Реакція ОБСЄ на загострення ситуації на Донбасі

Сьогодні Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ) посол Ертурул Апакан закликав до негайного припинення бойових дій у районі Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт на сході України.

«Ескалація ситуації в цьому районі, яка завдає величезних страждань мирним жителям, викликає глибоке занепокоєння», — сказав Голова Місії. «Насильство в таких масштабах, що призводить до людських жертв, є неприйнятним, і захист цивільного населення повинен мати першочергове значення», — додав він. Посол Апакан заявив, що СММ повідомляла про жертви серед мирного населення, а також зафіксувала пошкодження житлових будинків та об’єктів інфраструктури. Зокрема, він згадав про пошкодження на фільтрувальній станції в Ясинуватій, від якої залежать тисячі людей по обидва боки лінії зіткнення, адже вони можуть залишитися без опалення, електрики та води.

Тривалий час трикутник Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт є гарячою точкою, де ведуться бойові дії. Останні події, коли СММ ОБСЄ щодня фіксує тисячі випадків порушення режиму припинення вогню, включаючи застосування забороненого озброєння, свідчать про серйозне погіршення ситуації і порушення Мінських угод. Апакан закликав сторони негайно припинити вогонь і відвести таке озброєння за межі узгоджених ліній. Він звертається до сторін з наполегливим проханням приділити першочергову увагу захисту цивільного населення. Голова Місії додав, що надзвичайно важливим є те, щоб спостерігачі СММ ОБСЄ негайно отримали безпечний і безперешкодний доступ до постраждалих районів задля того, щоб мати змогу здійснити верифікацію дотримання сторонами зобов’язань про припинення вогню і відведення озброєння.






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *