Де найбільше стріляють бойовики?

У Донецькій області, якщо порівнювати з періодом від вечора 1 до вечора 2 січня, СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, зафіксувавши, серед іншого, 70 вибухів. Переважна більшість цих порушень була зареєстрована в районах Світлодарська та Горлівки, а також в районі трикутника Авдіївка–Ясинувата–Донецький аеропорт.

Про це йдеться в черговому звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Перебуваючи ввечері 2 січня в підконтрольному уряду м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули чотири вибухи, які вони оцінили як постріли з 73-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-1), а також шість пострілів із 30-мм гармати БМП-2, 15 черг із автоматичного гранатомета та дві черги і шість пострілів зі стрілецької зброї. Всі ці випадки вогневої активності були зареєстровані спостерігачами за 3-5 км на південний схід.

Того ж вечора, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північ від Донецька), команда СММ протягом двох годин чула 45 черг із великокаліберного кулемета та 54 черги зі стрілецької зброї за 4-6 км на західно-південний захід та захід. 3 січня, перебуваючи в тому ж місці, спостерігачі чули 17 вибухів, які вони оцінили як постріли з систем озброєння невстановленого типу, при цьому десять вибухів було зареєстровано за 4-6 км на західно-південний захід, чотири — на невстановленій відстані на південний захід і три — за 5-7 км на південний захід. Команда СММ також чула три черги зі стрілецької зброї за 5-7 км на південний захід.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), спостерігачі за понад п’ять годин чули один вибух, оцінений ними як артилерійський постріл, що пролунав за 1 км на захід, а також 11 вибухів невизначеного походження, 12-15 вибухів у повітрі (за оцінкою, постріли з 23-мм зенітної установки ЗУ-23) та інтенсивні черги з великокаліберного кулемета і стрілецької зброї. Усі ці епізоди вогневої активності були зафіксовані за 1-3 км на захід та північний захід.

Зі своєї позиції у підконтрольному уряду м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) спостерігачі чули п’ять вибухів невизначеного походження, чотири черги з великокаліберного кулемета та чотири постріли зі стрілецької зброї. Усі ці порушення режиму припинення вогню були зафіксовані за 3-6 км на південно-південний схід та південь.

3 січня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала таку вогневу активність: спочатку два активно-реактивні снаряди, випущені зі сходу на захід; потім дев’ять пострілів трасуючими снарядами — зі сходу на захід; і насамкінець десять вибухів, оцінених як розриви снарядів із систем озброєння невстановленого типу. Усі ці випадки вогневої активності були зареєстровані на невстановленій відстані на північно-північний схід від місця, де встановлена камера.

У Луганській області СММ зафіксувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з періодом від вечора 1 січня до вечора 2 січня. Так, у підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) спостерігачі чули два вибухи невизначеного походження більш ніж за 5 км на північний захід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріл та оглядала місце удару. 31 грудня безпілотний літальний міні-апарат СММ (БПЛА) зафіксував три воронки на території кладовища на східній околиці підконтрольного уряду с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська). За оцінкою СММ, воронки утворилися 1-2 тижні тому внаслідок вогню з 120-мм міномету або 125-мм артилерії (див. Щоденний звіт СММ від 30 грудня 2016 року). Спостерігачі відмітили, що одна воронка була розташована десь за 45 м від будинку. У підконтрольному «ЛНР» районі на південь від моста поблизу підконтрольного уряду м. Щастя (20 км на північ від Луганська) спостерігачі зафіксували невелику свіжу воронку, яка, за оцінкою СММ, утворилася внаслідок вогню з легкої вогнепальної зброї з невідомого напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ спостерігачів до всіх трьох ділянок розведення залишається обмеженим, однак вони змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок*.

На урядовому блокпості на північ від моста в Станиці Луганській офіцер Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив про те, що того дня ані розведення, ані розмінування не проводитиметься. У непідконтрольному уряду районі, розташованому на південь від мосту та на північний схід від пам’ятника князю Ігорю, спостерігачі бачили, як старший за рангом офіцер Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) при СЦКК та члени «ЛНР» з обладнанням для розмінування встановлювали попереджувальні знаки про мінну небезпеку на ділянці розведення вздовж ґрунтової дороги на відрізку довжиною понад 1 км.

Місія не зафіксувала жодних ознак проведення робіт із вилучення або огородження мін на ділянці розведення в районі Золотого. Патруль СММ проїхав із підконтрольних уряду до підконтрольних «ЛНР» районів та повернувся назад. Обстановка у районі патрулювання була спокійною.

Спостерігачі відмітили спокійну ситуацію на ділянці розведення у районі Петрівського. Робіт із розмінування або огородження вибухонебезпечних предметів на ділянці не спостерігалося. Озброєні члени «ДНР» наполягали на супроводженні патруля Місії до місця розташування камери СММ*.

СММ продовжує здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Мінським Меморандумом. Місія ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення, і відмітила, що 14 мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм) та 12 танків (Т-72, 125 мм), як і раніше, відсутні.

СММ зафіксувала бойові броньовані машини в зоні безпеки. У підконтрольних уряду районах спостерігачі зафіксували одну БМП-1, яку перевозили на тягачі у західному напрямку поблизу м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька), та два бронетранспортери (МТ-ЛБ), що стояли поблизу с. Геївка (27 км на північний захід від Луганська).

СММ спостерігала за тим, як п’ятеро неозброєних членів «ЛНР» вилучали зафіксовані напередодні протитанкові міни на непідконтрольній уряду стороні мосту в м. Щастя (20 км на північ від Луганська). При цьому спостерігачі констатували відсутність шостої міни, яку вони раніше бачили в цьому місці (див. Щоденний звіт СММ від 3 січня 2017 року.)

СММ продовжувала здійснювати моніторинг ситуації, у якій перебуває цивільне населення поблизу лінії зіткнення. У підконтрольному «ЛНР» н.п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська) спостерігачі бачили дві пожежні машини, припарковані перед руїнами згорілого будинку, що димів. Місцеві жителі розповіли, що будинок був зруйнований пожежею, що сталася вранці того дня через коротке замикання, а єдиний мешканець будинку — чоловік віком близько 80 років — загинув.

Члени патруля Місії продовжили фіксувати черги на контрольних пунктах в’їзду-виїзду вздовж лінії зіткнення в умовах мінусової температури. На блокпості поблизу підконтрольного уряду с-ща Березове (31 км на південний захід від Донецька) СММ бачила чергу зі 120 цивільних автомобілів та 80 пішоходів, що прямували до підконтрольних уряду районів, і п’ять автобусів — у протилежному напрямку. На урядовому блокпості на північ від мосту в Станиці Луганській СММ зафіксувала чергу із близько 300 пішоходів, які прямували до підконтрольних уряду районів, і приблизно 100 пішоходів, які рухалися в протилежному напрямку. На блокпості «ЛНР» на південь від мосту Місія бачила близько 400 пішоходів, які прямували до підконтрольних уряду районів, та приблизно 20 пішоходів, що чекали на перехід у протилежному напрямку. Спостерігачі зафіксували невеликий ремонт поруччя на одному з дерев’яних трапів, покладених через зруйновану частину мосту, та відзначили, що для поліпшення проходу трап було посипано сіллю. На інших КПВВ вздовж лінії зіткнення СММ відзначила менші черги.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях та Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • На ділянці розведення в районі підконтрольної уряду Станиці Луганської патруль Місії зміг проїхати лише головною дорогою. Проїхати вглиб ділянки спостерігачі не змогли, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти наданню гарантій безпеки спостерігачам через можливу наявність мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Через загрозу наявності мін та боєприпасів, що не вибухнули, на дорозі, що веде від пам’ятника князю Ігорю в підконтрольних «ЛНР» районах на південь від мосту в Станиці Луганській, патруль Місії не зміг проїхати далі на північ до дачного масиву (у межах ділянки розведення). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії не змогла проїхати дорогами другорядного значення вглиб ділянки розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного уряду боку, оскільки офіцери ЗСУ із СЦКК повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через можливу наявність мін на ділянці. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії не змогла скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку, оскільки озброєний член «ЛНР» повідомив, що подальші роботи з розмінування у цих районах не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» с. Петрівське патруль СММ не зміг проїхати на захід у напрямку ділянки розведення, оскільки озброєний чоловік повідомив спостерігачам, що у цьому районі роботи з розмінування не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ на блокпості не дозволили патрулю СММ проїхати із підконтрольного уряду с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська) до підконтрольного уряду м. Попасна (69 км на захід від Луганська), посилаючись на відсутність відповідного наказу керівництва. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль СММ не зміг проїхати у південному напрямку від моста в Щасті, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через можливу наявність мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Загородження на дорозі не дозволило патрулю СММ проїхати із підконтрольного уряду с. Лопаскине (23 км на північний захід від Луганська) до підконтрольного уряду с. Лобачеве (17 км на північний захід від Луганська). СММ поінформувала про це СЦКК.

Доступ за умови:

  • У Петрівському озброєний член «ДНР» зупинив патруль СММ на блокпості, наполягаючи на необхідності супроводження команди СММ. Через 15 хвилин прибув ще один озброєний член «ДНР», який супроводив команду СММ до місця, де встановлено камеру.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *