Де бомблять бойовики?

СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (320 вибухів супроти понад 700 відповідно).

У ніч із 10 на 11 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» центрі Донецька, СММ чула 48 вибухів невизначеного походження за 7–10 км на північний захід.

Упродовж ночі з 10 на 11 січня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (16 км на північ від Донецька) зафіксувала два снаряди невстановленого типу, випущені з півдня на північ за 4–6 км на східно-південний схід. Упродовж другої половини дня 11 січня ця ж камера зафіксувала 28 вибухів невизначеного походження, чотири снаряди невстановленого типу, випущені із заходу на схід, і три вибухи у повітрі — усі за 4–6 км на східно-південний схід від місця розташування камери.

В Авдіївці Місія чула 42 вибухи невизначеного походження за 1–5 км на південь або південний схід і численні черги з автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 19 вибухів невизначеного походження за 1–5 км на західно-південний захід або західно-північний захід, а також один вибух невизначеного походження за 2–3 км на північний захід і численні черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 1–3 км і 3–5 км на південний схід.

Перебуваючи ввечері 10 січня в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), команда СММ чула вісім вибухів, оцінених як постріли з міномета за 5–9 км на захід, 21 вибух внаслідок пострілів за 3–7 км на захід або західно-південний захід, 18 вибухів невизначеного походження за 5–9 км на захід, а також вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 3–5 км і 5–7 км на захід.

Зі своєї позиції в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) того самого вечора спостерігачі чули 70 вибухів, у тому числі 34 вибухи, оцінені як постріли з мінометів (шість з яких, за оцінкою, калібру 82 мм), десять — як розриви мінометних мін, 13 — як постріли з артилерії, п’ять розривів, за оцінками, артилерійських снарядів, а також вогонь із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї — усі за 2–4 км на південний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) СММ чула 64 вибухи невизначеного походження та черги з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 6–10 км на північний захід.

Рано-вранці 11 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на північний схід від Маріуполя) зафіксувала таку вогневу активність: сім снарядів, що пролітали зі сходу на захід, 18 снарядів — зі сходу на захід (за оцінками, вогонь з великокаліберних кулеметів), сукупно 44 трасуючі снаряди, що пролітали із сходу на захід, і два трасуючі снаряди — з південного заходу на північний схід — усі на невстановленій відстані на північ від місця розташування камери.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (87 вибухів супроти майже 600). Перебуваючи поблизу підконтрольного «ЛНР» смт Біле (22 км на захід від Луганська) спостерігачі чули 53 вибухи, оцінені як артилерійський вогонь за 5–8 км на південний захід, що ймовірно вівся на відомому СММ полігоні для навчань із бойовою стрільбою. Зі своєї позиції у підконтрольному «ЛНР» с‑щі Шимшинівка (27 км на південний захід від Луганська) члени патруля Місії чули вісім ударів, оцінених як розриви артилерійських снарядів за 3 км на захід, що ймовірно пролунали з відомого СММ полігона для навчань із бойовою стрільбою. Місія зафіксувала вибухи невизначеного походження поблизу ділянки розведення в районі Золотого.

Спостерігачі проаналізували місце удару в підконтрольному «ЛНР» смт Сентянівка (колишня назва — Фрунзе, 44 км на захід від Луганська). Житель (віком близько 35 років) показав членам патруля СММ свіжу воронку на присадибній ділянці, розташованій за будинком. За словами співрозмовника, воронка виникла від влучення снаряда приблизно о 07:00 10 січня. Розташована неподалік огорожа була пошкоджена осколками. Чоловік показав спостерігачам фрагмент протитанкової ракети, який, за його словами, він дістав із воронки. Результати проведеного Місією аналізу вказували на те, що воронка була спричинена влученням протитанкової ракети, випущеної з північного напрямку. За словами цього жителя, ніхто не постраждав.

У підконтрольному уряду с. Сизе (23 км на схід від Луганська) у супроводі військовослужбовців Збройних сил України (ЗСУ) СММ зафіксувала ймовірне місце удару на території військового табору. Спостерігачі бачили велику яму, в якій знаходилися обгорілі стовбури дерев, однак не змогли визначити, чи вона була спричинена влученням снаряда. Військовослужбовці ЗСУ повідомили спостерігачам, що всі осколки були вилучені з місця удару 10 січня.

СММ продовжила здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів 21 вересня 2016 року. Доступ спостерігачів до всіх трьох ділянок розведення залишається обмеженим*, однак вони змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Перебуваючи в межах ділянки розведення в районі Золотого неподалік підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська), члени патруля Місії чули чотири вибухи невизначеного походження за 10 км на захід (за оцінкою, за межами ділянки розведення). Пізніше спостерігачі чули 13 вибухів невизначеного походження за 10 км на південно‑південний захід і два вибухи невизначеного походження за 5–10 км на південний схід (за оцінкою, за межами ділянки розведення). Неподалік ділянки розведення в районі Золотого озброєні члени «ЛНР» повідомили СММ, що не володіють інформацією про проведення робіт із розмінування в цьому районі.

На мості в Станиці Луганській офіцери ЗСУ зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомили Місії, що ні розведення сил і засобів, ані роботи з розмінування у цьому районі 11 січня проводитися не будуть.

Перебуваючи в с. Богданівка (41 км південний захід від Донецька), спостерігачі чули один постріл зі стрілецької зброї на невизначеній відстані на схід (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Неподалік від житлового району за 5 км на південно-південний схід від підконтрольної «ДНР» Ясинуватої члени патруля Місії зафіксували три накриті тентами самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм), що є порушенням відповідних ліній відведення. У підконтрольному урядові с. Карлівка (25 км на північний захід від Донецька) спостерігачі бачили міномети, які перевозили на військових вантажівках, що рухалися в західному напрямку.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля Місії зафіксували три танки в підконтрольному «ЛНР» с‑щі Мирне (28 км на південний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала чотири реактивні системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) та 12 самохідних гаубиць (2С3 «Акація», 152 мм). Спостерігачі також відзначили, що 11 самохідних гаубиць (2С3) відсутні, причому відсутність десяти з них було вперше зафіксовано 26 липня 2016 року, а однієї — 20 травня 2016 року.

Військовослужбовці ЗСУ відмовили патрулю Місії в доступі до місця розміщення відведеного важкого озброєння, тому спостерігачі не змогли провести верифікацію наявності 12 РСЗВ (9П140, «Ураган», 220 мм), востаннє зафіксованих 8 листопада.

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. У підконтрольних «ДНР» районах команда Місії ще раз відвідала одне з таких місць зберігання та відзначила там наявність усього озброєння, яке раніше було зафіксоване як відведене до цього місця. Спостерігачі повторно відвідали одне з таких місць зберігання озброєння в підконтрольних «ЛНР» районах і відзначили там наявність усього озброєння, яке раніше було зафіксоване як відведене до цього місця.

СММ зафіксувала бойові броньовані машини і засоби ППО в зоні безпеки. У підконтрольних уряду районах спостерігачі бачили 11 бронетранспортерів (БТР) і дві зенітні установки (ЗУ-23, 23 мм) у Карлівці й один МТ‑ЛБ поблизу підконтрольного урядові с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська).

СММ здійснювала моніторинг ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. Загальну координацію робіт здійснював СЦКК. Поблизу Петрівської водонасосної станції в підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська) члени патруля Місії спостерігали за тим, як ремонтна бригада проводила підготовчі роботи для заміни пошкодженої частини трубопроводу. За словами робітників, заміна труби запланована на 12 січня (див. Щоденний звіт СММ від 11 січня 2017 року). Трубопровід є основною магістраллю, що забезпечує водою близько 250 000 осіб.

У підконтрольному урядові с. Оріхове (59 км на північний захід від Луганська) спостерігачі сприяли проведенню та стежили за перебігом ремонтних робіт (координацію ремонтних робіт здійснював СЦКК) на ділянці залізничного перегону «Шепілове–Сентянівка» протяжністю 1 км, який проходить через лінію зіткнення.

СММ відвідала два прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» м. Вознесенівка (колишнє м. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська), спостерігаючи за ситуацією упродовж приблизно 1 години 20 хвилин, члени патруля Місії бачили, як із території України виїхали чотири тентовані вантажівки та два фургони (з українськими номерними знаками), 24 пасажирські автомобілі (18 з українськими номерними знаками і 6 — з російськими), а також автобус із 25 пасажирами, на якому була табличка «Гукове–Свердловськ». За той самий проміжок часу, за спостереженнями СММ, 17 пасажирських автомобілів (15 з українськими номерними знаками і 2 — з російськими) і один фургон (без пасажирів, з українськими номерними знаками) в’їхали на територію України. На пішохідному прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» с. Верхньогарасимівка (57 км на південний схід від Луганська), здійснюючи моніторинг ситуації упродовж близько однієї години, команда Місії бачила, що 8 осіб вийшли з території України, а дві особи увійшли на територію України.

СММ продовжила спостерігати за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольним урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) і с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька), оскільки офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили, що вони не в змозі посприяти забезпеченню безпеки СММ, оскільки ця дорога не контролюється ЗСУ. На дорозі виднілися міни. Офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили, що вони не знають, коли ці міни будуть видалені.
  • Озброєний член «ДНР» у с. Петрівське (41 км на південь від Донецька) не міг забезпечити безпеку спостерігачам, щоб вони могли проїхати у західному напрямку від села. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не мав доступу до інших зон, окрім головної дороги, на ділянці розведення в районі Станиці Луганської, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що роботи з розмінування не проводилися. СММ поінформувала про це керівника місцевого офісу СЦКК.
  • На двох порослих густими кущами стежках поблизу блокпоста «ЛНР», поряд із наметом Міжнародного комітету Червоного Хреста, встановленого на південь від моста в Станиці Луганській, спостерігачі бачили попереджувальні знаки про мінну небезпеку. Через мінну загрозу члени патруля Місії не змогли проїхати далі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Через мінну загрозу патруль Місії не зміг отримати доступ до всіх доріг другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська (58 км на захід від Луганська), оскільки члени «ЛНР» повідомили, що не володіють інформацією про проведення робіт із розмінування. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили спостерігачів у двох місцях поблизу підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) і не дозволили їм проїхати далі в напрямку підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська) патруль Місії не зміг перетнути міст, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили, що цей район заміновано. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовець ЗСУ зупинив патруль Місії, коли спостерігачі наближалися до спостережного пункту в Широкиному. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ в місці розміщення відведеного важкого озброєння відмовили патрулю Місії в доступі на територію об’єкта, коли ті відмовилися показати свої національні паспорти. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ зупинили патруль Місії на блокпості поблизу Світлодарська та не пропустили спостерігачів далі в напрямку с. Миронівка (64 км на північний схід від Донецька).

Затримка:

  • У Петрівському озброєний член «ДНР» сказав спостерігачам почекати, перш ніж він супроводить їх до місця, де встановлена камера СММ. Член «ДНР» затримав патруль Місії на 17  хвилин.

Доступ за умови:

  • У Петрівському озброєний член «ДНР» наполягав на тому, щоб супроводити спостерігачів до місця, де встановлена камера СММ.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *