Новини із зони АТО

СММ зафіксувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема близько 420 вибухів супроти 228 відповідно). Було зафіксовано понад 160 вибухів у районі Світлодарська, а також перестрілки навколо Авдіївки та Ясинуватої.

Так, уночі 25 та вдень 26 січня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) СММ чула 8 вибухів, оцінених як артилерійські постріли, 14 — як розриви мінометних мін, 11 — як постріли з озброєння невстановленого типу і 121 вибух невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 5–12 км на південь, південний схід, схід і північний схід.

Упродовж звітного періоду камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 22 вибухи невизначеного походження, 4 вибухи в повітрі, 60 снарядів невстановленого типу, випущених із заходу на схід і з північного заходу на південний схід, 9 снарядів невстановленого типу і 3 снаряди непрямою наводкою з південного сходу на північний захід — усі за 4–10 км на північний схід і північно‑північний схід від камери; а також 33 вибухи невизначеного походження і 3 снаряди зі сходу на захід за 4–6 км на південний захід і південно‑південний захід від місця, де встановлена камера.

Уночі 25 січня в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька СММ чула 96 вибухів невизначеного походження за 8–12 км на захід.

26 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вибух, оцінений як розрив артилерійського снаряда приблизно за 1–1,8 км на північний схід, один вибух, оцінений як постріл із міномета калібру 82 мм за 1–2 км на північний схід і 10 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів за 8–10 км на північний схід. Перебуваючи того ж дня на позиції за 2 км на північно‑північний схід від підконтрольного урядові с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули 4 вибухи від пострілів за 2–3 км на захід і 22 вибухи невизначеного походження за 6–8 км на південний схід і південно‑південний схід. У підконтрольному урядові м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька) СММ чула 13 вибухів, з яких три вибухи були оцінені спостерігачами як артилерійський вогонь на невстановленій відстані на східно‑північний схід і 10 — як артилерійський вогонь на невстановленій відстані на північ.

У Луганській області Місія зафіксувала більшу кількість порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема 143 вибухи супроти 55 відповідно).

Так, увечері 25 січня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда СММ чула 45 вибухів, оцінених як вогонь з артилерії та/або мінометів (за оцінками спостерігачів, приблизно 35 з них були пострілами і 10 — розривами) за 10 км на західно‑південний захід. Упродовж ночі спостерігачі чули приблизно 60 вибухів невизначеного походження за 3–15 км на західно‑південний захід.

Перебуваючи 26 січня в першій половині дня на позиції за 3,5 км на південно‑південний захід від підконтрольного урядові смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська), члени патруля Місії чули 31 вибух, оцінений як мінометні постріли за 5 км на схід. За оцінками спостерігачів, ці вибухи були пов’язані з проведенням навчань із бойової стрільбою за межами зони безпеки.

СММ уточнювала повідомлення про пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури, спричинені обстрілами. У підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії бачили два свіжі місця ударів. За їхньою оцінкою, на першому місці утворилася воронка на асфальтовій дорозі внаслідок розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західного напрямку. Спостерігачі помітили обірвані лінії електропередачі приблизно за 20 м від місця удару, осколкові пошкодження металевого паркана і будинку, а також розбиті вікна за 40–50 м від місця удару. На другому з цих місць, у полі, СММ зафіксувала розбиті вікна і осколкові пошкодження на стінах двох будинків і двох сараїв, розташованих приблизно за 50 м від місця удару. За словами чотирьох жителів, обстріл населеного пункту стався того ранку.

У підконтрольному «ДНР» смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) спостерігачі зафіксували свіжі осколкові пошкодження на двох будинках. Власник одного з цих будинків розповів команді СММ, що обстріл стався 23 січня приблизно о 12:30, а за словами власника іншого будинку, обстріл був 23 січня приблизно о 22:00.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок. На жодній з цих трьох ділянок члени патруля Місії не побачили ознак проведення робіт із розмінування або розведення сил та засобів.

Місія відзначила спокійну ситуацію під час патрулювання на всіх трьох ділянках розведення.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля Місії зафіксували одну буксирувану гаубицю (Д-30 «Жаба», 122 мм) поблизу підконтрольного урядові с. Даченське (49 км на північний захід від Донецька).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння Збройних сил України (ЗСУ), розташування якого не порушує відповідні лінії відведення, і відзначила, що 12 танків (Т-64) і 4 міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм) і досі відсутні.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітних установок у зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували автоколону з двох бойових машин піхоти (БМП‑2), трьох зенітних установок (ЗУ‑23‑2, 23 мм) і 12 бронетранспортерів (МТ‑ЛБ) неподалік Кадіївки, один МТ‑ЛБ поблизу Кадіївки пізніше того ж дня, один МТ‑ЛБ біля м. Брянка (46 км на південний захід від Луганська) і один БТР‑80 неподалік Луганська.

Спостерігачі бачили один БТР‑4 поблизу підконтрольного урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) і три БМП‑1 неподалік підконтрольного урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька).

З метою усунення тривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). У СЦКК не надали повідомлень про будь‑які зрушення у процесі розмінування.

Озброєний член «ЛНР» повідомив спостерігачам про те, що ділянку поблизу с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська), на якій Місія регулярно здійснювала моніторинг, було заміновано два або три дні тому.

СММ продовжує фіксувати черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. На блокпості «ЛНР» на південь від мосту у Станиці Луганській члени патруля Місії бачили чергу з приблизно 1 100 пішоходів, які прямували в напрямку підконтрольних урядові районів. У протилежному напрямку стояла черга з приблизно 15 осіб. СММ знову зауважила пошкоджені дошки та поруччя дерев’яних конструкцій, встановлених через зруйновану частину мосту. На КПВВ поблизу підконтрольного урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) СММ зафіксувала 226 транспортних засобів і приблизно 150 пішоходів, які залишали підконтрольні урядові райони, а також чергу з 30 транспортних засобів і близько 200 пішоходів, що рухалися у протилежному напрямку.

Місія уточнювала повідомлення про блокаду залізничної колії поблизу підконтрольного урядові Гірського. Ця залізнична колія веде до підконтрольних «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) і смт Сентянівка (колишня назва — смт Фрунзе, 44 км на захід від Луганська). 23 січня спостерігачі бачили потяг, що рухався на схід через населений пункт Донецький. Члени патруля Місії помітили, що на південній околиці населеного пункту колії під мостом були заблоковані стовбурами дерев. Приблизно 20 неозброєних чоловіків у камуфляжному одязі представилися ветеранами колишніх добровольчих батальйонів. Поблизу місця блокади спостерігачі бачили намет. За словами трьох чоловіків, їхній протест спрямований проти руху вантажного транспорту через лінію зіткнення і їхня мета полягає в тому, щоб домогтися повного припинення залізничних перевезень або принаймні зупинити контрабанду, а також забезпечити звільнення людей, яких було затримано в підконтрольних «ЛНР» районах (більше див. Щоденний звіт СММ від 28 грудня 2016 року).

У Києві члени патруля Місії спостерігали за масовим зібранням перед будівлею Апеляційного суду міста Києва, де відбувалося слухання щодо екстрадиції громадянина Грузії, якого Російська Федерація оголосила в міжнародний розшук. Судове слухання було перенесено на 3 лютого, а затриманого було зрештою звільнено з‑під варти. Приблизно 150 осіб (переважно чоловіків віком від 25 до 50 років) влаштували акцію протесту на підтримку затриманого, який є колишнім учасником АТО.

У Вінниці (214 км на північний схід від Чернівців) кілька співрозмовників обговорювали зі спостерігачами проблему розвинення у ветеранів АТО посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Представники Управління охорони здоров’я у Вінницькій області повідомили СММ, що попри значні успіхи в лікуванні ПТСР залишається велика потреба у спеціальних знаннях для роботи з психологічними наслідками бойових дій. У Вінницькому обласному центрі працевлаштування службовці повідомили СММ, що за результатами їхніх досліджень понад 50 відсотків ветеранів АТО визнають, що вони пережили психологічну травму, якщо порівняти з попередніми роками, коли майже жоден ветеран не зізнавався в таких проблемах. У Ковелі (160 км на північ від Львова) представники Управління соціального захисту у Львівській області повідомили СММ, що учасники АТО неохоче зголошувалися брати участь у програмах із надання психологічної допомоги.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Івано‑Франківську, Харкові і Дніпрі.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Озброєний член «ЛНР» повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. Через мінну небезпеку спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно і поінформували про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості не дозволили патрулю СММ проїхати дорогою між підконтрольними урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) і с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська), пояснюючи це тим, що спостерігачі повинні отримати зі штабу ЗСУ дозвіл на проїзд. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам про те, що він не зможе посприяти забезпеченню безпеки СММ у разі, якщо патруль Місії поїде на схід від Богданівки в напрямку с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька). Він також зазначив, що на дорозі в напрямку Петрівського, яка йде через Вікторівку, досі лежать протитанкові міни.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки, за словами військовослужбовців ЗСУ, міст був досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєний охоронець в одязі військового типу без знаків розрізнення не пропустив патруль СММ через блокпост на в’їзді до підконтрольного урядові с‑ща Славне (26 км на південний захід від Донецька). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості на північній околиці підконтрольного урядові с. Черненко (21 км на північний схід від Маріуполя) військовослужбовець ЗСУ зупинив патруль Місії і не дозволив йому проїхати в північному напрямку. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • На блокпості поблизу підконтрольного «ДНР» смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) озброєний чоловік оглянув салон автомобіля СММ, перш ніж дозволити членам патруля Місії проїхати через блокпост.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *