Новини із зони АТО

3 лютого СММ уточнювала повідомлення про жертви бойових дій у Донецькій області. Медпрацівники лікарні в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) повідомили спостерігачам про двох загиблих цивільних осіб та двох інших осіб, які отримали осколкові поранення. За словами лікарів, 25‑річний чоловік загинув від вибуху, що стався внаслідок обстрілу, під який потрапила школа в Авдіївці, а 47‑річна працівниця Авдіївського коксохімічного заводу померла в операційній від поранень, яких вона зазнала від вибуху внаслідок обстрілу. Медпрацівники також повідомили, що поранення отримали 48‑річний командир підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій і британський журналіст, додавши, що командир перебуває у критичному стані, а журналіста було переведено до лікарні в Дніпрі для подальшого лікування. Представник обласної державної адміністрації у Дніпрі повідомив спостерігачам, що іноземного журналіста, який 2 лютого був поранений в Авдіївці, було переведено до міської лікарні і там йому зроблено операцію.

В Авдіївці, на перехресті вулиць Воробйова і Молодіжної, команда СММ зафіксувала пошкодження трьох житлових будинків, що виникли внаслідок обстрілу. Спостерігачі бачили велику пробоїну на стіні третього поверху одного з будинків, а поряд із дорогою — воронку. За оцінками спостерігачів, вона утворилася внаслідок розриву  артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного з південно‑східного напрямку. На будинках було вибито кілька вікон і пошкоджено зовнішні стіни. За словами мешканців, пошкодження виникли 2 лютого, приблизно о 20:30.

У Калінінському районі Донецька спостерігачі бачили поряд із кільцевим перехрестям свіжу воронку, яка, за їхніми оцінками, утворилася від розриву ракети, випущеної з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; типу «Смерч» або «Ураган») у напрямку із сектора від заходу до півночі. Від вибухової хвилі в радіусі 170 м були розбиті вікна і пошкоджені двері та ворота. Була зруйнована крамниця, розташована приблизно за 10 м на південний схід від кільцевого перехрестя і дуже близько від місця розриву. Приблизно за 70 м від місця розриву також був зруйнований автомобіль, а металеві ворота будинку були зірвані від надлишкового тиску, що свідчило про те, що це був вибух.

Безпілотний літальний міні‑апарат СММ (БПЛА) зафіксував п’ятиповерхову будівлю гуртожитку, розташовану приблизно за 30 м південніше місця розриву. Покрівля даху була повністю зірвана, а всі вікна розбиті. На автомийці, розташованій приблизно за 170 м на північний захід від місця розриву, були вибиті ворота (всередину), а на автозаправній станції за автомийкою були помітні незначні пошкодження. Приблизно за 260 м на південний схід від місця розриву БПЛА зафіксував об’єкт «ДНР», на території якого стояли два багатоцільові тягачі легкі броньовані (МТ‑ЛБ). Комендант гуртожитку, де проживають внутрішньо переміщені особи, повідомив, що дві особи отримали поранення. Спостерігачі відвідали морг, працівники якого повідомили, що до них було доставлено тіло мертвого чоловіка разом із частковими рештками іншої загиблої особи.

На вул. Артема в Донецьку СММ бачила два свіжі місця ударів: одне було на східцях на вході до житлового багатоквартирного будинку, а друге — на дорозі за 15–20 м на північ від будинку. За оцінками спостерігачів, удари були спричинені попаданням ракет РСЗВ (БМ‑21 «Град», 122 мм), які прилетіли із західного напрямку. Була зруйнована половина всіх вікон будівлі з південно‑західного боку. На вул. Собінова спостерігачі зафіксували воронку на подвір’ї будинку і визначили, що вона утворилася від попадання ракети РСЗВ (БМ‑21). На сусідньому будинку були розбиті два вікна зі східного боку. На території школи на тій самій вулиці СММ бачила одну свіжу воронку на відстані 10 м від шкільної будівлі. За оцінкою спостерігачів, причиною її утворення був розрив ракети РСЗВ (БМ‑21). На будівлі були розбиті фасад і вікна з північного боку. Визначити напрямок вогню не вдалося.

На Київському проспекті спостерігачі зафіксували два місця ударів (одне на першому, а друге на четвертому поверсі двох житлових будинків), а також осколкові пошкодження на сусідніх будинках. СММ бачила пробоїни на зовнішніх стінах кількох квартир із західного боку, а також розбиті вікна. Місія визначила, що причиною одного удару було влучання ракети РСЗВ (БМ‑21), а іншого — влучання артилерійського снаряда калібру не менше ніж 122 мм. Обидва снаряди були випущені з північно‑західного напрямку. За словами місцевих жителів, зазначені вище вибухи в Донецьку сталися 2 лютого у період між 22:20 і 23:30.

СММ продовжує уточнювати інші повідомлення про жертви.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *