Яка ситуація на окупованій території?

Кількість порушень режиму припинення вогню, яку СММ зафіксувала в Донецькій області в період із вечора 23 до вечора 24 січня, була аналогічною кількості таких порушень за попередню добу (зокрема, приблизно 365 вибухів супроти 426 вибухів відповідно).

У ніч із 23 на 24 січня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 30 вибухів невизначеного походження за 7–9 км на північно-північний захід.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) упродовж п’ятьох годин 23 січня, СММ чула 93 вибухи невизначеного походження за 5–10 км на північ і північний захід. Наступного дня, перебуваючи на північ від Дебальцевого на дорозі M03 у супроводі генерала Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) і членів «ЛНР», спостерігачі чули та бачили два вибухи невизначеного походження в західному напрямку.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом більше чотирьох годин 24 січня, члени патруля Місії чули 15 вибухів невизначеного походження за 2–7 км на північно-північний захід і 7 вибухів невизначеного походження за 1–2 км на західно-північний захід, а також інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї на північно-північний захід і захід.

Увечері 23 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 10 вибухів невизначеного походження. Камера зафіксувала загалом 277 трасуючих снарядів, причому спершу було зафіксовано трасуючі снаряди зі сходу на захід (228 снарядів зі сходу на захід, 49 — із заходу на схід і 1 — із південного сходу на північний захід), а також 25 активно-реактивних снарядів (11 — зі сходу на захід і 14 — із заходу на схід).

Перебуваючи ввечері 23 січня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), Місія чула 60 вибухів невизначеного походження та 19 розривів, за оцінкою, мінометних мін калібру 120 мм за 5–6 км на південний захід. У Горлівці 27 січня упродовж понад трьох години СММ чула 8 вибухів, оцінених як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 2 км на північ, 32 вибухи — як розриви мінометних мін за 3,5–4,5 км на північно-північний захід, 14 вибухів невизначеного походження за 5–6 км на північно-північний захід і 7 вибухів, оцінених як розриви за 5–7 км на південний захід.

Увечері 23 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда Місії чула 43 вибухи невизначеного походження за 7–10 км на північ.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Луганській області в період із вечора 23 до вечора 24 січня, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема більше 231 вибуху супроти 54 відповідно).

Увечері 23 січня, перебуваючи упродовж більше 3,5 годин у підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), СММ чула майже 200 вибухів (порівну пострілів з артилерії та вибухів артилерійських снарядів) на відстані 3–15 км на північ, західно-південний захід, захід і західно-північний захід.

24 січня в підконтрольному «ЛНР» м. Голубівка (колишня назва — м. Кіровськ, 51 км на захід від Луганська) команда Місії чула 12 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 10 км на південь.

Місія уточнювала повідомлення про загиблого мирного жителя на території лікарні в Голубівці. Спостерігачі бачили накрите білим простирадлом тіло на брукованій доріжці між двома корпусами лікарні. На момент прибуття патруля СММ члени «ЛНР» оглядали місце події. За їхніми словами, жертві було 48 років. Приблизно за 10 м від тіла спостерігачі бачили свіжу воронку. Вони також бачили осколки. За оцінкою СММ, воронка утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західно-південного заходу. У будинку, розташованому приблизно за 50 м на захід від воронки, було вибито дев’ять вікон із того ж боку, де була виявлена воронка. Інших пошкоджень на цьому будинку спостерігачі не зафіксували. Мирні жителі показали спостерігачам ще одну свіжу воронку на присадибній ділянці будинку, приблизно за 200 м на північний захід від першої воронки. Ця воронка знаходилася у вкритій снігом частині саду приблизно за 10 м від будинку. На деревах і розташованому поряд паркані були зафіксовані пошкодження. За оцінкою Місії, воронка утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західно-південного заходу.

У підконтрольному урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) офіцер Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК повідомив спостерігачам, що минулої ночі військовослужбовець ЗСУ зазнав незначного осколкового поранення плеча. Головний лікар лікарні в Станиці Луганській підтвердив, що до них було доправлено військовослужбовця з осколковою травмою ліктя.

Місія зафіксувала пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури в підконтрольному «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська). На першому місці, на вул. Тверській, члени патруля Місії бачили пошкодження на трьох вікнах і двох дверях із західного боку будинку, а також зруйновану господарську споруду на присадибній ділянці (теж із західного боку). Окрім того, у двох сусідніх будинках були розбиті вікна, які виходять на південно-південний захід. За результатами аналізу СММ визначила, що пошкодження були спричинені розривом артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західного напрямку. На другому місці, на вул. Якіра, спостерігачі бачили будинок із чотирма розбитими вікнами, а також місце розриву в полі, за 40 м на захід від будинку. Також була пошкоджена розташована неподалік лінія електропередачі, яку на той момент ремонтували робітники енергетичної компанії. Команда Місії визначила, що пошкодження було спричинено влученням артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного із західного напрямку. Неподалік того місця спостерігачі бачили на снігу свіжі сліди від військової техніки, однак визначити її тип не вдалося (по них цих слідах не проїхали інші транспортні засоби і вони не були засипані снігом). Увечері 23 січня, перебуваючи в підконтрольній «ЛНР» Кадіївці, спостерігачі чули розриви снарядів, які лунали з Ірміного.

На блокпості ЗСУ неподалік підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на північний захід від Луганська) СММ зафіксувала дві свіжі воронки діаметром 1,5–2 м і 0,5–0,8 м завглибшки. Воронки знаходилися близько одна від одної (на відстані близько 20 м) і приблизно за 25 м на північ від дороги. Спостерігачі не змогли провести детальніший аналіз воронок, оскільки вони знаходилися на поверхні без дорожнього покриття.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*. За спостереженнями СММ, ані роботи з розмінування, ані розведення сил і засобів  на цих трьох ділянках не проводилися.

Увечері 22 січня камера СММ у підконтрольній урядові Станиці Луганській зафіксувала порушення режиму припинення вогню, які, за оцінками Місії, сталися в межах ділянки розведення внаслідок застосування озброєння невстановленого типу. Вогнева активність почалася з пострілу за 750 м на південно-південний схід, а затим було зафіксовано спалах за 750 м на південно-південний схід, постріл за 600 м на південний захід, 7 вибухів, оцінених як розриви снарядів за 300 м на південний захід, і вибух, оцінений як постріл, за 1,6 км на південь. Камера також зафіксувала порушення, які, за оцінками СММ, сталися за межами ділянки розведення, а саме: вибух, оцінений як вогонь з міномета невстановленого калібру, вибух — постріл із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), 5 вибухів (2 постріли і 3 вибухи невстановленого походження), оцінених як вогонь із системи озброєння невстановленого типу, а також 5 пострілів з озброєння невстановленого типу.

24 січня спостерігачі зафіксували місце розриву гранати, випущеної з реактивного протитанкового гранатомета (РПГ-7), на східному краї нульової південної позиції ЗСУ, а також 2 місця розривів гранат з автоматичного гранатомета з обох боків цієї позиції. За оцінками спостерігачів, вогонь вівся зі східно-південно-східного напрямку. Окрім того, на південній стіні пункту обігріву було зафіксовано місце, від якого ймовірно зрикошетила куля зі стрілецької зброї (можливо, калібру 5,45 мм). Команда СММ бачила два будинки, розташовані на південний схід від залізничного полотна. На другому поверсі одного з цих будинків було розбите вікно. Біля другого будинку були пошкоджені ворота. Спостерігачі не змогли провести детальнішу оцінку цих пошкодження.

На ділянках розведення сил і засобів у районі Золотого та Петрівського Місія відзначила спокійну ситуацію.

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля Місії зафіксували один зенітний ракетний комплекс (9K33 «Оса», 210 мм) на північ від підконтрольного урядові смт Цукурине (38 км на захід від Донецька) і ще один зенітний ракетний комплекс (9К33) на південь від підконтрольного урядові м. Новогродівка (50 км на північний захід від Донецька).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітної установки в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі бачили бронетранспортер (БТР-4) зі встановленою на ньому гармату калібру 76 мм неподалік м. Гірське (63 км на захід від Луганська) і зенітну установку (ЗУ-23, 23 мм) у с. Трьохізбенка (33 км на північний захід від Луганська). На основі даних повітряного спостереження за період із 20 до 22 січня було виявлено наявність 3 бойових броньованих машин (ББМ), нових траншей і облаштованих позиції неподалік с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька), однієї ББМ неподалік підконтрольного «ДНР» смт Гольмівський (49 км на північний схід від Донецька), однієї ББМ у непідконтрольному урядові районі на південь від моста в Станиці Луганській, а також трьох ББМ неподалік підконтрольного урядові с. Черненко (23 км на північний схід від Донецька).

У підконтрольному урядові н. п. Золоте-4 (60 км на північний захід від Луганська) безпілотний літальний міні-апарат СММ виявив будівлю, на даху якої була розміщена позиція (мішки з піском), і людину з довгодульною снайперською гвинтівкою.

З метою усунення тривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг. (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). Спільний центр не повідомляв про зрушення в процесі розмінування. Уперше за рік патруль СММ у супроводі генерала ЗС РФ з СЦКК і членів «ЛНР» зміг проїхати приблизно 11 км на північ дорогою М03 між Дебальцевим і Світлодарськом.

СММ продовжила здійснювати моніторинг ситуації уздовж адміністративної межі в Херсонській області 22 і 22 січня в районах навколо с. Чонгар (167 км на південний схід від Херсона) та Арабатської стрілки (205 км на південний схід від Херсона) і відзначила там спокійну ситуацію. У Чонгарі члени патруля Місії відвідали табір громадського формування «Аскер» і зауважили, що з сімох раніше зафіксованих там наметів залишилося лише три. Спостерігачі також бачили, що розташована поблизу позиція ЗСУ (приблизно за 200 м на північ від табору «Аскер»), на якій зазвичай розміщувався підрозділ, який чисельністю був схожий на взвод, не використовується та майже повністю демонтована.

Спостерігачі побачили, в яких умовами проживають внутрішньо переміщені особи (ВПО) в гуртожитку для ВПО в Херсоні, де для них нещодавно відремонтували один із поверхів, і розмовляли там із чотирма ВПО (двома жінками та двома чоловіками). Співрозмовники були задоволені якістю наданого їм житла. За спостереженнями СММ, приміщення були нові, у хорошому стані та належним чином облаштовані.

СММ і далі стежила за ситуацією в Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи із розмінування не проводилися. За його словами, гарантувати безпеку спостерігачів Місії можна виключно на головній дорозі, яка проходить через ділянку розведення. У прилеглих районах існує ризик наявності мін і/або боєприпасів, що не вибухнули. З огляду на цю інформацію спостерігачі вирішили, що продовжувати рух вглиб ділянки розведення небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за попередню добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. Через мінну небезпеку спостерігачі вирішили, що їхати вглиб ділянки розведення небезпечно та поінформували про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати у західному напрямку від Петрівського через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Через відсутність гарантій безпеки та ймовірну наявність мін патруль Місії не зміг проїхати на схід від підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька). Присутній там офіцер ВСУ з СЦКК повідомив СММ, що на дорозі в напрямку Петрівського через Вікторівку досі є протитанкові міни.
  • У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) озброєні чоловіки повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії на дорозі, яке веде на захід, оскільки вона замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості на захід від с. Пікузи військовослужбовці ЗСУ повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії на дорозі, яка веде на схід, оскільки вона замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст в підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці  ЗСУ повідомили, що міст досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості не дозволили патрулю СММ проїхати дорогою між Попасною та підконтрольним урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська). Вони повідомили, що роботи з розмінування цієї дороги не проводилися. Спостерігачі також бачили, що дорога перекрита дерев’яним загородженням. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили патрулю Місії у доступі до місця, яке начебто було місцем розміщення відведеного озброєння, яке спостерігачі раніше не відвідували. Військовослужбовці зв’язалися зі своїм командиром, а затим запропонували спостерігачам повернутися наступного дня.

Доступ за умови:

  • На блокпості, розташованому приблизно за 1 км на захід від підконтрольного урядові с-ща Озарянівка (колишня назва — с-ще Перше Травня, 52 км на північ від Донецька) два військовослужбовці ЗСУ наказали членам патруля Місії відкрити багажники двох автомобілів СММ для здійснення огляду. Вони ретельно оглянули сумки та комплекти з інструментами в обох автомобілях. Огляд тривав 10 хвилин.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *