Новини із зона АТО

У період із вечора 6 до вечора 7 січня в Донецькій області зафіксовано менше порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати із попереднім звітним періодом. Протягом наступної доби Місія констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню. У Луганській області 7 січня зафіксовано збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати із попереднім звітним періодом, а в період із вечора 7 до вечора 8 січня — зменшення кількості таких порушень. СММ фіксувала пошкодження внаслідок обстрілів у Луганському й Куликовому. Свобода пересування спостерігачів Місії була обмежена на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів в районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського*. СММ спостерігала за спробами відновити водопостачання в районах навколо Луганська. Місія відвідала три прикордонні пункти пропуску в районах, які наразі не контролюються урядом.

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області 6 та 7 січня, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (у тому числі 100 вибухів супроти 170). З вечора 7 до вечора 8 січня СММ зафіксувала більшу кількість порушень режиму припинення вогню, у тому числі 169 вибухів. Понад половину вибухів за 7 і 8 січня зафіксовано в районах на північний схід від Маріуполя.

Перебуваючи 7 січня між підконтрольними урядові с. Пищевик (25 км на північний схід від Маріуполя) і с. Гнутове (20 км на північний схід від Маріуполя), СММ чула 40 вибухів, оцінених як розриви гранат з автоматичного гранатомета, два вибухи в повітрі, вогонь із великокаліберного кулемета і стрілецької зброї, а також 56 вибухів невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 5–8 км на південно-південний схід.

Перебуваючи 7 січня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули два вибухи невизначеного походження та черги з великокаліберних кулеметів за 3–6 км на східно-південний схід. Уночі 7 січня СММ чула 11 вибухів невизначеного походження в районах за 4–8 км на східно-південний схід, південно-південний схід і південь. Упродовж дня 8 січня члени патруля Місії чули 19 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін (сімох калібру 82 мм, шістьох — 120 мм, а також шістьох мін невстановленого калібру) за 4–5 км на захід і 3 км на південний схід, 7 вибухів, оцінених як постріли з мінометів (чотири калібру 82 мм і три — 120 мм) за 3 км на захід і 3 км на південний схід, один вибух невизначеного походження за 6–8 км на схід, а також численні перехресні черги зі стрілецької зброї, автоматичних гранатометів і гармат бойових машин піхоти (БМП) за 3–4 км на південний схід.

У підконтрольному урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) 7 січня СММ чула два вибухи невизначеного походження за 2 км на південно-південний схід.

Перебуваючи 7 січня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), команда Місії чула вибух невизначеного походження і три постріли зі стрілецької зброї за 3–5 км на західно-південний захід. Пізніше, із позиції приблизно на 1,5 км західніше, спостерігачі чули 74 постріли та дві черги зі стрілецької зброї за 2–4 км на захід. У підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) 7 січня СММ чула два вибухи невизначеного походження за 2–3 км на південний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) уночі 7 січня Місія зафіксувала 8 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на північний захід. Упродовж дня 8 січня спостерігачі чули 18 вибухів невизначеного походження, а також черги та постріли зі стрілецької зброї у районах за 3–7 км на північний захід.

Перебуваючи 8 січня неподалік підконтрольного «ДНР» с. Хрещатицьке (колишня назва — с. Красноармійське, 33 км на північний схід від Маріуполя), СММ чула 30 вибухів невизначеного походження та численні черги з великокаліберних кулеметів за 3–5 км на південний захід.

Того ж дня в підконтрольному урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії чули 12 вибухів невизначеного походження та вогонь із великокаліберного кулемета на північ і схід, а також численні черги зі стрілецької зброї, автоматичних гранатометів і гармат БМП у районах за 2–3 км на схід.

Перебуваючи 8 січня на східній околиці підконтрольного урядові с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя), спостерігачі чули три мінометні постріли й один розрив за 2–3 км на північ.

Того ж дня в підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) СММ чула три вибухи, оцінені як розриви мінометних мін (невстановленого калібру), а також бачила один вибух у повітрі. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 200–500 м на південний захід.

На північній околиці підконтрольного «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) 8 січня члени патруля Місії чули два мінометні постріли та бачили спалахи, а також чули численні черги з великокаліберного кулемета за 200 м на південь, а також чули черги з великокаліберного кулемета і стрілецької зброї за 2–5 км на північний захід.

8 січня камера СММ у с. Широкине (28 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вогневу активність, яка почалася 28 трасуючими снарядами з південно-південного заходу на північно-північний схід, після яких пролунали два вибухи від пострілів, інтенсивні перестрілки трасуючими снарядами (зі сходу на захід та із заходу на схід) і 20 вибухів невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися в районах на північний схід.

У Луганській області 7 січня Місія зафіксувала більшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (у тому числі 149 вибухів супроти 7). У період із вечора 7 до вечора 8 січня СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, зафіксувавши, серед іншого, 33 вибухи.

7 січня неподалік підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) спостерігачі чули понад 100 вибухів невизначеного походження, оцінених як вогонь з артилерії (122 мм) або мінометів (82 мм і 120 мм) за 5–10 км на південь, і черги з великокаліберного кулемета за 3 км на південь. Усі ці епізоди вогневої активності зафіксовано упродовж 18 хвилин.

Того ж дня в підконтрольному «ЛНР» м. Алмазна (55 км на захід від Луганська) Місія чула 26 вибухів невизначеного походження на відстані приблизно 5 км на північний захід.

Уночі 7 січня, перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), команда СММ чула 11 вибухів невизначеного походження на відстані понад 10 км на південний захід.

У підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) 7 січня спостерігачі чули 66 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на південний захід (за оцінками, за межами ділянки розведення в районі Золотого). 8 січня в Первомайську СММ чула 12 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на південно-південний захід.

Місія проводила аналіз місць ударів і пошкоджень в житлових районах внаслідок обстрілів, що сталися 7 січня (див. Щоденний звіт СММ від 7 січня 2017 року). У підконтрольному урядові Луганському на вул. Верхній члени патруля Місії у присутності офіцерів Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) зафіксували осколкові пошкодження на гаражі та спричинені ударною хвилею пошкодження даху. Спостерігачі бачили відносно свіжу, засипану снігом воронку за 50 м на північний захід від будинку і визначили, що воронка відповідала розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, але напрямок вогню встановити не вдалося. Спостерігачі бачили, що в будинку неподалік розміщалися військовослужбовці ЗСУ, а поряд із будинком стояла броньована машина. Члени патруля СММ також бачили, як до будинку наближалися військові зі спальними мішками. На присадибній ділянці будинку на вул. Красношапки команда Місії бачила свіжу воронку і визначила, що вона утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного зі східно-південно-східного напрямку. На будинку були осколкові пошкодження та розбиті вікна. Власник розповів спостерігачам, що його матір зазнала невеликих порізів внаслідок обстрілу, який стався в цьому районі 5 січня в період між 22:00 і 23:00. Два легкі військові транспортні засоби стояли на відстані приблизно 70 м, а неподалік було чути двигун броньованої машини в режимі холостого ходу. На присадибній ділянці позаду ще одного будинку команда СММ бачила воронку та визначила, що вона утворилася від розриву артилерійського снаряда калібру 122 мм, випущеного з південно-південного сходу. На вікнах літнього будинку, розташованого приблизно за 40 м від воронки, потріскалися шибки. Два мешканці розповіли, що обстріл стався приблизно о 22:30 5 січня.

У підконтрольному «ДНР» с. Куликове (30 км на північний схід від Маріуполя) поблизу головної дороги спостерігачі зафіксували свіжу воронку та визначили, що вона утворилася від розриву артилерійського снаряда (152 мм), випущеного з південно-західного напрямку. Було видно осколкові пошкодження стін і воріт будинку, розташованого за 30 м на південь від воронки. Спостерігачі розмовляли з мешканцем (віком старше 60 років) і двома членами «ДНР», які разом повідомили, що населений пункт потрапив під обстріл у ніч із 6 на 7 січня, але постраждалих не було.

Поряд із блокпостом неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська) СММ зафіксувала фрагменти снарядів з гармати БМП-1 калібру 73 мм і свіжі місця ударів у полі та на дорозі. Спостерігачі визначили, що місце удару на дорозі виникло від попадання гарматного снаряда калібру 73 мм (БМП-1), випущеного з північно-західного напрямку. Озброєний член «ЛНР» повідомив, що блокпост потрапив під обстріл 7 січня.

У підконтрольному «ДНР» с-щі Молодіжне (20 км на південь від Донецька) спостерігачі бачили в жилому будинку щонайменше 5 чоловіків у одязі військового типу.

На блокпості «ЛНР» неподалік смт Сентянівка (колишня назва — смт Фрунзе, 40 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії розмовляли з озброєною жінкою (віком близько 30 років) в одязі військового типу, яка, за її словами, приїхала з Польщі і є однією з двох жінок на цьому блокпості.

Неподалік підконтрольного урядові с-ща Роти (66 км на північний схід від Донецька) спостерігачі бачили покинуту (за оцінками, її використовували зовсім нещодавно) вогневу позицію для самохідної артилерії поряд із дорогою, а також свіжу воронку, яка, за оцінками, утворилася від розриву артилерійського снаряда (152 мм), випущеного з південно-східного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*. Команда СММ відзначила спокійну ситуацію на всіх трьох ділянках.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах за межами відповідних ліній відведення СММ відзначила наявність 23 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ; з них дванадцять БМ-27 «Ураган», 220 мм, і одинадцять БМ-21 «Град», 122 мм). Одна БМ-21 була й дотепер відсутня, що вперше було зауважено 23 лютого 2016 року.

У підконтрольних урядові районах СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння, розташування яких відповідає лініям відведення. Місія відзначила відсутність 6 танків (Т-64), один з яких відсутній вперше. Решту 5 танків, відсутніх із 13 листопада, спостерігачі бачили на іншому місці зберігання 6 січня 2017 року.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і засобів ППО в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували бронетранспортер (БТР-70) на блокпості в смт Ольгінка (40 км на південний захід від Донецька); дві БМП-2, що стояли в різних місцях у м. Попасна (69 км на північний захід від Луганська); одну БМП-1 у н. п. Кондрашівка (17 км на північний схід від Луганська); нерухомі автоколону з 11 броньованих розвідувально-дозорних машин (БРДМ) та одну вантажівку, на якій було встановлено зенітну установку (ЗУ-23-2) на східній околиці Маріуполя; один КрАЗ «Кугуар» зі встановленим на ньому кулеметом (12,7 мм), що рухався на південний захід у м. Щастя (20 км на північ від Луганська).

На східній околиці Маріуполя члени патруля Місії бачили три вантажівки «КрАЗ» із працюючими двигунами. На борту всіх машин були військовослужбовці.

СММ зафіксувала боєприпаси, що не вибухнули, неподалік контрольних пунктів в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. Між урядовим контрольним пунктом в’їзду-виїзду в смт Новотроїцьке (36 км на південний захід від Донецька) і блокпостом «ДНР» у смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії бачили посеред дороги снаряд, що не вибухнув (див. Щоденний звіт СММ станом на 4 січня 2017 року). На урядовому блокпості у м. Мар’їнка (23 км на південний схід від Донецька) спостерігачі бачили щонайменше 9 протитанкових мін (деякі з яких були частково накритими), які слід було позначити й огородити відповідно до рішення Тристоронньої контактної групи, прийнятого в березні 2016 року.

7 січня члени патруля Місії бачили, як технічна служба знову перезапустила водозабірні колодязі на Петрівській водонасосній станції у підконтрольному урядові с. Артема (26 км на північ від Луганська), щоб відновити водопостачання до непідконтрольних уряду районів. Директор водонасосної станції повідомив СММ, що ремонтна бригада Попаснянського водоканалу здійснювала координацію робіт із Луганським водоканалом, який знаходиться на іншій стороні лінії зіткнення. За словами директора, водопостачання було відновлено після сплати частини боргу в сумі десяти мільйонів гривень, у той час як загальна сума боргу складає приблизно 120 мільйонів гривень. 8 січня директор станції поінформував Місію про зупинку водопостачання через прорваний водопровід. Спостерігачі  бачили, як технічна служба Попаснянського водоканалу здійснювала ремонтні роботи на водопроводі. За словами співробітників служби, ремонтні роботи будуть завершені 9 січня. Представник Попаснянського водоканалу повідомив, що після відновлення роботи водопроводу водою буде забезпечено близько 250 000 чоловік у районах Луганська та приблизно 3 000 жителів декількох підконтрольних «ЛНР» сіл, розташованих між лінією зіткнення та Луганськом.

СММ відвідала три прикордонні райони, які наразі не контролюються урядом. На підконтрольному «ДНР» прикордонному пункті пропуску в смт Успенка (73 км на південний схід від Донецька) протягом понад однієї години спостерігачі бачили приблизно 40 цивільних автомобілів (приблизно половина з них була з українськими номерними знаками, а інша половина — з номерними знаками Російської Федерації), що очікували на виїзд із території України. 7 січня на пішохідному прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» с. Новоборовиці (79 км на південь від Луганська) Місія відзначила відсутність членів «ЛНР» і протягом 45 хвилин спостерігачі не бачили жодного пішохода, який би переходив через пункт пропуску. 8 січня на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» смт Ізварине (53 км на південний схід від Луганська) СММ бачила 65 автомобілів (з них 40 із номерними знаками України, 23 — з номерними знаками Російської Федерації, один із наліпкою «ЛНР» і ще один з наліпкою «ДНР», що закривали номерні знаки), п’ять вантажівок і чотири автобуси (усі з українськими номерними знаками), що очікували на виїзд з України. 42 пішоходи також очікували на перетин кордону. Упродовж 80 хвилин спостерігачі бачили, як один автобус і 14 автомобілів виїхали з території України. Упродовж цього часу на територію України в’їхали 15 автомобілів та один автобус, а також увійшли приблизно 50 пішоходів.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • 7 та 8 січня озброєні члени «ДНР» у с. Петрівське (41 км на південь від Донецька) повідомили Місії, що їм нічого не відомо про розмінування дороги, яка веде на захід від села. Через загрозу наявності мін патруль СММ не зміг проїхати далі і поінформував про це СЦКК.
  • У трьох окремих випадках 7 та 8 січня команда Місії не змогла проїхати дорогою другорядного значення східніше підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) на південний схід вглиб ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська, оскільки офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили, що не можуть посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів СММ через можливу наявність в цьому районі мін і/або боєприпасів, що не вибухнули. Команда Місії не змогла проїхати далі та поінформувала про це СЦКК.
  • 7 та 8 січня на ділянці розведення в районі Станиці Луганської патруль Місії не мав доступу до інших зон, окрім головної дороги, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив СММ, що роботи з розмінування в цьому районі не проводилися. Місія поінформувала про це керівника місцевого офісу СЦКК.
  • 7 та 8 січня військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю Місії проїхати між Попасною та Катеринівкою. Окрім того, дорога була перекрита протитанковими загородженнями. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 7 та 8 січня патруль Місії не зміг проїхати через міст у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ сказали, що вони не можуть гарантувати спостерігачам безпеку через мінну загрозу. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 7 січня озброєний чоловік зупинив патруль СММ по дорозі до спостережного пункту, розташованого у західній частині Дебальцевого, і повідомив, що йому необхідно порадитися зі своїм командиром перед тим, як пропустити патруль Місії. Повернувшись, він сказав спостерігачам, що їм у доступі відмовлено. Він повідомив, що надалі СММ має отримувати дозвіл від «командира бригади», який перебуває в Дебальцевому. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *