Де бомбили окупанти?

СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (майже 170 вибухів супроти 109 відповідно). Більшість порушень режиму припинення вогню (у тому числі понад 80% усіх вибухів) зафіксовано в районах Світлодарська і Дебальцевого.

Увечері 5 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 8 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів калібру 122 мм за 3–4 км на південний схід, а також 12 вибухів, оцінених як вогонь з 82-мм мінометів, 3 вибухи, оцінені як вогонь з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), і 5 вибухів, оцінених як вогонь з автоматичного гранатомета. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 3–8 км на південний схід або південно-південний схід. Перебуваючи вранці 6 січня на тій самій позиції, спостерігачі чули 10 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських установок калібру 122 мм, 5 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів (невстановленого калібру), 4 вибухи, оцінені як постріли з мінометів калібру 82 мм, а також 4 вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 82 мм. Усі ці епізоди вогневої активності сталися за 4–8 км на східно-південний схід.

Увечері 5 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 90 вибухів невизначеного походження і близько 100 черг із великокаліберних кулеметів за 6–8 км на північний захід.

Уранці в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули один вибух, який вони оцінили як постріл з артилерії калібру 152 мм за 4–5 км на східно-північний схід, а також 14 вибухів невизначеного походження за 10–15 км на південний схід.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом понад 4 години, члени патруля Місії чули 7 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на західно-південний захід і захід. У підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) упродовж 5 годин спостерігачі чули 5 вибухів невизначеного походження за 3–5 км на східно-південний схід або схід.

У підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) СММ чула 6–8 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на південь та один вибух невизначеного походження за 2–3 км на південний захід.

Рано-вранці 6 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вибух невизначеного походження, який стався на невстановленій відстані на північний схід від місця розташування камери.

У Луганській області СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (7 вибухів супроти 22). Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» смт Сентянівка (колишня назва — смт Фрунзе, 44 км на захід від Луганська), СММ чула два вибухи невизначеного походження за 10 км на захід. У підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) спостерігачі чули два вибухи невизначеного походження за 10 км на північно-північний схід. У підконтрольному урядові с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) члени патруля Місії чули три вибухи, оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу за 2–3 км на південний схід.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

СММ не зафіксувала ознак проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на ділянці розведення в районі Станиці Луганської.

Члени патруля Місії відзначили спокійну ситуацію на ділянках розведення у районах Золотого-Первомайська і Петрівського. У Петрівському озброєні члени «ДНР» уже четвертий день поспіль наполягали на супроводжуванні патруля Місії до місця розташування камери СММ*.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання в підконтрольних урядові районах члени патруля Місії зафіксували два танки (Т-64) на транспортерах, що стояли поблизу м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька), а також два зенітні ракетні комплекси (9К33 «Оса», 210 мм), які рухалися на захід поблизу смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зауважила, що 7 місць і дотепер не використовуються і там відсутні такі одиниці озброєння: 51 самохідна гаубиця (тридцять три 2А65 «Мста-Б», 152 мм, і вісімнадцять 2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм) і 60 танків (Т-64) (відсутність яких вперше зауважено 1 лютого, 19 травня, 23 і 27 вересня і 28 жовтня 2016 року).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння ЗСУ, розташування яких відповідає лініям відведення. Місія констатувала відсутність 28 танків (Т-64) і 7 мінометів (п’ятьох 2Б9М, 82 мм, і двох M-120-15, 120 мм).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння «ЛНР», розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила наявність усього озброєння, яке раніше було там зафіксовано.

Місія зафіксувала наявність броньованих машин і зенітної установки в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували дві бойові машини піхоти (БМП-2), які рухалися на південь неподалік Авдіївки. У районах, які не контролюються урядом, члени патруля Місії зафіксували один бронетранспортер (БТР-80), що рухався на північний схід на центральному залізничному вокзалі підконтрольного «ДНР» Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька); одну БМП-1, яка стояла неподалік підконтрольного «ДНР» с. Стила (34 км на південь від Донецька), й одну зенітну установку (ЗУ-23), встановлену на вантажівці військового типу, яка рухалася на північний схід поблизу підконтрольного «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя).

СММ продовжує фіксувати черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення. Уранці на блокпості в підконтрольній урядові Мар’їнці спостерігачі зафіксували чергу з 44 цивільних автомобілів та близько 50 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, і чергу з 55 цивільних автомобілів, що рухалися в протилежному напрямку. Офіцер Державної прикордонної служби повідомив спостерігачам, що згідно зі змінами та доповненнями до наказу № 415 від 28 листопада 2016 року, сумарну вагу товарів, які дозволено провозити до непідконтрольних урядові районів, збільшено з 50 до 75 кг на одну особу. Уранці на блокпості «ДНР», розташованому за 17 км на південний захід від Донецька, спостерігачі зафіксували чергу з 20 цивільних автомобілів, які прямували до підконтрольних урядові районів, і чергу з 32 цивільних автомобілів, що рухалися в протилежному напрямку. Присутній там озброєний член «ДНР» повідомив членам патруля Місії, що кожному, хто подорожує до підконтрольних «ДНР» районів, дозволено провозити продукти, сумарна вага яких не перевищує 50 кг.

Місія продовжувала спостерігати за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. У підконтрольному урядові с-щі Новолуганське (53 км на північний схід від Донецька) працівник селищної ради повідомив СММ, що з 30 грудня призупинено автобусне сполучення між селищем і підконтрольною «ДНР» Горлівкою. Він додав, що для того щоб перетнути лінію зіткнення, жителі змушені їхати до підконтрольного урядові с-ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька). У Новолуганському співробітник поліції повідомив СММ, що до цього в населеному пункті поліції не було, але 3 січня там було розміщено один підрозділ.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської патруль Місії не мав доступу до інших зон, окрім головної дороги, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що роботи з розмінування в цьому районі не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На схід від підконтрольної урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) команда Місії не змогла проїхати дорогою другорядного значення на південний схід вглиб ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська, оскільки присутній на місці офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти забезпеченню безпеки спостерігачів СММ через можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Оскільки ще залишалася певна загроза від мін та боєприпасів, що не вибухнули, члени патруля Місії не змогли скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєний член «ЛНР» повідомив, що подальших робіт з розмінування на цих дорогах не проводили. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському патруль СММ не зміг проїхати на захід у напрямку ділянки розведення, оскільки озброєний чоловік не зміг надати спостерігачам інформацію щодо того, чи проводилися там роботи з розмінування. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові Катеринівкою та Попасною (69 км на захід від Луганська) через наявність на дорозі протитанкових загороджень та мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати на південь від мосту в м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ сказали, що вони не можуть гарантувати спостерігачам безпеку через можливу наявність мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Командир підрозділу ЗСУ не пропустив спостерігачів до місця розміщення відведеного важкого озброєння ЗСУ, пояснюючи це тим, що він не отримав на це дозволу від свого вищого керівництва. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ не пропустили патруль Місії до військової бази в підконтрольному урядові с-щі Лісне (20 км на північний захід від Маріуполя), посилаючись на відсутність дозволу від їхнього командира. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Коли члени патруля Місії спостерігали за тим, як на блокпості «ДНР» за 17 км на південний захід від Донецька проводили обшук транспортного засобу, неозброєний член «ДНР» наказав спостерігачам покинути цей район.

Доступ за умови:

  • У Петрівському озброєний член «ДНР» зупинив патруль Місії. Через 6 хвилин інший озброєний член «ДНР» супроводжував членів патруля Місії до місця, де встановлена камера СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *