Новини з окупованої території

Місія зафіксувала аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, зокрема приблизно 700 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.

Так, у ніч із 6 на 7 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» центрі Донецька, спостерігачі чули 35 вибухів невизначеного походження за 6–15 км на північний захід і північно-північний схід.

У ніч із 6 на 7 лютого камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 27 вибухів невизначеного походження, 4 вибухи у повітрі за 6–10 км на північний схід і 24 снаряди (7 із південного сходу на північний захід і 17 із північного заходу на південний схід). 7 лютого камера зафіксувала 32 вибухи невизначеного походження за 4–10 км на північний схід і 3 снаряди (2 із заходу на схід, а затим — один снаряд зі сходу на захід) за 5–7 км на північний схід.

Перебуваючи 7 лютого в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) протягом понад 2 години, члени патруля Місії чули 49 вибухів, оцінених як артилерійські постріли за 5 км на південний схід, 24 вибухи невизначеного походження, а також численні перехресні черги з автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів за 2–4 км на південний схід і південно-південний схід. Здійснюючи моніторинг східніше підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 1 години, СММ чула 7 вибухів невизначеного походження, а також постріли з великокаліберного кулемета за 3–5 км на захід. Спостерігачі, які перебували протягом приблизно 5,5 годин на Донецькій фільтрувальній станції (15 км на північ від Донецька), чули 2 вибухи, оцінені як вогонь з міномета (82 мм) за 2–3 км на північ, 5 вибухів невизначеного походження, а також численні перехресні черги та постріли з великокаліберних кулеметів за 3 км на захід.

У ніч із 6 на 7 лютого у підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 133 вибухи невизначеного походження за 7–9 км на північний захід.

Тієї ж ночі, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 199 вибухів, з яких 49 оцінено як артилерійські постріли за 5–7 км на південно-південний схід, 7 — як артилерійські постріли за 5–7 км на північно-північний схід, 15 — як розриви артилерійських снарядів за 5–7 км на південно-південний схід, і 138 вибухів невизначеного походження за 5–7 км на південно-південний схід і південний схід.

7 лютого з тієї ж позиції спостерігачі чули 120 вибухів невизначеного походження та 12 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу — усі за 4–7 км на південно-південний схід. Пізніше того ж дня СММ чула 20 вибухів, оцінених як артилерійські постріли, 40 черг із великокаліберних кулеметів за 3–7 км на північний схід, а також численні одночасні вибухи, оцінені як вогонь з артилерійських систем невстановленого типу, і численні перехресні черги з великокаліберних кулеметів за 4–6 км на південно-південний схід.

У ніч із 6 на 7 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 16 вибухів невизначеного походження на північно-північний захід, північ і північно-північний схід від розташування камери. Відтак камера зафіксувала 47 трасуючих снарядів із заходу на схід і 55 трасуючих снарядів із заходу на схід — усі на північно-північний схід і східно-північний схід від камери.

7 лютого, патрулюючи за 4 км на північ від підконтрольного урядові смт Новотроїцьке (36 км на південний захід від Донецька), команда СММ чула 12 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін за 1–2 км на північний схід. У підконтрольному «ДНР» с. Безіменне (30 км на схід від Маріуполя) Місія чула 16 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на північно-північний захід. Перебуваючи в підконтрольному урядові с. Пищевик (25 км на північний схід від Маріуполя), спостерігачі чули 5 вибухів, оцінених як артилерійські постріли за 2 км на північно-північний схід, а згодом вибухи, оцінені як розриви цих артилерійських снарядів за 2 км на південно-південний захід — усі протягом 5 хвилин.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема, серед іншого, 227 вибухів), якщо порівнювати з попередньою добою.

6 лютого в підконтрольному урядові м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська) СММ чула 22–25 вибухів невизначеного походження за 25 км на південний схід.

Пізно ввечері 6 лютого в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) команда Місії чула 124 вибухи, оцінені як артилерійський вогонь, 60 черг із великокаліберних кулеметів і 2 000 пострілів зі стрілецької зброї за 5–10 км на західно-південний захід. Уранці 7 лютого в Кадіївці СММ чула 5 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів, випущених із невстановленого напрямку та на невизначеній відстані, а також 25 вибухів невизначеного походження за 10 км на північний захід.

Перебуваючи 7 лютого в підконтрольному урядові с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 7 вибухів невизначеного походження і 7 вибухів, оцінених як вогонь з гармати бойової машини піхоти (БМП-1, 73 мм) за 5–7 км на південний захід і південно-південний захід.

Місія продовжувала уточнювати повідомлення про жертви серед цивільного населення. У підконтрольному урядові смт Курдюмівка (54 км на північ від Донецька) спостерігачі бачили свіжу воронку на асфальтованій дорозі перед будинком і визначили, що вони утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм або мінометної міни калібру 120 мм, причому вогонь вівся з південного напрямку. СММ бачила осколкові пошкодження воріт на подвір’ї будинку, а також стін і стелі всередині будинку. Член родини та ще один житель повідомили спостерігачам, що обстріл стався о 21:30 6 лютого, а юнак (віком 16 років), який проходив повз вхідні двері будинку, просто в серце влучив осколок. Внаслідок поранення він миттєво загинув. Вони сказали, що представники поліції прибули на місце події і що тіло було доставлено до лікарні в м. Торецьк (кол. Дзержинськ, 43 км на північ від Донецька). 9 лютого тіло  юнака передадуть родичам для похорону.

Місія фіксувала пошкодження, спричинені обстрілами з обох боків лінії зіткнення. У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) СММ бачила розбиті вікна, а також свіжі пошкодження стіни комори зі східного боку. Всередині комора вщент згоріла, а на стінах залишилися свіжі плями від кіптяви. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від влучення снаряда, випущеного із західного напрямку. Чоловік (віком приблизно 60 років) повідомив про пошкодження його будинку, завдані, за його словами, увечері 6 лютого. Він показав спостерігачам боєприпаси, які, як він стверджував, він знайшов після пожежі. За оцінками СММ, це були боєприпаси запальної дії калібру 12,7 мм, однак слідів хімічних речовин у згорілій кімнаті виявлено не було. Спостерігачів супроводжували офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК і член «ДНР».

На вул. Чапаєва в Донецьку СММ бачила пошкодження великого багатоквартирного будинку. Спостерігачі бачили пробоїну діаметром 1 м у стіні на рівні четвертого та п’ятого поверхів. У спальній кімнаті однієї із квартир члени патруля Місії бачили в стіні пробоїну під розбитим вікном, але встановити тип застосованого озброєння та напрямок вогню їм не вдалося. Жінка (віком приблизно 60 років) розповіла спостерігачам, що удар стався приблизно о 10:00 7 лютого і що одна дівчина і репортер, які перебували в будинку, отримали поранення, коли ще один снаряд влучив у ґрунт перед дверима. З огляду на те, що земля була вкрита снігом, виявити імовірну воронку не вдалося. СММ бачила місця ударів і розбиті вікна на сусідніх будинках, але встановити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося.

У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили 4 свіжі воронки за 15 м на південний схід від житлового будинку та визначили, що вони утворилися від розривів мінометних мін калібру 82 мм. З огляду на те, що дещо раніше випав сніг, встановити напрямок вогню не вдалося. Команда СММ також бачила пробоїну в стіні будинку з північно-західного боку і визначила, що вона утворилася від влучення кулі калібру 5,56 мм, випущеної із західно-північно-західного напрямку. Спостерігачі зафіксували 2 місця ударів на стіні господарської будівлі із південно-західного боку. Чотири місцеві жителі (жінка і три чоловіки — усі віком приблизно 45 років) повідомили, що обстріл стався о 05:50.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

На ділянці розведення в районі Золотого СММ бачила нерухомий високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб і чоловіка у формі Збройних сил України (ЗСУ) без видимого шеврона, що є порушенням Рамкового рішення. Чоловік мав пістолет (у кобурі) і повідомив спостерігачам лише те, що він є сапером.

Здійснюючи моніторинг на ділянках розведення в районах Петрівського та Станиці Луганської, СММ відзначила там спокійну ситуацію.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: танк (Т-64), що стояв у с. Лиман (12 км на північний захід від Луганська), і 4 гаубиці (Д-20, 152 мм), які рухалися на північний захід у м. Брянка (46 км на південний захід від Луганська). Безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував 3 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) неподалік підконтрольного урядові с-ща Асланове (85 км на південь від Донецька) 6 лютого.

За лініями відведення, однак за межами місць зберігання у підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 3 танки (T-72) і важкий військовий транспортер на захід від с. Залізнянське (79 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі бачили 8 самохідних гаубиць (2С3) і 6 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм). Ці одиниці озброєння було зафіксовано вперше.

СММ також відзначила відсутність 20 самохідних гаубиць (2С3) і 7 буксируваних гаубиць (2А65; відсутність 6 зауважено вперше). У непідконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення члени патруля Місії вперше зауважили, що одне з місць не використовується і там відсутні 6 самохідних гаубиць (2С1) і 4 реактивні системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм).

У підконтрольних урядові районах команда СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння, розташування якого відповідає лініям відведення, і зауважила, що це місце й дотепер не використовується і там відсутні такі одиниці озброєння: 64 танки (41 Т-72 і 23 Т-64) і 6 мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм).

Попри спільну заяву, яку 1 лютого зробили члени Тристоронньої контактної групи, СММ не отримала інформації про відведення озброєння з району трикутника Авдіївка–Ясинувата– Донецький аеропорт.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин (ББМ) і засобів ППО в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували бойову машину піхоти (БМП-2) на вантажівці-платформі в с. Макарове (19 км на північний схід від Луганська), 3 броньовані гусеничні машини (МТ-ЛБ), які рухалися на південь від підконтрольного урядові с. Нижня Вільхова (27 км на північний схід від Луганська), і вантажівку-платформу, яка перевозила бронетранспортер (БТР-80) у смт Врубівка (72 км на захід від Луганська).

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували БМП-2 і 2 МТ-ЛБ поблизу смт Сентянівка (кол. Фрунзе, 44 км на захід від Луганська), 2 МТ-ЛБ поблизу с. Хороше (36 км на захід від Луганська), БМП-1 в окопі на позиції «ЛНР» на південь від моста в м. Щастя (20 км на північ від Луганська), МТ-ЛБ у с-щі Голубівське (кол. Кіровськ, 50 км на північний захід від Луганська) і вантажівку військового типу із зенітною установкою (ЗУ-23-2, 23 мм) у н. п. Золоте-5 (60 км на захід від Луганська).

1 лютого міні-БПЛА СММ зафіксував позиції у підконтрольному урядові смт Нижнє (56 км на північний захід від Луганська). На основі даних повітряного спостереження використання цих позицій не виявлено. 5 лютого міні-БПЛА зафіксував БМП, окопи й укріплені позиції в підконтрольному урядові с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська).

У підконтрольному «ЛНР» м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська) команда Місії бачила 4 вантажівки військового типу («Урал»), на лівій частині переднього бампера кожної з яких були попереджувальні знаки про вибухові речовини, а на правій — червоний прапорець. Присутній там озброєний член «ЛНР» не дозволив спостерігачам оглянути вміст вантажівок, посилаючись на відсутність дозволу від його «командира».

СММ уточнювала повідомлення про те, що нещодавно здійснювали евакуацію цивільних осіб з Авдіївки. Посадовець повідомив спостерігачем, що за наявності електропостачанням, опаленням і водопостачанням ситуація у місті дещо стабілізувалася, водночас деякі ремонтно-відновлювальні роботи досі тривають. За словами посадовця, місцева лікарня забезпечена усіма необхідними медикаментами, а координація надання гуманітарної допомоги здійснюється з Краматорська. Директор санаторію, де було розміщено внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Авдіївки, повідомив, що 6 осіб прибули туди 6 лютого. Спостерігачі бачили, як на території школи людям роздавали свічки та пелюшки а також відзначили, що представники місцевої гуманітарної організації розвантажували ємності з водою.

За взаємодії з СЦКК, Місія сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах інфраструктури, результатом яких стало відновлення водо- й електропостачання, а також подачі тепла в Авдіївці. На Донецькій фільтрувальній станції члени патруля Місії сприяли налагодженню діалогу для проведення ремонтних робіт і відновлення функціонування станції. Співробітник КП «Вода Донбасу» повідомив спостерігачам, що всі працівники підприємства повернулися на свої робочі місця. Спостерігачі відзначили, що енергопостачання станції було відновлено. Увечері представник КП «Вода Донбасу» поінформував СММ, що роботу станції було успішно відновлено, а жителі Авдіївки, Ясинуватої та Донецька отримають воду пізніше ввечері.

Директор Авдіївського коксохімічного заводу повідомив Місії, що ремонт лінії електропередачі поблизу Донецької фільтрувальної станції є першочерговим завданням, оскільки наявної потужності мережі (у МВт) недостатньо щоб одночасно забезпечити теплом та електрикою і місто, і завод. За його словами, ремонтні роботи не триватимуть довго, але спершу необхідно провести розмінування.

З метою усунення довготривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості про здійснювану Спільним центром координацію робіт із розмінування вздовж кількох доріг (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). СЦКК не повідомляв про зрушення в процесі розмінування на ділянках розведення або дорогах першочергового значення.

СММ відвідала три прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська) упродовж години команда Місії бачила загалом 26 автомобілів (20 з номерними знаками України, 5 — Російської Федерації й один — Латвії), 7 тентованих вантажівок (4 з номерними знаками України і 3 — Російської Федерації), які очікували на виїзд з України, а на територію України прямували 9 тентованих вантажівок (3 з номерними знаками України, 3 — Російської Федерації і ще 3 — Білорусі). З території України вийшли 35 пішоходів і увійшли 20.

На прикордонному пункті пропуску в с-щі Улянівське (61 км на південний схід від Донецька) упродовж 20 хвилин члени патруля Місії не бачили жодного транспортного засобу. Перед прикордонним пунктом пропуску стояли 4 цивільні транспортні засоби з українськими номерними знаками. Спостерігачі розмовляли з членом «ДНР», який повідомив, що пункт пропуску в Улянівському розрахований лише на пропуск пішоходів і що він не вповноважений відповідати на подальші запитання. Руху транспортних засобів або пішоходів зафіксовано не було.

На прикордонному пункті пропуску в смт Успенка (73 км на південний схід від Донецька) упродовж 30 хвилин члени патруля Місії бачили 6 цивільних автомобілів і 5 вантажівок, що стояли в черзі на виїзд з України (усі з номерними знаками України, лише на одній вантажівці були номерні знаки Білорусі).

СММ відзначила, що ситуація з блокадою залізничних колій у підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) не змінилася (див. Щоденний звіт СММ від 27 січня 2017 року). Спостерігачі розмовляли з 7 неозброєними чоловіками та жінкою в формі військового типу зі шевронами різних колишніх добровольчих батальйонів. На їхньому наметі, що стояв поблизу залізничних колій, були встановлені державні прапори України та прапори з двома горизонтальними смугами — червоною та чорною.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Озброєні члени «ЛНР» повідомили спостерігачам, що вони не можуть гарантувати безпеку СММ в полях і на бічних дорогах на ділянці розведення в районі Золотого через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив Місії, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися, тому гарантувати безпеку СММ можна лише на головній дорозі, яка проходить через ділянку розведення. У прилеглих районах існує ризик наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно і поінформували про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ не дозволили команді Місії увійти до житлового будинку, розташованого на ділянці розведення в районі Золотого. Спостерігачі бачили, як у будинок увійшов озброєний військовослужбовець ЗСУ. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль Місії не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати між підконтрольними урядові Попасною та Катеринівкою через наявність на дорозі протитанкових загороджень і попереджувального знака про мінну небезпеку. Військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що цей район не було розміновано і що СММ має отримати додатковий дозвіл на проїзд у штабі ЗСУ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст, розташований у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність на мосту мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патрулю Місії відмовили в доступі до району розміщення відведеного важкого озброєння. Озброєний член «ДНР» сказав, що йому не дозволено пропускати спостерігачів. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Наближаючись до позиції «ЛНР» на захід від смт Калинове (60 км на захід від Луганська), три озброєні члени «ЛНР» за допомогою жестикуляції подали спостерігачам знак розвернутися та відмовилися розмовляти з ними. Патруль СММ залишив цю позицію.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *