Новини із зони АТО

За період із вечора 20 до вечора 21 січня у Донецькій області СММ зафіксувала практично таку ж кількість порушень режиму припинення вогню, що і за попередній звітний період (у тому числі близько 60 вибухів супроти 62 відповідно). Упродовж наступної доби Місія зафіксувала 72 вибухи і 31 снаряд у Донецькій області. Більшість цих порушень спостерігалися у районі Авдіївки, Ясинуватої та Донецького аеропорту.

Так, перебуваючи в підконтрольній «ДНР» Ясинуватій протягом понад п’яти годин упродовж дня 21 січня, спостерігачі чули 21 вибух невизначеного походження за 2–3 км на захід і північний захід.

У другій половині дня 22 січня камера СММ у м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала спочатку два снаряди з північного заходу на південний схід, а потім ще 27 снарядів із південного сходу на північний захід. У Ясинуватій упродовж менше п’яти годин 22 січня спостерігачі чули 15 вибухів невизначеного походження та черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї на відстані від 2 до 7 км на захід. Того ж дня зі своєї позиції на підконтрольному «ДНР» центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька) протягом близько трьох годин члени патруля Місії чули такі порушення режиму припинення вогню: за 2–4 км на північний захід — 13 вибухів невизначеного походження та стрілянину зі стрілецької зброї, у тому числі безперервний вогонь протягом приблизно 7 хв; за 5 км на північно‑північний схід — 5 вибухів невизначеного походження та 17 черг зі стрілецької зброї.

Увечері 20 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 11 вибухів, оцінених як постріли зі 122‑мм артилерії, та 2 вибухи — як постріли зі 120‑мм міномета, — усі за 3–4 км на південний схід. 21 та 22 січня у Світлодарську спостерігачі чули 10 вибухів, які вони оцінили як постріли зі 122‑мм артилерії за 4–5 км на південний захід і південно‑південний захід, 5 вибухів — як розриви мінометних мін калібром 120 мм за 4–5 км на південний схід, і 3 вибухи невизначеного походження на відстані 5–7 км на південь і південний захід.

Здійснюючи патрулювання в підконтрольному уряду с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя), вранці 22 січня члени патруля Місії зафіксували 15 вибухів, оцінених ними як постріли та, відповідно, розриви за 4–5 км на схід, а також вибух невизначеного походження за 3 км на схід.

Якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано 40 вибухів, у Луганській області Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню за період із вечора 20 до вечора 21 січня, причому не зафіксувавши жодного вибуху. Упродовж наступної доби (із вечора 21 до вечора 22 січня) СММ зафіксувала 5 вибухів у Луганській області.

Так, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» с. Весела Гора (16 км на північ від Луганська), 21 січня члени патруля Місії чули три постріли зі стрілецької зброї за 2,5 км на північний схід.

Зі своєї позиції на відстані близько 2 км на північний захід від підконтрольного уряду с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) 22 січня спостерігачі чули три вибухи, які вони оцінили як мінометний вогонь за 8–10 км на північний схід.

СММ виявила свіжі пошкодження багатоквартирного житлового будинку в Ясинуватій. На першому поверсі житлового будинку спостерігачі бачили розбите вікно. За їхньою оцінкою, причиною пошкодження стало влучення снаряда невстановленого типу. Вони також помітили, що снаряд пробив внутрішню стіну в одній із квартир. Також були зафіксовані пошкодження на даху та стіні іншого багатоквартирного житлового будинку. Команда СММ не зафіксувала жодних ознак вибуху. Офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) та родич власника квартири повідомили СММ, що снаряд не вибухнув. Офіцер з СЦКК також додав, що снаряд влучив у будівлю близько 20:40 21 січня, а через приблизно три години його вилучили члени «ДНР».

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках.

По опівночі 19 січня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала одиночний постріл і одну чергу зі стрілецької зброї за 1,9 км на південь та 1,8 км на південно‑південний схід від камери відповідно. За оцінкою СММ, обидва епізоди вогневої активності сталися у межах ділянки розведення сил і засобів.

Після опівночі 20 січня камера зафіксувала вогневу активність у такій послідовності: 3 постріли, за оцінкою, з великокаліберної зброї приблизно за 800 м на південно‑південний захід (судячи з усього, з передової позиції Збройних сил України (ЗСУ) на північ від мосту); 1 постріл на відстані близько 1,7 км на південно‑південний схід (за оцінкою СММ, з підконтрольного «ЛНР» району); а також 3 снаряди, випущені, за оцінкою Місії, з ручного протитанкового гранатомета (РПГ) з півночі на південь, на невстановленій відстані на південь. Менш ніж за 20 хв потому камера зафіксувала практично одночасний вогонь із трьох точок, де, за спостереженнями СММ, розміщувалися позиції ЗСУ: 4 снаряди з півночі на південь на невстановленій відстані на південь, 2 снаряди з північного сходу на південний захід за 1,6 км на південь та 1 черга (30 пострілів) зі зброї невстановленого типу за 700 м на південно‑південний захід. Усі ці снаряди розірвалися у радіусі близько 100 м від району, де, за спостереженнями СММ, були розміщені позиції «ЛНР». За оцінкою Місії, усі ці порушення режиму припинення вогню сталися у межах ділянки розведення сил і засобів.

21 січня з підконтрольної уряду сторони ділянки розведення в районі Золотого спостерігачі бачили одну камуфльовану легку вантажівку (високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб), два камуфльовані джипи (з військовими номерними знаками), а також 5–6 осіб, котрі представилися військовослужбовцями ЗСУ.

Місія продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних уряду районах за лініями відведення, але за межами виділених місць СММ зафіксувала 2 самохідні артилерійські гармати (2С9 «Нона», 120 мм) поблизу м. Покровськ (колишня назва — м. Красноармійськ, 55 км на північний захід від Донецька) і 3 самохідні артилерійські гармати (2С9) біля с. Галицинівка (29 км на північний захід від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ ще раз відвідала такі місця і зафіксувала 6 мінометів (М‑120‑15 «Молот», 120 мм) і 12 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм). Окрім того, Місія, як і раніше, констатувала відсутність одиниць озброєння, а саме: 6 мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм), 33 буксируваних гаубиць (тридцяти МТ‑12 «Рапіра», 100 мм, і трьох Д‑48, 85 мм) і 16 самохідних гаубиць (2С1).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. У таких місцях, розташованих у непідконтрольних уряду районах, за спостереженнями Місії, були як і раніше відсутні 5 буксируваних гаубиць (Д‑30 «Жаба», 122 мм) і одна реактивна система залпового вогню (РСЗВ; БМ‑21 «Град», 122 мм). У підконтрольних уряду місцях зберігання члени патруля Місії відзначили відсутність 12 танків (T‑72) і 6 мінометів (чотирьох 2Б9 «Волошка», 82 мм, і двох М‑120‑15). Відсутність двох мінометів М‑120‑15 було зафіксовано вперше. Окрім того, Місія вперше зафіксувала там наявність однієї додаткової одиниці озброєння.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітної установки в зоні безпеки. У підконтрольних уряду районах спостерігачі бачили бойову машину піхоти (БМП) поблизу Станиці Луганської, встановлену на вантажівку («Урал») зенітну установку (ЗУ‑23, 23 мм) біля с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) та бронетранспортер (БТР‑70) недалеко від м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька).

Поблизу Лебединського члени патруля Місії бачили, як три військовослужбовці ЗСУ намагалися запустити БПЛА.

Біля підконтрольного «ЛНР» м. Хрустальний (колишня назва — Красний Луч, 56 км на південний захід від Луганська) команда СММ бачила, що на п’ятьох вантажівках, які стояли, були завантажені ящики з боєприпасами. Судячи з форми та розмірів, це були ракети для РСЗО (БМ‑21). Окрім того, спостерігачі помітили ще 7 вантажівок, на яких також були ящики. Вантажівки охороняли озброєні чоловіки.

Поблизу підконтрольному уряду смт Сартана (14 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії зафіксували свіжі сліди. За їхньою оцінкою, це були сліди від самохідних гаубиць (2С1). За словами місцевого мешканця, у ніч на 19 січня були помічені «шість машин на гусеничному ходу з великими гарматами».

21 січня у підконтрольних уряду районах між Авдіївкою та автошляхом Н20 міні‑БПЛА СММ виявив чотири бойові позиції. Здавалося, що на одній з цих позицій все ще велися роботи з облаштування. Патруль СММ бачив одну з позицій, розташовану на автодорозі, на відстані близько 200 м на схід від Донецької фільтрувальної станції, і помітив встановлений на цій позиції державний прапор України.

Місія здійснювала моніторинг стану об’єктів життєзабезпечення поблизу лінії зіткнення. 21 січня заступник голови Мар’їнської районної державної адміністрації повідомив СММ, що газопостачання з місцевої газорозподільної станції досі не було відновлено. За його словами, починаючи з червня 2016 року до СЦКК було надіслано 7 заявок, проте жодного разу гарантії безпеки з боку членів «ДНР» не були надані. 17 січня офіцер зв’язку ЗСУ зі Спільного центру повідомив СММ, що починаючи з липня 2016 року було надіслано 5 заявок на отримання гарантій безпеки для відновлення газопостачання у Мар’їнці та прилеглих районах.

22 січня члени патруля Місії відвідали фенольний завод у підконтрольному уряду смт Новгородське (35 км на північ від Донецька). За словами директора заводу, на заводі використовуються небезпечні хімічні речовини, а деякі інфраструктурні об’єкти, у тому числі сховище хімічних відходів (шламонакопичувач), потребують ремонту. За спостереженнями СММ, шламонакопичувач розташований поблизу стратегічно важливих для усієї області об’єктів водопостачання, а також між позиціями «ДНР» і ЗСУ, розміщеними на відстані близько 400 м одна від одної.

З метою усунення довготривалих обмежень свободи пересування спостерігачів СММ та інших цивільних осіб Місія звернулася до СЦКК з проханням надати останні відомості щодо здійснюваної Спільним центром координації робіт із розмінування вздовж кількох доріг (див. Щоденний звіт СММ від 19 січня 2017 року). Про прогрес у проведенні робіт із розмінування зі Спільного центру не повідомлялося.

Спостерігачі відвідали прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська) протягом трохи більше години спостерігачі бачили 9 вантажівок з критими кузовами (усі з номерними знаками України), які очікували на виїзд із території України. У прикордонній зоні спостерігачі також помітили припаркований цивільний автомобіль з табличкою «ЛНР».

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано‑Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • З підконтрольного «ДНР» Петрівського патруль СММ не зміг проїхати у західному напрямку через відсутність гарантій безпеки та можливе мінування дороги. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 21 січня офіцер ЗСУ зі Спільного центру повідомив СММ, що СЦКК не може посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів Місії для їхнього просування з Богданівки до с. Вікторовка (42 км на південний захід від Донецька). Він також зазначив, що на дорозі до Петрівського через Вікторовку досі є протитанкові міни.
  • 21 січня військовослужбовці ЗСУ, присутні на ділянці розведення в районі Золотого, повідомили СММ, що за минулу добу на ділянці розведення роботи з розмінування не проводилися і що безпека СММ не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і/або боєприпасів, що не вибухнули. З огляду на цю інформацію спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 21 січня на двох окремих блокпостах ЗСУ між підконтрольними уряду с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) та м. Попасна (69 км на північний захід від Луганська) військовослужбовці ЗСУ не пропустили патрулі Місії. У першому випадку вони заявили, що цей район не розмінували і що для пропуску через блокпост Місія мусить отримати дозвіл у штабі ЗСУ. В іншому випадку, за їхніми словами, дорога була закрита для транспортних засобів і пішоходів. 22 січня військовослужбовці ЗСУ знову повідомили спостерігачам про те, що цей район не розмінували і що для пропуску через блокпост Місія мусить отримати дозвіл у штабі ЗСУ. СММ поінформувала СЦКК про усі ці три випадки.
  • 22 січня на заваді просуванню СММ з Катеринівки до Попасної стало загородження на дорозі. За твердженнями військовослужбовців ЗСУ, вони не отримували наказу пропускати СММ, однак спостерігачі на власний розсуд могли пройти пішки або власноруч усунути загородження та продовжити рух на своїх автомобілях. З огляду на наявність встановленого на загородженні знака, що попереджав про мінну небезпеку, спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 21 та 22 січня офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Станиці Луганської роботи з розмінування не проводилися і що, окрім як на головній дорозі, безпека СММ на прилеглих територіях не гарантується через можливу наявність у цьому районі мін і/або боєприпасів, що не вибухнули. З огляду на цю інформацію спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 22 січня озброєний член «ЛНР» повідомив СММ, що за минулу добу на ділянці розведення в районі Золотого роботи з розмінування не проводилися. З огляду на мінну небезпеку спостерігачі вирішили, що продовжувати рух далі небезпечно, і повідомили про це СЦКК.
  • 22 січня спостерігачі не змогли проїхати через міст у підконтрольному уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки, за словами офіцера ЗСУ з СЦКК, цей район був досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 22 січня поблизу підконтрольного уряду с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) військовослужбовці ЗСУ не пропустили патруль Місії на подвір’я будинку, де спостерігачі планували визначити модель зафіксованого там військового транспортного засобу. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 22 січня на блокпості ЗСУ біля підконтрольного уряду с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) командир ЗСУ зупинив патруль Місії та запитав, чи були серед членів патруля громадяни Російської Федерації. Спостерігачі відмовилися відповідати на це запитання, і їх не пропустили через блокпост. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 22 січня військовослужбовці ЗСУ на блокпості поблизу підконтрольного уряду с. Водяне (19 км на північний схід від Маріуполя) не пропустили патруль Місії через блокпост, пояснивши це можливою наявністю мін на дорозі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 22 січня озброєні чоловіки на блокпості недалеко від підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (колишня назва – с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) не пропустили патруль Місії через блокпост, пояснивши це можливою наявністю мін на дорозі. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • 21 січня патруль Місії затримали практично на 20 хв на блокпості біля смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька), оскільки члени «ДНР» проводили огляд багажників автомобілів СММ, перед тим як зрештою пропустити спостерігачів. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *