Де тривають обстріли?

У період із вечора 24 до вечора 25 січня СММ констатувала загалом збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, але зафіксувала меншу кількість вибухів (зокрема приблизно 228 вибухів супроти 365 відповідно), якщо порівнювати з попередньою добою.

Увечері 24 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 20 вибухів невизначеного походження та близько 20 черг із великокаліберних кулеметів за 4–7 км на північ і північний захід. Наступного дня СММ чула 8 вибухів невизначеного походження за 3–10 км на захід і північно-північний захід, а також приблизно 40 пострілів зі стрілецької зброї за 3–4 км на північний захід.

Увечері 24 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда Місії чула приблизно 100 пострілів зі стрілецької зброї за 3–8 км на південно-південний захід і приблизно 105 пострілів зі стрілецької зброї за 4–8 км на південно-південний схід.

Увечері 24 січня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) СММ чула 3 вибухи невизначеного походження, 13 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм, 11 вибухів (пострілів) із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), а також приблизно 10 черг із великокаліберного кулемета за 3–6 км на північно-північний захід.

Здійснюючи 24 січня моніторинг в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) понад чотири години, члени патруля Місії чули 104 вибухи невизначеного походження й інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 1–5 км на північ, західно-південний захід, захід, північний захід і північно-північний захід. Того ж вечора камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала одну освітлювальну ракету, випущену з півночі на південь, а затим — два вибухи невизначеного походження за 3–4 км на північно-північний схід від місця, де встановлена камера.

Увечері 24 січня камера СММ в м. Авдіївка (17 км на північний захід від Донецька) зафіксувала 2 снаряди невстановленого типу, випущені зі сходу на захід, а затим — 4 снаряди невстановленого типу, випущені із заходу на схід за 3–4 км на східно-північний схід і східно-південний схід. Протягом 20 хвилин наступного ранку та сама камера зафіксувала 11 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на східно-південний схід.

25 січня в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) команда Місії чула 12 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на південний захід, а затим — 11 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на північний захід.

У підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька) 25 січня спостерігачі чули 4 вибухи невизначеного походження за 3–5 км на північно-північний схід.

Увечері 25 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 4 вибухи невизначеного походження та перестрілку, яка розпочалася з 8 трасуючих снарядів зі сходу на захід, а затим було зафіксовано загалом 196 трасуючих снарядів (з яких 129 випущено зі сходу на захід, 66 — із заходу на схід, а один — з південного сходу на північний захід) і 2 активно-реактивні снаряди, випущені зі сходу на захід. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північ і північний схід від камери.

У підконтрольному урядові с. Касянівка (22 км на північ від Маріуполя) спостерігачі чули 4 вибухи невизначеного походження та 20 черг зі стрілецької зброї за 2–5 км на захід і західно-північний захід. У підконтрольному «ДНР» с. Ужівка (колишня назва — с. Ленінське, 24 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії чули 23 вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані у північному напрямку.

Упродовж приблизно 45 хвилин, перебуваючи у підконтрольному урядові с. Бердянське (18 км на схід від Маріуполя), СММ чула вибух, оцінений як постріл із міномета невстановленого калібру на невстановленій відстані на південний захід, а затим — вибух, оцінений як розрив снаряда на невстановленій відстані на північно-північний захід. Окрім того, спостерігачі чули та бачили 2 вибухи в повітрі за 2 км на північ, а також чули вибух невизначеного походження та приблизно 10 черг із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї на невстановленій відстані на північ і північно-північний схід.

СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Луганській області в період із вечора 24 до вечора 25 січня, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема 55 вибухів супроти 231 відповідно). Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» с-щі Мирне (28 км на південний захід від Луганська) поблизу відомого СММ полігона (за межами зони безпеки), спостерігачі чули 8 вибухів, оцінених як вогонь з міномета невстановленого калібру приблизно за 7 км на захід. У підконтрольному «ЛНР» с. Круглик (31 км на південний захід від Луганська) поблизу відомого СММ полігона (за межами зони безпеки), члени патруля Місії чули 30 вибухів, оцінених як вогонь з артилерії невстановленого калібру, і 15 черг із великокаліберних кулеметів за 5 км на північний захід.

Зі своєї позиції приблизно за 1,2 км на північ від с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) СММ чула вибух, оцінений як вогонь з міномета калібру 82 мм за 1 км на північно-північний схід. Невдовзі після цього, перебуваючи в Новоолександрівці, спостерігачі чули 11 вибухів, оцінених як постріли з мінометів 82 мм, 10 пострілів — як вогонь з гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм), 10 пострілів — як вогонь із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм), 50 черг із великокаліберних кулеметів і приблизно 500 пострілів зі стрілецької зброї — усі за 2 км на південь.

У підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) команда Місії чула вибух невизначеного походження за 4–5 км на південний захід від своєї позиції (за оцінкою спостерігачів, за межами ділянки розведення).

СММ уточнювала повідомлення про загибель цивільної особи у підконтрольному «ЛНР» с. Довге (23 км на північ від Луганська), де спостерігачі бачили вщент згорілий автомобіль, всередині якого було виявлено тіло загиблого чоловіка. Вони не виявили осколкових пошкоджень і відзначили, що кузов автомобіля був цілий. На дорозі довкола автомобіля не було ні значних слідів горіння, зокрема від автомобільних шин, ані битого скла. Член «ЛНР» показав спостерігачам металевий фрагмент і заплутаний мідний дріт. За його словами, це були рештки протитанкової керованої ракети, які він дістав із машини. Усередині автомобіля спостерігачі не бачили дротів. Жінка, яка перебувала на місці інциденту і представилася дружиною загиблого, розповіла команді Місії, що чоловік щодня користався цієї дорогою і як раз тоді їхав на закупи до іншого населеного пункту. Команда СММ зафіксувала воронку на відстані приблизно 200 м на південь від згорілого автомобіля. За оцінками спостерігачів, воронка виникла щонайменше кілька днів тому від розриву снаряда з невстановленої системи озброєння, випущеного з північного напрямку. З тієї ж позиції СММ чула 3 вибухи невизначеного походження за 1–2 км на західно-північний захід.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*. За спостереженнями СММ, ані роботи з розмінування, ні розведення сил і засобів на цих трьох ділянках не проводилися.

На підконтрольному «ЛНР» боці мосту в Станиці Луганській офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) і член «ЛНР» розповіли спостерігачам, що члени «ЛНР» готові розпочати процес розведення сил і засобів.

25 січня, перебуваючи за межами ділянки розведення, на підконтрольному урядові боці Станиці Луганської, СММ чула вибух невизначеного походження на невстановленій відстані на південний захід (визначити, чи пролунав цей вибух у межах ділянки розведення, або за її межами, не вдалося). Неподалік передової позиції Збройних сил України (ЗСУ) на північ від мосту команда Місії зафіксувала 4 воронки на пішохідній доріжці поблизу дороги. Дві воронки утворилися за 5 м на північний захід від укриття, в якому спостерігачі раніше бачили БМП-1 (на західному узбіччі дороги), а ще дві воронки — ще за 15 м далі на північний захід, обабіч дороги. За оцінками спостерігачів, вогонь вівся із західного напрямку, але визначити тип застосованого озброєння не вдалося.

Перебуваючи приблизно за 2 км на південний захід від Золотого, у підконтрольній «ЛНР» частині Золотого в межах ділянки розведення, команда СММ чула 3 розриви артилерійських снарядів невстановленого калібру і 3 черги з великокаліберного кулемета за 5 км на південний захід (за оцінкою, за межами ділянки розведення). На нульовому блокпості «ЛНР», розміщеному на південному краю ділянки розведення поблизу підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська), на стіні блокпоста спостерігачі вперше побачили табличку з написом російською мовою: «Згідно з … Рамкової угоди про розведення сил, військовослужбовцям «Народної міліції» «ЛНР» за жодних обставин не дозволяється знаходитися на ділянках розведення сторін, перебувати на них дозволено лише офіцерам зі Спільного центру з контролю та координації.»

Місія відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі підконтрольного «ДНР» Петрівського.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Безпілотний літальний міні-апарат СММ зафіксував такі одиниці озброєння, розташовані з порушенням ліній відведення: 5 реактивних систем залпового вогню (БМ-21 «Град», 122 мм) неподалік підконтрольного урядові с. Іжевка (66 км на північ від Донецька) 24 січня і 3 зенітні ракетні комплекси (з них два 9К33 «Оса», 210 мм) неподалік с. Касянівка (22 км на північ від Маріуполя) 25 січня.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання спостерігачі зафіксували 3 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) неподалік Іжевки, 3 танки (Т-64, 125 мм) поблизу підконтрольного «ЛНР» с-ща Мирне (28 км на південний захід від Луганська) і 3 танки (Т-72, 125 мм), які виїжджали з полігона і рухалися у східному напрямку неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Круглик (31 км на південний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення СММ, як і раніше, констатувала відсутність 30 танків (Т-64Б, 125 мм) і 6 буксируваних гаубиць (Д-30, «Жаба», 122 мм).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння ЗСУ, розташування яких відповідає лініям відведення, та, як і раніше, відзначила відсутність 18 танків (сімох Т-72 й одинадцяти Т-64) і 2 мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм).

СММ зафіксувала наявність бойової броньованої машини та особового складу в зоні безпеки. У підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили нерухомий бронетранспортер (БТР-80) біля будинку, який використовували озброєні члени «ЛНР».

У підконтрольному урядові с. Новоселівка Друга (36 км на північний схід від Маріуполя) команда Місії бачила 4–5 військових вантажівок і приблизно 20 військовослужбовців поблизу будинку, у якому, очевидно, розміщався особовий склад ЗСУ. Спостерігачі також бачили, як один військовослужбовець встановлював на дереві неподалік пристрій, схожий на антену системи зв’язку.

З метою усунення тривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг. (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). Спільний центр не повідомляв про зрушення в процесі розмінування. На блокпості «ЛНР» на південь від моста в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) спостерігачі бачили групу з розмінування. У присутності представника російської сторони в СЦКК кілька членів «ЛНР» повідомили Місії, що вони готові розпочати процес розмінування цього району, але жодних ознак проведення робіт із розмінування СММ зафіксовано не було. Представник української сторони в СЦКК повідомив Місії, що розмінування з підконтрольного урядові боку моста можливе. Проте військовослужбовці на блокпості ЗСУ біля мосту повідомили команді СММ, що на мосту південніше нульової позиції ЗСУ є протитанкові міни, які вони не вилучили*. Представники української та російської сторін в СЦКК повідомили Місії, що вони почнуть здійснювати координацію робіт із розмінування на автошляху Т0519 між підконтрольним «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) і блокпостом ЗСУ, розташованим на захід від села. Старший за рангом член «ДНР» повідомив спостерігачам, що на розмінування підконтрольних «ДНР» районів піде до трьох днів. Однак з обох цих місць патруль Місії не зміг проїхати далі через наявність протитанкових мін*.

Місія здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення з обох боків контрольного пункту в’їзду–виїзду, у підконтрольному урядові с-щі Майорськ (45 км на північний схід від Донецька) і в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний захід), для проведення ремонту залізничного полотна в Микитівському районі Горлівки. За словами офіцерів ЗСУ та ЗС РФ з СЦКК, ремонтні роботи на залізничному полотні було завершено о 13:30.

У підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) СММ бачила, що робітники ремонтної бригади з водоканалу не можуть потрапити до місця поблизу залізничного полотна, де розташована ділянка системи водопостачання, яка потребує обслуговування, через те, що прохід перекритий гілками дерев. За словами працівника водоканалу, гілки було покладено для того, щоб завадити ремонтникам вирубати дерева під час проведення ремонтних робіт. За словами іншого ремонтника, ця перешкода з’явилася на цій ділянці приблизно два тижні тому.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи із розмінування не проводилися. За його словами, гарантувати безпеку спостерігачів Місії можна виключно на головній дорозі, яка проходить через ділянку розведення. У прилеглих районах існує ризик наявності мін і/або боєприпасів, що не вибухнули. З огляду на цю інформацію спостерігачі вирішили, що продовжувати рух вглиб ділянки розведення небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що патруль Місії не зможе отримати доступ до ділянки розведення, скориставшись дорогою, яка проходить від підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) до ділянки розведення в районі Золотого через можливу наявність там мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєний член «ЛНР» повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. Через мінну небезпеку спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • З Петрівського патруль Місії не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) озброєні особи повідомили, що вони не отримали вказівок пропускати патрулі Місії. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості на захід від с. Пікузи спостерігачі бачили на дорозі протитанкові міни, а військовослужбовці ЗСУ повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії на дорозі, яка веде на схід, оскільки вона замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці  ЗСУ попередили, що міст досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці на блокпості ЗСУ не дозволили патрулю СММ проїхати дорогою між підконтрольними урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) і Катеринівкою. Вони повідомили, що роботи з розмінування цієї дороги не проводилися. Спостерігачі також бачили протитанкові загородження. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *