Перемир’я не діє: кількість обстрілів зростає

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (у тому числі приблизно 144 вибухи супроти 70 вибухів). Найгарячішою точкою залишався трикутник Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

Увечері 3 січня камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала перестрілку, у тому числі 93 вибухи невизначеного походження, 15 снарядів невстановленого типу, випущених із північного заходу на південний схід, три снаряди невстановленого типу з південного сходу на північний захід і чотири освітлювальні ракети, починаючи з однієї освітлювальної ракети й одного снаряда невстановленого типу, випущених із південного сходу на північний захід. Усі ці випадки вогневої активності сталися за 6–10 км на північний схід від місця розташування камери.

Перебуваючи 4 січня в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж більше ніж 5 годин, СММ чула 11 вибухів невизначеного походження, 35 пострілів зі стрілецької зброї та численні перехресні черги зі стрілецької зброї протягом майже години — усі за 1–3 км на захід і північний захід.

Перебуваючи 4 січня на підконтрольному «ДНР» центральному залізничному вокзалі Донецька (6 км на північний захід від центру Донецька), СММ чула два вибухи невизначеного походження за 7–10 км на північний захід і один вибух невизначеного походження за 1 км на південь.

Увечері 3 січня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула один вибух невизначеного походження за 3–10 км на південний схід, а також дві черги з автоматичного гранатомета та приблизно 30 черг зі стрілецької зброї за 2–5 км на південний схід. 4 січня СММ чула 7 вибухів невизначеного походження за 5–10 км на південний схід, дві черги з автоматичного гранатомета та приблизно 10 черг зі стрілецької зброї за 2–7 км на південний схід.

Увечері 3 січня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 7 вибухів невизначеного походження за 5 км на південний захід, а також бачили одну освітлювальну ракету, випущену з північного заходу на південний схід за 4–5 км на захід.

У підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) 4 січня СММ чула 11 вибухів невизначеного походження за 6–10 км на північний захід.

Увечері 3 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала три активно-реактивні снаряди із заходу на схід, вслід за якими було зафіксовано один активно-реактивний снаряд із півдня на північ, 16 активно-реактивних снарядів із заходу на схід, одну освітлювальну ракету зі сходу на захід, а також два вибухи невизначеного походження — усі епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північний схід.

У підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) 4 січня команда СММ чула 8 вибухів невизначеного походження та 10 черг і чотири одиночні постріли зі стрілецької зброї на невстановленій відстані на південь або південно-південний захід.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (у тому числі 48 вибухів супроти двох). 4 січня упродовж 30 хвилин у підконтрольному «ЛНР» смт Донецький (49 км на захід від Луганська) СММ чула 11 вибухів невизначеного походження за 10–15 км на південний захід. У підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) упродовж приблизно 30 хвилин команда СММ чула 37 вибухів невизначеного походження на відстані більш ніж 10 км на захід.

Місія фіксувала місця ударів та пошкодження в житлових районах. Офіцер Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) супроводив членів патруля Місії до пошкоджених будинків та показав місця ударів у підконтрольному урядові с. Криничне (67 км на північний схід від Донецька). На вулиці Криничній спостерігачі бачили розбиті вікна у трьох будинках. У полі, розташованому неподалік, члени патруля Місії зафіксували три воронки (усі діаметром приблизно 1 м) і визначили, що вони утворилися від розриву артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених зі східно-південного сходу. Приблизно за 300 м на південний схід спостерігачі бачили будинок з двома розбитими вікнами, а також воронку (діаметром приблизно 1 м) на відстані 5 м від будинку. Дерева навколо воронки були пошматовані, а одне дерево розкололося навпіл. Члени патруля Місії визначили, що воронка та пошкодження теж були спричинені розривами артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених зі східно-південного сходу. Спостерігачі побачили ще один будинок, у якому були розбиті два вікна. Мешканці будинку (літній чоловік та жінка) розповіли спостерігачам СММ, що обстріл стався в ніч з 22 на 23 грудня. Члени патруля Місії розмовляли з військовослужбовцями ЗСУ, які повідомили, що вони мешкають у будинках у цьому населеному пункті і що обстріл стався в ніч з 22 на 23 грудня. Офіцер ЗСУ з СЦКК показав спостерігачам ще одну воронку в полі приблизно за 80 м на південь від дороги. Воронка була діаметром 5 м, а навколо неї була велика кількість викинутого ґрунту. За оцінкою спостерігачів, воронку утворилася від артилерійського снаряда великого калібру, випущеного зі східно-південного сходу.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

Увечері 2 січня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала один спалах, оцінений як вибух з озброєння невстановленого типу за 200 м на південний схід (за оцінками, за межами ділянки розведення), а через чотири хвилини — один спалах, що його спостерігачі оцінили як розрив снаряда з озброєння невстановленого типу приблизно за 300 м на південний схід (за оцінками, за межами ділянки розведення).

4 січня, перебуваючи приблизно за 100 м на південь від позиції ЗСУ між відповідними нульовими блокпостами ЗСУ та «ЛНР» на північ від мосту в Станиці Луганській, спостерігачі зафіксували фрагменти, які, за їхніми оцінками, належали реактивній протитанковій гранаті. На позиції ЗСУ на північ від мосту члени патруля Місії бачили свіжі кульові отвори на шинах поряд із бетонними блоками і зауважили свіжі сліди горіння на шинах та камуфляжі, яким були накриті бетонні блоки.

Військовослужбовці ЗСУ та члени «ЛНР» порізно повідомили спостерігачам, що в ніч із 3 на 4 січня поблизу Станиці Луганської перестрілки тривали понад 5 годин упродовж ночі.

Команда СММ відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Золотого і не зафіксувала ознак проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів.

Команда СММ відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Петрівського і не зафіксувала ознак проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів. Озброєні члени «ДНР» наполягали на необхідності супроводження патруля Місії до місця розташування камери СММ*.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами місць зберігання члени патруля СММ зафіксували три танки в підконтрольному «ЛНР» с-щі Мирне (28 км на південний захід від Луганська). У підконтрольному урядові м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька) спостерігачі бачили два танки (Т-72), що буксирувалися на вантажівках-платформах у північному напрямку на вул. Білоусова.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року.

У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала шість протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), шість буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм) та 21 самохідну гаубицю (дванадцять 2С1 «Гвоздика», 122 мм, і дев’ять 2С3 «Акація», 152 мм).

СММ констатувала відсутність 16 протитанкових гармат (MT-12, п’ять відсутні з 19 липня 2016 р., одна — з 19 квітня 2016 р., 10 — із 3 листопада 2016 р.), 5 самохідних гаубиць (2С1, усі відсутні з 3 березня 2016 р.), 7 буксируваних гаубиць (шість Д-20, 152 мм, усі відсутні з 10 листопада 2016, і одна 2A65 — із 15 лютого 2016 р.).

Члени патруля Місії зафіксували наявність бойових броньованих машин, протитанкових гармат та зенітних установок у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували одну бойову машину піхоти (БМП-2), що стояла на північній околиці м. Попасна (69 км на захід від Луганська), одну БМП-2, що стояла на північний схід від Попасної, а також дві протитанкові гармати (ймовірно ЗІС-3, 76 мм) і бронетранспортер (MT-ЛБ), на якому була встановлена зенітна установка (ЗУ-23), неподалік Криничного. Члени патруля Місії також бачили три бронетранспортери (2 MT-ЛБ, 1 MT-ЛБу), що стояли неподалік с. Геївка (27 км на північний захід від Луганська).

Неподалік контрольного пункту в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення СММ бачила боєприпаси, що не вибухнули. Між урядовим КПВВ у смт Новотроїцьке (36 км на південний захід від Донецька) і контрольним пунктом в’їзду-виїзду «ДНР» у смт Оленівка (23 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії бачили снаряд, що не вибухнув і був позначений пластиковим баком та гілкою. Спостерігачі визначили, що це був фрагмент снаряда з озброєння для стрільби з упором у плече. Цей снаряд, що не вибухнув, лежав посеред дороги у снігу на мерзлій колії зі слідами протекторів приблизно за 600 м на південний захід від блокпоста «ДНР». Члени патруля Місії розмовляли з мирним жителем, який розповів про цей снаряд і додав, що він самотужки встановив саморобні мітки навколо нього, щоб попередити водіїв та пішоходів про небезпеку. Уранці на блокпості «ДНР» СММ зафіксувала понад 95 транспортних засобів, у тому числі один автобус, які прямували до підконтрольних урядові районів, а також два автомобілі, які очікували на проїзд до непідконтрольних урядові районів.

Місія здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для забезпечення проведення ремонтних робіт на залізничному перегоні, що проходить через лінію зіткнення у підконтрольному урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська).

Місія відвідала один прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. На прикордонному пункті пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська) СММ бачила 21 пасажирський транспортний засіб (18 з номерними знаками України і три з номерними знаками Російської Федерації) і три автобуси (усі з номерними знаками України), що очікували на виїзд з України. Спостерігаючи за ситуацією протягом 65 хвилин, члени патруля бачили, як з території України вийшли 16 пішоходів, а на територію України увійшли 45 пішоходів, а також в’їхали 6 пасажирських транспортних засобів і дві вантажівки. Озброєний член «ЛНР» повідомив спостерігачам, що «ЛНР» дозволяє транспортним засобам із номерними табличками «ЛНР» проїжджати на територію Російської Федерації.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської команда Місії змогла проїхати лише головною дорогою і не змогла проїхати вглиб ділянки, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти убезпеченню спостерігачів СММ від можливої наявності мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії не змогла проїхати дорогами другорядного значення вглиб ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного урядові боку, оскільки офіцери ЗСУ з СЦКК сказали спостерігачам, що вони не можуть гарантувати патрулям СММ безпеку через можливу наявність мін у тих районах. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Члени патруля Місії не змогли скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку, оскільки озброєний член «ЛНР» повідомив, що в цих районах подальші роботи з розмінування не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському патруль СММ не зміг проїхати на захід у напрямку ділянки розведення, оскільки озброєний чоловік сказав, що роботи з розмінування там не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний схід від Донецька) команда Місії не змогла проїхати на схід до ділянки розведення, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК сказав спостерігачам, що роботи з розмінування не проведено і він не може гарантувати патрулю СММ безпеку через наявність мін.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості не дозволили патрулю Місії проїхати між підконтрольним урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) і підконтрольним урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) із жодного боку, посилаючись на те, що цей район не було розміновано. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати на південь від моста в Щасті, оскільки військові ЗСУ сказали, що вони не можуть гарантувати спостерігачам безпеку через можливу наявність мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) три озброєні члени «ЛНР» повідомили членам патруля Місії, що в’їжджати до цього району їм не можна. Потім прибув озброєний «командир» і пропустив спостерігачів. Після того як патруль проїхав певну відстань, спостерігачів зупинив інший озброєний член «ЛНР» і наказав їм негайно залишити цей район. СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • У Петрівському озброєний член «ДНР» супроводжував членів патруля Місії до місця, де встановлена камера СММ.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *