Новини із зони АТО

У період із вечора 3 до вечора 4 лютого Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області (зокрема, серед іншого, понад 800 вибухів), якщо порівнювати із попереднім звітним періодом. Упродовж наступної доби спостерігачі зафіксували більшу кількість порушень режиму припинення вогню (зокрема близько 1 200 вибухів), якщо порівнювати з періодом із вечора 3 до вечора 4 лютого. Більшість вибухів зафіксовано в районі Авдіївки, Ясинуватої та Донецького аеропорту.

Із вечора та до півночі 3 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від Донецька) зафіксувала 177 вибухів невизначеного походження, 59 снарядів зі сходу на захід, 5 снарядів із заходу на схід, а також один снаряд із півдня на північ. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на відстані 4–10 км на північний схід від камери. Протягом дня 5 лютого камера зафіксувала 97 вибухів невизначеного походження за 6–10 км на північний схід. У другій половині дня переривчастий вогонь розпочався одним снарядом, випущеним з півночі на південь, а затим — снаряд із півдня на північ. У ході подальшої вогневої активності зафіксовано 107 снарядів непрямою наводкою (з яких 16 з півдня на північ і 91 із південного сходу на північний захід) — усі за 6–10 км на північний схід від місця розташування камери.

Перебуваючи 4 лютого в підконтрольному «ДНР» с-щі Крута Балка (16 км на північ від Донецька) упродовж близько 7 годин, спостерігачі чули 54 вибухи: 33 вибухи невизначеного походження за 2–9 км на північ, південно-південний схід і захід; 7 вибухів, оцінених як танкові постріли за 4–6 км на південно-південний схід і південний захід; 2 — як мінометні постріли за 3–4 км на південь; 9 — як розриви снарядів за 3–6 км на південно-південний схід, південний захід і захід; а також 3 вибухи — як розриви мінометних мін за 4–9 км на південно-південний схід. Перебуваючи упродовж 8 годин на східній околиці підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 71 вибух невизначеного походження за 2–7 км на південний захід і захід. Перебуваючи протягом понад 8 годин на Донецькій фільтрувальній станції (16 км на північ від Донецька), спостерігачі чули 162 вибухи невизначеного походження за 1–4 км на південний захід.

5 лютого на східній околиці Ясинуватої упродовж майже 7 годин члени патруля Місії чули 248 вибухів невизначеного походження на відстані 4–10 км в секторі від північного заходу до півдня і 115 вибухів, оцінених як танкові постріли та відповідні розриви снарядів за 4–6 км на західно-південний захід. Зі своєї позиції за 2,5 км на північний схід від Крутої Балки упродовж понад п’яти годин СММ чула часті постріли зі стрілецької зброї і 249 вибухів, зокрема 59 з них оцінено як вогонь з мінометів (калібру 82 мм і 120 мм) і 21 — як танковий вогонь, — усі за 5 км на південний захід; 62 — як розриви мінометних мін (калібру 82 мм і 120 мм) за 5–6 км на південний схід, південний захід і північно-північний захід; 8 — як постріли з міномета (калібру 82 мм) за 4–6 км південний схід і південь, а також 3 — як постріли з артилерії (калібру 152 мм) за 7–8 км на схід. У підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) спостерігачі чули 45 вибухів невизначеного походження за 5 км на південно-південний захід.

На основі даних повітряного спостереження виявлено наявність тисяч нових (принаймні після 28 січня) воронок у районі навколо Авдіївки й Ясинуватої. Найбільша кількість місць ударів зафіксована у районі, що простягається приблизно на 2–3 км від шахти «Бутовка» у напрямку «промислової зони», на захід від автошляху М04. За даними повітряного спостереження місцевість у районі навколо «промислової зони» 28 січня була повністю вкрита снігом. За даними відеоспостереження від 1 лютого у тому ж районі зафіксовано велику кількість чорних місць від розривів. Найбільшу кількість місць розривів також було зафіксовано на таких ділянках: у «промисловій зоні» та вздовж східної, південно-східної, південної і південно-західної околиці Авдіївки; від шахти «Бутовка» до підконтрольних «ДНР» с. Спартак (9 км на північ від Донецька), с. Яковлівка (10 км на північ від Донецька) і с-ща Мінеральне (10 км на північний схід від Донецька); від «промислової зони» в напрямку Донецької фільтрувальної станції, а також навколо Крутої Балки. Одне скупчення місць розривів було зафіксовано в одному з житлових районів у межах Авдіївки, а ще одне — одразу на захід від Авдіївки. За допомогою засобів повітряного спостереження 1 лютого також виявлено скупчення нових місць розривів навколо Донецького аеропорту.

Увечері 3 лютого та в ніч на 4 лютого камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 12 активно-реактивних снарядів із заходу на схід на невстановленій відстані на північний схід. Більш ніж через три години за 4–6 км на північний схід та сама камера зафіксувала запуск 62 активно-реактивних снарядів із південного сходу на північний захід із двох систем озброєння, оцінених як реактивні системи залпового вогню (РСЗВ). Після цього було зафіксовано вогонь зі стрілецької зброї і 17 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північний схід.

У другій половині дня 5 лютого, патрулюючи за 2 км на схід від підконтрольного урядові с. Орлівське (23 км на північний схід від Маріуполя), команда Місії чула 64 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані та за 4–8 км на південний схід, а також бачила й чула 12 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів або мінометних мін за 4–5 км на південний схід.

Увечері 3 та в ніч на 4 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 128 вибухів невизначеного походження за 7–9 км на захід, західно-північний захід і північний захід. 3 і 4 лютого в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 36 вибухів, оцінених як постріли, зокрема 28 — як постріли з артилерії за 2–7 км на північ, північний схід і південно-південний схід; 3 розриви артилерійських снарядів за 2–3 км на південно-південний схід і 13 вибухів невизначеного походження за 4–7 км на північно-північний захід.

У Дебальцевому 5 лютого спостерігачі чули 120 вибухів невизначеного походження за 7–9 км на західно-північний захід. У Світлодарську пізніше того ж дня команда СММ чула 41 вибух невизначеного походження за 5–7 км на південний схід.

У Луганській області в період із вечора 3 до вечора 4 лютого Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема понад 150 вибухів), якщо порівнювати із попереднім звітним періодом. Упродовж наступної доби СММ знову констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, зафіксувавши, зокрема, 21 вибух.

Увечері 3 лютого, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (кол. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда СММ чула 95 вибухів невизначеного походження і 8 вибухів, оцінених як запуски ракет РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) на відстані 10–15 км на захід. Зі своєї позиції за 2 км на північ від підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) члени патруля Місії чули 18 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін за 5 км на південний захід (за межами ділянки розведення).

Здійснюючи моніторинг 4 лютого упродовж півгодини в підконтрольному «ЛНР» с. Калинове-Борщувате (61 км на захід від Луганська), СММ чула 10 вибухів, оцінених як мінометні постріли за 3 км на південно-південний захід і 4 вибухи — як розриви мінометних мін за 4 км на південно-південний схід.

5 лютого за 4 км на південь від підконтрольного «ЛНР» смт Слов’яносербськ (28 км на північний захід від Луганська) команда Місії чула 11 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на захід.

4 лютого СММ фіксувала наслідки підриву автомобіля в Луганську (див. Оперативний звіт СММ). Внаслідок вибуху, за повідомленнями, загинув старший за рангом член «ЛНР». Спостерігачі відвідали морг у Луганську, де працівники установи підтвердили, що його останки були у них в морзі.

СММ уточнювала повідомлення про жертви та фіксувала місця ударів у житлових районах.

Місія продовжувала уточнювати наслідки потужного вибуху в Калінінському районі Донецька (див. Оперативний звіт СММ). 4 лютого спостерігачі зустрілися з шістьома внутрішньо переміщеними особами (ВПО), яких було розміщено в новому центрі компактного проживання в Будьонівському районі Донецька після того, як внаслідок вибуху 2 лютого був пошкоджений центр компактного проживання на вул. Елеваторній. Майже всі вони, здавалося, були у стані шоку, а декотрі з них скаржилися на сильний головний біль та нудоту. 30-річний чоловік, в якого була перебинтована голова, ймовірно потерпав від струсу мозку. Він розповів спостерігачам, що троє його дітей отримували медичну допомогу в найближчій лікарні. Спостерігачі відвідали лікарню, де бачили дружину та трьох синів цього чоловіка. Медпрацівники повідомили, що шестимісячне немовля захворіло на запалення легенів внаслідок того, що після вибуху чотири години перебувало у неопалюваному бомбосховищі. Один з його старших братів (віком 10 років) потерпав від блювання, запаморочення та головного болю. Лікарі додали, що медичну допомогу також надали батькові дітей, який отримав поранення голови. Медпрацівники також повідомили СММ, що 2 лютого чотири дорослі особи з пораненнями осколками скла були виписані після того, як вони отримали медичну допомогу. Четверо дітей, яких виписали з лікарні, перебувають на амбулаторному лікуванні. Згідно з медичною документацією, усі восьмеро постраждалих цивільних осіб були мешканцями багатоквартирного будинку, розташованого приблизно за 30 м від місця удару.

Спостерігачі відвідали цей багатоквартирний будинок. Вони бачили значні пошкодження, а саме: внутрішня стіна однієї квартири була повалена, а всі вікна на будинку були розбиті. Мешканка будинку повідомила, що 20 квартир більше не придатні для проживання. Вона додала, що в решті квартир немає комунальних послуг. На вул. Дехтярьова команда СММ бачила будинок, на якому частково обвалився дах, були розбиті вікна та пошкоджені стіни. Спостерігачі розмовляли з 33-річною мешканкою будинку, які повідомила, що вона вагітна третьою дитиною і не має коштів для відбудови свого будинку.

Спостерігачі порізно розмовляли з 11 жителями, які усі підтвердили, що тієї ночі стався один вибух і що вони не помітили, щоб тієї ночі із прилеглого району вівся вогонь. Один із жителів розповів СММ, що з 31 січня до 2 лютого з позиції приблизно за 3 км від місця удару вівся артилерійський вогонь. За даними повітряного спостереження, у цьому місці 31 січня було зафіксовано РСЗВ (див. нижче). Кілька інших жителів, які проживають у постраждалому від удару районі, повідомляли про присутність там озброєних формувань. 3 лютого безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував транспортні засоби військового типу на об’єкті приблизно за 260 м на південний схід від місця удару (див. Оперативний звіт СММ).

У Авдіївці 4 лютого Місія зафіксувала 5 свіжих місць ударів. На вул. Нечаєва команда СММ бачила, що в дах будинку попали два снаряди. Спостерігачі визначили, що це були мінометні мін. На вул. Соборній СММ помітила пробоїну (діаметром майже 2 м) у стіні сходової клітки семиповерхового будинку на рівні третього та четвертого поверхів із південно-західного боку. Спостерігачі визначили, що пробоїна утворилася від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з південно-західного напрямку. За оцінками спостерігачів, ці місця ударів з’явилися зовсім недавно. За словами кількох мешканців, обстріл стався 3 лютого, близько 21:30. На території школи на вул. Молодіжній спостерігачі бачили свіжу воронку приблизно за 25 м від головного корпусу. За 10 м від неї стояла машина швидкої допомоги, за кермом якої, за словами офіцерів Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК, був 25-річний чоловік. Він помер від осколкових поранень 3 лютого (див. Оперативний звіт СММ). На шкільній будівлі було розбито кілька вікон. За оцінкою Місії, воронка виникла внаслідок розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з південно-західного напрямку.

4 лютого в підконтрольному урядові смт Сартана (15 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі зафіксували 13 свіжих місць ударів і визначили, що вони були спричинені ракетами РСЗВ (БМ‑21), випущеними зі сходу і східно-північного сходу. СММ фіксувала воронки на присадибній ділянці будинку, на асфальтованій дорозі, перед будинком, на цвинтарі. Спостерігачі також бачили пошкодження даху сараю, фасаду гаража, паркана та дверей будинку, ліній електропередачі, даху сараю, трактора, а також розбиті вікна в кількох будинках. Кілька співрозмовників розповіли членам патруля Місії, що населений пункт потрапив під обстріл 3 лютого в період між 23:05 і 23:30, додавши, що незадовго до обстрілу вони чули та бачили, як із місцевості в північній частині населеного пункту вівся вогонь.

4 лютого в підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі помітили свіжу воронку на подвір’ї будинку культури. За їхніми оцінками, вона утворилася внаслідок розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західного напрямку. На відстані 5–7 м від воронки члени патруля Місії бачили 5 порожніх ящиків від артилерійських снарядів калібру 152 мм, а також сліди від самохідної гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм).

4 лютого в підконтрольному «ДНР» смт Бойківське (кол. Тельманове, 67 км на південний схід від Донецька) СММ бачила пробоїну на даху сараю з північно-західного боку, а також місце удару на північно-східному розі будинку, внаслідок якого розкололася бетонна опора та частково зруйнувалися стіни сараю. Команда Місії визначила, що пошкодження були спричинені попаданням артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західного напрямку. Офіцери Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК і члени «ДНР» повідомили спостерігачам, що обстріл стався після опівночі 3 лютого.

Перебуваючи 4 лютого приблизно за 6 км на північний захід від підконтрольного урядові с. Трудівське (47 км на південь від Донецька), спостерігачі зафіксували в полі 4 свіжі воронки. Вони визначили, що воронки виникли внаслідок розривів снарядів калібру 122 мм або 152 мм, випущених із північно-північного сходу.

У житлових районах підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) 4 лютого команда СММ бачила 4 воронки, які вже були засипані (3 воронки на дорогах і одна на подвір’ї), а також розбиті вікна у кількох будинках. На іншому місці спостерігачі бачили пробоїну в стіні багатоквартирного житлового будинку на рівні першого поверху з південного боку, а також розбиті вікна на довколишніх будинках. Офіцер ЗС РФ з СЦКК повідомив спостерігачам, що обстріл стався увечері 3 лютого.

У підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) 4 лютого члени патруля Місії бачили дві свіжі воронки на відстані приблизно 10–15 м від будинку. За оцінками спостерігачів, обидві воронки утворилися від розривів мінометних мін калібру 82 мм. Третя міна пробила дірки в даху.

4 лютого в підконтрольному «ЛНР» с-щі Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська) СММ зафіксувала дві свіжі воронки. Перша утворилася приблизно за 15 м від позиції «ЛНР», а друга — в окопі. Спостерігачі також бачили хвостовий стабілізатор від снаряда безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), який лежав посеред дороги на Т-подібному перехресті. У лісопосадці було видно ще кілька воронок. Озброєні чоловіки в Молодіжному та ще один чоловік у с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) порізно розповіли спостерігачам, що обстріл стався раніше того ж ранку.

4 лютого біля підконтрольного уряду с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) СММ зафіксувала 8 свіжих воронок (одну — за 10 м від дороги, ще 7 — у полі) за 150–200 м від дороги.

2 лютого у підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) члени патруля Місії зафіксували велику пробоїну у воротах гаража з північного боку. Вони також побачили менші дірки від осколків на дверях і внутрішній стіні гаража. Другий снаряд розірвався приблизно за 2 м від гаража. За оцінками спостерігачів, друга воронка виникла внаслідок розриву гранати з 40-мм автоматичного гранатомета, випущеної під крутим кутом. Приблизно за 5 м від гаража патруль СММ побачив, що з північно-західного боку в бетонну опору лінії електропередачі влучив снаряд. Жителі розповіли, що обстріл стався увечері 31 січня.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ спостерігачів до всіх трьох ділянок розведення залишається обмеженим*, однак вони змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

З вечора та до півночі 2 лютого камера СММ у Петрівському зафіксувала 13 вибухів невизначеного походження на відстані 2–4 км на південний захід і західно-південний захід (за оцінкою, в межах ділянки розведення). 5 лютого міні-БПЛА СММ зафіксував понад 70 свіжих воронок у полі, більшість з яких були в межах ділянки розведення в районі Петрівського.

4 лютого спостерігачі побачили свіжий 30-см отвір у шині з південної сторони нульової південної позиції ЗСУ, розташованої у межах ділянки розведення, біля моста у Станиці Луганській. Вони також бачили хвостову частину снаряда СПГ-9, що застрягла в іншій шині.

На ділянці розведення в районі Золотого СММ відзначила спокійну ситуацію.

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, як це передбачено Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Місія зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням відповідних ліній відведення. Так, у непідконтрольних уряду районах було зафіксовано: 4 лютого — танк (Т-64), що рухався на південь у с‑щі Василівка (24 км на північний схід від Донецька), а 5 лютого — 2 танки (Т-64), що рухалися на північний схід у с. Василівка (20 км на північ від Донецька). За доступними СММ даними повітряного спостереження від 3 лютого було виявлено три самохідні гаубиці та 4 буксирувані гаубиці поблизу м. Макіївка (12 км на північний схід від Донецька). За допомогою засобів повітряного спостереження 1 лютого було виявлено наявність трьох буксируваних гаубиць біля Яковлівки, а також 7 буксируваних гаубиць і двох самохідних гаубиць неподалік Ясинуватої. 8 із 10 буксируваних гаубиць і обидві самохідні гаубиці були у бойовому положенні і спрямовані на «промзону». Одна з двох буксируваних гаубиць була направлена на північний захід, а інша — рухалась. Дані повітряного спостереження від 31 січня, також доступні СММ, виявили дві РСЗВ (БМ-21) та сліди горіння в двох окремих місцях на південний захід від Макіївки, що вказувало на розміщення там вогневих позицій. РСЗВ із піднятими направляючими трубами рухалися по дорозі у східному напрямку.

У підконтрольних урядові районах команда Місії зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням відповідних ліній відведення, а саме: 4 лютого — три РСЗВ (БM-21), що рухалися на північ у с‑щі Суха Балка (36 км на північ від Донецька), а 5 лютого — нерухомий зенітний ракетний комплекс (9K35 «Стріла-10», 120 мм) у с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 18 РСЗВ (БМ-27 «Ураган», 220 мм), 6 протитанкових гармат (MT-12 «Рапіра», 100 мм) і 14 танків (Т-64). Спостерігачі ще раз відзначили відсутність таких одиниць озброєння: 11 РСЗВ (БМ-27), 22 протитанкових гармат (MT-12) і 28 танків (Т-64).

Члени патруля Місії фіксували наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували дві бойові машини піхоти (БМП-1) біля Станиці Луганської 4 лютого, два бронетранспортери, завантажені на вантажівки–платформи, що рухалися на південь біля Маріуполя, 5 лютого, і три нерухомі бронетранспортери (МТ-ЛБ) неподалік с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) 4 та 5 лютого.

У непідконтрольних уряду районах Місія зафіксувала броньовану розвідувально-десантну машину (БРДМ-2), що рухалася на південний захід біля Донецького центрального залізничного вокзалу (підконтрольний «ДНР», 6 км на північний захід від центру Донецька), бронетранспортер (МТ-ЛБ) біля Молодіжного та БМП-2 поблизу с. Бурчак-Михайлівка (14 км на схід від Луганська). Усі ці одиниці техніки було зафіксовано 4 лютого.

Біля підконтрольного «ЛНР» Первомайська спостерігачі зафіксували сліди від вантажівки та дві заглибини у землі. За оцінкою СММ, це була вогнева позиція буксируваної гаубиці. Члени патруля Місії також відзначили, що сніг навколо став чорним. Це місце розташоване за 300–400 м від електростанції. Поблизу підконтрольного «ЛНР» с-ща Криничне (45 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили сліди у полі, схожі на ті, що залишаються, коли бойова машина розвертається на місці. Також на землі були помітні сліди горіння.

4 і 5 лютого СММ спостерігала за тим, як машина військового типу копала новий окоп біля підконтрольного «ЛНР» с. Світле (11 км на північ від Луганська).

У підконтрольному «ЛНР» с. Сокільники (38 км на північний захід від Луганська) патруль СММ відзначив, що боєприпас, який імовірно не вибухнув і який вперше зафіксували 1 лютого (див. Щоденний звіт СММ від 2 лютого 2017 року) за 80 м від житлового району, досі не вилучили. СММ бачила дві протипіхотні міни скерованої дії (одну МОН-50 і одну МОН-100 або МОН-200) на автодорозі Н20 на захід від Крутої Балки.

Незважаючи на спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, СММ не отримала жодної інформації про відведення озброєння з району трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт. Разом із тим, за підтримки Місії, СЦКК сприяв встановленню локального режиму припинення вогню і, таким чином, продовжував сприяти гуманітарним зусиллям, націленим на відновлення опалення, а також систем водо- і електропостачання, у тому числі проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення в Авдіївці. Уранці 4 лютого патруль СММ разом із ремонтною бригадою прибув на Донецьку фільтрувальну станцію, щоб, за сприяння Місії, вже третій день поспіль продовжити виконання ремонтних робіт на інженерних мережах життєзабезпечення. Бригада Державної служби з надзвичайних ситуацій проводила роботи з розмінування на місці розміщення опори лінії електропередачі, проте незабаром, унаслідок вогню зі стрілецької зброї, вони були вимушені залишити це місце. Того ж дня в Авдіївці представник української сторони в СЦКК повідомив СММ про те, що місцеве населення, а також об’єкти життєзабезпечення, як наприклад, лікарня, залишаються без електрики та води, проте система водяного опалення вже працює. Команда СММ спостерігала за тим, як 4 лютого на стадіоні в Авдіївці представники організацій, які надають гуманітарну допомогу, роздавали воду в пляшках. У другій половині дня 5 лютого, після 4 годин напруженої роботи ремонтних бригад, було полагоджено три лінії електропередачі. За словами представника української сторони в СЦКК і представника військово-цивільної адміністрації в Авдіївці, електропостачання було відновлено для приблизно 20 000 жителів Авдіївки, а також на Авдіївському коксохімічному заводі.

У відповідь на інцидент, що стався 3 лютого біля Калинового (див. Оперативний звіт СММ) 4 лютого Місія отримала листа від офіцера ЗС РФ при СЦКК з підтвердженням того, що член «ЛНР» навів свою зброю на патруль СММ, а також здійснив попереджувальний постріл у повітря. Він пояснив, що цей інцидент був одиничним випадком. 4 лютого члени «ЛНР» у Калиновому дали подібні пояснення.

СММ відвідала три прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. 4 лютого, перебуваючи близько години на прикордонному пункті пропуску біля смт Сєверний (50 км на південний схід від Луганська), спостерігачі бачили 23 автомобілі, що стояли в черзі на виїзд з України. Один з них був із табличками «ЛНР». 5 лютого, здійснюючи моніторинг на прикордонному пункті пропуску біля с. Новоборовиці (79 км на південь від Луганська) протягом години члени патруля Місії бачили трьох пішоходів (двох жінок і чоловіка, віком від 20 до 25 років), які увійшли на територію України. На пішохідному пункті біля с. Верхньогарасимівка (57 км на південний схід від Луганська) спостерігачі відзначили спокійну ситуацію, пробувши там трохи більше години.

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • І 4, і 5 лютого озброєні члени «ЛНР» повідомили СММ, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії у полях та на дорогах другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого (58 км на захід від Луганська) через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно, і повідомили про це СЦКК.
  • І 4, і 5 лютого офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися і що, за винятком головної дороги, яка проходить через ділянку, безпеку СММ на прилеглих ділянках не можна гарантувати через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно, і повідомили про це СЦКК.
  • І 4, і 5 лютого через мінну загрозу та відсутність гарантій безпеки патруль Місії не зміг проїхати на захід від підконтрольного «ДНР» Петрівського. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • І 4, і 5 лютого спостерігачам не вдалося проїхати на схід дорогою, що веде до с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька) з підконтрольного уряду с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), оскільки офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили, що не можуть сприяти забезпеченню безпеки СММ, адже вони не контролюють дорогу. На дорозі бачили міни.
  • І 4, і 5 лютого, з огляду на наявність протитанкових загороджень на дорозі, а також попереджувального знаку про мінну небезпеку, патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними уряду Катеринівкою та Попасною. Військовослужбовці ЗСУ сказали, що роботи з розмінування у цьому районі не проводилося і що для пропуску СММ необхідно отримати дозвіл у штабі ЗСУ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • І 4, і 5 лютого патруль Місії не зміг проїхати через міст, розташований у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили про наявність мін на мосту. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 4 лютого на блокпості «ДНР» у м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) озброєні чоловіки не дозволили патрулю СММ проїхати далі на північ після того, як спостерігачі відмовилися відкрити багажники своїх автомобілів. Патруль Місії вирішив залишити цей район, проте озброєні особи сказали спостерігачам не рухатися, допоки їхній «командир» не надасть «дозвіл». Приблизно через 30 хвилини їм дозволили поїхати з блокпосту. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • І 4, і 5 лютого озброєний член «ДНР» супроводжував патруль Місії, коли спостерігачі завантажували дані з камери СММ, що встановлена у Петрівському. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *