Новини із зони АТО

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області (зокрема приблизно 300 вибухів і 150 снарядів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Понад половину всіх вибухів і більшість снарядів зафіксовано в районі трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

Увечері 8 та в ніч на 9 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від Донецька) зафіксувала приблизно 32 вибухи невизначеного походження за 6–10 км на північний схід. За цей час камера зафіксувала дві перестрілки. Перша з них розпочалася з 12 снарядів із південно-південного заходу на північно-північний схід за 2–4 км на схід, а затим зафіксовано сукупно один снаряд із північно-північного сходу на південно-південний захід, 5 снарядів зі сходу на захід і один — із заходу на схід на відстані 6–8 км на північний схід. Під час другої перестрілки камера зафіксувала 20 снарядів зі сходу на захід, а затим — сукупно 59 снарядів зі сходу на захід і 55 снарядів із заходу на схід. Після опівночі СММ чула 3 вибухи невизначеного походження за 8–10 км на північний схід.

Увечері 8 та в ніч на 9 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» Донецьку, спостерігачі чули понад 100 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північно-північний захід, 28 з яких були зафіксовані після опівночі 9 лютого.

Перебуваючи неподалік підконтрольного урядові м. Авдіївка (17 км на північний захід від Донецька) і підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 5 годин 9 лютого, команда СММ чула загалом 13 вибухів невизначеного походження і 27 черг зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів. У підконтрольному урядові м. Соледар (77 км на північ від Донецька) Місія сприяла налагодженню діалогу між українською та російською сторонами в Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) задля закріплення режиму припинення вогню.

Увечері 8 лютого в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда СММ чула 17 вибухів, оцінених як артилерійські постріли, і 14 вибухів — як розриви артилерійських снарядів за 5–7 км на південно-південний схід, а також приблизно 130 черг із великокаліберних кулеметів за 2–3 км на південно-південний схід. Наступного дня рано-вранці спостерігачі чули 30 вибухів невизначеного походження за 4–5 км на південно-південний схід і 85 черг із великокаліберних кулеметів за 2–3 км на південно-південний схід. Пізніше того ж ранку спостерігачі чули вибух, оцінений як артилерійський постріл за 0,5–1 км від передової патрульної бази Місії. Увечері 8 лютого та протягом наступного дня в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 32 вибухи невизначеного походження переважно за 4–10 км на північний захід.

Перебуваючи в підконтрольному урядові смт Курдюмівка (54 км на північ від Донецька), невдовзі пополудні 9 лютого СММ чула 5 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії за 5 км на північний захід, а приблизно через годину — 2 вибухи невизначеного походження за 10 км на північний схід.

Увечері 8 і в ніч на 9 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 14 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північ. Після опівночі камера зафіксувала 2 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на північ. Перебуваючи близько опівночі в підконтрольному урядові м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька), спостерігачі чули 20 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на схід від своєї позиції.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема 114 вибухів), якщо порівнювати з попередньою добою.

Так, увечері 8 лютого команда СММ чули вибухи в трьох різних районах Луганської області. Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 37 вибухів невизначеного походження за 10–12 км на західно-південний захід. У підконтрольному урядові м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська) команда Місії чула 20 вибухів невизначеного походження за 15–20 км південно-південний схід. У підконтрольному «ЛНР» Луганську спостерігачі чули 4 вибухи, оцінені як запуск ракет із реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм), і 4 вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів — усі за 12 км на північний схід.

9 лютого Місія і далі чула вибухи в різних районах Луганської області. Так, у підконтрольному урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 17 вибухів невизначеного походження за 7–10 км на південний захід. У підконтрольному урядові смт Нижнє (56 км на північний захід від Луганська) СММ чула 15 вибухів невизначеного походження за 15–20 км на західно-південний захід. Патрулюючи в підконтрольному «ЛНР» смт Сентянівка (кол. Фрунзе, 44 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 2 вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 120 мм, перший з яких стався за 2 км на північно-північний схід, а другий — приблизно через одну годину за 4 км на південний схід.

Місія продовжувала уточнювати повідомлення про жертви серед цивільного населення. Під час уточнення повідомлень про три жертви серед цивільного населення в підконтрольному «ДНР» м. Макїївка (12 км на північний схід від Донецька) спостерігачі розмовляли з медпрацівниками, які їм повідомили про отримане ними розпорядження надсилати всі запити щодо жертв до «міністерства охорони здоров’я» «ДНР». У Київському районі Донецька СММ розмовляла з чоловіком (віком старше 50 років), в якого над лівою бровою був поріз. Він розповів, що зазнав поранення під час обстрілу ввечері 2 лютого.

Місія фіксувала пошкодження, спричинені обстрілами з обох боків лінії зіткнення. Спостерігачі знову відвідали підконтрольне урядові смт Курдюмівка (54 км на північ від Донецька), де напередодні члени родини повідомили про те, що 6 лютого внаслідок обстрілу загинув 16-річний юнак (див. Щоденний звіт СММ від 8 лютого 2017 року). Команда СММ зафіксувала 24 місця ударів на відстані приблизно 50 м від будинків і визначила, що всі удари виникли внаслідок влучення артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених із південно-східного напрямку. Ще одне місце удару, за оцінками членів патруля Місії, утворилося внаслідок влучення артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку. Місця ударів були виявлені приблизно за 200 м від водонасосної підстанції та приблизно за 500 м від високовольтних ліній електропередачі. Приблизно за 100 м на захід від насосної станції розташований блокпост. Спостерігачі бачили осколкові пошкодження віконних рам і парканів трьох будинків, а також пошкодження димаря та даху на одному з будинків. Ще в одному будинку внаслідок прямого влучення снаряда в дах була частково зруйнована ванна кімната і кухня.

У підконтрольному урядові с. Малинове (19 км на північний схід від Луганська) СММ зафіксувала 2 свіжі воронки на гравійній дорозі на відстані приблизно 50 м від найближчого будинку, зайнятого військовослужбовцями Збройних сил України (ЗСУ). За оцінками спостерігачів, воронки утворилися від розривів ракет РСЗВ (БМ-21), випущених із південно-східного напрямку. Військовослужбовці ЗСУ показали членам патруля Місії ще два місця ударів. Одне з них було на відстані приблизно 40 м від будинку, на якому були розбиті два вікна. За оцінкою СММ, воно утворилася від влучення ракети РСЗВ (БМ-21), випущеної із південно-східного напрямку. Військовослужбовці повідомили спостерігачам, що обстріл стався ввечері 8 лютого. Четверте місце удару виявлено в лісопосадці далі від будинку. Члени патруля Місії зауважили, що два будинки, один з яких стояв за 35 м, а другий — приблизно за 100 м від місць ударів, були зайняті військовослужбовцями ЗСУ.

У полі поблизу підконтрольного урядові смт Тошківка (60 км на північний захід від Луганська) СММ зафіксувала дві свіжі воронки. За оцінками спостерігачів, воронки утворилися від розривів ракет РСЗВ (БМ-21), випущених із південно-східного напрямку. Спостерігачі помітили обірвані лінії електропередачі, розташовані за 25 м від однієї з воронок. Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що обстріл стався рано-вранці того дня.

Після того, як СЦКК посприяв дотриманню режиму припинення вогню в цьому районі, патруль СММ уперше з 22 червня 2016 року відвідав підконтрольне урядові с. Водяне (19 км на північний схід від Маріуполя) у супроводі офіцерів ЗСУ з СЦКК. Спостерігачі розмовляли з дев’ятьма жителями села (сімома чоловіками та двома жінками віком 35–85 років), які повідомили, що в селі залишилося 13 жителів у сімох домогосподарствах. Вони також сказали, що в селі немає електрики. Команда Місії зафіксувала численні пошкодження будівель — від осколкових пошкоджень стін до решток практично вщент зруйнованих будівель, а також бачили обірвані лінії електропередачі.

У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) у супроводі офіцерів Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК спостерігачі зафіксували 12 свіжих місць ударів на відстані 4–50 м від будинків. СММ визначила, що 7 місць ударів утворилися внаслідок влучення артилерійських снарядів, випущених із південно-західного напрямку, а 2 — артилерійських снарядів із невстановленого напрямку. Спостерігачі бачили розбиті вікна й осколкові пошкодження стін і дахів щонайменше на 5 будинках, частина однієї стіни була вщент зруйнована, а в одному з будинків були повністю зірвані з петель двері. Вони бачили наслідки прямого влучення снаряда в цегляну господарську будівлю з південно-західного боку. Внаслідок цього удару були вщент зруйновані дві стіни цієї будівлі. А внаслідок інших прямих влучень був вщент зруйнований сарай, а на двох будинках зруйновані більші частини дахів. Члени патруля Місії відчули сильний запах газу в повітрі, а власник будинку повідомив, що вночі з газопроводу, пошкодженого від обстрілу, витікав газ, але відтоді газопровід було полагоджено. Кілька жителів повідомили, що обстріл стався в ніч із 8 на 9 лютого. По прибутті патруля Місії до села туди також приїхали дві особи з телеканалу, пов’язаного з «ДНР», які знімали спостерігачів на відеокамеру впродовж всього їхнього перебування в населеному пункті.

У Сентянівці СММ бачила мінометну міну калібру 82 мм, що не розірвалася та застрягла приблизно за метр від узбіччя дороги. За оцінками спостерігачів, цей удар стався нещодавно. Вони також зауважили, що за 250 м від нього були розташовані блокпост і укріплені позиції.

У підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) команда Місії бачила 3 свіжі місця ударів за 3–8 м від будинків. За результатами аналізу визначено, що одне з них утворилося внаслідок влучення снаряда, випущеного з північно-східного напрямку, а 2 пробоїни в стіні з північного боку будинку виникли від куль, випущених із північного заходу та північного сходу. Спостерігачі бачили осколкові пошкодження трьох вікон, паркана та стіни гаража одного з будинків, а також осколкові пошкодження стіни на другому будинку. Власник одного з пошкоджених будинків повідомив СММ, що обстріл стався незадовго до опівночі 7 лютого.

СММ продовжувала здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська, н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Уночі 7 лютого камера СММ у підконтрольній урядові Станиці Луганській зафіксувала 7 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін приблизно за 900 м на південь від розташування камери, неподалік передової позиції ЗСУ на північ від мосту (в межах ділянки розведення).

На ділянці розведення в районі Золотого команда СММ бачила двох військовослужбовців ЗСУ з автоматами (AK-47) у підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська), що є порушенням положень Рамкового рішення. Спостерігачі також бачили, як два озброєні чоловіки розвантажували гранатомет із вантажівки військового типу на блокпості «ЛНР» в межах ділянки розведення. У непідконтрольних урядові районах на південь від ділянки розведення Місія зафіксувала нові позиції та бачила, як озброєні чоловіки пиляли велике дерево.

Під час патрулювання команда Місія відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Петрівського.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 3 буксирувані гаубиці (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм) поблизу м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська) і 2 буксирувані гаубиці (2А36) неподалік с. Верхньокам’янка (84 км на північний захід від Луганська), що є порушенням ліній відведення. У непідконтрольних урядові районах СММ бачила 2 танки (Т-72), що стояли поблизу Калинового.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення Місія зафіксувала 22 РСЗВ (БМ-21) і 18 буксируваних гаубиць (2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм). Чотирнадцять РСЗВ (БМ-21) були відсутні, причому відсутність однієї зауважено вперше.

У підконтрольних урядові районах СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння, розташування якого відповідає лініям відведення, і зауважила, що там і дотепер відсутні 4 міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм) і 12 танків (Т-72).

Попри спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, СММ не отримала жодної інформації про відведення озброєння з району трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

СММ зафіксувала бойові броньовані машини, зенітні установки та гелікоптер у зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 3 бойові машини піхоти (БМП-1) і нові окопи на південь від мосту в Станиці Луганській; нові окопи та чотири БМП-1 неподалік Жовтневого району Луганська, дві БМП-1 і командно-штабну машину неподалік с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська); бронетранспортер (МТ-ЛБ) неподалік смт Сентянівка (44 км на захід від Луганська), 3 МТ-ЛБ неподалік смт Донецький (49 км на захід від Луганська); БМП-2 і раніше незафіксовану позицію (приблизно за 100 м від житлового будинку) неподалік смт Калинове (60 км на захід від Луганська); а також 10 MT-ЛБ неподалік м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська), на двох з яких були встановлені зенітні установки.

У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили бронетранспортер (БТР-80) неподалік смт Андріївка (61 км на південь від Донецька), зенітну установку (ЗУ-23, 23 мм) і БМП-1 неподалік Золотого (за межами ділянки розведення), а також гелікоптер (Мі-8) неподалік м. Курахове (40 км на захід від Донецька).

8 лютого в підконтрольному урядові с. Передільське (24 км на північний захід від Луганська) команда Місії провела аналіз раніше зафіксованої ракети, що не вибухнула (див. Щоденний звіт СММ від 20 січня 2017 року), і визначила, що це була ракета РСЗВ (БМ-30 «Смерч», 300 мм), яка, ймовірно, з’явилася там на самому початку цього збройного конфлікту. Боєприпас, що не вибухнув, лежав приблизно за 60 м від найближчого будинку і приблизно за 20 м від газопроводу. Зазначена ділянка не була ні позначена, ні огороджена.

Члени патруля Місії вилучили безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ, який був втрачений неподалік підконтрольного урядові с. Черненко (86 км на південь від Донецька) 8 лютого (див. Щоденний звіт СММ станом на 8 лютого 2017 року), за оцінками спостерігачів, внаслідок глушіння сигналу GPS. Команда Місії виявила БПЛА приблизно за 2 км на південний захід від того місця, де з ним було втрачено зв’язок. Ззовні на апараті не було ознак фізичного пошкодження.

З метою усунення довготривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). У СЦКК не надали нової інформації про розмінування.

Спостерігачі відвідали три прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. Перебуваючи упродовж 20 хвилин на прикордонному пункті пропуску в с. Маринівка (78 км на схід від Донецька) і упродовж 10 хвилин на прикордонному пункті пропуску в с‑щі Ульянівське (61 км на південний схід від Донецька), команда СММ відзначила там спокійну ситуацію. Здійснюючи спостереження на прикордонному пункті пропуску в с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька), члени патруля Місії бачили, як із території України виїхали 4 комерційні вантажівки (з номерними знаками України) з тентованими кузовами.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив Місії, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися, тому гарантувати безпеку СММ можна лише на головній дорозі, яка проходить через ділянку розведення. У прилеглих районах існує ризик наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Члени «ЛНР» не надали Місії гарантій безпеки для здійснення патрулювання в полях і на другорядних дорогах на ділянці розведення в районі Золотого. Патруль СММ не зміг проїхати далі через можливу наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули, і поінформував про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль Місії не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати між підконтрольними урядові Попасною та Катеринівкою через наявність на дорозі протитанкових загороджень і попереджувального знака про мінну небезпеку. Військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що цей район не було розміновано і що СММ повинна отримати додатковий дозвіл на проїзд у штабі ЗСУ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові Щасті, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на дорозі на південь від мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На околиці підконтрольного «ЛНР» Калинового патруль СММ спробував відстежити слідити важкої техніки, які проходили через залізничну колію. Три озброєні чоловіки (віком 20–25 років) зупинили команду Місії, до яких приєдналися ще п’ятеро озброєних чоловіків після того, як спостерігачі попросили надати можливість переговорити з їхнім «командиром». «Командир» сказав спостерігачам, щоб вони негайно розверталися, оскільки за 20 м від них є мінне поле. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • Патруль Місії зміг проїхати через непідконтрольний урядові блокпост поблизу смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) тільки після того, як озброєний чоловік оглянув салони автомобілів ОБСЄ. За словами цього чоловіка, він отримав наказ пропускати патрулі СММ лише після здійснення огляду їхніх автомобілів. Місія поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • На непідконтрольному урядові блокпості в м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) озброєні чоловіки затримали патруль Місії на 20 хвилин.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *