Новини з окупованих територій

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, якщо порівнювати з періодом із вечора 26 до вечора 27 грудня. СММ уточнювала повідомлення про обстріли в Троїцькому та Жовтому (Луганська область). Місія продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського, де її доступ був обмеженим через наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули*. СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння. Місія спостерігала за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення, а також за свободою пересування мирних жителів на пунктах в’їзду-виїзду. СММ здійснювала моніторинг і сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення в Оріховому, Дебальцевому, Майорську й Миронівському.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, хоча кількість зафіксованих вибухів була меншою (близько 100 вибухів супроти приблизно 150 за попередній звітний період), здебільшого в районах на північ і північний схід від Донецька.

Увечері 27 грудня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька) команда СММ чула один вибух, оцінений як постріл з системи озброєння невстановленого типу за 2–5 км на схід. Спостерігачі також чули 19 вибухів невизначеного походження, більше 120 черг і понад 500 пострілів зі стрілецької зброї — усі на відстані 0,5–12 км у секторі від північного сходу до півдня. Наступного дня, з раннього ранку і до вечора, спостерігачі зафіксували 29 вибухів невизначеного походження, більше 300 одиночних пострілів і понад 130 черг з автоматичних гранатометів і стрілецької зброї — усі на відстані 1,2–5 км у секторі від північного сходу до південного заходу.

Увечері 27 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 10 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північний захід. Упродовж наступного дня в Дебальцевому СММ чула три вибухи невизначеного походження і 60 пострілів зі стрілецької зброї за 5–12 км на північний захід. Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), упродовж понад двох годин команда Місії чула 12 вибухів невизначеного походження за 4–8 км на південний захід і західно-північний захід.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) упродовж приблизно 5 годин, СММ чула 15 вибухів невизначеного походження і понад 200 черг і одиночних пострілів зі стрілецької зброї — усі за 1–7 км здебільшого на південний захід і захід.

Упродовж вечора 27 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала чотири вибухи невизначеного походження, шість трасуючих снарядів і дві активно-реактивні снаряди, випущені зі сходу на захід — усі на невстановленій відстані на північ.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (15 вибухів супроти 10). Перебуваючи на східній околиці підконтрольного «ЛНР» м. Алчевськ (40 км на захід від Луганська) упродовж 20 хвилин, члени патруля Місії чули 12 вибухів (оцінених як постріли та розриви снарядів з озброєння невстановленого типу) і 50 черг із великокаліберних кулеметів за 5 км на південний схід. У підконтрольному «ЛНР» с-щі Мирне (28 км на південний захід від Луганська) спостерігачі чули один вибух невизначеного походження за 2–5 км на північний схід від своєї позиції.

Із позиції за 2,4 км на північний схід від підконтрольного «ЛНР» с. Раївка (16 км на північний захід від Луганська) СММ чула один вибух невизначеного походження та чотири черги зі стрілецької зброї за 3–5 км на південно-південний захід. Хвилин через десять після цього, на місці (за 600 м на південний захід від центру Раївки), звідки, за оцінками, вівся вогонь, члени патруля Місії побачили 17 розкиданих на дорозі стріляних гільз (7,62 мм), причому деякі з них були ще теплими, про що свідчив розталий під ними сніг.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли та фіксувала пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури. Уточнюючи повідомлення жителів підконтрольного урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська), 26 грудня члени патруля Місії відвідали вул. Привільну і бачили там на одному з будинків недавні пошкодження, у тому числі осколкові пошкодження стіни та два розбиті вікна, які вже було закрито плівкою. Мешканці будинку (чоловік і жінка віком приблизно 65 років) сказали, що обстріл відбувся 23 грудня, але ніхто не постраждав.

27 грудня в підконтрольному «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі бачили свіжі пошкодження на двох будинках (один з яких був, імовірно, покинутий), розташованих за 100 м один від одного. Члени патруля Місії визначили, що пошкодження виникли від розривів протитанкових керованих ракет, випущених із північного напрямку. Команда СММ бачила близько 30–35 пробоїн (діаметром від 4 до 20 мм) на північній стіні покинутого будинку. Також був серйозно пошкоджений дах із північно-західного боку. Спостерігачі бачили два дроти від протитанкових керованих ракет, які лежали паралельно на відстані 15 м один від одного і за 30–40 м на північ від будинку. Вони також бачили дві пробоїни (одна мала діаметр 4 мм, а інша — 20–25 мм) у стіні житлового будинку з північного боку. Власники будинку (чоловік і жінка віком старше 60 років) розповіли спостерігачам, що обстріл стався 21 грудня, але ніхто не постраждав.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим*, однак спостерігачі змогли здійснити моніторинг у деяких частинах цих ділянок.

Увечері 23 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала один спалах на відстані 2 км на південь від місця розташування камери, який, за оцінками, стався за межами ділянки розведення. Наступного вечора та сама камера зафіксувала один вибух невизначеного походження на невстановленій відстані на східно-південний схід від місця, де встановлена камера.

Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала ознак проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на ділянках розведення в районах Станиці Луганської та Петрівського. Проте на південь від ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська СММ бачила кількох членів «ЛНР», які представилися групою з розмінування; вони мали при собі обладнання, яке, за оцінками спостерігачів, було призначене для проведення робіт із розмінування. У супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) та представника ЗМІ вони увійшли на ділянку розведення і повернулися через 80 хвилин. Члени групи з розмінування повідомили спостерігачам, що вони проводили роботи з розмінування в цьому районі. Спостерігачі не бачили і не чули нічого з тієї ділянки, до якої вони мали доступ.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля Місії зафіксували один зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 120 мм) неподалік підконтрольного урядові смт Цукурине (37 км на північний захід від Донецька) і три танки на полігоні в підконтрольному «ЛНР» Мирному.

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання важкого озброєння «ДНР», розташування якого відповідає лініям відведення, і відзначила там наявність усього озброєння, що раніше було верифіковане як відведене до цього місця.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин[2] і зенітної установки в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах 27 грудня спостерігачі зафіксували чотири нерухомі бойові машини піхоти (БМП-2) і одну броньовану ремонтно-евакуаційну машину (БРЕМ-3) в м. Попасна (69 км на захід від Луганська). Наступного дня команда Місії зафіксувала дві БМП-2 у Попасній, причому одна з них була на дорозі між Попасною та Катеринівкою (64 км на захід від Луганська), а також одну БМП-1 у с. Трьохізбенка (32 км на північний захід від Луганська). 23 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала одну зенітну установку (ЗУ-23) і, один, судячи з відзнятого зображення, бронетранспортер (БТР) у Станиці Луганській (за межами ділянки розведення).

У підконтрольному «ДНР» Дебальцевому члени патруля Місії бачили свіжі сліди від бойових броньованих машин і чули шум від руху цих машин.

Члени патруля Місії продовжили спостерігати за ситуацією, в якій опинилося цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення, а також за ситуацією з мирними жителями на пунктах в’їзду-виїзду. Заступник голови військово-цивільної адміністрації Попасної повідомив спостерігачам, що в Троїцькому нема води та електрики з 21 грудня внаслідок пошкоджень, спричинених, як повідомляють, обстрілом.

На урядовому блокпості на північ від моста в Станиці Луганській СММ зафіксувала чергу з близько 100 пішоходів, які прямували до підконтрольних урядові районів, і приблизно стільки ж пішоходів — у протилежному напрямку. Спостерігачі також бачили, як працівники Державної служби України з надзвичайних ситуацій несли чоловіка, якого потім транспортували вглиб підконтрольних урядові районів. О 09:30 на блокпості «ЛНР» на південь від моста члени патруля Місії бачили чергу з приблизно 300 пішоходів, які прямували в напрямку підконтрольних урядові районів, а приблизно 150 осіб очікували на перехід у протилежному напрямку. На 11:00 черги скоротилися приблизно до 100 осіб в кожному з напрямків.

СММ продовжила здійснювати моніторинг і сприяти проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення при координації з боку СЦКК. Місія здійснювала моніторинг робіт із техобслуговування та ремонту на двохкілометровій ділянці колії залізничного перегону «Гірське–Сентянівка» неподалік підконтрольного урядові с. Оріхове (56 км на північний захід від Луганська).

Під час здійснення моніторингу ремонтних робіт на лінії електропередачі в підконтрольному «ДНР» Дебальцевому члени патруля Місії чули вогонь із великокаліберного кулемета та стрілецької зброї у напрямку робітників ремонтної бригади. Після втручання СЦКК локальний режим тиші було відновлено.

СММ також спостерігала за ремонтними роботами на залізничних коліях у районі підконтрольного урядові с-ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька), які, як повідомляють, були пошкоджені внаслідок обстрілу, що стався минулого тижня. Окрім того, Місія стежила за ремонтом ліній електропередачі, які забезпечують електрикою Троїцьке, а також ліній електропередачі в підконтрольному урядові смт Миронівський (62 км на північний схід від Донецька).

СММ продовжувала стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Києві й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • У підконтрольній урядові Станиці Луганській команда Місії змогла проїхати лише головною дорогою, яка розташована на ділянці розведення, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти наданню гарантій безпеки СММ через можливу наявність у тих районах мін або боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це штаб СЦКК.
  • З підконтрольного «ЛНР» боку ділянки розведення в районі Станиці Луганської патруль Місії не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення) через можливу наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії не змогла проїхати на схід до ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська дорогою другорядного значення, яка проходить на схід від підконтрольної урядові Катеринівки. Офіцери ЗСУ повідомили СММ, що цей район замінований. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєні члени «ЛНР» на блокпості, розташованому з південного краю ділянки розведення, сказали, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів через загрозу наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському патруль СММ не зміг проїхати на захід у напрямку ділянки розведення через відсутність гарантій безпеки та можливу наявність на дорозі мін і боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це СЦКК.
  • Через наявність на дорозі мін патруль СММ не зміг проїхати від підконтрольного урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) у напрямку с. Вікторівка (42 км на південний захід від Донецька). Офіцер ЗСУ з СЦКК сказав, що він не має жодних відомостей щодо можливих робіт із розмінування.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із північного боку через наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові Катеринівкою і Попасною із жодного боку, оскільки присутні з обох боків військовослужбовці ЗСУ повідомили, що дорога замінована. Спостерігачі також побачили на дорозі протитанкові загородження. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На урядовому блокпості у с. Старий Айдар (20 км на північний захід від Луганська) військовослужбовці ЗСУ не пропустили патруль Місії після того, як спостерігачі відмовилися повідомити, чи є серед членів патруля СММ громадяни Російської Федерації. Місія поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *