Яка ситуація на Донбасі?

Хоча в Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, однак кількість вибухів становила близько  5 600. Велика кількість порушень режиму припинення вогню знову була зафіксована в районах Авдіївки й Ясинуватої.

У ніч із 31 січня на 1 лютого, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 994 вибухи невизначеного походження за 8–12 км на північно-північний захід і 49 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північно-північний схід.

У ніч із 31 січня на 1 лютого камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 795 вибухів невизначеного походження, 21 вибух, оцінений як розриви, 21 освітлювальну ракету, а також перестрілку (зокрема 279 снарядів невстановленого типу, 160 з яких були випущені із південного сходу на північний захід і 119 із північного заходу на південний схід). Усі ці епізоди вогневої активності сталися на відстані 4–10 км на північний схід від місця розташування камери.

Перебуваючи на центральному залізничному вокзалі підконтрольного «ДНР» Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), СММ чула 99 вибухів невизначеного походження на західно-південний захід, захід і північний захід, а також 27 вибухів невизначеного походження на північ і північний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Макїївка (12 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 20 хвилин СММ чула 35 вибухів невизначеного походження за 3–6 км на північ і північний захід і 4 вибухи, оцінені як розриви за 500 м на захід.

Увечері 31 січня камера СММ у м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 3 вибухи невизначеного походження, один вибух, оцінений як розрив, 6 освітлювальних ракет і 5 снарядів невстановленого типу (з яких 3 були випущені з південного сходу на північний захід і 2 — із північного заходу на південний схід). Усі епізоди вогневої активності сталися за 4–6 км на південний схід від камери. У другій половині наступного дня та сама камера зафіксувала 17 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід від місця, де встановлена камера.

1 лютого в Авдіївці команда Місії чула 97 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південно-південний схід і 63 вибухи невизначеного походження за 5–7 км на південний захід.

У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули приблизно 1 060 вибухів невизначеного походження за 2–5 км на північний захід і північно-північний захід, 202 вибухи невизначеного походження за 0,5–5 км на захід і 879 вибухів невизначеного походження за 2–6 км на південно-південний захід, південний захід і західно-південний захід. Більшість вибухів була зафіксована в період між 07:30 і 10:15, причому їхня кількість зменшилася до другої половини дня.

Перебуваючи на Донецькій фільтрувальній станції, приблизно за 4 км на захід від Ясинуватої, члени патруля Місії чули 94 вибухи невизначеного походження за 2–3 км на захід і південний захід і 28 вибухів за 2–3 км на південно-південний схід. З позиції за 5,4 км на південний схід від Ясинуватої упродовж приблизно 30 хвилин спостерігачі чули 88 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на захід. Патрулюючи за 2,6 км на схід від Ясинуватої, спостерігачі чули 31 вибух невизначеного походження за 1–5 км на захід.

Перебуваючи 1 лютого в підконтрольному «ДНР» с-щі Крута Балка (16 км на північ від Донецька), СММ чула 3 вибухи невизначеного походження за 2–3 км на північний захід, 74 вибухи невизначеного походження і 2 вибухи невизначеного походження, оцінені як вогонь з ручного протитанкового гранатомета (РПГ) за 2–6 км на південний захід, 2 вибухи, оцінені як розриви ракет, випущених із реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) за 8–9 км на північно-північний захід, 3 вибухи, оцінені як вогонь з танка за 1–6 км на захід і південний захід, 9 вибухів, оцінених як вогонь з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 2–3 км на захід, і 12 вибухів, оцінених як вогонь з мінометів (з них сім калібру 82 мм і п’ять — 120 мм, 2 постріли, 2 розриви та 8 вибухів невизначеного походження) за 1–5 км на південний захід, захід і північний захід.

Перебуваючи 31 січня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), Місія чула 41 вибух невизначеного походження за 10 км на північний захід, 168 вибухів невизначеного походження та 117 вибухів, оцінених як вогонь з мінометів (95 розривів і 22 постріли) за 4–15 км на південний захід і південно-південний захід, 20 вибухів, оцінених як постріли ракетами РСЗВ за 3–5 км на північний захід, і 20 вибухів, оцінених як запуск ракет із РСЗВ (БМ-21 «Град») за 3–5 км на південний захід, а також 4 вибухи, оцінені як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 4–5 км на південно-південний захід. 1 лютого СММ чула 7 вибухів невизначеного походження, 5 вибухів, оцінених як вогонь з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), 6 пострілів з РПГ, а також вибух, оцінений як розрив мінометної міни калібру 82 мм. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 2–4 км на північний захід і південний захід.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню (зокрема 280 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.

Упродовж ночі з 31 січня на 1 лютого в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) команда СММ чула 100 вибухів, оцінених як мінометний і артилерійський вогонь за 5–10 км на північ і північний захід, і 50 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 5–10 км на північний захід.

Перебуваючи 1 лютого в підконтрольному урядові с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська), спостерігачі  чули 15 вибухів, оцінених як вогонь з мінометів калібру 120 мм за 10–15 км на захід.

Місія продовжувала уточнювати повідомлення про жертви серед цивільного населення. Члени патруля СММ відвідали лікарню в підконтрольному урядові м. Курахове (40 км на захід від Донецька), де лікар повідомив їм, що о 16:30 31 січня до них було госпіталізовано 55-річну жінку з осколковими пораненнями. Жінка розповіла, що вона виходила з оселі, коли раптово відчула біль у голові та впала.

Місія уточнювала повідомлення про постраждалого мирного жителя, якому начебто ампутували пальці на руках внаслідок отриманих ним поранень через недбале поводження з вибуховими пристроями. За словами медперсоналу лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Єнакієве (47 км на північний схід від Донецька), записів про цю особу в їхній лікарні немає.

Спостерігачі відвідали морг у підконтрольній «ДНР» Макіївці, де співробітники установи повідомили, що 77-річна жінка померла від осколкових поранень голови і травм внутрішніх органів. За їхніми словами, вона загинула, коли її квартира потрапила під обстріл у Макіївці.

СММ бачила пошкодження, спричинені обстрілами в житлових районах. У підконтрольній урядові Трьохізбенці офіцери Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК показали спостерігачам школу, де було зафіксовано свіжі пошкодження всередині та зовні будівлі, зокрема свіжі пробоїни в стінах на першому поверсі із західного і південного боків (всередині та ззовні), а також одне розбите вікно із західного боку (закрите дерев’яною дошкою) і 5 розбитих вікон на тому ж поверсі з південного боку. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із західного або південно-західного напрямку. В іншому місці у Трьохізбенці три жителі показали команді СММ три воронки на подвір’ях трьох будинків. Усі воронки були виявлені за 5–10 м від найближчих будинків. За їхніми словами, обстріл стався 31 січня, близько 20:00. За оцінкою спостерігачів, ці воронки утворилися внаслідок розриву мінометних мін калібру 82 мм.

На блокпості в підконтрольному «ЛНР» с. Сокільники (38 км на північний захід від Луганська) спостерігачі зафіксували 4 свіжі місця ударів і хвостовий стабілізатор від мінометної міни калібру 120 мм, що стирчав із ґрунту на узбіччі дороги. За їхньою оцінкою, вони були спричинені влученням мінометних мін калібру 120 мм, випущених із північно-північно-західного напрямку.

У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК показав спостерігачам будинок із обваленими стінами і дахом. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із західного напрямку. У підконтрольному «ДНР» с. Азов (кол. Дзержинське, 25 км на східно-північний схід від Маріуполя) офіцер ЗС РФ з СЦКК показав спостерігачам свіже місце удару приблизно за 30 м від найближчого будинку. Спостерігачі зафіксували пробоїни та два розбиті вікна на стіні із західного боку. За словами мешканця будинку, обстріл стався ввечері 31 січня. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із західного напрямку. У підконтрольному «ДНР» с. Ужівка (кол. Ленінське, 24 км на східно-північний схід від Маріуполя) офіцери ЗС РФ з СЦКК показали спостерігачам два будинки на тій самій вулиці, на яких були розбиті всі вікна, а на зовнішніх стінах були пробоїни із західного боку. За словами мешканців одного з будинків, обстріл стався ввечері 31 січня. СММ бачила місце удару на відстані 30 м від будинку, який, очевидно, займали члени «ДНР». Зовні будинку стояли три вантажівки військового типу. Команда Місії визначила, що пошкодження будинків і місце удару були спричинені розривом артилерійського снаряда калібру 152 мм, випущеного із західного напрямку. Спостерігачі зафіксували місце удару за 100 м на захід від спостережного пункту в Ясинуватій. За їхніми оцінками, воно утворилося від влучення ракети РСЗВ (БМ-21), випущеної із північно-західного напрямку. За словами озброєного члена «ДНР», це сталося ввечері 31 січня.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

У ніч із 30 на 31 січня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 2 постріли, оцінені як вогонь зі стрілецької зброї (за оцінками, за межами ділянки розведення) за 330 м на південний захід від камери, а затим — вибух, оцінений як розрив мінометної міни за 800 м на південний схід від камери, а також один постріл зі стрілецької зброї (за оцінками, у межах ділянки розведення) за 750 м на південний схід від місця розташування камери. Після цього камера зафіксувала 4 постріли зі стрілецької зброї (усі, за оцінками, за межами ділянки розведення) за 130–330 м на південний захід і південно-південний захід від камери, а також трасуючий снаряд із півночі на південь (за оцінками, за межами ділянки розведення) на відстані 180 м на південь від місця, де встановлена камера.

У Золотому члени патруля Місії чули 7 пострілів зі стрілецької зброї і 5 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на південний схід від своєї позиції (за оцінками, за межами ділянки розведення).

У Станиці Луганській спостерігачі чули 2 вибухи невизначеного походження, оцінені як артилерійський вогонь за 15–20 км на захід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

Спостерігачі відзначили спокійну ситуацію в районі населеного пункту Петрівське.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: дві РСЗВ (БМ-21), що рухалися на схід автошляхом М04 у с. Нетайлове (22 км на північний захід від Донецька), дві РСЗВ (БM-21) у супроводі вантажівки з накритим тентом вантажним відділенням, які рухалися на північ автошляхом H-20 за 3 км на південний схід від м. Волноваха (53 км на південь від Донецька), і 4 танки (Т-64), які стояли за будівлею в Авдіївці. У непідконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили 2 вантажівки військового типу, кожна з яких буксирувала артилерійську систему невстановленого типу (дула були закриті чохлами), які рухалися на південь у напрямку Макіївки, і вантажівку військового типу, яка буксирувала артилерійську систему в південному напрямку неподалік Ясинуватої. На основі доступних СММ даних повітряного спостереження 31 січня було виявлено 6 одиниць буксируваної артилерії з відповідними машинами забезпечення, два танки поблизу Ясинуватої, а також 3 одиниці буксируваної артилерії неподалік підконтрольного «ДНР» с. Яковлівка (10 км на північ від Донецька).

За лініями відведення, але за межами виділених районів зберігання члени патруля Місії бачили 31 нерухомий танк неподалік підконтрольного урядові с. Залізнянське (79 км на північ від Донецька), 8 танків у полі за 10 км на північ від Бахмута, військову вантажівку, яка буксирувала самохідну гаубицю (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм) у південному напрямку за 7 км на північний захід від підконтрольного урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька), буксирувану гаубицю (2A65/«Мста-Б», 152 мм) на автошляху M03 неподалік підконтрольного урядові с. Привілля (81 км на північ від Донецька), яка рухалася в напрямку Бахмута, вантажівку військового типу, яка буксирувала артилерійську систему і виїжджала під’їзною дорогою із залізничної / автостанції в Макіївці в східному напрямку, а також 3 вантажівки військового типу з вантажними платформами, які перевозили у західному напрямку 3 танки (два Т-64, один T-72) на південній околиці підконтрольного «ДНР» м. Харцизьк (26 км на схід від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У непідконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення команда СММ бачила 6 РСЗВ (БМ-21), 15 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), дві буксирувані гаубиці (Д-30, «Жаба», 122 мм), два міномети (ПМ-38 , 120 мм) і 4 протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). У підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили 9 самохідних гаубиць (2С3 «Акація», 152 мм) і відзначили, що і дотепер відсутні 6 буксируваних гаубиць (Д-20, 152 мм), які раніше були зафіксовані.

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила, що це місце і дотепер не використовується і там відсутні 18 танків (сім Т-72 і одинадцять Т-64) і два міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм).

Попри спільну заяву, яку зробили члени Тристоронньої контактної групи 1 лютого, СММ не отримала жодних відомостей про відведення озброєння з району між Донецьким аеропортом, Авдіївкою та Ясинуватою.

Спостерігачі зафіксували бойові броньовані машини і бойові літальні апарати у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії бачили два гелікоптери (Мі-8) із знаками розрізнення ЗСУ поблизу м. Торецьк (кол. Дзержинськ, 43 км на північний захід від Донецька), які летіли в північно-західному напрямку. У непідконтрольних уряду районах команда СММ бачила один багатоцільовий тягач легкий броньований (МТ-ЛБ) неподалік Кадіївки і військову вантажівку («Урал») з причіпним мінним загороджувачем ПМЗ-4 і двома контейнерами (один відкритий), що були заповнені протитанковими мінами ТМ-62м, у підконтрольному «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська). Вантажівка рухалися в північно-західному напрямку до підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська).

На південь від моста в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) СММ бачила групу «ЛНР» із розмінування, яка здійснювала роботи на відстані 300 м на південь від північної нульової позиції «ЛНР». Оцінити обсяг здійснюваних робіт із розмінування не вдалося.

31 січня неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Комісарівка (18 км на південний схід від Луганська) спостерігачі зафіксували 47 тентованих вантажівок військового типу, що прямували на південь автошляхом M04 у супроводі членів «ЛНР». Уранці 31 січня спостерігачі бачили автоколону з 11 вантажівок військового типу (одна «Урал», десять «Камаз»), які рухалися на північний схід неподалік підконтрольного «ЛНР» смт Біле (22 км на південний захід від Луганська). Пізніше спостерігачі зафіксували ту саму автоколону, яка прямувала на південний схід неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Весела Тарасівка (17 км на захід від Луганська). У другій половині дня 31 січня СММ бачила автоколону з 16 тентованих транспортних вантажівок військового типу, що рухалися на південь у Луганську.

СММ спостерігала за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. Для відновлення електропостачання Донецької фільтрувальної станції, а також тепло- й електропостачання Авдіївки, Місія співпрацювала з українською і російською сторонами в СЦКК для сприяння поновленню режиму припинення вогню в районі навколо Донецької фільтрувальної станції. На території станції обидві сторони в СЦКК підтвердили, що було погоджено встановити локальний режим припинення вогню та поінформували СММ, що ремонтні бригади отримали дозвіл вирушити до пошкоджених ділянок ліній електропередачі. Під час проведення відеоконференції з одним із «керівників» «ДНР» СММ також закликала збройні формування в непідконтрольних спостерігачі чули, що інтенсивність вибухів знову зросла і представники СЦКК повідомили СММ, що ремонтні роботи було припинено.

В Авдіївці спостерігачі бачили пересувний генератор потужністю 12 кВт, який забезпечував електрикою будівлю міської адміністрації. Окрім того, команда СММ бачила вантажівки з гуманітарною допомогою і ящиками, які потім розподіляли на пунктах аварійно-рятувальної служби, де можна було побачити сотні цивільних осіб, які стояли в чергах за гарячою їжею та можливістю скористатися пунктами обігріву. Коли надвечір команда СММ покидала місто, спостерігачі зауважили, що світла немає у більшій частині міста і прилеглому районі.

Команда СММ зауважила, що блокада залізничних колій у підконтрольному урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) триває (див. Щоденний звіт СММ від 27 січня 2017 року). Залізничні колії були досі заблоковані дерев’яними загородженнями, а на коліях досі стояв потяг.

У Києві СММ спостерігала за жалобною церемонією прощання з сімома військовослужбовцями 72-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України, які, за повідомленнями, загинули в Авдіївці 29 січня. Церемонія проходила на Майдані Незалежності. Спостерігачі бачили приблизно 1 500 осіб (віком 30–50 років, 70% з яких чоловіки), які зібралися поблизу монумента. Серед них було майже 200 чоловіків у військовій формі й обмежена кількість поліцейських. Команда СММ бачила, як сім трун пронесли в напрямку монумента, де люди покладали квіти. Спостерігачі також чули, як промовці зверталися до присутніх, а також панахиду.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Озброєний член «ЛНР» повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. Через мінну загрозу спостерігачі вирішили, що продовжувати рух вглиб ділянки небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості на дорозі між підконтрольними урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) і с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) військовослужбовці ЗСУ попередили членів патруля Місії, що цей район замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки, за словами офіцерів ЗСУ, міст був досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ЛНР» с. Хрящівка (22 км на схід від Луганська) спостерігачі бачили на дорозі протитанкове загородження та встановлені на ньому знаки з написами «Міни». Про це було повідомлено в СЦКК.

Доступ за умови:

  • У підконтрольному «ДНР» с. Дмитрівка (85 км на схід від Донецька) на місці зберігання неозброєний охоронець дозволив увійти тільки двом спостерігачам СММ.

Затримка:

  • Озброєний член «ДНР» зупинив патруль СММ на блокпості за 2,6 км на схід від м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) і не пропустив спостерігачів далі, зазначивши, що до міста нікого не пропускають через те, що там триває обстріл. Патруль Місії зміг в’їхати до Ясинуватої через 45 хвилин. Спостерігачі чули вибухи на відстані 1–7 км на південь і захід.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *