Підлітки провалилися під кригу. Фото

29 грудня близько 13 години у Заводському районі міста Запоріжжя на річці Дніпро в Оскоровій затоці сталася надзвичайна подія на воді.

Як з’ясувалося на місці події, двоє підлітків рушили на прогулянку на зимову кригу. За словами одного із хлопців, під час руху вони з товаришем провалилися під лід. Одному із підлітків вдалось вибратись із крижаного полону і покликати на допомогу. Враховуючи те, що товариш хлопця перебував під водою вже близько 15 хвилин небайдужий перехожий самотужки намагався надати допомогу підлітку, проте надто тонка крига стала на заваді подальшому руху до місця трагедії.  Чоловік викликав екстрені служби для порятунку хлопчини, який залишився під водою.

На місце події прибули рятувальники, співробітники поліції, швидкої медичної допомоги та спеціалістів рятувально-водолазної служби Запоріжжя та аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Водолази виявили та витягнули на берег тіло 13-річного хлопця без ознак життя.

Лікарі госпіталізували каретою швидкої медичної допомоги 10-річного хлопця, якому вдалося самотужки врятуватися.

За словами очевидця, можливо, трагедії вдалося б уникнути, якщо б рибалки, які проходили недалеко мали б с собою елементарні засоби для надання допомоги людині, яка провалилася під лід.

Незважаючи на усі інформаційно-роз`яснювальні заходи рятувальників щодо профілактики виникнення надзвичайних подій на водних об’єктах, люди продовжують наражати своє життя на небезпеку. Рятувальники вкотре звертаються до батьків з проханням посилити нагляд за власними дітьми, особливо в період канікул для того, щоб уникнути трагічних наслідків.

Головне управління ДСНС України в Запорізькій області звертається до громадян: задля уникнення трагедій варто утриматися від виходу на нестійкий лід та не допускати на нього дітей! Адже погодні умови досить швидко змінюються. Не наражайте себе на небезпеку! Лише вдумайтеся: кожен крок по тонкій кризі може стати останнім! Наполягаємо: утримайтесь від виходу на нестійку кригу. Не допустіть трагедії в ваших родинах!

Додатково:

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера

Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.

Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне – пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.

Якщо ви не один, тоді узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко – постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

 IMG_4536.JPGIMG_4550.JPG

IMG_4551.JPGIMG_4554.JPG






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *