Новини із зони АТО

Незважаючи на те, що ситуація уздовж лінії зіткнення залишалася напруженою, у Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню (у тому числі близько 3 300 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Більшість таких порушень було зафіксовано в районі трикутника Авдііївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

Команда СММ, яка перебувала у центрі підконтрольного «ДНР» Донецька у ніч з 2 на 3 лютого, чула близько 800 вибухів невизначеного походження і визначила, що 658 із них пролунали за 10–15 км на північ, північно‑північний схід і північно‑північний захід, а решта — за 5–10 км на західно‑північний захід.

2 і 3 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 153 вибухи невизначеного походження, а також три снаряди невстановленого типу, випущені з південного сходу на північний захід, за 6–10 км на північний схід від місця, де встановлено камеру.

Увечері 2 лютого у підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі зафіксували таку вогневу активність: 35 вибухів невизначеного походження, 11 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів калібром 152 мм, 4 вибухи — постріли з міномета калібром 82 мм, 26 вибухів (10 — розриви артилерійських снарядів і 16 — постріли з артилерії), а також черги з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Усі ці порушення режиму припинення вогню сталися за 3–16 км на південний захід, західно‑південний захід та південь.

Спостерігачі, які перебували у підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) увечері 2 лютого, зафіксували приблизно 180 вибухів, при цьому 144 із них пролунали за 7–10 км на західно‑північний захід, а 36 — за 3–5 км на західно‑північний захід. 3 лютого команда СММ чула 238 вибухів невизначеного походження і 7 вибухів, оцінених спостерігачами як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) і стрілецької зброї, за 2–12 км на захід, північний захід, північ і східно‑північний схід.

Увечері 2 лютого в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 224 вибухи, оцінені як постріли з артилерії, 31 вибух — розриви артилерійських снарядів, 66 вибухів — розриви мінометних мін та 61 вибух невизначеного походження, а також черги з великокаліберних кулеметів за 2–7 км на північний схід і за 2–3 км на південний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 45 вибухів невизначеного походження та черги з великокаліберних кулеметів за 3–4 км на північний захід. Пізніше зі своєї позиції на східній околиці міста команда СММ чула 148 вибухів невизначеного походження, 13 вибухів (за оцінкою, розривів), а також черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3–12 км на північ, північний захід і захід.

Рано-вранці 3 лютого, перебуваючи на Донецькій фільтрувальної станції (15 км на північ від центру Донецька), спостерігачі чули приблизно 315 вибухів невизначеного походження і черги з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї за 1–2 км на південний захід, після чого пролунали 20 вибухів невизначеного походження, черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 0,5–2 км на південний захід і понад 100 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний захід.

Команда СММ, що перебувала на схід від підконтрольного уряду м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька), поблизу Донецької фільтрувальної станції, чули 441 вибух невизначеного походження, черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Всі ці порушення режиму припинення вогню були зафіксовані спостерігачами за 0,5–5 км на південний схід і північний захід від своєї позиції. З цієї ж позиції СММ чула 25 вибухів невизначеного походження і бачила 5 вибухів у повітрі, спричинених розривами снарядів невстановленого типу за 2–4 км на південний схід. Спостерігачі, які перебували в Авдіївці у другій половині дня чули 43 вибухи, оцінені ними як постріли з артилерії калібром 122 мм, та один вибух невизначеного походження за 3–5 км на південь і південний схід.

3 лютого камера СММ на шахті «Октябрська» зафіксувала 57 вибухів невизначеного походження, 13 снарядів невстановленого типу, випущених із південного сходу на північний захід, 3 снаряди невстановленого типу — із північного заходу на південний схід і 3 вибухи в повітрі за 3–10 км на західно‑північний захід і північний схід.

У підконтрольному «ДНР» с-щі Крута Балка (16 км на північ від Донецька) спостерігачі чули 8 вибухів, оцінених ними як розриви артилерійських снарядів калібром 122 мм, 10 вибухів — постріли з танків, 3 вибухи — постріли, 8 вибухів — розриви, 46 вибухів — розриви мінометних мін калібром 82 мм, 21 вибух  — вогонь з безвідкатної гармати (СПГ-9), 11 вибухів — вогонь із 73-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-1), 9 пострілів і 2 черги з 30-мм гармати БМП-2, 5 вибухів — розриви гранат РПГ, 5 вибухів — розриви, 19 вибухів невизначеного походження, черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, а також один вибух невизначеного походження, спричинений вогнем з автоматичного гранатомета, за 1–4 км на захід, південний захід, південь, південний схід і схід. Пізніше спостерігачі чули черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, два вибухи, які вони оцінили як розриви мінометних мін калібром 82 мм, 7 вибухів — постріли з гармати БМП-1 та 6 пострілів з гармати БМП-2, а також 8 вибухів — розриви снарядів за 4–6 км на схід, південь, південно‑південний схід і південний захід.

У підконтрольному уряду с. Кам’янка (20 км на північ від Донецька) СММ чула 163 вибухи невизначеного походження, 22 вибухи, оцінені спостерігачами як розриви мінометних мін калібром 120 мм, один вибух — розрив артилерійського снаряда, 60 пострілів із гармати БМП-2, 4 постріли з автоматичного гранатомета та черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3–7 км на схід, південний схід і південь.

Команда СММ відвідала підконтрольне уряду с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя), де спостерігачі чули 6 вибухів невизначеного походження за 4–5 км на північно‑північний схід, 4 вибухи невизначеного походження за 7 км на північно‑північний захід, 6 вибухів невизначеного походження за 5 км на північно‑північний захід, а також один вибух невизначеного походження за 7 км на північно‑північний схід. Пізніше СММ зафіксувала один вибух невизначеного походження за 3 км на схід, 14 вибухів невизначеного походження та черги з великокаліберних кулеметів за 4–8 км на північно‑північний схід.

У підконтрольному уряду с. Відродження (66 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 75 вибухів, оцінених як постріли, 40 вибухів — постріли з артилерії калібром 122 мм і 7 вибухів — постріли з артилерії за 2–5 км на південь, південно‑південний схід і північно‑північний схід.

У Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, у тому числі більше 560 вибухів.

Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 400 вибухів (постріли і розриви снарядів), оцінених як вогонь з артилерії за 10 км на південно‑південний захід. Зі своєї позиції приблизно за 10 км на південний захід від підконтрольного уряду м. Попасна (69 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 21 вибух, оцінений ними як розриви артилерійських снарядів за 10–15 км на південно‑південний захід.

Зі своєї позиції на південно‑західній околиці підконтрольного «ЛНР» с. Калинове‑Борщувате (61 км на захід від Луганська) СММ зафіксувала 7 вибухів невизначеного походження, 4 вибухи невизначеного походження, оцінені як вогонь із гармати БМП‑2, а також вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 4 км на південний захід. Через деякий час, перебуваючи у цьому ж населеному пункті, спостерігачі чули 64 вибухи невизначеного походження, оцінені ними як вогонь із реактивних систем залпового вогню (БМ‑21 «Град», 122 мм) за 20 км на західно‑південний захід.

У підконтрольному уряду с. Калинове‑Попасна (75 км на захід від Луганська) СММ чула 55 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії, за 10–15 км на південь і південний захід.

Спостерігачі уточнювали інформацію про жертви серед цивільного населення, а також зафіксували декілька місць ударів у населених пунктах Донецької області. Місія підтвердила кілька фактів загибелі та ряд випадків поранення мирних жителів в Авдіївці та Донецьку, що сталися у результаті обстрілів. Команда СММ зафіксувала пошкодження житлових будинків у підконтрольній уряду Авдіївці та у деяких районах підконтрольного «ДНР» Донецька. У Калінінському районі Донецька спостерігачі бачили свіжу воронку, зруйнований магазин, а також пошкодження житлових будинків, розташованих поблизу (див. Оперативний звіт СММ від 3 лютого 2017 року «Жертви і пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури, зафіксовані в Донецькій області після бойових дій»).

Спостерігачі уточнювали повідомлення про поранених під час обстрілу, що стався в Калінінському районі Донецька. Так, команда СММ відвідала Донецьку травматологічну лікарню, де поспілкувалися з кількома постраждалими. Жінка (61 рік) отримала осколкові поранення обох зап’ясть і лівого плеча. Вона повідомила, що її зять також дістав поранення і після закінчення курсу лікування його виписали з лікарні. СММ бачила жінку (42 роки), яка нещодавно перенесла операцію на очі після отриманих травм. Медичний персонал розповів спостерігачам про ще одного постраждалого (хлопчик, 2010 року народження), якого виписали з лікарні, після того як обробили його рвані рани.

СММ уточнювала повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок обстрілу в Донецьку, який, за повідомленнями, стався 1 лютого. Медперсонал Донецької травматологічної лікарні повідомив спостерігачам про те, що в карету швидкої допомоги, яка перевозила пацієнта, влучили осколки. Внаслідок цього три медпрацівники і сам пацієнт дістали поранення. За словами працівника медзакладу, двом медпрацівникам (жінка, 52 роки, та чоловік, 57 років), які отримали осколкові поранення, була надана медична допомога, після чого їх виписали з лікарні. Пацієнт і водій швидкої допомоги і надалі залишаються у лікарні.

Спостерігачі в супроводі офіцера Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК зафіксували чотири свіжі воронки у полі між підконтрольними уряду с. Відродження та с-щем Роти (64 км на північний схід від Донецька), які, за оцінкою СММ, утворилися внаслідок влучання артилерійських снарядів калібром 122 мм. СММ не змогла визначити напрямок вогню. У самому селі Відродження спостерігачі бачили свіжу воронку, що, за їхньою оцінкою, утворилася в результаті влучання артилерійського снаряда калібром 122 мм. Воронка знаходилася неподалік від будинку, розташованого на вулиці Новій, де СММ бачила військовослужбовців ЗСУ. На цій же вулиці спостерігачі бачили броньований транспортний засіб на гусеничному ходу (МТ‑ЛБ) з великою антеною. Члени патруля Місії також відмітили незначні пошкодження чотирьох будинків, розташованих на вулиці Новій. Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ про трьох поранених військовослужбовців ЗСУ, які були доставлені до лікарні. Місія відвідала селище Роти, де на вулиці Польовій спостерігачі бачили свіжу воронку та пошкоджений сарай для худоби неподалік. За оцінкою спостерігачів, воронка утворилася в результаті розриву артилерійського снаряда калібром 122 мм. Місцеві жителі повідомили, що обстріл стався близько 22:00 2 лютого.

У підконтрольному уряду с. Черненко (21 км на північний схід від Маріуполя) СММ зафіксувала місця ударів у житловому районі, який, за словами місцевих жителів, був обстріляний 31 січня. За оцінкою СММ, пошкодження виникли в результаті нещодавніх обстрілів. Спостерігачі бачили воронку на присадибній ділянці приватного будинку, а також зафіксували розбиті вікна та посічені осколками стіни сусіднього будинку. За результатами аналізу СММ визначила, що пошкодження виникли внаслідок розриву мінометної мін калібру 82 мм. Спостерігачі не змогли встановити напрямок вогню. У другому місці СММ зафіксувала пошкодження даху будинку.

Патруль СММ відвідав підконтрольне уряду смт Сартана (15 км на північний схід від Маріуполя), де спостерігачі у супроводі офіцера ЗСУ з СЦКК зафіксували сім нових місць ударів. Кілька жителів повідомили, що селище потрапило під обстріл близько 05:00 ранку 3 лютого. За їхніми словами, внаслідок обстрілу ніхто не постраждав. СММ бачила воронки біля будинків, у яких були пошкоджені стіни та розбиті вікна. Спостерігачі зафіксували дві воронки  на території фермерського господарства, де вони бачили зруйнований дах комори та видимі підпалини на її стінах. СММ зауважила, що у цьому районі знаходиться позиція ЗСУ. У деяких місцях удару спостерігачі бачили фрагменти ракет РСЗВ (БМ‑21). За результатами проведеного аналізу було встановлено, що причиною пошкоджень стали розриви ракет РСЗВ (БМ‑21), випущених зі східно-північного сходу.

На підконтрольній ЗСУ стороні КПВВ «Мар’їнка» (23 км на північний захід від Донецька) спостерігачі зафіксували три свіжі місця ударів, які, за словами військовослужбовців, з’явилися після обстрілу вночі 2 лютого. Спостерігачі бачили, зо снаряд влучив у пункт перевірки документів та знищив його.

Патруль СММ відвідав підконтрольне уряду с. Кримське (44 км на північний захід від Луганська), де офіцери ЗСУ з СЦКК показали місця ударів, які, за їхніми словами, з’явилися в ніч на 1 лютого. СММ бачила щонайменше 12 свіжих воронок у полях, приблизно за 700 м від житлового району. З міркувань безпеки спостерігачі не змогли наблизитися до них. Приблизно за 30 м від головної дороги СММ бачила свіжу воронку, яка, за оцінкою спостерігачів, утворилася в результаті розриву артилерійського снаряда калібром 152 мм. Визначити напрямок вогню не вдалося. Офіцер ЗСУ з СЦКК провів спостерігачів до двох місць ударів у підконтрольному уряду смт Тошківка (60 км на північний захід від Луганська). СММ бачила свіжу воронку в полі поблизу дороги. Усередині воронки спостерігачі бачили осколки, які вони оцінили як фрагменти ракети РСЗВ (БМ‑21). Визначити напрямок вогню не вдалося. Друга воронка знаходилася посеред поля і СММ не змогла до неї наблизитися з міркувань безпеки.

На позиції «ЛНР» поблизу смт Калинове (60 км на захід від Луганська) озброєний чоловік направив дуло автомата (типу АК) убік СММ. Незабаром після цього члени патруля Місії почули постріл і залишили цей район (див. Оперативний звіт СММ від 3 лютого 2017 року «Біля Калинового поруч зі спостерігачами СММ здійснено постріл»).

Раніше в Калиновому СММ бачила близько 12 озброєних членів «ЛНР» і сліди від пересування транспортних засобів на гусеничному ходу. Спостерігачі відзначили незвичайну поведінку членів «ЛНР» в Калиновому, зокрема вони намагалися сховатися від СММ і водночас продовжували стежити з відстані за переміщенням спостерігачів. Поблизу підконтрольного «ЛНР» Калинового СММ бачила вантажівку «Урал» з 12–18 озброєними чоловіками на борту. СММ відмітила, що чоловіки були одягнені в білу камуфляжну форму. Патруль СММ бачив, як вантажівка виїжджала з центру намеленого пункту.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках.

Пізно увечері 1 лютого камера СММ в Петрівському зафіксувала 5 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на західно‑південний захід (за оцінкою СММ, у межах ділянки розведення).

2 лютого камера СММ у підконтрольному уряду смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) зафіксувала один постріл зі стрілецької зброї за 150 м на південь від камери (за оцінкою Місії, за межами ділянки розведення).

3 лютого, перебуваючи у підконтрольному уряду районі н.п. Золоте (60 км на північний захід від Луганська), СММ чула 11 пострілів зі стрілецької зброї за 1 км на південно‑південний схід (за оцінкою спостерігачів, за межами ділянки розведення).

Місія продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала такі порушення відповідних ліній відведення: дві самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) у полі неподалік від с. Відродження; три самохідні гаубиці (2С1), що рухалися в східному напрямку від с. Покровське (74 км на північ від Донецька); три буксирувані гаубиці (Д‑20, 152 мм), які на буксирі перевозили в північно‑західному напрямку поблизу смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська); п’ять військових вантажівок і дві буксирувані гаубиці, що рухалися на захід неподалік від с. Калинове (31 км на північний захід від Донецька); а також чотири танки (Т‑64) в Авдіївці.

За лініями відведення, але за межами виділених місця зберігання у підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили чотири самохідні гаубиці (2С5 «Гіацинт‑С», 152 мм), буксирувані чотирма вантажівками, що рухалися на північ поблизу с. Боровеньки (77 км на північний захід від Луганська); близько 30 танків у районі на північний захід від підконтрольного уряду с. Парасковіївка (75 км на північ від Донецька); три танка (Т‑72), які перевозилися на вантажівках у південно‑західному напрямку від м. Краматорськ (83 км на північ від Донецька).

Незважаючи на спільну заяву Тристоронньої контактної групи від 1 лютого, яка закликає, серед іншого, відвести усе озброєння, що підпадає під дію Мінських угод, у постійні місця зберігання до 5 лютого 2017 року, СММ не отримала жодної інформації про відведення озброєння з району трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин та засобів ППО у зоні безпеки. Так, у підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала сім БМП, розміщені в окопах на блокпості ЗСУ південніше Попасної; два автомобілі «Кугуар», на одному з яких було встановлено кулемет (калібру 12,7 мм), які рухалися на північний захід поблизу м. Гірське (63 км на захід від Луганська); зенітну установку (ЗУ-23-2, 23 мм) на блокпості в Гірському; чотири БМП-2 (одна рухалася, а три інші стояли) на блокпості ЗСУ на схід від смт Новотошківське (53 км на північний захід від Луганська); один бронетранспортер (БРДМ-2), що стояв на блокпості ЗСУ в смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), та БТР-70, що стояв поблизу м. Курахове (40 км на захід від Донецька).

У непідконтрольних уряду районах Місія бачила два транспортних засоби на гусеничному ходу (МТ‑ЛБ) у Донецьку; одну БМП-1, що стояла неподалік від позиції «ЛНР» поблизу Калинового, а також одну БМП-1, буксирувану вантажівкою «Урал» у самому населеному пункті.

Патруль СММ бачив автобус, який перевозив 20 чоловіків, одягнених у військову форму, з Ясинуватої у напрямку с. Василівка (20 км на північ від Донецька). Спостерігачі бачили, як через декілька хвилин цей автобус повертався порожнім.

При взаємодії з СЦКК Місія продовжувала сприяти зусиллям щодо проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення в Авдіївці. Так, рано-вранці патруль Місії разом із співробітниками компанії «Вода Донбасу» і ремонтною бригадою прибули на Донецьку фільтрувальну станцію, де другий день поспіль мали тривати ремонтні роботи на електропідстанції. Вранці члени патруля Місії чули сотні вибухів і вогонь зі стрілецької зброї, а у другій половині дня фіксували спорадичні вибухи. Ремонтні роботи на підстанції були завершені протягом дня і залишалося тільки підключити її до ліній електропередачі (ЛЕП). Однак ремонтна бригада, яка мала відремонтувати лінії електропередачі в підконтрольній уряду Кам’янці, не змогла до них наблизитися до пошкоджених ЛЕП, зважаючи на міркування безпеки (нещодавно цей район потрапив під обстріл).

Команда СММ відвідала один прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. Патруль СММ відвідав пункт перетину кордону в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська), де пробув протягом 70 хвилин. За цей час члени патруля Місії бачили 39 автомобілів (34 з українськими номерними знаками і п’ять — з російськими), одну криту вантажівку (з молдавськими номерними знаками) і один автобус (з українськими номерними знаками і табличкою «Кіровськ-Москва»), що чекали на виїзд з України. Місія зафіксувала дев’ять автомобілів (шість з українськими номерними знаками і три — з російськими), один автобус (з українськими номерними знаками і табличкою «Москва-Лисичанськ»), а також три криті вантажівки (дві з російськими номерними знаками і одна — з білоруськими) , які в’їжджали до України. СММ бачила, як на територію України увійшли 55 пішоходів, а 66 пішоходів перетнули кордон у напрямку Російської Федерації.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

* Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Озброєні члени «ЛНР» повідомили СММ, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії у полях та на дорогах другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого через можливу наявність там мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно, і повідомили про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що на дорогах другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися і вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів. Через мінну загрозу СММ вирішила, що продовжувати рух вглиб ділянки небезпечно, та поінформували про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися і що, окрім як на головній дорозі, безпека СММ на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно, і повідомили про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили патруль Місії на урядовому блокпості поблизу підконтрольного уряду м. Попасна (69 км на північний захід від Луганська) та заборонили спостерігачам проїзд до підконтрольного уряду с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська). Спостерігачі бачили дерев’яне загородження, що унеможливлювало рух по дорозі. СММ повідомила про це СЦКК. 
  • Патруль СММ не зміг проїхати по дорозі між підконтрольними уряду Катеринівкою і Попасною через наявність протитанкових загороджень на дорозі. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили СММ про те, що міст все ще замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили СММ у доступі до військового об’єкту поблизу с. Затишне (64 км на північний захід від Донецька). Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні члени «ЛНР» відмовили СММ у доступі до району підконтрольного «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська), оскільки члени патруля Місії намагалися простежити за слідами на дорозі, які, за їхньою оцінкою, були залишені БМП або броньованим транспортним засобом на гусеничному ходу (МТ-ЛБ).
  • Охорона об’єкта, розташованого поблизу підконтрольного «ЛНР» м. Хрустальний (колишня назва — м. Красний Луч, 56 км на північний захід від Луганська), відмовила членам патруля Місії в доступі. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ЛНР» Калиновому озброєний чоловік направив зброю на спостерігачів СММ. Незабаром після цього члени патруля Місії почули постріл та залишили цей район. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *