Останні новини із зони АТО

СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема 2 499 вибухів супроти 2 240 відповідно).

Так, увечері 29 січня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 161 вибух невизначеного походження за 8–12 км на північ.

У ніч із 29 на 30 січня камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 73 вибухи невизначеного походження, 17 освітлювальних ракет і перестрілку (зокрема 57 снарядів невстановленого типу, з яких 16 були випущені з півночі на південь і 41 — із півдня на північ). Усі ці епізоди вогневої активності сталися на відстані 5–10 км на північний схід від розташування камери. 30 січня та сама камера зафіксувала одну освітлювальну ракету, 93 вибухи невизначеного походження і 2 вибухи, оцінені як розриви, а також 153 снаряди невстановленого типу (з яких 116 випущені з північного заходу на південний схід і 37 — із південного сходу на північний захід) за 6–9 км на північний схід і північно-північний схід.

Перебуваючи 30 січня в підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 1 224 вибухи невизначеного походження та приблизно 1 400 черг із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 2–5 км на східно-південний схід, 1 635 вибухів невизначеного походження та понад 200 черг із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 2–7 км на східно-південний схід і південно-південний схід, а також 22 вибухи (постріли) за 1–2 км на північ.

30 січня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) Місія чула 13 вибухів невизначеного походження за 1 км на східно-південний схід, 10 вибухів невизначеного походження за 1–2 км на південь, 38 вибухів невизначеного походження за 5–8 км на захід, один вибух, оцінений як розрив, менш ніж за 1 км на схід, 7 вибухів невизначеного походження за 5–6 км на південь, 65 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на захід, західно-південний захід і південний захід, а також бачила та чула вибух у повітрі за 5–7 км на південний захід.

У ніч із 29 на 30 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 21 вибух невизначеного походження, загалом 4 активно-реактивні снаряди зі сходу на захід, і 6 активно-реактивних снарядів із заходу на схід, а також загалом 11 трасуючих снарядів зі сходу на захід і 63 трасуючі снаряди із заходу на схід на невстановленій відстані на північ.

Увечері 29 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 20 вибухів від пострілів, 15 вибухів від розривів, 28 вибухів невизначеного походження та 26 черг із великокаліберних кулеметів. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 4–8 км на захід, північний захід і південний захід.

30 січня в підконтрольному «ДНР» с-щі Бетманове (колишня назва — с-ще Красний Партизан, 23 км на північний схід від Донецька) СММ чула 10 вибухів від пострілів, 8 вибухів, оцінених як розриви, й один вибух невизначеного походження — усі оцінені як вогонь з артилерії (невстановленого калібру); 5 вибухів від пострілів і один вибух невизначеного походження від вогню з мінометів невстановленого калібру; 10 розривів мінометних мін калібру 82 мм; вогонь з систем озброєння невстановленого типу, зокрема 70 вибухів невизначеного походження, 10 пострілів і один розрив; 10 пострілів із 30-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-2); 4 постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм); один розрив реактивної протитанкової гранати; 7 вибухів від вогню з автоматичного гранатомета (з них 3 оцінені як розриви і 4 — як постріли); 4 черги та 5 пострілів із великокаліберного кулемета; а також 2 постріли зі стрілецької зброї. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 3–7 км на південь, південний схід, південний захід, південно-південний схід, західно-південний захід і південно-південний захід.

Перебуваючи ввечері 29 січня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 7 вибухів, оцінених як вогонь із безвідкатної гармати (СПГ-9, калібру 73 мм) за 2–3 км на південний схід, 3 вибухи невизначеного походження за 3–4 км на південний схід, 152 вибухи, оцінені як артилерійські постріли за 7–8 км на схід, 63 вибухи — як розриви артилерійських снарядів за 7–8 км на схід, і понад 100 черг із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї за 1–3 км на схід, південний схід і східно-південний схід.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема 48 вибухів супроти 168 відповідно).

У підконтрольному «ЛНР» м. Хрустальний (колишня назва — м. Красний Луч, 57 км на південний захід від Луганська) члени патруля СММ чули 12 вибухів, оцінених як вогонь з артилерії невстановленого калібру за 15 км на захід.

Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» смт Маломиколаївка (36 км на південний захід від Луганська), члени патруля Місії чули 30 черг із великокаліберних кулеметів і 15 пострілів, за оцінкою, із гармати БМП-2 (30 мм). Обидва епізоди, за спостереженнями СММ, пов’язані з навчаннями з бойовою стрільбою.

СММ уточнювала повідомлення про жертви серед мирного населення та пошкодження, спричинені обстрілами в житлових районах. Члени патруля Місії відвідали лікарню № 5 у підконтрольному «ДНР» м. Макіївка (12 км на північний схід від Донецька), де лікар повідомив їм, що вранці біля однієї з будівель на території лікарні сталися 3 вибухи, унаслідок чого було пошкоджено кілька вікон лікарні. Спостерігачі бачили, що в кількох вікнах рами були заклеєні плівкою. Лікар також повідомив, що під час вибухів три електрики отримали поранення. Їх було доправлено до лікарень № 1 і № 2. Власник будівлі, поблизу якої, за повідомленнями, сталися вибухи, повідомив членам патруля СММ, що на момент вибуху на тому місці перебувала працівниця, яка загинула від отриманих поранень. Він не назвав імені та віку загиблої. Медперсонал моргу в Макіївці повідомив, що тіло 56-річної жінки було доставлено до моргу того ж дня та зазначили, що причиною смерті були осколкові поранення голови, тіла та кінцівок.

У Макіївській лікарні № 2 команда СММ бачила пораненого чоловіка, який був підключений до системи життєзабезпечення. Медпрацівники повідомили спостерігачам, що цього чоловіка (віком 35 років) було прооперовано того ж дня, оскільки він отримав поранення черевної порожнини та тазу та перебував у критичному стані. Медперсонал лікарні № 1 повідомив Місії, що 29-літнього чоловіка було госпіталізовано з пораненнями грудної клітки й легенів. Спостерігачі бачили пораненого чоловіка, який одужував після операції.

СММ відвідала військовий шпиталь у підконтрольному урядові м. Покровськ (колишня назва — м. Красноармійськ, 55 км на північний захід від Донецька), де два військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) повідомили спостерігачам, що напередодні до них було доправлено трьох мирних жителів з Авдіївки з осколковими пораненнями. Вони додали, що рано-вранці постраждалих перевезли до лікарні в Дніпрі.

СММ уточнювала повідомлення інформаційного агентства, яке пов’язують з «ДНР», про мирного мешканця, який, перебуваючи на станції техобслуговування в Куйбишевському районі підконтрольного «ДНР» Донецька, 29 січня зазнав поранень внаслідок обстрілу. У міській лікарні, розташованій на Ленінському проспекті в Донецьку, лікар повідомив спостерігачам, що 29 січня прооперував пораненого чоловіка (наскрізна рана правового передпліччя від осколка снаряда калібру 122 мм). Лікар показав спостерігачам фотографії, на яких, за його словами, були зафіксовані рани та перебіг операції.

У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі зафіксували свіжі місця ударів. На першому місці спостерігачі бачили свіжу воронку поряд із будинком і суттєві пошкодження стіни цього будинку із західного боку, зокрема зяючу пробоїну та велику тріщину (4–6 см завширшки) від землі до даху, а також зруйнований дах і значно пошкоджену вітальню. Другу свіжу воронку (приблизно 2,5–3 м завширшки та 1,5 м завглибшки) спостерігачі зафіксували на відстані приблизно 20 м від сусіднього будинку. На другому місці удару, розташованому неподалік, СММ бачила свіжу воронку на подвір’ї приблизно за 10 м від будинку, а також подряпини від осколків і розбите вікно на стіні із західного боку. На третьому місці спостерігачі зафіксували пошкодження стіни, вікон, дверей та даху на будинку, а також зруйнований сарай на подвір’ї. За оцінкою, ці пошкодження були спричинені снарядом, який пройшов крізь будинок і розірвався у сараї. На четвертому місці члени патруля Місії бачили пошкодження на сільській крамниці та визначили, що воно було спричинене снарядом, який пробив дах із західно-північно-західного боку та суттєво пошкодив дві кімнати та меблі на першому поверсі будівлі. Команда Місії зафіксувала ще дві свіжі воронки на відстані 200 м на північний захід і південний захід від крамниці, на краю асфальтованої вулиці, але не заподіяли шкоди будинкам на тій вулиці. Спостерігачі бачили, як робітники енергетичної компанії проводили ремонтно-відновлювальні роботи, і визначили, що всі воронки виникли внаслідок розривів артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених із західного напрямку. Офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), власник крамниці та власник одного з будинків порізно розповіли, що обстріл стався пізно ввечері 29 січня.

У підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) офіцер ЗС РФ із СЦКК показав спостерігачам свіже місце удару з південного боку будинку, приблизно за 3 м від гаража і 6 м від самого будинку. Спостерігачі бачили 6 розбитих вікон із південного боку, а також тріщини в стелі будинку і купу металевих уламків, що оцінених як рештки зруйнованого паркана. За оцінкою спостерігачів, пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з північно-західного напрямку. Бригада з 20 робітників у присутності місцевих жителів проводила зварювальні роботи на газопроводі та здійснювала ремонт лінії електропередачі, які, за словами присутніх там людей, були пошкоджені від пожежі, що виникла внаслідок обстрілу. Власник будинку розповів, що обстріл стався о 02:00 30 січня, але ніхто не постраждав.

У підконтрольному «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська) офіцер ЗС РФ із СЦКК і представників ЗМІ, які пов’язують із «ЛНР», показали спостерігачам свіжу воронку, розташовану приблизно за 10 м на схід від будинку на подвір’ї і приблизно за 3 м від сусідської господарської будівлі. Спостерігачі бачили шість розбитих вікон на східному боці будинку. За їхньою оцінкою, пошкодження виникли від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із південно-західного напрямку. Власник повідомив СММ, що обстріл стався після опівночі 30 січня, але поранених не було. Дах і одна стіна із західного боку сусідського сараю були частково зруйновані, причому одна частина даху обвалилися, а у стіні була пробоїна. Визначити час виникнення цих пошкодження не вдалося. На іншому місці СММ бачила свіжу пробоїну (60 см завширшки) у південно-західному зовнішньому розі сараю на висоті приблизно 50 см від землі. За оцінкою членів патруля Місії, пробоїна виникла від попадання мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з південно-західного напрямку. Власник повідомив, що обстріл стався пізно ввечері 29 січня, але поранених не було.

На заводі, розташованому на південно-західній околиці підконтрольного «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), у супроводі офіцера ЗС РФ з СЦКК, спостерігачі зафіксували свіже місце удару та визначили, що воно утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 152 мм, випущеного з північного напрямку. За словами директора заводу, обстріл стався ввечері 29 січня.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*. За спостереженнями СММ, ні роботи з розмінування, ні розведення сил і засобів на жодній з цих трьох ділянок  не проводилися.

27 січня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала постріл зі стрілецької зброї (за оцінками, за межами ділянки розведення) приблизно за 150 м на південно-південний схід і 3 вибухи, оцінені як вогонь з автоматичного гранатомета (за оцінками, у межах ділянки розведення), а також 2 постріли зі стрілецької зброї (один, за оцінками, стався в межах ділянки розведення, а другий — за межами) за 1,7 км на південь. 28 січня та сама камера зафіксувала постріл (за оцінками, за межами ділянки розведення) за 2 км на південно-південний захід, а 29 січня — постріл зі стрілецької зброї (за оцінками, у межах ділянки розведення) за 1 км на південний схід.

29 січня камера СММ у Золотому зафіксувала вибух, оцінений як розрив мінометної міни.

30 січня під час патрулювання на всіх трьох ділянках розведення Місія відзначила спокійну ситуацію. На ділянці розведення в районі Золотого члени патруля СММ зафіксували шістьох військовослужбовців ЗСУ зі зброєю й одного озброєного члена «ЛНР».

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

СММ зафіксувала 2 танки (Т-64) між підконтрольними урядові с. Орлівка (22 км на північний захід від Донецька) і м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька), розміщених там із порушенням ліній відведення. У підконтрольному урядові смт Талаківка (90 км на південь від Донецька) члени патруля Місії зафіксували 2 гаубиці (Д-30, «Жаба», 122 мм), які буксирували дві військові вантажівки («Урал»). На військовому об’єкті в підконтрольному урядові с. Іванівка (59 км на південний захід від Донецька) команда СММ бачила 4 реактивні системи залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм). Раніше ці системи були зафіксовані 29 листопада 2016 року. 29 січня приблизно за 2,5 км на північ від підконтрольного урядові с-ща Асланове (85 км на південь від Донецька) безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував 4 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) неподалік намету, поблизу якого було видно двох–трьох військовослужбовців і кілька предметів, які, очевидно, були ящиками з боєприпасами.

За лініями відведення, але за межами виділених районів зберігання в підконтрольному урядові с. Новоохтирка (55 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії бачили 3 танки (Т-64) на вантажівках-платформах. На південний захід від підконтрольного урядові смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська) спостерігачі зафіксували 3 нерухомі танки (Т-64). Неподалік підконтрольного урядові с. Привілля (85 км на північ від Донецька) команда СММ зафіксувала 6 танків (Т-64), які рухалися в північному напрямку.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки. Члени патруля Місії бачили бронетранспортер (МТ-ЛБ) зі встановленою на ньому
зенітною установкою (ЗУ-23, 23 мм) неподалік підконтрольного урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька). У смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) спостерігачі бачили БМП-2, покриту маскувальною сіткою.

Місія відвідала один прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. Упродовж приблизно 100 хвилин на прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) члени патруля Місії бачили, як із території України виїхали 29 приватних автомобілів (19 з номерними знаками України, 9 — Російської Федерації і один з табличками «ЛНР»), 2 фургони (з номерними знаками України), 2 тентовані вантажівки (з українськими номерними знаками) і автобус (з українськими номерними знаками). Водночас  на територію України в’їхали 22 приватні автомобілі (16 з номерними знаками України, 5 — Російської Федерації і один — Грузії), 2 тентовані вантажівки (з номерними знаками України), фургон (з українськими номерними знаками) і 2 автобуси (з номерними знаками України і Російської Федерації відповідно).

СММ спостерігала за продовженням блокади залізничних колій поблизу підконтрольного урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська). Спостерігачі відзначили, що до позиції ветеранів неозброєні особи в уніформі підвозили на фургоні необхідні речі (див. Щоденний звіт СММ від 27 січня 2017 року).

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що на ділянці розведення в районі Станиці Луганської протягом попередньої доби роботи з розмінування не проводилися і що гарантувати безпеку спостерігачів ніде на ділянці, за винятком головної дороги, неможливо, оскільки на прилеглих територіях можуть бути міни та/або боєприпаси, що не вибухнули. Спостерігачі вирішили, що продовжувати рух вглиб ділянки небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • Озброєний член «ЛНР» повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. Через мінну небезпеку спостерігачі вирішили, що продовжувати рух вглиб ділянки небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) і с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) через наявність на дорозі протитанкових загороджень. Військовослужбовці ЗСУ на блокпості також повідомили СММ, що цей район замінований. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки, військовослужбовці ЗСУ попередили, що міст досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії зупинили на блокпості «ДНР» у м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) і не дозволили спостерігачам проїхати до міста. Озброєний член «ДНР» зазначив, що він не може пропустити патруль СММ до міста через безперервний обстріл. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *