Передноворічна ситуація в зоні АТО

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

У Донецькій та Луганській областях СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Спостерігачі уточнювали повідомлення про обстріли в Троїцькому. Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського, де, як і раніше, її доступ був обмеженим через наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули*. СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння. Місія спостерігала за ситуацією, в якій опинилося мирне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення, а також за потоком цивільних осіб через міст у Станиці Луганській. СММ здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для забезпечення проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення в Оріховому, Слов’яносербську й Миронівському. Місія здійснювала моніторинг на трьох прикордонних пунктах пропуску, які наразі не контролюються урядом.

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, у тому числі 84 вибухи, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли, серед іншого, було зафіксовано приблизно 100 вибухів здебільшого в районах на північний схід від Донецька.

Увечері 28 грудня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула три вибухи невизначеного походження, 10 вибухів, оцінених як постріли з гармати бойової машини піхоти (БМП-1, 73 мм), а також 76 черг і 28 пострілів зі стрілецької зброї — усі за 2–5 км на південний захід. Наступного ранку з тієї ж позиції спостерігачі чули 20 вибухів, оцінених як постріли з гармати БМП-1 за 2–3 км на південний захід. У другій половині вони чули вибух, оцінений як розрив мінометної міни калібру 82 мм, а також 20 черг і 30 пострілів, оцінених як вогонь зі стрілецької зброї за 3–5 км на південний захід.

Увечері 28 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 37 вибухів невизначеного походження за 8–12 км на північний захід.

Того ж вечора камера СММ на шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від Донецька) зафіксувала вогневу активність у такій послідовності: дві освітлювальні ракети з півночі на південь, 10 трасуючих снарядів зі сходу на захід, а також ще дві освітлювальні ракети з півночі на південь — усі за 3–4 км на північно-північний схід від місця розташування камери.

29 грудня, перебуваючи на північ від підконтрольного урядові с. Лебединське (16 км на північний схід від Маріуполя), команда Місії чула 85 пострілів зі стрілецької зброї за 2 км на північно-північний схід і 13 пострілів, оцінених як вогонь зі стрілецької зброї за 3 км на східно-південний схід.

У Луганській області Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, хоча кількість вибухів була практично така сама. Із позиції на північ від підконтрольного «ЛНР» смт Сентянівка (колишня назва — смт Фрунзе, 44 км на захід від Луганська) члени патруля СММ чули два вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 120 мм приблизно за 3 км на північний захід (див. також нижче дані щодо порушень поблизу ділянки розведення в районі Станиці Луганської).

Місія уточнювала повідомлення про обстріл в підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська), який, за словами місцевих жителів, став 23 грудня (див. Щоденний звіт СММ від 29 грудня 2016 року). На корі дерев поряд із цвинтарем на відстані приблизно 50 м від будинку члени патруля Місії бачили довгі порізи, які, за їхніми оцінками, утворилися від попадання осколків. На цвинтарі спостерігачі бачили ділянку з вибитим ґрунтом, що було спричинено, за оцінками спостерігачів, розривом снаряда з озброєння невстановленого типу.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

У підконтрольній урядові Станиці Луганській офіцер Збройних сил України (ЗСУ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) повідомив СММ, що на той день не заплановано ані розведення сил і засобів, ані роботи з розмінування. У підконтрольному урядові смт Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська) спостерігачі чули 11 вибухів невизначеного походження приблизно за 2 км на північний захід (за їхніми оцінками, за межами розташованої поблизу ділянки розведення).

На підконтрольному «ЛНР» боці ділянки розведення в районі Золотого, у супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) з СЦКК, члени патруля Місії оглядали дорогу другорядного значення, яку, за словами озброєного члена «ЛНР», було розміновано 28 грудня (див. Щоденний звіт СММ від 29 грудня 2016 року). Патруль СММ не зміг проїхати далі через поганий стан дороги. Перебуваючи на схід від підконтрольного «ЛНР» Золотого-5, команда Місії чула один постріл, оцінений як вогонь зі стрілецької зброї на відстані приблизно 2 км на захід, проте визначити, чи сталося це в межах ділянки розведення, не вдалося.

Місія відзначила спокійну ситуацію в підконтрольному «ДНР» Петрівському. За межами ділянки розведення, на північ від населеного пункту, стояла група з 12 озброєних членів «ДНР» в одязі військового типу.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання спостерігачі зафіксували два танки (Т-64), які стояли поблизу підконтрольного урядові с. Галицинівка (29 км на північний захід від Донецька) і один танк (Т-72), який перевозили на вантажній платформі, що рухалася на захід неподалік підконтрольного урядові м. Слов’янськ (95 км на північний захід від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення СММ зафіксувала шість реактивних систем залпового вогню (9А53 «Ураган», 220 мм).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин[2] і зенітної установки в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували броньовану машину (БРДМ-2) неподалік смт Врубівка (72 км на захід від Луганська); бронетранспортер (MT-ЛБ) і зенітну установку (ЗУ-23-2), встановлену на вантажівку неподалік Троїцького; бронетранспортер (ГТ-МУ) неподалік с. Новозванівка (67 км на захід від Луганська), а також сім бойових машин піхоти (шість БМП-2 і одну БМП-1) неподалік м. Попасна (69 км на захід від Луганська). Уся ця військова техніка стояла. Неподалік підконтрольного «ДНР» Дебальцевого спостерігачі зафіксували шість БМП-1 і один бронетранспортер (MT-ЛБ), які рухалися на північний захід.

СММ продовжували здійснювати моніторинг ситуації, в якій опинилося мирне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. У підконтрольному урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили, як військовослужбовці ЗСУ демонтували вартові приміщення та укріплення на блокпості, розташованому приблизно за 35 м від житлових будинків і за 150 м від школи, які раніше постраждали від обстрілу, який відбувся в цьому районі (див. Щоденний звіт СММ від 23 листопада 2016 року).

Місія здійснювала моніторинг ситуації, в якій опинилися цивільні особи, які перетинають міст у Станиці Луганській. На урядовому блокпості на північ від мосту члени патруля СММ зафіксували чергу з близько 200 осіб, які прямували до підконтрольних урядові районів, і приблизно 300 осіб, які стояли в протилежному напрямку. На блокпості «ЛНР» на південь від мосту члени патруля Місії бачили чергу з приблизно 400 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, а приблизно 200 осіб очікували на перехід у протилежному напрямку, серед яких були люди, які мали при собі приблизно 40 візків із харчовими продуктами.

СММ продовжила здійснювати моніторинг дотримання режиму припинення вогню для забезпечення проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення при координації з боку СЦКК. Місія сприяла проведенню робіт із техобслуговування та ремонту залізничної ділянки неподалік підконтрольного урядові с. Оріхове (56 км на північний захід від Луганська), а також ремонту водозабірних станцій і насосів у підконтрольному «ЛНР» смт Слов’яносербськ (28 км на північний захід від Луганська). У підконтрольному урядові смт Миронівський (62 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії здійснювали моніторинг і сприяли проведенню ремонтних робіт на лінії електропередачі, яка забезпечує електрикою підконтрольне урядові Троїцьке (див. Щоденний звіт СММ від 29 грудня 2016 року).

СММ здійснювала моніторинг прикордонних районів, у тому числі трьох, які наразі не контролюються урядом. Перебуваючи впродовж 1,5 години на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» м. Вознесенівка (колишня назва — м. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська), спостерігачі бачили, як на територію України в’їхали 14 пасажирських транспортних засобів (10 з номерними знаками України, чотири з номерними знаками Російської Федерації) і увійшли 24 пішоходи (вісім жінок і 16 чоловіків віком від 13 до 55 років). Члени патруля Місії також бачили, як в протилежному напрямку проїхали сім пасажирських транспортних засобів (три з українськими номерними знаками, один із номерними знаками Російської Федерації і чотири з номерними знаками, приналежність яких не вдалося встановити через їхню віддаленість). На прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ДНР» с. Маринівка (78 км на схід від Донецька) спостерігачі зафіксували дев’ять пасажирських транспортних засобів (п’ять з українськими номерними знаками, чотири з номерними знаками Російської Федерації), які очікували на виїзд із території України. Упродовж 30 хвилин, поки члени патруля Місії перебували на пункті пропуску, через кордон перетнув один автомобіль. На прикордонному пункті пропуску неподалік підконтрольного «ДНР» с-ща Улянівське (61 км на південний схід від Донецька) упродовж 15 хвилин спостерігачі не побачили жодного руху через кордон.

Упродовж 30 хвилин на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному урядові с. Танюшівка (137 км на північ від Луганська) спостерігачі бачили, як на територію України в’їхали два автобуси (обидва з номерними знаками України, по 50–60 пасажирів у кожному). Члени патруля Місії зафіксували 20 пасажирських транспортних засобів (18 з українськими номерними знаками і два з номерними знаками Російської Федерації), які стояли в черзі в протилежному напрямку.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Києві й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • У підконтрольній урядові Станиці Луганській команда Місії знову змогла проїхати лише головною дорогою, яка розташована на ділянці розведення, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти убезпеченню спостерігачів СММ від імовірно наявних у тих районах мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • З підконтрольного «ЛНР» боку ділянки розведення в районі Станиці Луганської патруль Місії знову не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення), оскільки в цьому районі розмінування проведено не було. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії знову не змогла проїхати на схід до ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська дорогою другорядного значення, яка проходить на схід від підконтрольного урядові с. Катеринівка (64 км на захід від Луганська). Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що цей район замінований. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському патруль Місії знову не зміг проїхати на захід у напрямку ділянки розведення через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність на дорозі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Спостерігачі бачили там попереджувальні знаки про мінну небезпеку (за межами ділянки розведення), але не зафіксували жодних ознак проведення робіт із розмінування. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) офіцери ЗСУ з СЦКК повідомили Місії, що дорога в напрямку с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька) досі замінована. Внаслідок цього патруль СММ знову не зміг проїхати цим маршрутом.
  • Патруль Місії знову не зміг отримати доступ до моста у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), оскільки військовослужбовці ЗСУ попередили спостерігачів, що міст досі замінований. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії знову не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові Катеринівкою та Попасною із жодного боку, оскільки присутні з кожного боку військовослужбовці ЗСУ повідомили, що вони не отримували розпоряджень пропускати патрулі Місії. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Два озброєні члени «ДНР» на блокпості не пропустили членів патруля Місії до підконтрольної «ДНР» с. Нова Мар’ївка (64 км на південь від Донецька), посилаючись на вказівки від свого «командира».
  • Командир підрозділу ЗСУ відмовив спостерігачам у доступі до місця розміщення відведеного важкого озброєння ЗСУ, посилаючись на те, що він не отримав на це дозволу від свого командування. Офіцер ЗСУ з СЦКК сказав, що цей район знаходиться за межами зони антитерористичної операції (АТО), а тому спостерігачі СММ туди не допускаються.

Інші перешкоди:

  • У підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі бачили приблизно 15 озброєних членів «ДНР», двоє з яких агресивно жестикулювали в бік спостерігачів. Один із них вдарив по автомобілю СММ рукою, спрямував свою зброю на автомобіль, а потім покинув це місце.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *