ чула 132 вибухи невизначеного походження за 4–12 км на північний захід.

Увечері 11 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 2 снаряди із заходу на схід, а затим — загалом 7 вибухів невизначеного походження і 3 снаряди (два із заходу на схід і один зі сходу на захід) — усі за 6–9 км на північний схід від місця розташування камери. Увечері 12 лютого та сама камера зафіксувала 2 снаряди із заходу на схід, а затим — одну освітлювальну ракету (випущену угору) — усі за 2–4 км на північно‑північний схід.

Протягом дня 11 лютого в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж приблизно 5 годин спостерігачі чули 125 вибухів невизначеного походження, а також епізоди інтенсивного вогню з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї — усі за 1–3 км на східно‑південний схід. Перебуваючи 12 лютого на тій самій позиції упродовж понад 5 годин члени патруля Місії чули 2 вибухи, оцінені ними як розриви снарядів з озброєння невстановленого типу, 19 вибухів невизначеного походження і 39 черг із великокаліберних кулеметів. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 2–4 км на південний схід.

12 лютого в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом приблизно 6 годин спостерігачі чули 13 вибухів невизначеного походження за 2–6 км у секторі від заходу до північно‑північного сходу й одну чергу з великокаліберного кулемета за 3–4 км на північно‑північний захід.

Перебуваючи того ж дня в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 3 годин протягом дня, СММ чула 2 вибухи невизначеного походження за 5–8 км на північний захід і понад 100 пострілів і черг зі стрілецької зброї за 1–8 км на північ. У підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) упродовж майже 10 годин СММ чула 9 вибухів, оцінених як постріли з міномета (6 калібру 120 мм і 3 невстановленого калібру), 34 вибухи, оцінені як постріли з артилерії (невстановленого калібру), 3 вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу, а також 7 черг із великокаліберного кулемета — усі за 3–5 км на північно‑північний схід і північний схід.

Зі своєї позиції у підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька) 12 лютого спостерігачі чули 15 вибухів невизначеного походження, а також вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї — усі за 2–4 км на схід.

У ніч з 10 на 11 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 2 активно‑реактивні снаряди із заходу на схід, а затим — загалом 6 вибухів невизначеного походження, один вибух, оцінений як постріл з озброєння невстановленого типу, 2 активно‑реактивні снаряди із заходу на схід, а також майже 240 трасуючих снарядів із заходу на схід — усі на невстановленій відстані на північний схід від камери.

Увечері 11 лютого і в ніч на 12 лютого та сама камера зафіксувала 61 трасуючий снаряд із заходу на схід за 2–5 км на північно‑північний схід, а затим — загалом 36 вибухів невизначеного походження, 13 вибухів у повітрі і майже 900 трасуючих снарядів (348 зі сходу на захід, 488 із заходу на схід, 47 із південно‑південного заходу на північно‑північний схід і 4 із південного заходу на північний схід) здебільшого на невизначеній відстані на північно‑північний схід. Рано ввечері 12 лютого камера зафіксувала один активно‑реактивний снаряд зі сходу на захід, а затим — загалом 67 трасуючих снарядів (з яких 52 снаряди із заходу на схід і 15 зі сходу на захід), а також один активно‑реактивний снаряд зі сходу на захід — усі на невстановленій відстані на північно‑північний схід від місця розташування камери.

Перебуваючи 11 лютого на південний схід від підконтрольного урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя) упродовж понад 2 години, СММ чула 16 вибухів невизначеного походження за 3 км на північно‑північний схід, а також 2 короткі епізоди ведення вогню зі стрілецької зброї приблизно на тій самій відстані і в аналогічному напрямку.

Того ж дня в підконтрольному «ДНР» с. Куликове (30 км на північний схід від Маріуполя) СММ чула 10 вибухів невизначеного походження на північно‑північний захід (з них 6 за 4–6 км і 4 на невстановленій відстані), а також вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї приблизно на тій самій відстані та в аналогічному напрямку.

У Луганській області СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в період із вечора 10 до вечора 11 лютого, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (однак зафіксовано менше вибухів — 7 супроти 39), а в період із вечора 11 до вечора 12 лютого кількість порушень була аналогічною кількості за попередню добу.

11 лютого з позиції на північ від підконтрольного «ЛНР» смт Сентянівка (кол. Фрунзе, 44 км на захід від Луганська) СММ чула 4 вибухи, оцінені як вогонь з автоматичного гранатомета приблизно за 3 км на північно‑північний захід. У підконтрольному «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 2 вибухи невизначеного походження та інтенсивний вогонь зі стрілецької зброї за 3–15 км на північ і північно‑північний схід.

Перебуваючи 12 лютого в підконтрольному урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська), команда СММ чула 2 вибухи, оцінені як постріли з 82‑мм міномета за 3–4 км на північ, а також відповідні розриви за 2–3 км на північний захід. У підконтрольному урядові с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 26 черг зі стрілецької зброї за 3 км на південний захід. У підконтрольному урядові с-щі Лопаскине (23 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії чули 31 чергу зі стрілецької зброї за 3–5 км на південь і захід.

Місія уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення. 11 лютого персонал військового шпиталю в підконтрольному урядові м. Покровськ (кол. Красноармійськ, 55 км на північний захід від Донецька) повідомив СММ, що 9 лютого до них доправили двох чоловіків з Авдіївки (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року.) Згідно з лікарняною документацією, першого чоловіка (віком приблизно 60 років) було доставлено з осколковим пораненням голови і після операції переправлено гелікоптером до шпиталю в Дніпрі. Водночас другого чоловіка (віком приблизно 50 років) перевели до лікарні в Покровському після того, як йому зробили операцію у зв’язку з осколковими пораненнями його правого боку (передпліччя і попереку).

Місія уточнювала повідомлення про обстріли в Красногорівці. Офіцер Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив, що 10 лютого по 5 місцях було завдано ударів з реактивних систем залпового вогню (БМ‑21 «Град», 122 мм) і мінометів (невстановленого типу). З міркувань безпеки спостерігачі не змогли відвідати ці місця.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

11 лютого в підконтрольній урядові Станиці Луганській офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що на той день не заплановано ані розведення, ані робіт із розмінування. 12 лютого, перебуваючи на ділянці розведення, члени патруля Місії чули 2 вибухи, оцінені як артилерійський вогонь за 5–6 км на північний схід (за їхніми оцінками, за межами ділянки розведення). У підконтрольному урядові районі на північ від мосту (у межах ділянки розведення) спостерігачі бачили накриту маскувальною сіткою бойову машину піхоти (БМП‑1), що стояла у бліндажі.

12 лютого СММ бачила раніше покинуту позицію «ЛНР» на ділянці розведення в районі Золотого. Здавалося, що ця позиція знову використовується, оскільки спостерігачі побачили свіжі сліди від важкої техніки, які вели до бліндажа, а з бліндажного димаря йшов дим. Проте людей не було видно. Перебуваючи того ж дня в підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська), одразу за межами ділянки розведення, команда СММ чула вибух, оцінений як розрив мінометної міни калібру 82 мм за 2 км на північний схід, і 4 вибухи, оцінені як постріли з міномета (невстановленого калібру) за 2 км на захід — усі, за оцінками Місії, сталися за межами ділянки розведення.

11 лютого в непідконтрольному урядові Петрівському СММ чула один вибух невизначеного походження, 2 постріли з автоматичного гранатомета і 4 постріли зі стрілецької зброї — усі за 2–10 км на північний захід і, за оцінками Місії, за межами ділянки розведення. Перебуваючи 12 лютого за межами ділянки розведення, спостерігачі чули вибух невизначеного походження за 3–5 км на північно‑північний захід (за їхніми оцінками, за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 2 буксирувані гаубиці (2А65 «Мста‑Б», 152 мм), буксирувані вантажівками, що рухалися на північ поблизу с. Войтове (33 км на північний захід від Луганська), що є порушенням ліній відведення.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували танк (Т‑64, 125 мм), що стояв неподалік с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська); танк (Т‑64), який стояв у с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська); 4 танки (Т‑64) і 2 протитанкові керовані ракетні комплекси (9К111 «Фагот», 120 мм), встановлені на БМП‑1 — уся техніка стояла в с. Вишневий Діл (13 км на схід від Луганська); танк (невстановленого типу) під маскувальною сіткою в с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя); а також самохідну гаубицю (2С1 «Гвоздика», 122 мм) у складському приміщенні, розташованому між Кіровським і Петровським районами Донецька. Спостерігачі зауважили, що всередині цього складського приміщення стоять ще інші одиниці важкого озброєння, але не змогли його ідентифікувати, оскільки озброєні члени «ДНР» не надали команді СММ доступу до цього місця*. (За оцінками спостерігачів, дві пари слідів, що вели всередину складу, належали самохідній гаубиці (2С1) і або танку, або самохідній гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм).

Спостерігачі бачили свіжі сліди і визначили, що їх залишили щонайменше 4 транспортні засоби, які тягнули за собою невстановлену кількість гаубиць (2А65) поблизу Ірміно, а також танкові сліди неподалік с. Лобачеве (13 км на схід від Луганська).

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання в підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували одну самохідну гаубицю (2С3), яка рухалася на південь, 3 самохідні гаубиці (2С1) (дві нерухомі й одну, що рухалася на захід) — усі неподалік с. Богоявленка (46 км на південний захід від Донецька), і 3 буксирувані гаубиці (2A36 «Гіацинт‑Б», 152 мм), що їх перевозили вантажівки у східному напрямку біля м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 18 мінометів (М‑120‑15 «Молот», 120 мм), 5 буксируваних гаубиць (2А36) і 29 самохідних гаубиць (2С1), з яких 11 зафіксовано вперше. Спостерігачі відзначили відсутність 43 протитанкових гармат (МТ‑12 «Рапіра», 100 мм), 3 протитанкових гармат (Д‑48, 85 мм), 11 буксируваних гаубиць (десяти 2A65 й однієї 2A36), 6 мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм) і 45 самохідних гаубиць (2С1), з яких відсутність 11 зафіксовано вперше. Крім того, СММ також зауважила, що 5 місць і далі не використовуються і там відсутні такі одиниці озброєння: 18 буксируваних гаубиць (2A65), 12 буксируваних гаубиць (2A18, 122 мм), 18 самохідних гаубиць (2С1) і 6 мінометів (2Б11).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила там наявність усього озброєння, зареєстрованого раніше як відведене до цього місця.

Спостерігачі зафіксували бойові броньовані машини (ББМ), зенітні установки і вантажівки військового типу в зоні безпеки, а також сліди від транспортних засобів військового типу. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала БМП‑2 і неідентифіковану ББМ, які стояли поблизу Красногорівки; 2 бронетранспортери (типу БТР), що стояли неподалік с-ща Дальнє (40 км на захід від Донецька); три БМП‑2, що стояли біля с. Георгієвка (27 км на південний захід від Донецька); зенітну установку (ЗУ‑23, 23 мм), встановлену на вантажівці, що рухалася в південному напрямку неподалік Красногорівки; два МТ‑ЛБ, які рухалися на північний захід поблизу с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська), дві БМП‑1 біля Станиці Луганської (одна на ділянці розведення, а інша поза її межами); одну БРДМ‑2, що стояла недалеко від смт Врубівка (71 км на північний захід від Луганська), і свіжі сліди від транспортного засобу на шасі МТ‑ЛБ поблизу Лебединського.

У непідконтрольних урядові районах Луганської області спостерігачі зафіксували зенітну установку (ЗУ‑23), встановлену на вантажівку, яка стояла неподалік н. п. Золоте‑5 (61 км на північний захід від Луганська); одну БМП‑1, одну вантажівку військового типу й один бронетранспортер (MT‑ЛБ) біля Вишневого Долу; 3 MT‑ЛБ і 5 вантажівок військового типу поблизу смт Донецький (50 км на північний захід від Луганська); 4 БМП‑1 і вантажівку військового типу, що стояли на південь від мосту в Станиці Луганській (за межами ділянки розведення); 2 БМП‑1, які стояли неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська); 3 БМП‑1 біля Луганська; один MT‑ЛБ, що рухався на північний захід поблизу с. Довге (22 км на північний захід від Луганська), вантажівку військового типу, яка рухалася на північ неподалік с. Новокиївка (25 км на схід від Луганська), вантажівку військового типу, яка стояла біля Жовтого. Крім того, спостерігачі бачили антену командного пункту, дві антени транспортних засобах військового типу і трьох озброєних чоловіків неподалік с. Лобачеве (13 км на схід від Луганська).

СММ також бачила, як у кількох місцях обабіч дороги між с. Новоселівка (16 км на захід від Луганська) і Довгим озброєні чоловіки очищали окопи. Спостерігачі також бачили приблизно 10 чоловіків неподалік с-ща Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська), декотрі з них були озброєні автоматичними гранатометами і великокаліберними кулеметами, і 5 озброєних чоловіків поблизу смт Слов’яносербськ (28 км на північний захід від Луганська) з білими нарукавними пов’язками.

Члени патруля Місії також бачили один МТ‑ЛБ і вантажівку військового типу, які рухалися на північ поблизу с-ща Кремінець (16 км на південний захід від Донецька); броньовану ремонтно-евакуаційну машину на причепі-платформі в с. Кам’янка (24 км на південь від Донецька); 6 макетів артилерійських систем, схованих у свіжовиритих окопах поблизу с. Роздольне (46 км на південний схід від Донецька); нерухомий всюдихід військового типу, на борту якого були троє озброєних осіб у білому маскувальному одязі, поблизу м Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька); сліди біля Роздольного, оцінені як сліди від БТР; а також сліди, що, за оцінками спостерігачів, належали 6–8 броньованим машинам, які рухалися в західному напрямку між Кіровським і Петровським районами Донецька.

На основі даних повітряного спостереження 8 лютого виявлено 15 броньованих машин у районах між підконтрольним урядові с. Кримське і підконтрольним «ЛНР» с. Сміле (42 і 31 км на північний захід від Луганська відповідно). За допомогою засобів повітряного спостереження також виявлено в тих районах приблизно 170 нових воронок, приблизно 90 з яких були на ділянці радіусом 2–3 км навколо позиції ЗСУ, а також нещодавно вириті позиції неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Сокільники (38 км на північний захід від Луганська) і Смілого.

Місія продовжила спостерігати за блокадою залізничних колій (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року.) 11 лютого СММ спостерігала за тим, як десять осіб в одязі маскувального типу (четверо з них були озброєні) блокували залізничний переїзд приблизно за 2 км на північ від підконтрольного урядові смт Петрівка (43 км на північ від Донецька). Спостерігачі також бачили 2 намети військового типу, державні прапори України і червоно-чорні стяги. За спостереженнями СММ, шестеро неозброєних осіб укріплювали блокуючу споруду. Південніше від переїзду стояв потяг (приблизно 30 порожніх вагонів). Спостерігачі зауважили, що руху автодорожнього транспорту ніщо не заважало.

12 лютого члени патруля Місії зауважили, що ситуація з блокадою залізничних колій у підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) не змінилася (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року). Приблизно 10 неозброєних осіб у маскувальній формі, які перебували на місці блокади, повідомили спостерігачам, що вони раніше були у лавах добровольчих батальйонів.

СММ продовжувала сприяти проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. 11 і 12 лютого члени патруля Місії продовжили здійснювати моніторинг дотримання режиму припинення вогню під час ремонтних робіт на лінії електропередачі неподалік підконтрольного урядові Луганського (59 км на північний схід від Донецька) (див. Щоденний звіт СММ від 11 лютого 2017 року).

СММ продовжувала стежити за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. 12 лютого в центрі Авдіївки спостерігачі бачили, що всі пункти обігріву, військові польові кухні та інші об’єкти були демонтовані й прибрані з району навколо міського стадіону. Дві жінки (віком 50–60 років) розповіли СММ, що забезпечено безперешкодне постачання електрики, води і тепла. Медпрацівник у районі Горлівки розповів СММ про випадки, коли діти потерпають від синдрому тривожності, нападів агресії, звукової чутливості та інших проблем внаслідок цього конфлікту, який негативно впливає на їхній психологічний розвиток.

Місія здійснювала моніторинг ситуації з мирними жителями, які перетинають міст у Станиці Луганській. 12 лютого на урядовому блокпості на північ від мосту члени патруля Місії зафіксували чергу з близько 150 осіб, які прямували до підконтрольних урядові районів, водночас приблизно 60 осіб стояли в протилежному напрямку. На блокпості «ЛНР» на південь від мосту спостерігачі бачили чергу з приблизно 450 пішоходів, які прямували в напрямку підконтрольних урядові районів, а у протилежному напрямку на перехід очікували приблизно 150 осіб. Команда СММ вперше побачила невелику тріщину на північному боці мосту, поряд з іншою тріщиною, яку раніше вже бачили (див. Щоденний звіт СММ від 28 січня 2017 року).

Спостерігачі відвідали два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску поблизу с. Маринівка (78 км на схід від Донецька) 11 лютого СММ бачила, що протягом півгодини з України виїхали 10 приватних автомобілів (6 з номерними знаками України і 4 — Російської Федерації). Упродовж трохи більше 30 хвилин на прикордонному пункті пропуску поблизу с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька) члени патруля Місії бачили, як Україну залишили 5 легкових автомобілів, 3 тентовані вантажівки й один автобус. На чотирьох транспортних засобах були номерні знаки Російської Федерації, на трьох — України і на двох — номерні знаки Європейського Союзу. За спостереженнями СММ, що до України в’їхали 6 приватних автомобілів (4 з номерними знаками України і 2 з номерними знаками Російської Федерації).

Здійснюючи 11 лютого моніторинг на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному урядові с. Просяне (117 км на північ від Луганська), СММ відзначила спокійну ситуацію.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано‑Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • 11 і 12 лютого офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи із розмінування не проводилися і тому неможливо гарантувати безпеку спостерігачів Місії на прилеглих територіях, окрім головної дороги, через можливу наявність у цьому районі мін та боєприпасів, що не вибухнули. В обох випадках СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Ані 11, ані 12 лютого члени «ЛНР» не надали спостерігачам гарантій безпеки для патрулювання в полях та бічних дорогах на ділянці розведення в районі Золотого. Патруль СММ не зміг проїхати далі через можливу наявність мін та боєприпасів, що не вибухнули, і поінформував про це СЦКК.
  • Ані 11, ані 12 лютого з підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. В обох випадках СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Ані 11, ані 12 лютого патруль Місії не зміг проїхати між Попасною та Катеринівкою через наявність на дорозі протитанкових загороджень і попереджувального знака про мінну небезпеку. Військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам про те, що цей район не було розміновано і що СММ повинна отримати додатковий дозвіл на проїзд у штабі ЗСУ. Щоразу Місія належним чином інформувала СЦКК.
  • Ані 11, ані 12 лютого спостерігачі СММ не змогли проїхати через міст, розташований у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі на південь від мосту. В обох випадках СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 11 лютого 7 озброєних членів «ЛНР» зупинили патруль СММ на дорозі, що проходить на північ від с. Лобачеве (13 км на схід від Луганська), і сказали спостерігачам негайно залишити цей район. Спостерігачі помітили сліди від танка, що вели до цього району, а також антени двох транспортних засобів військового типу. Члени патруля Місії поінформували про це СЦКК, але залишили цей район після того, як їм було відмовлено у доступі.
  • 12 лютого за патрулем Місії від Роздольного до Петрівського їхав слідом приватний автомобіль із номерними знаками Російської Федерації. На блокпості «ДНР» на східній околиці населеного пункту із транспортного засобу вийшов озброєний чоловік, представився «лейтенантом» «ДНР» і повідомив СММ, що «черговий офіцер» у Роздольному наказав йому не пропускати патруль СММ до Петрівського. Патруль Місії поїхав і потрапив у Петрівське через інший блокпост.
  • 12 лютого, коли спостерігачі зафіксували замаскований танк (невстановленого типу) у підконтрольних «ДНР» Пікузах (див. вище), вони чули 15–20 пострілів зі стрілецької зброї за 50–100 м від позиції СММ неподалік місця, де стояв танк. Спостерігачі визначили, що постріли не були спрямовані безпосередньо на них, а мали попереджувальний характер. СММ негайно залишила це місце.
  • 12 лютого три озброєні чоловіки не пропустили спостерігачів через блокпост у підконтрольному «ДНР» смт Старомихайлівка (15 км на захід від Донецька) попри те, що патруль Місії їхав у супроводі офіцера ЗС РФ з СЦКК. Чоловіки спілкувалися зі спостерігачами агресивно і попередили, що дістатися населеного пункту іншими дорога неможливо через їхнє мінування.
  • 12 лютого два озброєні члени «ДНР» на складському приміщенні між Кіровським і Петровським районами Донецька не дозволили команді СММ оглянути важке озброєння, яке спостерігачі побачили на цьому місці (див. вище).

Доступ за умови:

  • 11 і 12 лютого члени «ДНР» (озброєні в перший день і неозброєні наступного дня) зоставалися поряд зі спостерігачами, поки ті завантажували дані з камер СММ у Петрівському. В обох випадках СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 11 лютого на перехресті на півдні Донецька озброєні члени «ДНР», перш ніж дозволити патрулю проїхати далі, перевірили багажники автомобілів СММ і особистий наплічник одного зі спостерігачів.
  • 11 лютого 5 озброєних чоловіків зупинили патруль СММ у Вишневому Долі і дозволили спостерігачам продовжити патрулювання тільки пішки і лише у їхньому супроводі. СММ зафіксувала транспортні засоби військового типу у цьому районі (див. вище).
  • 12 лютого озброєні члени «ДНР» на трьох різних блокпостах на південний схід від підконтрольного урядові с-ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька) проводили огляд багажників автомобілів СММ, перш ніж дозволити патрулю проїхати до Горлівки.

Затримка:

  • 12 лютого на блокпості на південний схід від підконтрольного урядові с‑ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька) озброєні члени «ДНР» затримали членів патруля Місії приблизно на 20 хвилин.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *