Подробиці обстрілів бойовиків

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області в період із вечора 13 до вечора 14 січня (у тому числі приблизно 500 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли, серед іншого, було зафіксовано 365 вибухів. Камери СММ в Авдіївці, на шахті «Октябрська» і у Широкиному зафіксували декілька епізодів вогневої активності, зокрема понад 300 снарядів невстановленого типу. У ніч із 14 на 15 січня й упродовж дня 15 січня СММ зафіксувала близько 200 вибухів і понад 200 трасуючих снарядів.

У ніч із 13 на 14 січня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 16 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на захід і північний захід. У ніч на 15 січня команда СММ чула 91 вибух невизначеного походження за 7–10 км на північний захід.

У період із вечора 13 до вечора 14 січня камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала перестрілку, яка розпочалася одним снарядом, випущеного з озброєння невстановленого типу з південного сходу на північний захід, а затим загалом було зареєстровано 12 снарядів з озброєння невстановленого типу (5 — із південного сходу на північний захід і 7 — із північного заходу на південний схід), 5 вибухів невизначеного походження і 4 вибухи в повітрі — усі за 4–10 км на північний схід від місця розташування камери. Пізно ввечері 14 січня та ж сама камера зафіксувала перестрілку, яка розпочалася з 5 снарядів з озброєння невстановленого типу із західно-північного заходу на східно-південний схід, а затим було зареєстровано приблизно 160 снарядів з озброєння невстановленого типу (близько 120 снарядів із північного заходу на південний схід і 40 — із південного сходу на північний захід) і 12 вибухів невизначеного походження — усі за 7–10 км на північний схід від місця, де встановлена камера.

Увечері 13 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 3 вибухи невизначеного походження за 5–8 км на північний захід. Наступного вечора упродовж години команда СММ чула 45 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на північний захід.

Увечері 13 січня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 112 вибухів невизначеного походження, а також 77 черг і 9 пострілів із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 6–9 км на південний схід, південний захід і захід. Наступного дня в Горлівці СММ чула 10 вибухів невизначеного походження за 5–8 км на південний захід.

14 січня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала вогневу активність, що розпочалася зі снарядів, випущених з озброєння невстановленого типу із західно-північного заходу на східно-південний схід. Загалом камера зареєструвала 162 снаряди з озброєння невстановленого типу (з них 34 — із західно-північного заходу на східно-південний схід, 11 — зі східно-південного сходу на західно-північний захід, 49 — із північного сходу на південний захід, 11 — з північного заходу на південний схід, 50 — із півдня на північ і 7 — із півночі на південь) і 12 вибухів невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 0,5–6 км на східно-південний схід і південний схід від камери. 14 січня в Авдіївці спостерігачі чули 12 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на південь.

Увечері та вночі 13 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула 6 вибухів, оцінених як постріли з гармати бойової машини піхоти БМП-1 (73 мм), 5 вибухів — як розриви мінометних мін калібру 82 мм, 6 вибухів невизначеного походження, а також 20 пострілів з гармати БМП-1 (30 мм) за 3–4 км на південний схід. Наступного дня у Світлодарську СММ чула 162 вибухи (125 оцінено як постріли з артилерії, 31 — як розриви, зокрема артилерійських снарядів та мінометних мін, і 6 вибухів невизначеного походження), а також понад 100 черг із зенітної установки (ЗУ-23-2, 23 мм), великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї — усі за 3–8 км на південний схід. Спостерігачі також чули 45 вибухів, оцінених як артилерійські постріли, і 25 — як розриви артилерійських снарядів за 3–5 км на північний схід.

14 січня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) СММ чула 12 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на північний захід. 15 січня в Ясинуватій спостерігачі чули 14 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу на відстані 1 км на південно-південний схід, і 4 вибухи невизначеного походження за 3–5 км на південний захід і північний захід.

У ніч з 13 на 14 січня камера СММ у с. Широкине (16 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вогневу активність, яка розпочалася двома активно-реактивними снарядами з південного сходу на північний захід. Затим камера зареєструвала загалом 14 трасуючих снарядів (7 — із заходу на схід і 7 — зі сходу на захід), а також 3 вибухи невизначеного походження — усі на північно-північний схід і північний схід від місця розташування камери. У ніч із 14 на 15 січня та ж сама камера зафіксувала вогневу активність у такій послідовності: 40 трасуючих снарядів із заходу на схід, 123 — зі сходу на захід, і ще два — із заходу на схід. Усі ці епізоди сталися на невстановленій відстані на північ від камери.

15 січня камера СММ в Авдіївці зафіксувала 4 снаряди з озброєння невстановленого типу з північного заходу на південний схід за 4–6 км на східно-південний схід від камери, а затим вона зареєструвала сукупно 73 трасуючі снаряди (23 — із півночі на південь і 50 — із півдня на північ), 5 вибухів невизначеного походження і 5 трасуючих снарядів із заходу на схід — усі за 3–5 км на східно-південний схід від місця, де встановлена камера.

Увечері 15 січня камера СММ на шахті «Октябрська» зафіксувала два снаряди з озброєння невстановленого типу, випущені з півдня на північ, а затим загалом було зареєстровано 17 вибухів невизначеного походження — усі за 3–5 км на північно-північний схід від місця розташування камери.

15 січня у Світлодарську спостерігачі чули 54 вибухи (47 вибухів невизначеного походження, один, оцінений як постріл з артилерії (калібру 122 мм), і 6 — як розриви артилерійських снарядів). Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 2–8 км у секторі від півдня до заходу.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в період із вечора 13 до вечора 14 січня, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зокрема 284 вибухи супроти 130 відповідно). 15 січня Місія зафіксувала 21 порушення режиму припинення вогню в цій області.

Упродовж двох годин увечері 13 січня в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) СММ чула 168 вибухів невизначеного походження за 10–15 км на захід і 16 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських установок за 5–10 км на захід, а потім — 12 розривів (які, за оцінками, були спричинені вогнем з цих артустановок) за 20–25 км на захід. Наступного вечора в Кадіївці упродовж години спостерігачі чули 65 вибухів невизначеного походження за 15–20 км на західно-північний захід.

14 січня в підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) упродовж приблизно 2,5 годин СММ чула 30 вибухів невизначеного походження за 10 км на південь. 14 січня в підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 5 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 82 мм за 1,5–2,5 км на схід.

15 січня з позиції на краю ділянки розведення в районі н. п. Золоте (60 км на північний захід від Луганська) упродовж години члени патруля Місії чули 21 вибух невизначеного походження за 10–15 км на південно-південний захід.

Місія уточнювала повідомлення про жертви серед мирного населення та пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури. 14 січня співробітник поліції у поліцейському відділку в підконтрольному урядові м. Курахове (40 км на захід від Донецька) повідомив СММ, що 64-річна жінка отримала осколкові поранення грудної клітки у той час, коли 12 січня вона перебувала у своїй оселі в підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька). Медперсонал лікарні в Кураховому повідомив спостерігачам про те, що за останні три дні до них нікого не госпіталізували. 14 січня в підконтрольному «ЛНР» м. Ірміно (54 км на захід від Луганська) жителі і члени «ЛНР» повідомили СММ, що один чоловік, коли спускався до підвалу свого будинку, загинув від осколків. Спостерігачі також розмовляли з родичами цього чоловіка, які підтвердили отриману раніше інформацію.

Перебуваючи 13 січня в Калиновому в супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), спостерігачі зафіксували дві воронки. Одна воронка була виявлена посеред вул. Жуковського за 10 м від гаража житлового будинку, а інша — за 15 м від житлового будинку на вул. Технічній. Обидві воронки були засипані снігом, тому спостерігачі не змогли визначити час, коли вони утворилися, а також тип застосованого озброєння і напрямок вогню. У будинку поблизу першої воронки були розбиті вікна з південно-західного боку. Мешканці будинку повідомили спостерігачам про те, що бойове зіткнення сталося напередодні увечері. СММ також бачила розбиті вікна на західній стіні будинку, біля якого було виявлено другу воронку. Про поранених не повідомлялося. 14 січня також у Калиновому команда СММ бачила дві свіжі воронки на вул. Ломоносова і дві — на вул. Менжинського. За оцінками спостерігачів, усі чотири воронки утворилися внаслідок розривів снарядів, випущених із західного напрямку.

14 січня в підконтрольному урядові с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) СММ бачила три свіжі воронки. Перші дві воронки були на відстані приблизно 10 м одна від одної і за 30 м від асфальтової дороги. Найближчий будинок стояв приблизно за 100 м на східно-північний схід. Третю воронку спостерігачі зафіксували приблизно за 1 км на південний схід від перших двох, на відстані близько 50 м на захід від дороги і 80 м від найближчого будинку. За їхніми оцінками, дві з цих воронок утворилися від розриву артилерійських снарядів калібру 152 мм і одна — від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущених зі східного напрямку. Два жителі (чоловіки віком старше 40 років) розповіли, що вночі 13 січня вони чули вибухи, від яких, за їхніми словами, також було пошкоджено лінії електропередачі. Два робітники енергетичної компанії повідомили СММ, що було пошкоджено чотири секції лінії електропередачі, але три з них вже полагоджено. За словами робітників, електрики не було у двох будинках та на кількох військових позиціях у Новозванівці.

14 січня в Ірміному команда СММ бачила будинок і гараж зі значними пошкодженнями, зокрема із західного боку. Ворота розташованого довкола будинку паркану відкинуло на 10 м від свого місця із західної сторони будинку. Спостерігачі бачили ще дві воронки на схилі старого терикону поблизу Ірміного, але не змогли дістатися цього місця, оскільки воно було розташовано подалі від головної дороги.

Перебуваючи 15 січня в с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) у супроводі офіцера ЗС РФ із СЦКК і члена «ДНР», спостерігачі бачили пробоїну на пласкому даху сараю, розташованому за 5 м від будинку, а всередині сараю на підлозі виявили хвостовий стабілізатор мінометної міни (82 мм). У сусідньому будинку були розбиті два вікна. На другому місці, а саме на підлозі будинку, дах якого був пошкоджений, а два вікна розбиті, спостерігачі бачили хвостовий стабілізатор мінометної міни калібру 82 мм, але воронки не було. На третьому місці члени патруля Місії бачили свіжу воронку за 20 м на схід від житлового будинку. За оцінками спостерігачів, воронка виникла внаслідок розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної із західного напрямку. За словами жителів та офіцера з СЦКК, обстріл стався 13 січня опівночі. Про потерпілих не повідомлялося.

15 січня в підконтрольному «ДНР» м. Вуглегірськ (49 км на північний схід від Донецька) команда СММ бачила воронку приблизно за 15 м від будинку на вул. Першотравневій, а також осколкові пошкодження бетонної стіни, розташованої перед будинком з північного боку. За словами мешканців, внаслідок обстрілу також було пошкоджено газопровід, але бригада аварійної служби поінформувала спостерігачів, що газопостачання в цьому районі було повністю відновлено.

15 січня в підконтрольному «ЛНР» с. Сміле (31 км на північний захід від Луганська) кілька цивільних осіб повідомили про обстріл, що нібито стався напередодні уночі. Дехто з мирних жителів додав, що під час обстрілу вони навіть відчували, як дрижали їхні будинки. Водночас жоден із них не повідомляв про жертви або пошкодження. Кілька мирних жителів із підконтрольних урядові Кримського та Лобачевого (42 і 17 км на північний захід від Луганська відповідно) повідомляли про подібну ситуацію в їхніх населених пунктах. У жодному з цих районів СММ не зафіксувала ані воронок, ані пошкоджень будівель.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Присутній у Станиці Луганській офіцер Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК повідомив, що внаслідок обстрілу, який спостерігався увечері 14 січня з підконтрольного «ЛНР» боку, процес розведення сил і засобів знову не розпочнеться. Озброєні члени «ЛНР» на південь від ділянки розведення повідомили, що з підконтрольного урядові боку того ж вечора також вівся вогонь.

Увечері та вночі 11 січня камера СММ у смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) зафіксувала 15 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін за 0,75–1,65 км на південно-південний захід, 2 — як мінометні постріли за 0,8–1,1 км на південь, і один — як розрив мінометної міни або артилерійського снаряда на невстановленій відстані на південь (усі, за оцінками СММ, сталися в межах ділянки розведення). Ця камера також зафіксувала два вибухи, оцінені як постріли з автоматичного гранатомета за 810 м на південний захід, 8 вибухів — як вогонь із ручних протитанкових гранатометів за 1 км на південно-південний схід, 4 вибухи — як розриви гранат з автоматичного гранатомета або РПГ за 1,7 км на південь, 3 вибухи — як вогонь з 73-мм гармати БМП-1 і 59 вибухів — як розриви снарядів з гармати БМП-1 за 1,7 км на південь, 3 вибухи — як розриви снарядів із БМП-1 або безвідкатної гармати за 1,33 км на південно-південний схід (усі, за оцінками спостерігачів, сталися в межах ділянки розведення). Крім того, та ж сама камера зафіксувала інші порушення режиму припинення вогню, які, за оцінками спостерігачів, сталися за межами ділянки розведення.

На ділянках розведення в районі Золотого і Петрівського СММ відзначила спокійну ситуацію.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

15 січня безпілотний літальний міні-апарат СММ зафіксував три самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) на південь від Ясинуватої, розташовані там із порушенням відповідних ліній відведення.

15 січня за лініями відведення, однак за межами місць зберігання в підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували протитанкову гармату (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), буксирувану вантажівкою, що рухалася на схід, і буксирувану гаубицю (2А65 «Мста-Б», 152 мм), яка стояла неподалік м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська), а також один танк на вантажівці, що прямувала на захід поблизу м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала 18 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; БМ-27 «Ураган», 220 мм), 12 самохідних гаубиць (2С1) і 14 танків (Т-64). СММ також вперше зафіксувала там наявність одного танка (Т-64).

СММ констатувала відсутність у місцях зберігання 11 РСЗВ (БМ-27, з яких 8 відсутні з 20 вересня 2016 року і три — з 11 листопада 2016 року), 18 гаубиць 2С1 (відсутні з 13 грудня 2016 року) і 28 танків (Т-64), відсутність яких була зафіксована раніше.

Місія зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітної установки в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували одну БМП-2 на причепі транспортера для важкого озброєння на схід від Маріуполя (транспортер рухався у східному напрямку); одну БМП-1, що стояла в бліндажі в Станиці Луганській (за межами ділянки розведення); один бронетранспортер (MT-ЛБ) неподалік Лобачевого, що рухався на північ, а також одну зенітну установку (ЗУ-23), яку буксирували на вантажівці в с. Бердянське (18 км на схід від Маріуполя). На основі даних повітряного спостереження 13 січня виявлено 8 броньованих машин у підконтрольному «ДНР» с. Василівка (48 км на південний захід від Донецька).

У Світлодарську спостерігачі бачили сліди від БМП, спрямовані на південний схід. Поблизу Кадіївки СММ бачила кілька свіжих слідів від БМП. Неподалік Смілого спостерігачі зафіксували свіжі сліди, за оцінкою, від танка (Т-64).

Офіцер ЗСУ з СЦКК поінформував СММ, що 14 січня ремонтні роботи для відновлення електроживлення системи водопостачання в Авдіївці (див. Щоденний звіт СММ від 13 січня 2017 року) завершено і водопостачання населеного пункту відновлено. За спостереженнями Місії, у цьому районі є проточна вода.

Спостерігачі відвідали один прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На прикордонному пункті пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська) спостерігачі бачили чергу з 58 автомобілів (у тому числі два з них мали номерні таблички «ЛНР»), 6 критих тентами вантажівок та двох автобусів із українськими номерними знаками, які очікували на виїзд з території України. Під час спостереження упродовж однієї години члени патруля Місії бачили, як з території України виїхали два автобуси, 8 автомобілів і одна вантажівка з українськими номерними знаками, а в Україну в’їхали 7 автомобілів і дві криті тентами вантажівки, а також увійшло 5 пішоходів.

СММ продовжувала стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі, Чернівцях, Івано-Франківську та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • 14 та 15 січня патруль Місії не мав доступу до інших зон на ділянці розведення в районі Станиці Луганської, окрім головної дороги, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що роботи з розмінування не проводилися. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 14 січня патруль Місії наблизився до стежки, що проходить за 50 м на захід від пункту обігріву неподалік блокпоста «ЛНР», розташованого на південь від мосту в Станиці Луганській, але не зміг проїхати далі через те, що в цьому районі внаслідок нещодавніх обстрілів можуть бути боєприпаси, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 15 січня спостерігачі зауважили, що проїзд до стежки, яка проходить поза пунктом обігріву поблизу блокпоста «ЛНР» на південь від мосту в Станиці Луганській і веде у напрямку дачного масиву, і дотепер огороджено стрічкою. У тому місці і досі були розташовані попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Патруль СММ не зміг проїхати далі через загрозу наявності мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 14 січня на схід від підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) команда Місії не змогла скористатися дорогою другорядного значення, щоб проїхати на південний схід вглиб ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК сказав, що він не може посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів СММ через можливу мінну загрозу. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 14 і 15 січня з підконтрольного «ЛНР» боку ділянки розведення в районі Золотого-Первомайська озброєні члени «ЛНР» повідомили, що дороги другорядного значення та/або прилеглі поля на ділянці розведення не були розміновані. Патруль Місії не зміг дістатися цих районів через можливу наявність там мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 15 січня члени патруля Місії не побачили попереджувальних знаків про мінну небезпеку в кінці дороги, яка проходить від с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) до ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська. Проте патруль Місії не зміг проїхати далі, оскільки офіцер ЗСУ із СЦКК попередив спостерігачів, що там можуть бути міни та боєприпаси, що не вибухнули.
  • 14 та 15 січня озброєний член «ДНР» у Петрівському не міг гарантувати безпеку спостерігачів СММ, щоб вони могли проїхати на захід від села. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 14 січня через наявність на дорозі мін патруль СММ знову не зміг проїхати від підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) у напрямку Вікторівки. Присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК сказав, що він не знає, коли міни буде вилучено.
  • 14 січня озброєні члени «ДНР» зупинили патруль Місії на блокпості на схід від підконтрольного «ДНР» с. Соснівське (35 км на північний схід від Маріуполя) і не пропустили спостерігачів до населеного пункту. Через кілька хвилин два неозброєні члени «ДНР» також сказали спостерігачам, що їх пропустять лише тоді, коли СММ узгодить свої поїздки з їхнім керівництвом або покаже план патрулювання. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 14 і 15 січня військовослужбовці ЗСУ на блокпості не дозволили патрулю Місії проїхати дорогою між Катеринівкою і підконтрольним урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська). Дорога була перекрита протитанковими загородженнями. Члени патруля Місії помітили попереджувальні знаки про мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 14 та 15 січня спостерігачі не змогли проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили спостерігачів про наявність у цьому районі мін. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • 14 січня в Петрівському озброєні члени «ДНР» повідомили СММ, що спостерігачам не дозволяється проходити до місця, де встановлена камера СММ, без супроводу. Через 10 хвилин прибули члени «ДНР», котрі супроводжували патруль Місії до місця розташування камери СММ.
  • 14 січня озброєні чоловіки на блокпості в підконтрольному «ДНР» с-щі Кремінець (16 км на південний захід від Донецька) пропустили патруль СММ тільки після того, як перевірили посвідчення особи і паспорти спостерігачів Місії, а також оглянули багажники автомобілів СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • У подібній ситуації члени патруля Місії опинилися й на іншому блокпості «ДНР» поблизу Кремінця, де озброєний член «ДНР», від якого ішов запах алкоголю, перевірив багажник і вміст одного з наплічників. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *