Що відбувається в зоні АТО?

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Кількість порушень режиму припинення вогню, які СММ зафіксувала в Донецькій області в період з вечора 29 до вечора 30 грудня, а також протягом наступної доби майже дорівнювала кількості таких порушень за попередній звітний період. У період з вечора 31 до вечора 1 січня було зафіксовано більше порушень. У період з 1 до 2 січня зафіксовано менше порушень режиму припинення вогню. У Луганській області в період з вечора 29 до вечора 30 грудня Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Протягом наступних двох діб поспіль (із 30 грудня до 1 січня) СММ зафіксувала зростання кількості таких порушень. У період із вечора 1 до вечора 2 січня Місія не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню. Спостерігачі уточнювали повідомлення про обстріли в житлових районах у підконтрольних урядові районах. Місія продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського, де її доступ був так само обмежений*. Із непідконтрольного боку мосту в Станиці Луганській спостерігачі зауважили проведення деяких робіт з розмінування. СММ відвідала три прикордонні пункти пропуску, які наразі не контролюються урядом. Спостерігачі зіткнулися з випадками обмеження свободи пересування з обох боків лінії зіткнення*. Місія сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення з обох боків лінії зіткнення і здійснювала моніторинг цих робіт. У кількох містах команда СММ спостерігала за маршами з нагоди річниці від дня народження Степана Бандери.

Кількість порушень режиму припинення вогню, які Місія зафіксувала в Донецькій області в період з вечора 29 до вечора 31 грудня (у тому числі приблизно 90 вибухів), а також протягом наступної доби (у тому числі практично 100 вибухів) майже дорівнювала кількості порушень за попередній звітний період (84 вибухи). СММ зафіксувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в області в період із 31 грудня до 1 січня (у тому числі приблизно 240 вибухів), якщо порівнювати з попередньої добою. У період із вечора 1 до вечора 2 січня Місія зафіксувала менше порушень режиму припинення вогню (приблизно 20 вибухів), якщо порівнювати з попередньою добою.

Упродовж чотирьох днів звітного періоду переважну більшість порушень режиму припинення вогню (у тому числі майже 80 % усіх вибухів) зафіксовано в районі Світлодарська–Дебальцевого.

Увечері 29 грудня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 12 вибухів, оцінених як постріли з мінометів калібру 82 мм, 8 вибухів, оцінених як постріли з бойової машини піхоти (БМП-1, 73 мм) — усі за 3–5 км на південний схід. Члени патруля Місії також чули 8 вибухів, оцінених як постріли з озброєння невстановленого типу й один вибух невизначеного походження за 3–5 км на південний схід. Наступного дня з тієї ж позиції СММ чула 25 вибухів (14 оцінені як постріли з озброєння невстановленого типу, а 11 — вибухи невизначеного походження) за 5–9 км на південний схід.

Увечері 30 грудня у Світлодарську спостерігачі чули 72 вибухи невизначеного походження за 5–9 км на південний захід і 18 вибухів невизначеного походження за 2–5 км і 6–8 км на південний схід. З вечора 31 грудня до ранку 1 січня з тієї ж позиції команда Місії чула 226 вибухів невизначеного походження, з яких 5 вибухів сталися за 7–10 км на північ, 167 — за 2–10 км на північний схід, 10 — за 3–7 км на схід, 23 — за 2–10 км на південний схід і 21 вибух за 2–10 км на південний захід. У другій половині дня та ввечері 1 січня СММ чула 13 вибухів, оцінених як постріли з гармати БМП-1 (73 мм), а також один вибух невизначеного походження — усі за 2–5 км на південний захід.

30 грудня спостерігачі чули 5 вибухів невизначеного походження за 2–4 км на схід і південний схід від своєї позиції у підконтрольному уряду м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька). У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 8 вибухів невизначеного походження за 2–7 км на південний захід. 31 грудня СММ чула три вибухи невизначеного походження за 2–4 км на захід від своєї позиції у Ясинуватій. Із тієї ж позиції 1 січня члени патруля Місії чули 40–50 одиночних пострілів зі стрілецької зброї за 2 км на північ. У Ясинуватій 2 січня СММ чула 6 черг зі стрілецької зброї за 4–5 км на північний захід. Увечері 2 грудня камера СММ в Авдіївці зафіксувала послідовно 6 снарядів, випущених із північного сходу на південний захід, й один вибух невизначеного походження за 4–6 км на східно-південний схід від місця розташування камери. 2 січня камера СММ на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька) зафіксувала 15 вибухів невизначеного походження і 2 снаряди невстановленого типу, випущені з північного заходу на південний схід, на відстані 4–7 км на північний захід від місця, де встановлена камера.

Уранці 30 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 7 трасуючих снарядів зі сходу на захід, а згодом — ще 28 трасуючих снарядів (13 зі сходу на захід і 15 із заходу на схід) — усі на невизначеній відстані на північно-північний схід від місця розташування камери. У підконтрольному урядові с. Гранітне (25 км на північ від Маріуполя) пізніше того ж дня спостерігачі чули 13 вибухів невизначеного походження за 7–8 км на південно-південний схід. Увечері 31 грудня камера СММ у Широкиному, спрямована в північному напрямку, зафіксувала один вибух невизначеного походження на невстановленій відстані.

Перебуваючи 1 січня в с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули 4 вибухи, оцінені як постріли з міномета на невстановленій відстані на південь і південний захід.

Рано-вранці 2 січня камера СММ у Широкиному зафіксувала 4 активно-реактивні снаряди, випущені із заходу на схід, на невизначеній відстані на північ.

У Луганській області СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в період із вечора 29 до вечора 30 грудня (два спалахи) і з вечора 30 до вечора 31 грудня (у тому числі 8 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (14 вибухів). Місія констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню протягом наступної доби, зафіксувавши, серед іншого, 38 вибухів. У період із вечора 1 до вечора 2 січня СММ не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню.

Перебуваючи в підконтрольному урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська), 31 грудня Місія чула 4 вибухи невизначеного походження за 5–10 км на південь. У підконтрольному «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська) того ж дня СММ чула 4 вибухи невизначеного походження за 5 км на північний захід.

Перебуваючи в другій половині дня і ввечері 1 січня в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська), СММ чула 47 вибухів, оцінених як вогонь з артилерійських систем, 10 вибухів невизначеного походження, 50 пострілів з гармати калібру 30 мм і черги з великокаліберного кулемета на відстані 10 км на південний захід і західно-південний захід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли в житлових районах. У підконтрольному урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) 1 січня члени патруля Місії бачили зруйнований бетонний сарай на вул. Леніна поряд з будинком, на стінах якого було видно тріщини, а вікна були розбиті. Три жінки розповіли, що вони перебували в будинку на момент, коли стався обстріл, а саме, за їхніми словами, приблизно о 15:00 22 грудня. Члени патруля Місії бачили на цьому місці фрагменти артилерійського снаряда (122 мм). Дах одного сусіднього будинку був пошкоджений осколками, а в іншому будинку були розбиті вікна. Н а трьох будинках на вул. Скелева спостерігачі зауважили незначні осколкові пошкодження та розбиті вікна. Приблизно за 60–80 метрів від одного з будинків була воронка, записана снігом. За словами 70-річного жителя та офіцера Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), воронка утворилася 23 грудня від розриву мінометної міни.

У підконтрольному урядові с-щі Роти (66 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії зафіксували осколкові пошкодження стін та дахів трьох будинків (один на вул. Вокзальній і два на вул. Польовій). За словами мешканки (віком старше 50 років), снаряди влучили у подвір’я цих будинків. На вул. Польовій члени патруля Місії бачили розбиті вікна та осколкові пошкодження ще на одному будинку. Мешканці цього будинку (родина з трьох осіб, у тому числі дворічна дитина) повідомили спостерігачам, що вони були вдома, коли стався обстріл, але ніхто з них не постраждав. Ще на одному будинку на тій самій вулиці осколками було пошкоджено стіни і вибито вікна.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду СММ не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів ані на ділянці розведення в районі Золотого, ані в районі Петрівського.

31 грудня на ділянці розведення в районі Золотого спостерігачі бачили свіжі сліди від великої вантажівки, які йшли з боку підконтрольної урядові Катеринівки.

Протягом звітного періоду Місія відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Петрівського.

Увечері 30 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала 8 спалахів, три з яких, за оцінками спостерігачів, сталися в межах ділянки розведення.

31 грудня члени патруля Місії бачили, як на непідконтрольний бік мосту в Станиці Луганській прибули члени «ЛНР» з обладнанням для проведення робіт з розмінування, а також озброєні члени «ЛНР» й офіцери Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК. Спостерігачі бачили, як група з розмінування розпочала свою роботу на стежці, що вела до залізничного мосту та дачного масиву. Через приблизно 90 хвилин ця група повернулася і згодом залишила цю ділянку. 31 грудня представник ЗС РФ із СЦКК передав членам патруля Місії документи про розмінування цієї ділянки. 2 січня спостерігачі не змогли пройти всією цією стежкою аж до дачного масиву через загрозу наявності мін та боєприпасів, що не вибухнули.

Того ж дня члени патруля Місії зафіксували свіжі пошкодження стіни укриття, організованого Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) і розташованого з непідконтрольного боку мосту. Це пошкодження відповідало удару реактивної протитанкової гранати (РПГ). Поряд з цим службовим об’єктом МКЧХ члени патруля Місії помітили хвостовий стабілізатор від РПГ. СММ оцінила, що вогонь вівся з північного або північно-східного напрямку.

1 січня СММ зафіксувала свіжі пошкодження на підконтрольному «ЛНР» боці мосту та фрагменти снаряда від гармати калібру 73 мм (БМП-1) і гранати для РПГ.

2 січня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала один розрив снаряда в підконтрольному «ЛНР» районі (за межами ділянки розведення) поряд з пам’ятником князю Ігорю.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання в підконтрольних урядові районах члени патруля Місії зафіксували один зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 210 мм) на причепі, який рухався на північ поблизу смт Новоайдар (49 км на північний захід від Луганська) 30 грудня.

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала 12 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ, БМ-21 «Град», 122 мм), 4 з яких зафіксовано вперше; 31 самохідну гаубицю (10 «Гвоздика», 122 мм, і 21 «Акація», 152 мм), а також 20 буксируваних гаубиць (вісімнадцять 2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм, і дві Д-30, 122 мм). Місія відзначила відсутність таких одиниць озброєння: 59 самохідних гаубиць (сорока дев’яти 2С1 і десятьох 2С3, відсутність двох гаубиць 2С1 зафіксовано вперше); трьох буксируваних гаубиць (Д-20, 152 мм); 33 протитанкових гармат (тридцяти МТ-12 «Рапіра», 100 мм, і трьох Д-44, 85 мм); 4 зенітних ракетних комплексів (9К35 «Стріла-10», 120 мм) і 35 мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм). СММ також зауважила, що три місця і далі не використовуються і там відсутні такі одиниці озброєння: 19 протитанкових гармат (MT-12) і 12 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм), що вперше зафіксовано 28 лютого, 27 травня і 21 липня 2016 року.

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення. Місія зазначила відсутність 14 мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм), 7 протитанкових гармат (Д-44, 85 мм) і 46 танків (Т-64), причому відсутність одного з цих танків відзначено вперше.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і засобів ППО в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 6 БМП, один бронетранспортер (БТР) й одну броньовану ремонтно-евакуаційну машину на гусеничному ходу (на базі шасі T54-55) — усі стояли в Луганському 29 грудня; два БТР, що стояли неподалік Березового (31 км на південний захід від Донецька) 30 грудня; три МТ-ЛБ й одну зенітну установку (ЗУ-23), закріплену на військовій вантажівці, які стояли неподалік с. Артема (26 км на північ від Луганська) 31 грудня; один легкий бронеавтомобіль (КрАЗ «Кугуар») зі встановленим на ньому великокаліберним кулеметом, й одну БРМ-1K — обидва стояли неподалік Золотого (за межами ділянки розведення); одну зенітну установку (ЗУ-23), закріплену на військовій вантажівці, яка рухалася на захід поблизу Троїцького (69 км на захід від Луганська) 1 січня; три MT-ЛБ — один нерухомий, інший рухався на південний схід, а третій — на північ неподалік Геївки (27 км на північний захід від Луганська); а також одну зенітну установку (ЗУ-23) на військовій вантажівці, яка рухалася на захід неподалік Троїцького 2 січня.

У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували одну зенітну установку (ЗУ-23) на вантажівці військового типу, що стояла неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Калинове-Борщувате (61 км на захід від Луганська) 31 грудня.

2 січня на непідконтрольному боці мосту в Станиці Луганській СММ зафіксувала шість протитанкових мін, розташованих на дорозі на схід від мосту (а саме, на смугах, що ведуть на північ). 26 грудня члени патруля Місії бачили, як члени «ЛНР» вилучали протитанкові міни з дороги, а згодом отримали документи із загальними відомостями про роботи з розмінування (див. Щоденний звіт СММ від 27 грудня 2016 року). СММ поінформувала про це офіцера Збройних сил Російської Федерації з СЦКК, який сказав, що міни було встановлено там помилково. Через дві години прибула група з розмінування і розпочала процес знешкодження мін.

СММ відвідала непідконтрольні уряду прикордонні райони. На пішохідному пункті перетину кордону в підконтрольному «ЛНР» с. Новоборовиці (79 км на південь від Луганська) Місія відзначила, що там не було жодного члена «ЛНР» і жоден пішохід не перетнув кордон. 2 січня на підконтрольному «ЛНР» прикордонному пункті пропуску «Довжанський» (84 км на південний схід від Луганська) протягом 50 хвилин у черзі на виїзд з України стояло сім автомобілів (чотири з українськими номерними знаками, два з російськими й один з табличкою «ДНР»), а також два пасажирські автобуси (обидва з українськими номерними знаками). Сім пішоходів перетнули кордон на територію України, а три — у протилежному напрямку. 2 січня СММ відзначила, що пішохідний пункт перетину кордону у підконтрольному «ЛНР» Краснодарському-1 (54 км на південний схід від Луганська) не використовувався, але спостерігачі зафіксували, як автомобіль висадив двох осіб біля пункту пропуску.

СММ спостерігала за проведенням ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення, координацію яких здійснював СЦКК. 30 грудня члени патруля Місії спостерігали за ремонтом на залізничному перегоні «Шипилове-Сентянівка» біля підконтрольного уряду с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська). 30 грудня з обох боків лінії зіткнення, у підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) та у підконтрольному уряду Світлодарську, спостерігачі Місії засвідчили, що ремонтні роботи на лініях електропередачі були завершені, що також підтвердили представники енергетичної компанії. 30 і 31 грудня члени патруля Місії здійснювали моніторинг ремонтних робіт на водопроводі в підконтрольному урядові м. Авдіївка. 30 грудня під час моніторингу СММ чула дві черги з великокаліберного кулемета за 2–3 км на південь від своєї позиції. 31 грудня офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили спостерігачам про те, що ремонтні роботи були завершені.

Того ж дня власниця магазину (віком приблизно 55 років) у підконтрольному «ЛНР» Хорошому (36 км на захід від Луганська) розповіла, що відтоді як нещодавно у цьому районі відновили постійне водо- й електропостачання, умови життя населення суттєво покращилися. Постачання відновили після того, як минулого тижня були завершені ремонтні роботи на водопроводі у підконтрольному «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська) за координації СЦКК і моніторингу СММ (див. Щоденний звіт СММ від 27 грудня 2016 року).

1 січня команди СММ спостерігали за маршами з нагоди річниці від дня народження Степана Бандери. У Києві спостерігачі бачили натовп чисельністю приблизно 2500 осіб (чоловіків і жінок різного віку), які зібралися у парку імені Тараса Шевченка і пройшлися ходою до Майдану. Дехто ніс смолоскипи, червоно-чорні прапори, а також прапори політичної партії «Свобода», «Конгресу українських націоналістів»,молодіжної організації «Сокіл», «Білого Молота», Організації українських націоналістів, «Холодного Яру» та неурядових організацій, а також прапори «Банківський бунт» та «Захист українського народу». На цьому заході були присутні приблизно 1000 правоохоронців. В Івано-Франківську спостерігачі бачили приблизно 500–600 осіб (переважно середнього або похилого віку) під час ходи до пам’ятника Степану Бандері. Біля пам’ятника Бандері у Львові, за підрахунками СММ, зібралися близько 300 осіб (75% склали чоловіки, здебільшого середнього і старшого віку). В Одесі у марші від пам’ятника Шевченку до центру міста, за спостереженнями СММ, взяли участь майже 300 осіб (приблизно 70% склали чоловіки, у середньому вік учасників становив близько 30-ти років). У натовпі несли прапори «Правого сектора», «Свободи», «Соколу» та Одеської групи самооборони Майдану. Марш відбувався у супроводі приблизно 60 бійців Національної гвардії та 20 співробітників поліції. За винятком сутички, що трапилася під час ходи в Одесі, усі заходи минули мирно.

СММ продовжує спостерігати за ситуацією в Херсоні, Харкові, Дніпрі та Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • 30 і 31 грудня і знову 1 і 2 січня у підконтрольній уряду Станиці Луганській команда СММ не змогла дістатися інших зон на ділянці розведення, окрім головної дороги, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти забезпеченню безпеки спостерігачам через можливу наявність там мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 30 грудня патруль Місії побачив три нові попереджувальні знаки про мінну небезпеку посеред дороги, що веде на південний схід від блокпоста «ЛНР», розташованого на південь від мосту в Станиці Луганській, а тому не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 2 січня спостерігачі Місії не змогли проїхати далі на північ дорогою, що веде до дачного масиву (у межах ділянки розведення) від пам’ятника князю Ігорю на південь від мосту в Станиці Луганській, оскільки двоє присутніх на місці озброєних чоловіків сказали, що розмінування у цьому районі не проводилося. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 2 січня команда СММ не змогла пройти всією стежкою до дачного масиву (у межах ділянки розведення) на південь від мосту в Станиці Луганській через загрозу наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули.
  • Ані 30, ані 31 грудня членам патруля Місії не вдалося проїхати до залізничних колій з району на схід від підконтрольної урядові Катеринівки (у межах ділянки розведення), оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що цей район не було розміновано. В одному випадку СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 1 січня команда СММ не змогла проїхати дорогами другорядного значення на південь до ділянки розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного уряду боку. Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що роботи з розмінування не проводилися. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 2 січня патруль СММ не зміг дістатися доріг другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку, оскільки озброєний член «ЛНР» сказав, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через загрозу від мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 30, 31 грудня, а потім знову 1 і 2 січня у підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде на захід до ділянки розведення, не було розміновано, а тому патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 31 грудня, а також 1 і 2 січня у п’яти окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові Катеринівкою і Попасною (69 км на захід від Луганська) через наявність на дорозі протитанкових загороджень та мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 30 і 31 грудня, а також 1 і 2 січня спостерігачам не вдалося проїхати далі на південь від мосту в Щасті (підконтрольному уряду, 20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили спостерігачів, що цей район досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 2 січня протитанкові міни біля блокпоста «ЛНР», розташованого на південь від підконтрольного урядові м. Щастя, завадили патрулю СММ проїхати далі на північ. Про це було повідомлено в СЦКК.           

Доступ за умови:

  • 30 грудня в підконтрольному «ДНР» м. Єнакієве (41 км на північний схід від Донецька) троє озброєних членів «ДНР» (двоє були одягнені в одяг поліцейського зразка, а один — в одяг військового зразка) зупинили патруль Місії. Перш ніж дозволити спостерігачам їхати далі, один з них попросив пред’явити посвідчення водія та техпаспорт на автомобіль СММ. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • 2 січня озброєні члени «ДНР» зупинили патруль СММ на блокпості за 17 км на південний захід від Донецька і, перш ніж дозволити патрулю проїхати, перевірили багажні відділення автомобілів СММ.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *