Хто і де стріляє на Донбасі?

Місія зафіксувала менше порушень режиму припинення вогню в Донецькій області в період із вечора 27 до вечора 28 січня, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема приблизно 330 вибухів супроти приблизно 520 відповідно). Проте упродовж наступної доби СММ зафіксувала понад 2 300 вибухів, здебільшого в районі трикутника Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт.

У ніч із 27 до 28 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» центрі Донецька, спостерігачі чули 102 вибухи невизначеного походження за 2–12 км на західно-північний захід і північний захід. Камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від Донецька) зафіксувала снаряд, випущений з північного заходу на південний схід за 4–5 км на північний схід, а затим — 43 вибухи невизначеного походження, 84 снаряди (з яких 50 випущено з південного сходу на північний захід, а 34 — з північного заходу на південний схід) і 50 трасуючих снарядів із південного сходу на північний захід — усі на відстані 4–6 км на північний схід від місця, де встановлена камера.

Тієї ж ночі камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 5 снарядів, випущених із півночі на південь за 4–5 км на південний схід, а затим — 35 вибухів невизначеного походження, 7 снарядів із півночі на південь і одну випущену вгору освітлювальну ракету — усі за 1–5 км на південний схід від камери. Упродовж дня 28 січня камера зафіксувала вибух невизначеного походження і 5 снарядів із півночі на південь, за 3–6 км на південний схід.

Упродовж дня 28 січня, зі своєї позиції на північний захід від центру Донецька, команда Місії чула 14 вибухів невизначеного походження, 6 черг із великокаліберного кулемета і 81 постріл зі стрілецької зброї — усі за 2–4 км на північний захід і північно-північний захід.

У ніч із 28 до 29 січня, перебуваючи в центрі Донецька, спостерігачі чули 10 вибухів невизначеного походження за 3–6 км на західно-північний захід і північно-північний захід, а затим — численні вибухи невизначеного походження (упродовж майже двох годин) за 8–12 км на північний захід. Камера СММ на шахті «Октябрська» зафіксувала вибух невизначеного походження за 3–5 км на західно-північний захід, а затим — 28 вибухів невизначеного походження, 6 освітлювальних ракет (випущених вгору) і 6 трасуючих снарядів із півдня на північ — усі за 3–5 км на західно-північний захід від місця розташування камери. Після цього було зафіксовано вогневу активність, яка тривала майже дві години, а саме: численні вибухи невизначеного походження, трасуючі снаряди та снаряди — усі за 6–9 км на північний схід, а затим — ще 4 вибухи невизначеного походження і вибух у повітрі — усі за 6–10 км на північний схід.

Упродовж цих двох годин, коли з Донецька Місія фіксувала інтенсивні бойові дії, камера СММ в Авдіївці зафіксувала численні вибухи невизначеного походження, трасуючі снаряди та снаряди за 2–6 км на південно-південний схід, причому спочатку були зафіксовані 15 снарядів із північного заходу на південний схід. Після цього, упродовж понад двох годин, камера зафіксувала 28 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на східно-південний схід і південний схід.

Упродовж дня 29 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом понад 5 годин, команда Місії чула понад 100 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу за 1–5 км у секторі від південного сходу до південного заходу, 116 вибухів невизначеного походження за 2–7 км у секторі від південно-південного заходу до північно-північного заходу, а також 101 вибух невизначеного походження за 1–5 км у секторі від південного сходу до півдня.

Здійснюючи моніторинг того ж дня за 6 км на північний захід від центру Донецька впродовж понад 4 годин, СММ чула понад 1 330 вибухів невизначеного походження за 1–7 км на північ, північно-північно-північний схід і північний схід, а також 16 вибухів невизначеного походження за 2–10 км на захід, північний захід і північно-північний захід. Члени патруля Місії також чули численні вибухи, оцінені як розриви гранат автоматичного гранатомета, а також інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. В Авдіївці упродовж 4 годин спостерігачі чули 416 вибухів невизначеного походження за 2–5 км на східно-південний схід, а також численні черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Увечері 27 січня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда Місії чула 16 вибухів невизначеного походження і 7 черг із великокаліберного кулемета — усі за 7–12 км на південний захід.

Того ж вечора в підконтрольному урядові м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька) спостерігачі чули понад 50 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північний схід і східно-північний схід.

У ніч із 27 на 28 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 20 трасуючих снарядів із заходу на схід на невстановленій відстані на північно-північний схід, а затим — 30 вибухів невизначеного походження та вибух, оцінений як постріл з озброєння невстановленого типу, а після цього — активно-реактивний снаряд із заходу на схід, понад 150 трасуючих снарядів із заходу на схід, з яких 59 було оцінено як вогонь із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм), і 9 трасуючих снарядів зі сходу на захід — усі на невстановленій відстані на північно-північний схід і північний схід від камери. Наступного ранку, перебуваючи на місці, де встановлена камера, команда Місії чула 2 вибухи невизначеного походження (один за 4 км на північ і ще один за 2 км на захід) і вибух, оцінений як постріл із міномета невстановленого калібру за 2 км на північний схід. Того ж вечора камера зафіксувала 37 трасуючих снарядів (з них 14 зі сходу на захід на невстановленій відстані на північ, а 23 оцінено як вогонь з зенітної установки на відстані більше 6 км на північ), а затим — вогневу активність із 66 вибухів невизначеного походження та 240 трасуючих снарядів (переважно зі сходу на захід) — усі на невстановленій відстані на північ і північний схід.

У Луганській області в період із вечора 27 до вечора 28 січня Місія зафіксувала менше порушень режиму припинення вогню, зокрема жодного вибуху, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Проте впродовж наступної доби спостерігачі зафіксували 168 вибухів. 29 січня в підконтрольному «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська) СММ чула 40 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 12–15 км на північний захід. Зі своєї позиції неподалік підконтрольного урядові с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 42 вибухи невизначеного походження за 12–15 км на південно-південний захід. Перебуваючи неподалік підконтрольного урядові с. Лопаскине (24 км на північний захід від Луганська), команда Місії чула 85 вибухів, оцінених як вогонь з мінометів калібру 120 мм за 10–15 км на південно-південний захід.

СММ уточнювала повідомлення про пошкодження, спричинені обстрілами в кількох житлових районах. 27 січня спостерігачі зафіксували шість свіжих місць ударів приблизно за 100 м на південь від позиції збройних формувань на північній околиці підконтрольного «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська), а саме: два місця на вулиці приблизно за 10 м від найближчих будинків, а чотири — на подвір’ях двох будинків, на стінах яких із південного боку були зафіксовані незначні осколкові пошкодження та сліди обвуглювання. Спостерігачі визначили, що ці місця ударів виникли внаслідок влучення снарядів із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), один з яких був випущений з північного напрямку та розірвався на вулиці, а решта п’ять — із західно-південного заходу.

На північній околиці с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) члени патруля Місії зафіксували пробоїну в дверях (за оцінкою, від влучення кулі) зі східного боку будинку, а також осколкові пошкодження (за оцінкою, від снаряда СПГ-9)  із західного боку паркана з іншого боку будинку. Два чоловіки (віком приблизно 35 і 45 років) повідомили спостерігачам, що снаряд влучив у будинок 23 січня. Ближче до центру села команда СММ бачила будинок, ріг даху якого з північно-західного боку був пошкоджений осколками. Сліди на снігу неподалік і ґрунт вказували на те, що там стався вибух. Мешканець будинку (чоловік віком приблизно 55 років) показав спостерігачам фрагменти мінометної міни калібру 82 мм і сказав, що 26 січня будинок потрапив від мінометний вогонь.

28 січня Місія бачила свіжу воронку на подвір’ї будинку на вул. Зеленій у підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська), а також тріщини та вибиті цеглини на стінах будинку з південно-південно-східного боку й розбиті вікна. Спостерігачі бачили автомобіль з пробоїною в передньому вітровому склі, розтрощене заднє вітрове скло та розбите заднє праве вікно. За їхніми оцінками, воронка утворилася від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з південно-південного сходу. Власник будинку повідомив, що розрив стався рано-вранці 27 січня. На вул. Космічній СММ бачила свіжу воронку на відстані 20 м від будинку з розбитими вікнами, незначними пошкодженнями стін та кількома відсутніми фрагментами покрівельної черепиці. Усі пошкодження знаходилися на південній стороні будинку. Будинок по той бік вулиці мав подібні пошкодження з південного боку. За результатами аналізу спостерігачі визначили, що воронка утворилася від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної з південного напрямку.

У підконтрольному «ЛНР» м. Брянка (46 км на південний захід від Луганська) команда СММ бачила свіжу воронку приблизно за 25 м від двох будинків, на яких були вибиті вікна та пошкоджені осколками стіни з південного боку. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося.

У підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили будинок із пошкодженим дахом і вибитими зі стіни цеглинами. Цей будинок був розташований поблизу місця удару, яке, за оцінкою СММ, утворилося від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із західно-південного заходу. На трьох сусідніх будинках були розбиті вікна та пробоїни в парканах, а в даху одного з будинків було зафіксовано пробоїну. Жінка (віком приблизно 80 років) розповіла, що розрив стався о 03:00 27 січня.

29 січня приблизно за 6 м від блокпоста в підконтрольному «ЛНР» смт Сентянівка (колишня назва — смт Фрунзе, 44 км на захід від Луганська) спостерігачі зафіксували дві свіжі воронки, які, за оцінками, утворилися від розриву мінометних мін. Озброєний чоловік на блокпості в підконтрольному «ЛНР» м. Голубівка (колишня назва — м. Кіровськ, 51 км на захід від Луганська) повідомив членам патруля Місії, що друга воронка виникла внаслідок контрольованої детонації боєприпаса, що не вибухнув. У Донецькому та Сентянівці спостерігачі розмовляли з вісьмома жителями в трьох різних районах. Вони повідомили про те, що чули постріли та вибухи поблизу впродовж чотирьох годин у ніч із 28 на 29 січня.

У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) у супроводі члена «ДНР» та офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) спостерігачі бачили будинок із великою пробоїною в даху і кількома розбитими вікнами з південно-західного боку. За їхніми оцінками, ці пошкодження виникли внаслідок влучення 73-мм снаряда з гармати бойової машини піхоти (БМП-1). Визначити напрямок вогню не вдалося. Мешканець будинку (віком приблизно 35 років) повідомив, що снаряд влучив увечері 28 січня.

У підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі бачили будинок із розбитими вікнами та слідами від осколків на даху та стіні з південно-західного боку. Неподалік були обірвані чотири лінії електропередачі. Мешканці показали спостерігачам місце, яке, за їхніми словами, було місцем удару, але воно було занесене снігом. За словами чоловіка (віком приблизно 65 років), село потрапило під обстріл увечері 28 січня.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*. За спостереженнями СММ, ні роботи з розмінуванні, ні розведення сил і засобів не проводилися.

Уранці 27 січня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 3 постріли з озброєння невстановленого типу приблизно за 750 м на південно-південний захід. Уранці 28 січня та сама камера зафіксувала снаряд, випущений з півдня на північ, на відстані майже 2 км на південно-південний схід. За оцінками Місії, усі порушення сталися в межах ділянки розведення. 28 січня офіцер Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК повідомив спостерігачам, що ні роботи з розмінування, ні розведення сил і засобів у той день не здійснюватимуться.

Увечері 26 січня камера СММ у підконтрольному урядові Золотому зафіксувала 3 вибухи, оцінені як артилерійський вогонь за 6–15 км на південний схід, а затим — 6 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 5–15 км на південно-південний схід, і 2 снаряди, випущені із півночі на південь за 5 км на схід. За оцінками Місії, усі порушення сталися за межами ділянки розведення. У підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) 28 січня спостерігачі чули 3 черги з великокаліберного кулемета за 3–5 км на північний схід (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

28 січня, здійснюючи моніторинг південніше підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) неподалік ділянки розведення в районі Петрівського, СММ чула 5 вибухів невизначеного походження на невстановленій відстані на північний схід (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, як це передбачено Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

29 січня Місія зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення. Так, у підконтрольних уряду районах було зафіксовано 4 танки (Т-64), які рухалися в східному напрямку західніше Авдіївки, а також 3 гаубиці (2A18, 122 мм), буксирувані вантажівками у східному напрямку біля с. Михайлівка (37 км на північний захід від Донецька). У  підконтрольних «ЛНР» районах СММ зафіксувала нерухомий зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 210 мм) неподалік від смт Ганнівка (58 км на захід від Луганська).

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання, 28 січня спостерігачі зафіксували 3 танки (Т-64) на нерухомих тягачах поблизу підконтрольного уряду м. Дружківка (72 км на північ від Донецька), а 29 січня — танк (Т-64) на нерухомому тягачі біля підконтрольного уряду м. Бахмут (колишня назва — м. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 9 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм). Спостерігачі знову констатували відсутність таких одиниць озброєння: 12 протитанкових гармат (MT-12) і 6 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм), з яких 4 були відсутні вперше. Спостерігачі відзначили, що одне місце розміщення відведеного озброєння, як і раніше, не використовується, причому там раніше було зафіксовано 29 протитанкових гармат (28 МТ-12 та одна Т-12, 100 мм).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і вантажівок військового типу в зоні безпеки, а також іншої військової техніки за межами зони безпеки. 28 січня у підконтрольних уряду районах члени патруля Місії бачили нерухому БРДМ-2 біля смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), нерухому БМП-1 поблизу Станиці Луганської (за межами ділянки розведення), 9 нерухомих БМП-2 неподалік від м. Попасна (69 км на захід від Луганська), бронетранспортер (МТ-ЛБ) зі встановленою на ньому, імовірно, зенітною установкою (ЗУ-23), що прямував на північний схід біля смт Талаківка (17 км на північний схід від Маріуполя). 29 січня у підконтрольних «ЛНР» районах спостерігачі зафіксували 2 МТ-ЛБ, буксирувану БМП, а також накриту тентом машину (можливо БМП), що рухалися на південний схід біля м. Брянка (49 км на захід від Луганська) і ще один накритий тентом нерухомий МТ-ЛБ неподалік с-ща Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська). Біля підконтрольного «ДНР» смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії бачили 2 нерухомі БТР (один БТР-70 та один БТР-80).

Поблизу Ясинуватої спостерігачі бачили вантажівку «Урал» з озброєними особами у білому одязі на борту, а також ще чотири вантажівки військового типу (щонайменше одна перевозила озброєних осіб). Всі вантажівки їхали на західно-північний захід. Біля підконтрольного урядові с-ща Водяне (42 км на південний захід від Донецька) Місія зафіксувала три вантажівки, на кожній з яких був механізм для постановки мінних загороджень, що вміщує 128 протитанкових мін.

СММ продовжує фіксувати наявність мін і попереджувальних знаків про мінну небезпеку. 28 січня троє озброєних членів «ЛНР» зупинили патруль СММ і показали спостерігачам позначений гілками предмет на дорозі на північний схід від Сентянівки. За оцінкою спостерігачів, це була 82-мм мінометна міна, що не вибухнула. Члени «ЛНР» повідомили, що група з розмінування, скоріш за все, вилучить її протягом двох днів. На околиці підконтрольного «ДНР» с. Стила (34 км на південь від Донецька) спостерігачі бачили новий попереджувальний знак про мінну небезпеку, прикріплений до дерева, яке росло біля дороги. Це був знак червоного кольору із зображенням черепа та схрещених кісток білого кольору та написом «Стоп, міни!» російською мовою і «Обережно, міни!» англійською мовою.

Місія продовжує відзначати труднощі, з якими доводиться стикатися мирним жителям при перетині місту в Станиці Луганській. 29 січня спостерігачі бачили, що східця дерев’яних трапів, які з’єднують  зруйновану секцію мосту, були слизькими, а дошки хиталися, коли на них ступали всього лише двоє людей (навіть ті, котрі не несли сумки чи коробки).

Як 28, так і 29 січня СММ відзначила, що блокада залізничних колій поблизу підконтрольного урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) тривала. Спостерігачі бачили там вісьмох неозброєних чоловіків у камуфляжному одязі, а також перекриті колодами залізничні колії (див. Щоденний звіт СММ від 27 січня 2017 року).

Спостерігачі відвідали два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. 28 січня протягом 45 хвилин на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» м. Вознесенівка (колишня назва — м. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська) члени патруля Місії бачили десять приватних автомобілів (вісім з українськими номерними знаками, один із номерними знаками Російської Федерації й один з табличками «ЛНР»), фургон з українськими номерними знаками (вміст якого не було видно) й автобус (з номерними знаками Російської Федерації), які виїжджали з території України. Водночас  дев’ять приватних автомобілів (один із номерними знаками України, номерні знаки решти автомобілів спостерігачам не вдалося розгледіти) чекали на в’їзд до України. Упродовж 45 хвилин СММ бачила, що на територію України ввійшли чотири пішоходи, дев’ять приватних автомобілів (з українськими номерними знаками) приєдналися до черги на виїзд із території України, а 16 приватних автомобілів (13 з номерними знаками України і 3 — Російської Федерації) в’їхали на територію України.

29 січня, здійснюючи моніторинг упродовж трохи більше години на прикордонному пункті пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська), члени патруля СММ зафіксували 14 автомобілів (два з номерними знаками Російської Федерації, один — Литви, і 11 — України), дві тентовані вантажівки (одна з українськими номерними знаками і одна з табличками «ЛНР»), а також три автобуси (усі з українськими номерними знаками), що виїжджали з території України. Спостерігачі бачили, що 25 пішоходів зайшли на територію України, а 38 — залишили її. Три приватні автомобілі (два з номерними знаками України, один — Російської Федерації) заїхали на територію України.

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що на ділянці розведення в районі Станиці Луганської протягом попередньої доби роботи з розмінування не проводилися і що гарантувати безпеку спостерігачів ніде на ділянці, за винятком головної дороги, неможливо, оскільки на прилеглих територіях можуть бути міни та/або боєприпаси, що не вибухнули. З міркувань безпеки патруль Місії не поїхав далі та поінформував про це СЦКК.
  • І 28, і 29 січня озброєний член «ЛНР» повідомив СММ, що на ділянці розведення в районі Золотого протягом попередньої доби роботи з розмінування не проводилися. Через мінну загрозу патруль не поїхав далі і поінформував про це СЦКК.
  • Ні 28, ні 29 січня патруль Місії не зміг проїхати на захід від підконтрольного «ДНР» Петрівського через мінну загрозу та відсутність гарантій безпеки. СММ поінформувала СЦКК про кожен із цих випадків.
  • І 28, і 29 січня спостерігачам не вдалося проїхати через наявність протитанкових загороджень на дорозі між Попасною і Катеринівкою. Військовослужбовці ЗСУ повідомили Місії, що цей район заміновано. СММ поінформувала СЦКК про кожен із цих випадків.
  • 29 січня озброєні члени «ДНР» на блокпості в Ясинуватій не дозволили патрулю Місії проїхати далі, заявивши, що з огляду на бойові дії в цьому районі спостерігачам знадобиться супровід, погоджений як членами «ДНР», так і СЦКК. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • І 28, і 29 січня озброєний член «ДНР» у Петрівському супроводжував спостерігачів, поки вони отримували дані з камери СММ. Місія поінформувала СЦКК про кожен із цих випадків.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *