Новини із зони АТО

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, зафіксувавши, серед іншого, приблизно 550 вибухів, якщо порівнювати з попередньою добою.

У ніч із 5 на 6 лютого, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 130 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на північно-північний захід.

Увечері 5 та в ніч на 6 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 41 вибух невизначеного походження за 3–5 км на північно-північний схід і 9 снарядів зі сходу на захід. 6 лютого камера зафіксувала 57 вибухів невизначеного походження за 5–8 км на північний схід, 118 снарядів із південного сходу на північний захід і 33 — з північного заходу на південний схід від місця, де встановлена камера.

У ніч із 5 на 6 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала перестрілку, яка розпочалася 45 трасуючими снарядами із заходу на схід, а затим зафіксовано 11 трасуючих снарядів зі сходу на захід — усі на північний схід від розташування камери. після цього камера зафіксувала 151 трасуючий снаряд із заходу на схід і 131 — зі сходу на захід, 14 вибухів, оцінених як постріли, і 7 вибухів невизначеного походження — усі на північний схід від камери. Увечері 6 лютого камера зафіксувала 5 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів за 10 км на північно-північний захід.

Увечері 5 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 63 вибухи невизначеного походження, 4 вибухи(за оцінками, 2 постріли і 2 розриви), 2 епізоди численних перехресних черг із великокаліберних кулеметів — усі за 5–15 км на південний захід і захід.

Того ж вечора в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 12 вибухів невизначеного походження за 5–7 км на південний схід і черги з великокаліберних кулеметів за 2–3 км на південний схід. 6 лютого команда СММ чула чули 88 вибухів невизначеного походження за 4–7 км на південний схід і черги з великокаліберних кулеметів за 2–3 км на південний схід.

Перебуваючи 6 лютого в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж приблизно 6 годин, спостерігачі чули 4 вибухи, оцінені як постріли з артилерійської установки (152 мм), один вибух — як артилерійський постріл (122 мм), 11 вибухів — як постріли, 5 вибухів невизначеного походження та 17 вибухів, оцінених як розриви, 2 вибухи —як розриви мінометних мін (120 мм), один вибух — як постріл із міномета (120 мм), ще один вибух — як розрив мінометної міни (невстановленого калібру), 2 вибухи — як постріли з міномета (82 мм), 4 вибухи — як розриви, 7 черг з автоматичного гранатомета, а також черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 2–5 км на південний схід, південь і схід.

Перебуваючи на схід від підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 2,5 годин, СММ чула 46 вибухів невизначеного походження, а також черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3–10 км на південний захід і захід.

Перебуваючи протягом приблизно 2 годин на Донецькій фільтрувальній станції (15 км на північ від Донецька), члени патрулю Місії чули 8 вибухів невизначеного походження за 2 км на південний захід і черги з великокаліберних кулеметів за 1–2 км на південний схід і за 2–3 км на південний захід.

У підконтрольному урядові с. Богоявленка (46 км на південний захід від Донецька) СММ чула 23 вибухи невизначеного походження за 1–3 км на схід.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема, серед іншого, 40 вибухів), якщо порівнювати з попередньою добою. Так, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда СММ чула 28 вибухів невизначеного походження та вогонь зі стрілецької зброї на відстані 11–13 км на захід.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Увечері 5 лютого камера СММ у Петрівському зафіксувала 3 снаряди, випущені з південного сходу на північний захід (ймовірно, протитанкові керовані ракети) за 2–4 км на південний захід (за оцінками, у межах ділянки розведення). Безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував численні свіжі воронки. Деякі з них, за оцінками Місії, утворилися від розривів ракет реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) приблизно за 2 км на схід від підконтрольної урядові Богданівки (за оцінками, у межах ділянки розведення).

Перебуваючи на ділянці розведення в районі підконтрольної урядові Станиці Луганської, спостерігачі чули 3 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на захід (за оцінками, за межами ділянки розведення). Військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) і озброєні члени «ЛНР» (з протилежних боків мосту) повідомили, що напередодні вночі не було зафіксовано жодного порушення режиму припинення вогню.

СММ відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Золотого.

Місія фіксувала пошкодження, спричинені обстрілами з обох боків лінії зіткнення. У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі зафіксували кілька свіжих місць ударів і воронок. Спостерігачі бачили будинок зі значними пошкодженнями на зовнішній стіні та внутрішніх приміщеннях і визначили, що вони виникли внаслідок прямого влучення артилерійського снаряда калібру 152 мм, випущеного з північного заходу. На сусідньому будинку були розбиті вікна, пошкоджений дах і незначні пошкодження стіни зі східного боку. Ще одна свіжа воронка була зафіксована приблизно за 30 м від будинку. За оцінкою спостерігачів, вона виникла від розриву артилерійського снаряда (152 мм), випущеного із північно-західного напрямку. Члени патруля СММ зафіксували посеред дороги в населеному пункті свіжу воронку та, який спричинив незначні осколкові пошкодження крамниці, розташованій на відстані 50 м місця удару. Неподалік команда Місії бачила ще одну свіжу воронку поблизу крамниці, на якій були розбиті вікна та сліди від осколків на стінах. Унаслідок цього магазин був знеструмлений. Жителі здійснювали ремонт лінії електропередачі. СММ бачила ще одну воронку та пошкодження будинку, розташованому на відстані 30 м, зокрема розбиті вікна, пошкоджений дерев’яний паркан і сліди від осколків на стіні. Спостерігачі визначили, що ці три воронки утворилися від розриву артилерійських снарядів калібру 152 мм, випущених із західного напрямку. Мешканці розповіли спостерігачам, що обстріл відбувся пізно ввечері 5 лютого, і додали, що жодна людина не постраждала.

У підконтрольному урядові с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська) СММ зафіксувала 4 свіжі воронки поряд із крамницею, на якій були розбиті вікна. Спостерігачі бачили хвостовий стабілізатор мінометної міни і визначили, що воронки утворилися від розривів мінометних мін (82 мм), випущених із південного напрямку. Жителі розповіли членам патруля Місії, що вночі 5 лютого відбувалися інтенсивні перестрілки.

У підконтрольному «ЛНР» с-щі Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська) СММ зафіксувала 4 свіжі воронки обабіч дороги приблизно за 6 м від будинків. Спостерігачі визначили, що воронки утворилися від розривів мінометних мін калібру 82 мм, випущених із північно-західного напрямку. Жителька (віком приблизно 55 років) повідомила, що її збила з ніг ударна хвиля від вибуху, коли селище потрапило під обстріл (приблизно об 11:00 5 лютого).

На захід від Кадіївки міні-БПЛА СММ зафіксував свіжу воронку в полі, яка, за оцінками Місії, утворилася від розриву артилерійського снаряда (калібру 122 мм або 152 мм), випущеного із західного напрямку.

Неподалік підконтрольного «ДНР» с. Ужівка (кол. Ленінське, 24 км на північний схід від Маріуполя) команда СММ зафіксувала 15 свіжих воронок в полі, але не спостерігачі не змогли наблизитися до них із міркувань безпеки. В Ужівці озброєні члени «ДНР» показали спостерігачам воронку поряд із будинком. Визначити напрямок вогню не вдалося.

Неподалік підконтрольного урядові с. Орлівське (23 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі бачили дві свіжі воронки в полі, а також помітили, що лінії електропередачі були обірвані. У сусідньому підконтрольному урядові с. Павлопіль (26 км на північний схід від Маріуполя) команда СММ бачила воронку на березі річки і визначила, що воронка утворилася від розриву снаряда, випущеного зі східного напрямку. Встановити тип застосованого озброєння не вдалося. Чоловік (віком 60–69 років) та два офіцери ЗСУ порізно повідомили спостерігачам про обстріл, який вівся з протилежного боку, та перестрілку, які сталися ввечері 5 лютого. Члени патруля Місії бачили, як ремонтна бригада ремонтувала лінію електропередачі.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: 6 буксируваних гаубиць (Д-30, 122 мм), 2 з яких були причеплені до вантажівок, і 11 самохідних гаубиць (2С3 «Акація», 122 мм) неподалік Богоявленки. Міні-БПЛА СММ зафіксував 2 РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) неподалік підконтрольного урядові с-ща Асланове (85 км на південь від Донецька).

У непідконтрольних уряду районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: гаубицю (Д-20, 152 мм), буксирувану вантажівкою у м. Сніжне (72 км на схід від Донецька), яка рухалася до підконтрольного «ЛНР» м. Хрустальний (кол. Красний Луч, 56 км на південний захід від Луганська), і танк (Т-64), який рухався на захід у с-щі Тепличне (8 км на захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала 17 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) і 4 зенітні ракетні комплекси (9К35 «Стріла-10», 120 мм). Місія знову відзначила відсутність 23 самохідних гаубиць (з них одинадцять 2С3 і дванадцять 2С1).

У підконтрольних урядові районах СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення, і знову відзначила на одному місці відсутність 7 танків.

Попри спільну заяву, яку 1 лютого зробили члени Тристоронньої контактної групи, СММ не отримала інформації щодо відведення озброєння з району трикутника Авдіївка–Ясинувата– Донецький аеропорт.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин (ББМ) і засобів ППО в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 8 нерухомих бойових машин піхоти (БМП-1), які заправляли неподалік смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) і один бронетранспортер, який рухався на південь неподалік с. Нижня Вільхова (27 км на північний схід від Луганська). На основі даних повітряного спостереження 3 лютого було виявлено броньовану машину неподалік підконтрольного урядові с‑ща Піски (11 км на північний захід від Донецька) і 2 броньовані машини неподалік підконтрольної урядові Авдіївки.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували БМП-2 на південь від мосту в Станиці Луганській; 3 БМП-1 у с. Хороше (36 км на захід від Луганська); ББМ (БРДМ-2Д) неподалік м. Голубівка (кол. Кіровськ, 51 км на захід від Луганська); один багатоцільовий тягач легкий броньований (МТ-ЛБ), буксируваний вантажівкою «Урал» у західному напрямку неподалік смт Вергулівка (61 км на захід від Луганська); 2 ББМ (БМП-1 і БТР) неподалік с. Світле (11 км на північ від Луганська) і 2 БМП-1, що стояли в м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька). На основі даних повітряного спостереження було виявлено 5 броньованих машин неподалік Київського району (5 км на північ від центру Донецька).

СММ бачили 3 мінні причіпні мінні загороджувачі ПМЗ-4п, приєднані до вантажівок «Камаз», які стояли на території об’єкта військового типу поблизу Голубівки.

На північ від підконтрольного «ЛНР» м. Олександрівськ (10 км на захід від Луганська) команда СММ рухалася свіжими слідами від важких транспортних засобів військового типу, які були видні на ґрунтовій дорозі. Сліди привели до району, який, за оцінкою спостерігачів, а також судячи із заглиблень у ґрунті та залишених ящиків від боєприпасів, нещодавно використовувався як вогнева позиція для чотирьох гаубиць (Д-30, 122 мм).

Спостерігачі зафіксували нові позиції «ЛНР» між підконтрольним «ЛНР» с-щем Металіст (7 км на північ від Луганська) і підконтрольним урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська). Приблизно за 2,5 км на південь від Станиці Луганської команда СММ бачила, як дев’ять озброєних членів «ЛНР» будували спостережний пункт і копали окоп.

Неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії бачили щонайменше 15 озброєних чоловіків у вантажівках, а також 3 вантажівки, які перевозили ящики з боєприпасами.

СММ уточнювала повідомлення про нещодавню евакуацію мирних жителів з Авдіївки. Члени патруля Місії відвідали міську раду в Авдіївці, де посадовці повідомили, що 3 і 4 лютого з міста були евакуйовані 314 осіб. Директор санаторію в підконтрольному урядові м. Святогірськ (117 км на північ від Донецька) повідомив спостерігачам, що у санаторії було поселено 40 дошкільнят та дітей шкільного віку з Авдіївки, які, прибувши в період із 3 до 5 лютого, вже пішли до школи. Директор іншого санаторію повідомив СММ, що в цьому санаторії поселили 146 осіб (зокрема 73 дитини) з Авдіївки (супроти 91 особи станом на 2 лютого).

За взаємодії з СЦКК, Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню і в такий спосіб підтримувала гуманітарні зусилля, спрямовані на відновлення водо- і електропостачання, подачі тепла, зокрема шляхом виконання ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення в Авдіївці. Спостерігачі бачили, що енергопостачання Донецької фільтрувальної станції було відновлено. Працівники водопостачальної компанії повідомили спостерігачам, що деякі вузли станції, зокрема насоси та система опалення, були пошкодженні внаслідок того, що вони не працювали упродовж останнього тижня та примерзли за від’ємних температур. У другій половині дня команда СММ бачила, як працівники станції відновлювали роботу насосів. Начальник станції повідомив спостерігачам, що виробництво буде частково відновлено 7 лютого. Відновлення роботи насосних вузлів призведе до відновлення постачання питної води кільком сотням тисяч мирних жителів у західних і південно-західних районах Донецької області, зокрема в Авдіївці, районах Ясинуватої та Донецька, а також у підконтрольних «ДНР» с-щі Крута Балка (16 км на північ від Донецька), с. Василівка (20 км на північ від Донецька) і с-щі Бетманове (кол. Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька).

У підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (50 км на північний захід від Луганська) Місія продовжила спостерігати за проведенням ремонтних робіт на залізничному перегоні «Шепілове–Сентянівка», що проходить через лінію зіткнення.

Місія відвідала прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На прикордонному пункті пропуску в м. Вознесенівка (кол. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська) упродовж приблизно однієї години у черзі спостерігачі бачили загалом 11 автомобілів (з українськими номерними знаками) і одну тентовану вантажівку, які виїжджали з території України. Протягом цього періоду з території України вийшли три пішоходи.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Озброєні члени «ЛНР» повідомили патрулю Місії, що вони не можуть гарантувати безпеку СММ у полях та на другорядних дорогах на ділянці розведення в районі Золотого (58 км на захід від Луганська) через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Команда Місії також бачила в цьому районі попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно і поінформували про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив Місії, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися, тому неможливо гарантувати безпеку СММ можна лише на головній дорозі, яка проходить через ділянку розведення. У прилеглих районах існує ризик наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно і поінформували про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку з підконтрольного «ДНР» Петрівського через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність мін і загородження на дорозі до Богданівки. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати по дорозі між підконтрольними урядові Попасною та Катеринівкою через протитанкові загородження на дорозі та наявність попереджувального знака про мінну небезпеку. Військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що цей район не було розміновано і що Місії необхідно отримати додатковий дозвіл на проїзд у штабі ЗСУ. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили, що роботи з розмінування в цьому районі не здійснювалося і на мосту залишилися міни. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів окремої ділянки місця розміщення відведеного озброєння.
  • Озброєні члени «ДНР» не пропустили патруль СММ до с. Соснівське (35 км на північний схід від Маріуполя). Місія поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • Озброєний член «ДНР» перебував поруч із патрулем Місії, поки спостерігачі завантажували дані з камери СММ у Петрівському. Місія поінформувала про це СЦКК.

Інші перешкоди:

  • У Донецьку чоловік, який агресивно керував автомобілем із табличками «ДНР» і жестами вказував на патруль Місії, навмисно двічі врізався в автомобіль СММ. Жоден зі спостерігачів не постраждав. Автомобіль Місії отримав незначні пошкодження.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *