Новини із зони АТО

У період із вечора 22 до вечора 23 січня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області (у тому числі приблизно 425 вибухів супроти 72), якщо порівнювати з попередньою добою. Порушення були зафіксовані здебільшого в районі трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

Увечері 22 січня камера СММ в м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 2 снаряди, випущені із північного сходу на південний захід за 4–6 км на східно-південний схід від розташування камери, а потім спостерігалася вогнева активність, у ході якої було випущено 8 снарядів (з яких 6 — з північно-північного сходу на південно-південний захід і 2 — з південного заходу на північний схід) і 6 освітлювальних ракет — усі за 3–6 км на східно-південний схід від місця, де встановлена камера. 23 січня та сама камера зафіксувала вибух невизначеного походження за 2–4 км на східно-південний схід, а затим — вогневу активність, у ході якої було зафіксовано 16 вибухів невизначеного походження та 21 снаряд непрямою наводкою із заходу на схід — усі за 2–4 км на східно-південний схід.

Перебуваючи 23 січня в підконтрольній «ДНР» Ясинуватій протягом понад п’яти годин, СММ чула 151 вибух невизначеного походження за 1–5 км у секторі від заходу до північно‑північного заходу, а також інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї на такій самій відстані і з тому ж секторі.

Увечері 22 січня камера СММ, встановлена на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька), зафіксувала вибух невизначеного походження за 6–10 км на північний схід, а затим — вогневу активність, зокрема 3 снаряди зі східно-південного сходу на західно-північний захід, вибух у повітрі та 12 освітлювальних ракет — усі за 6–11 км на північний схід. 23 січня та сама камера зафіксувала снаряд, випущений непрямою наводкою із заходу на схід за 4–5 км на північно-північний схід, а затим — вогневу активність, у ході якої було зафіксовано 110 снарядів непрямою наводкою (з яких 85 випущено із заходу на схід і 25 — зі сходу на захід), 18 вибухів невизначеного походження та вибух у повітрі — усі за 4–5 км на північно-північний схід.

У підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) увечері 22 січня команда СММ чула 12 черг із великокаліберного кулемета за 5–6 км на схід, 4 черги зі стрілецької зброї за 5–6 км на північний схід, а також 18 черг і 25 одиночних пострілів зі стрілецької зброї за 3–5 км на схід і південний схід.

Перебуваючи 23 січня в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), Місія чула 176 вибухів, 88 з яких були оцінені як постріли з артилерійських систем калібру 152 мм і подальші розриви артилерійських снарядів, а також 40 черг із великокаліберних кулеметів — усі за 5–7 км на північний захід і північ. У підконтрольному «ДНР» м. Вуглегірськ (49 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 21 вибух невизначеного походження за 4–5 км на північ. У підконтрольному «ДНР» смт Гольмівський (49 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули вибух, який вони оцінили як розрив артилерійського снаряда калібру 122 мм за 4 км на схід, а також 2 вибухи невизначеного походження за 5–6 км на захід.

У підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії чули 15 вибухів невизначеного походження, 20 пострілів, за оцінками, з гармати бойової машини піхоти (БМП-2, 30 мм), і 20 черг із зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм) — усі за 5–6 км на північно-північний схід.

Увечері 22 січня камера СММ в с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 26 трасуючих снарядів зі сходу на захід на невстановленій відстані на північ, а затим — вогневу активність, у ході якої було зафіксовано 5 вибухів невизначеного походження та 14 трасуючих снарядів (з яких 12 випущено зі сходу на захід і два — із заходу на схід) — усі на невстановленій відстані на північ і північно-північний схід. 23 січня камера зафіксувала два вибухи невизначеного походження, а затим — трасуючий снаряд із заходу на схід — усі на невизначеній відстані на північ.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Луганській області в період із вечора 22 до вечора 23 січня, якщо порівнювати з попередньою добою (зокрема понад 50 вибухів супроти 5 відповідно). Здійснюючи патрулювання в підконтрольному «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська), 23 січня команда Місії чула 25 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь (12 розривів і 13 пострілів) за 6–10 км на північний захід. У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) СММ чула 15 пострілів зі стрілецької зброї за 500–800 км на західно-північний захід.

Місії уточнювала повідомлення про обстріли та стрілянину в підконтрольному «ЛНР» с. Довге (23 км на північний захід від Луганська), отримані від офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК). Приблизно за 670 м на південь від села на асфальтовій дорозі члени патруля Місії бачили свіжу воронку та металеві уламки, зокрема предмет, який, за їхніми оцінками, був хвостовим стабілізатором протитанкової керованої ракети. Приблизно за 250 м далі на південь спостерігачі бачили металеві уламки, за оцінками, другої протитанкової керованої ракети. Окрім того, на деревах на відстані 2–3 м один від одного висіли два паралельні дроти. Члени патруля Місії визначили, що обидві протитанкові керовані ракети були випущені з північно-північного сходу, причому одна з ракет розірвалася на дорозі, а інша, ймовірно, у повітрі. У селі СММ бачила пробоїну у вікні з північного боку будинку на вул. Центральній і визначила, що вона утворилася від кулі, випущеної зі стрілецької зброї з північного напрямку. На вул. Миру команда Місії бачила отвір в дверях гаража з північно-західного боку та свіжу пробоїну в багажнику автомобіля, який стояв в гаражі. За оцінками спостерігачів, пробоїна виникла від влучення кулі калібру 12,7 мм, випущеної з північно-північного сходу. На двох інших будинках на тій же вулиці команда СММ бачила слід від удару на північно-західній стіні та пробоїну в північному вікні спальні, за оцінками, внаслідок влучення куль калібру 12,7 мм, випущених із північного заходу. На вул. Садовій спостерігачі бачили пробоїну в металевих воротах із північно-західного боку. За їхніми оцінками, вона була спричинена влученням 12,7‑мм кулі, випущеної з північного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*. За спостереженнями СММ, ані роботи з розмінування, ні розведення сил і засобі  на цих трьох ділянках не проводилися.

Увечері 21 січня камера СММ у підконтрольній урядові Станиці Луганської зафіксувала постріл зі стрілецької зброї за 250 м на південно-південний схід (за оцінкою, за межами ділянки розведення), а також снаряд  із північного сходу на південний захід, який зрикошетив приблизно за 1 км на південно-південний захід від камери та вибухнув у повітрі за 150 м далі на південний схід (за оцінкою, у межах ділянки розведення). Уранці 22 січня камера зафіксувала 8 пострілів зі стрілецької зброї на відстані приблизно 1,7 км на південь від розташування камери (за оцінкою, у межах ділянки розведення). У підконтрольному «ЛНР» Луганську ввечері 22 січня спостерігачі чули 15 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 10–15 км на північний схід. Визначити, чи сталися ці порушення в межах ділянки розведення, не вдалося.

23 січня члени патруля Місії відзначили загалом спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Золотого, хоча в підконтрольному урядові н. п. Золоте-4 (60 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 14 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на південь (за оцінкою, за межами ділянки розведення). Місія відзначила спокійну ситуацію в підконтрольному «ДНР» Петрівському.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 2 самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) неподалік с-ща Асланове (16 км на північ від Маріуполя) і 2 міномети калібру 120 мм, які охороняли восьмеро військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ), на задньому дворі будинку в с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська), що є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання СММ зафіксувала 2 зенітні ракетні комплекси (9K33 «Оса», 210 мм), що стояли в підконтрольному урядові м. Селідове (41 км на північний захід від Донецька), а також нерухому одиницю озброєння (ймовірно, танк) поблизу підконтрольного «ДНР» с. Свободне (73 км на південь від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У непідконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення члени патруля Місії ще раз відвідали такі місця та зафіксували 6 самохідних гаубиць (2С1) і 6 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм). Як і раніше, СММ відзначила відсутність однієї РСЗВ (БМ-21).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. У місцях постійного зберігання в підконтрольних урядові районах члени патруля Місії відзначили відсутність 31 танка (Т-64), з яких відсутність 7 відзначено вперше.

Місія зафіксувала наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки, а також відзначила, що позиції, розміщені поблизу лінії зіткнення, були укріплені. Поблизу підконтрольного «ДНР» с-ща Доломітне (53 км на північний схід від Донецька) спостерігачі зафіксували дві нерухомі БМП, а також бачили приблизно 10 озброєних чоловіків, свіжовикопані окопи та блокпост. Неподалік цього місця, на дорозі, яка веде до  підконтрольного урядові с-ща Новолуганське (53 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії бачили на блокпості військовослужбовців ЗСУ, а також техніку, за допомогою якої викопували окопи.

СММ продовжила сприяти дотриманню режиму припинення вогню і здійснювати його моніторинг для забезпечення проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення при координації з боку СЦКК. Поблизу підконтрольного урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) СММ спостерігала за тим, як робітники водоканалу вирубували й обрізали кущі та дерева на ділянці протяжністю приблизно 50 м уздовж лінії електропередачі, по якій електроенергія постачається на Петрівську насосну станцію. Поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська) спостерігачі здійснювали моніторинг дотримання режиму припинення вогню поки робітники водоканалу здійснювали планове техобслуговування водозабірної станції. Неподалік підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії бачили, як офіцери ЗСУ з СЦКК, працівники Укрзалізниці та група з розмінування оглядали залізничні колії для подальшого проведення робіт із розмінування.

З метою усунення довготривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). Представники української та російської сторін в СЦКК висловили намір посприяти безпечному проїзду спостерігачів СММ по дорозі Світлодарськ–Дебальцеве 24 січня і через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) 25 січня, водночас вони не повідомили про які-небудь зрушення в процесі розмінування.

СММ продовжувала спостерігати за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. У районі між Доломітним та Новолуганським, де, за спостереженнями СММ, розміщені передові позиції з обох боків лінії зіткнення (див. вище), працівники свиноферми висловили свою стурбованість у зв’язку із тим, до яких наслідків, у тому числі й екологічних, можуть призвести бойові в разі дії пошкодження очисних споруд ферми. Жителька Доломітного (віком приблизно 63 роки) розповіла спостерігачам, що переходи контролю над району від однієї сторони до іншої ускладнили доставку гуманітарної допомоги і що з 1 січня місцеві жителі не можуть пересуватися між Доломітним і Новолуганським.

У Золотому-4 військовослужбовець ЗСУ, який представився черговим офіцером місцевого підрозділу, повідомив, що військовослужбовці ЗСУ мешкають у багатоквартирному житловому будинку, де також проживають і мирні жителі. Безпілотний літальний міні-апарат СММ зафіксував мішки з піском за вікном всередині зазначеного будинку.

Члени патруля Місії здійснювали моніторинг ситуації, в якій перебувають цивільні особи, які перетинають міст у Станиці Луганській. На блокпості «ЛНР» на південь від моста спостерігачі бачили чергу з приблизно 1 200 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, а 200 осіб очікували на перехід у протилежному напрямку.

У підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) спостерігачі зафіксували вантажний потяг у складі 50 порожніх вагонів, який рухався на захід.

СММ відвідала три прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. Упродовж 90 хвилин на прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) члени патруля Місії бачили, як із території України виїхали 28 приватних автомобілів (17 з номерними знаками України, 8 — Російської Федерації, 2 — Грузії й один — Литви), тентована вантажівка (з українськими номерними знаками) й автобус (з українськими номерними знаками), а на територію України увійшли 8 пішоходів і в’їхали 30 приватних автомобілів (13 з номерними знаками України, 16 — Російської Федерації й один — Литви), 3 тентовані вантажівки (з номерними знаками України) й автобус (з номерними знаками Російської Федерації). СММ відзначила незначний рух упродовж двох візитів (тривалістю 30 і 15 хвилин відповідно) на двох пішохідних прикордонних пунктах пропуску поблизу смт Краснодарський (58 км на південний схід від Луганська).

21 січня команда Місії спостерігала за зібраннями з нагоди святкування Дня соборності України. У Києві приблизно 150 осіб (60–70% — чоловіки віком 20–60 років) зібралися на центральній площі Києва з плакатами на знак протесту, за їхніми словами, проти втручання Російської Федерації у конфлікт в Україні. Поліцейських на місці проведення заходу не було, а зібрання закінчилося мирно. СММ спостерігала за подібними зібраннями поблизу консульств Російської Федерації в Одесі (приблизно 80 осіб, під час заходу були присутні 25 нацгвардійців і 25 поліцейських) і Харкові (приблизно 45 осіб, під час заходу були присутні 300 поліцейських). Місія спостерігала за іншими мирними зібраннями з нагоди Дня соборності в Києві, Одесі, Чернівцях та Івано-Франківську.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією в Херсоні, Львові та Дніпрі.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися і що, окрім як на головній дорозі, безпека СММ на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і/або боєприпасів, що не вибухнули. З огляду на цю інформацію спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєні члени «ЛНР» повідомили СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. З огляду на мінну небезпеку спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно, і повідомили про це СЦКК.
  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості не дозволили патрулю СММ проїхати дорогою між Попасною та підконтрольним урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст в Щасті, оскільки, за словами офіцерів ЗСУ з СЦКК, дорога південніше моста досі замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили спостерігачам у доступі до військового об’єкта поблизу Асланового. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовець ЗСУ, який стояв поряд із самохідною гаубицею (2С1), яка була зафіксована поблизу Асланового, попросив членів патруля Місії покинути цей район. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) озброєні чоловіки повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії на дорозі, яка веде на захід, у зв’язку із наявністю на ній мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості на захід від с. Пікузи військовослужбовці ЗСУ повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів Місії на дорозі, яка веде на схід, у зв’язку із наявністю на ній мін. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *