В яких напрямках стріляли бойовики?

Місія зафіксувала практично таку саму кількість порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, у тому числі приблизно 350 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (зафіксовано 320 вибухів). Більшість цих вибухів (179 супроти 70), за оцінками спостерігачів, були спричинені артилерійським і мінометним вогнем.

Так, увечері 11 січня, перебуваючи в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька, спостерігачі чули 9 вибухів невизначеного походження за 5–8 км на північний захід. Того ж вечора камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала один снаряд невстановленого типу, випущений із північного заходу на південний схід, а потім — 16 вибухів невизначеного походження, — усі на відстані 4–6 км на північний схід від місця, де встановлена камера. Наступного дня пополудні та сама камера зафіксувала 23 вибухи в повітрі й один вибух невизначеного походження за 7–10 км на північний схід.

Увечері 11 січня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (16 км на північ від Донецька) зафіксувала 16 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на східно-південний схід. Протягом наступного дня, перебуваючи в Авдіївці впродовж майже чотирьох годин, спостерігачі чули 4 вибухи невизначеного походження за 1–2 км на південь. У підконтрольному урядові с. Новоселівка Друга (23 км на північ від Донецька) члени патруля Місії чули 6 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм за 4–5 км на південь. Пополудні камера СММ в Авдіївці упродовж 10 хвилин зафіксувала епізоди вогневої активності у такій послідовності: один вибух невизначеного походження, 55 снарядів (53 з півночі на південь і два з півдня на північ), один вибух невизначеного походження, три вибухи в повітрі й один вибух невизначеного походження — усі за 3–6 км на східно-південний схід.

Увечері 11 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 82 вибухи та приблизно 270 черг із великокаліберних кулеметів і зенітної установки (ЗУ-23, 23 мм) за 2–5 км на східно-південний схід і південний схід. Із цих вибухів 51 було оцінено як розриви мінометних мін, 17 — як мінометні постріли, а  14 — як вибухи невизначеного походження. Наступного дня спостерігачі чули 12 вибухів, з яких 2 було оцінено як розриви артилерійських снарядів,  на відстані 2–6 км на південний схід.

Увечері 11 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), члени патруля Місії чули 39 вибухів невизначеного походження, а також черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 6–10 км на північний захід.

Того ж вечора в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) СММ чула 90 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь, 24 вибухи — як вогонь з мінометів (калібру 82 мм и 120 мм), а також 6 вибухів невизначеного походження — усі за 5–7 км на північний захід і південний захід.

Камера СММ у с. Широкине (20 км на північний схід від Маріуполя) увечері 11 січня зафіксувала 9 трасуючих снарядів із заходу на схід і вибух невизначеного походження, а згодом — два трасуючі снаряди (один зі сходу на захід і один із південно-південного сходу на північно-північний захід) на невстановленій відстані на північний схід від місця розташування камери.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (у тому числі 135 вибухів супроти 65), причому 70 із цих вибухів, за оцінками спостерігачів, були пов’язані з навчаннями з бойовою стрільбою. У підконтрольному урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) СММ чула 7 вибухів невизначеного походження за 5 км на південь. У підконтрольному урядові с. Оріхове-Донецьке (44 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії чули 11 вибухів, оцінених як мінометні постріли за 4–5 км на південний схід. У підконтрольному «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі чули 40 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 20–25 км на південно-південний захід, які, імовірно, походили з відомого СММ полігона для навчань з бойовою стрільбою (за межами зони безпеки). Із позиції південніше від підконтрольного «ЛНР» м. Алчевськ (40 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 30 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь, і 10 черг із великокаліберного кулемета за 2–3 км на східно-південний схід, оцінених як навчання з бойовою стрільбою на відомому СММ полігоні (за межами зони безпеки).

Місія також зафіксувала в цьому районі місця ударів. У підконтрольному «ЛНР» Калиновому команда СММ бачила в полі свіжу воронку на відстані 10 м від дороги (за 25–30 м від житлового району) і визначила, що воронка утворилася від розриву снаряда з безвідкатної гармати (СПГ), випущеного з південно-західного напрямку. Поблизу блокпоста поряд із с‑щем Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії зафіксували свіжу воронку на відстані 1 м від дороги (за 2 км від житлового будинку). Спостерігачі визначили, що воронка утворилася внаслідок розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної з південно-південно-західного напрямку.

Місія уточнювала повідомлення про постраждалу цивільну особу. У лікарні в підконтрольному урядові м. Курахове (40 км на захід від Донецька) чоловік (віком 57 років) розповів спостерігачам, що він зазнав осколкових поранень ноги, коли минулої ночі спав у своїй квартирі, яка знаходиться в підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька). Спостерігачі бачили, що бинти на його нозі просякли кров’ю. Медперсонал лікарні повідомив, що цьому чоловікову зроблено операцію щойно його було доправлено до лікарні.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Члени патруля Місії спостерігали за тим, як військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) укріплювали свою нульову південну позицію поряд із зруйнованою частиною мосту в Станиці Луганській. Поряд із позицією СММ бачила на землі велику пляму крові. Командир розповів спостерігачам, що минулої ночі від снайперської кулі загинув один військовослужбовець. Неподалік блокпоста «ЛНР» на південь від Станиці Луганської члени патруля Місії зафіксували 4 свіжі воронки на дорозі та визначили, що вони утворилися від розриву гранат з автоматичного гранатомета (АГС). Три з цих воронок були зафіксовані за 30 м, 40 м і 100 м на північ від блокпоста, а четверта — за 100 м на південь від блокпоста, поблизу автостоянки. Спостерігачі також бачили реактивну протитанкову гранату, що не вибухнула і застрягла в мішках із піском, які лежали на відстані 20 м на схід від блокпоста. Через деякий час СММ бачила, як на місце прибула група з розмінування, а згодом почула вибух, який, за словами члена «ЛНР», був контрольованою детонацією. Під час детонації людей попросили відійти на певну відстань.

Неподалік блокпоста «ЛНР» на південному краї ділянки розведення в районі Золотого Місія чула 7 вибухів невизначеного походження і 10 вибухів, оцінених як вогонь з АГС, за 10 км на південно-південний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Члени патруля Місії зафіксували три криті тентами самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм) за 5 км на південно-південний схід від підконтрольного «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), розміщених там з порушенням відповідної лінії відведення.

СММ відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення команда Місії бачила 9 танків (Т-64).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого не порушує відповідної лінії відведення, і відзначила там наявність усього озброєння, зареєстрованого раніше як відведене до цього місця.

Місія також ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння «ДНР», розташування якого не порушує відповідної лінії відведення. Спостерігачі відзначили, що 3 танки були відсутні, з яких два (Т-64 і Т-72) — з 13 грудня 2016 року, а відсутність одного (Т-64) зауважено вперше.

СММ бачила бронетранспортер («Саксон») у зоні безпеки неподалік підконтрольного урядові с. Клинове (68 км на північний схід від Донецька), а також 5 військових вантажівок, що рухалися на південний схід.

Посеред дороги неподалік підконтрольного урядові с. Новоселівка (31 км на північний схід від Донецька) спостерігачі вперше побачили два бетонні загородження зі встановленими на них попереджувальними знаками про мінну небезпеку (зелені щити з надписом зеленого кольору).

У підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) Місія спостерігала за відновленням роботи водних насосів при координації з боку Спільного центру з контролю та координації (СЦКК). Представник Попаснянського водоканалу повідомив СММ, що ремонт трубопроводу Петрівської водонасосної станції завершено (див. Щоденний звіт СММ від 12 січня 2017 року). О 10:00 спостерігачі відвідали станцію і бачили, що після того, як інженери увімкнули насос, контрольно-вимірювальний прилад показав відновлення тиску води.

СММ продовжувала вести спостереження за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. В Авдіївці, за спостереженнями Місії, водопостачання в місті було припинено. Жителька (віком старше 30 років) повідомила спостерігачам, що через обстріл води в місті немає з 19:00 11 січня. Офіцери ЗСУ з СЦКК в Авдіївці заявили, що лінії електропередачі, які забезпечують електропостачання Донецької фільтрувальної станції, минулої ночі було пошкоджено внаслідок обстрілу.

Спостерігачі відвідали два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску в Новоазовську впродовж приблизно 20 хвилин спостерігачі бачили, що з території України виїхало 10 цивільних автомобілів і дві комерційні вантажівки (усі з номерними знаками України). З тієї ж позиції СММ чула три вибухи невизначеного походження за 5–7 км на північ. На прикордонному пункті пропуску в смт Сєверний (50 км на південний схід від Луганська) упродовж 25 хвилин члени патруля Місії бачили, що територію України залишив один пішохід (жінка віком 55 років).

11 січня Місія відвідала два прикордонні пункти пропуску, розташовані у Винницькій області вздовж Придністровської ділянки кордону між Молдовою та Україною. Патруль СММ відзначив спокійну ситуацію на прикордонному пункті пропуску «Болган» (208 км на схід від Чернівців) і на прикордонній заставі «Студена» (217 км на схід від Чернівців).

СММ продовжувала стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль Місії не мав доступу до інших зон на ділянці розведення в районі Станиці Луганської, окрім головної дороги, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що роботи з розмінування не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На схід від підконтрольної урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) команда Місії не змогла скористатися дорогою другорядного значення, щоб проїхати на південний схід вглиб ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів через можливу наявність мін у цьому районі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку, через залишкову загрозу ураження від мін і боєприпасів, що не вибухнули. Озброєний член «ЛНР» повідомив, що подальших робіт із розмінування на цих дорогах не проводили. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Озброєний член «ДНР» у Петрівському не зміг забезпечити безпеку Місії на дорозі, що веде на захід від села. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках команда Місії не змогла проїхати дорогою між підконтрольними урядові Катеринівкою та Попасною через наявність на дорозі протитанкових загороджень і мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили спостерігачів про наявність у цьому районі мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати дорогою, яка веде на північ від підконтрольного «ДНР» с. Тавричеське (35 км на північний схід від Маріуполя), оскільки озброєні чоловіки попередили спостерігачів про наявність боєприпасів, що не вибухнули, і часті обстріли у цьому районі. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • У Петрівському озброєний член «ДНР» супроводжував патруль Місії до місця розташування камери СММ.

Затримка:

  • На блокпості в підконтрольному «ДНР» Дебальцевому озброєна жінка затримала патруль Місії на 27 хвилин, перші ніж дозволити спостерігачам проїхати. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості в підконтрольному урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя) військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю Місії проїхати. Спостерігачі поінформували про це СЦКК і через 31 хвилину патруль отримав дозвіл проїхати далі.
  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили спостерігачів на територію місця розміщення відведеного важкого озброєння. Спостерігачі поінформували про це СЦКК і приблизно через годину їм дозволили увійти. СММ отримала доступ до цього місця вперше з 8 листопада 2016 року.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *