Останні новини з окупованої території

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області і збільшення кількості таких порушень в Луганській області, якщо порівнювати зі звітним періодом із вечора 25 до вечора 26 грудня. СММ продовжувала здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського, де її доступ був обмеженим через наявність мін і боєприпасів, що не вибухнули*. На мосту в Станиці Луганській Місія здійснювала моніторинг і сприяла вилученню боєприпасів, що не вибухнули, а також сприяла проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення. Спостерігачі відвідали прикордонний пункт пропуску, який наразі не контролюється урядом, у Луганській області. У Києві СММ бачила, що на Майдані Незалежності активісти нещодавно встановили намет.

У Донецькій області Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі приблизно 150 вибухів, якщо порівнювати з періодом від вечора 25 до вечора 26 грудня, коли було зафіксовано приблизно 200 вибухів.

Перебуваючи ввечері 26 грудня на передовій патрульній базі в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), СММ чула 41 вибух невизначеного походження та понад 500 черг і пострілів із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 2–8 км на південний схід і південь. З тієї ж позиції удень 27 грудня спостерігачі чули три вибухи, оцінені як артилерійські постріли за 2–5 км на південний схід і за 1–3 км на південний захід. Вони також чули 25 вибухів невизначеного походження та понад 100 черг і пострілів із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї за 2–10 км на схід, південний схід, південь і південний захід.

Увечері 26 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули 30 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північний захід. У другій половині дня 27 грудня, із трьох різних позицій у районі Дебальцевого, Місія чула 11 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північний захід.

Увечері 26 грудня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 17 снарядів невстановленого типу, випущених із північного сходу на південний захід — усі за 4–6 км на східно-південний схід від місця розташування камери. Упродовж дня 27 грудня, перебуваючи більше п’ятьох годин в Авдіївці, члени патруля Місії чули три вибухи невизначеного походження за 3–5 км на південний схід і один вибух невизначеного походження за 3–5 км на північний захід. Перебуваючи упродовж п’ятьох годин у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька), команда Місії чула два вибухи невизначеного походження за 2–7 км на південний захід і західно-північний захід, а також один вибух невизначеного походження за 8–10 км на північний захід від своєї позиції.

У ніч із 26 на 27 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала 16 трасуючих снарядів із північного заходу на південний схід, після яких було зафіксовано один вибух невизначеного походження, один активно-реактивний снаряд із заходу на схід, а також 30 трасуючих снарядів (з яких 21 був випущений зі сходу на захід, шість — із заходу на схід, один — із півдня на північ і два — із північного заходу на південний схід). Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північний схід, північно-північний схід і північ від місця розташування камери. Увечері 27 грудня та сама камера, спрямована у північному напрямку, зафіксувала чотири вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані.

У підконтрольному «ДНР» с. Заїченко (26 км на північний схід від Маріуполя) Місія чула три вибухи, оцінені як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 2 км на південь, а також 17 вибухів невизначеного походження на відстані 3–6 км у секторі від півдня до заходу. У підконтрольному «ДНР» с. Азов (колишня назва — с. Дзержинське, 25 км на північний схід від Маріуполя) спостерігачі чули три вибухи, оцінені як розриви мінометних мін калібру 82 мм, а також один вибух невизначеного походження — усі за 2–3 км на південний захід.

У Луганській області Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню (у тому числі 10 вибухів), якщо порівнювати із звітним періодом із вечора 25 до вечора 26 грудня, коли було зафіксовано кілька черг і пострілів. У підконтрольному «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) спостерігачі чули вісім вибухів невизначеного походження за 10 км на південно-південний захід. Із позиції за 5 км на північний схід від підконтрольного урядові м. Попасна (69 км на захід від Луганська) спостерігачі чули один вибух невизначеного походження на відстані 10 км на південь від місця свого розташування.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду СММ не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Увечері 23 грудня камера СММ у Станиці Луганській зафіксувала вісім спалахів, що їх спостерігачі оцінили як одиночні постріли зі стрілецької зброї (за оцінками, усі за межами ділянки розведення).

Перебуваючи протягом звітного періоду на ділянках розведення в районі Золотого–Первомайська та районі Петрівського, Місія відзначила на обох ділянках спокійну ситуацію.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання в підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували чотири танки (Т-64), завантажені на окремі вантажні платформи, які стояли поблизу м. Часів Яр (62 км на північ від Донецька), і 12 гаубиць (2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм), буксируваних військовими вантажівками, які рухалися на північ неподалік м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала 12 буксируваних гаубиць (2А36), але водночас знову зазначила відсутність шістьох таких гаубиць, що вперше було відзначено ще 28 липня 2016 року.

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння Збройних сил України (ЗСУ), розташування якого відповідає лініям відведення. Місія зазначила відсутність шістьох мінометів (2Б9 «Волошка», 82 мм) і 49 танків (вісьмох Т-64 і сорока одного Т-72), причому відсутність двох із цих танків (Т-64) зазначено вперше.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах команда Місії зафіксувала БРДМ-2, яка стояла поблизу смт Врубівка (72 км на захід від Луганська) 26 грудня; три нерухомі бойові машини піхоти (БМП-1; одну в межах ділянки розведення, а дві інші — за її межами), а також одну БМП-2 поблизу Попасної.

Місія здійснювала моніторинг і сприяла вилученню боєприпасів, що не вибухнули, на мосту в Станиці Луганській. На узбіччі асфальтованої дороги між зруйнованою частиною мосту та нульовою південною позицією ЗСУ (у межах ділянки розведення) спостерігачі вперше побачили гранату від піддульного гранатомета (ГП-25), що не вибухнула та лежала на засніженому ґрунті. Члени патруля Місії поінформували про це офіцера ЗСУ зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) та членів «ЛНР». Згодом на місце прибула група саперів Державної служби України з надзвичайних ситуацій і через годину гранату, що не вибухнула, було вилучено. Спостерігачі зауважили, що під час розмінування пропуск пішоходів в обох напрямках було тимчасово призупинено.

СММ продовжила здійснювати моніторинг і сприяти проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення при координації з боку СЦКК. У підконтрольному урядові смт Північне (колишня назва — смт Кірове, 44 км на північний схід від Донецька) команда Місії спостерігала за проведенням ремонтних робіт на високовольтних лініях електропередачі. Під час спостереження члени патруля СММ чули один вибух невизначеного походження за 4–5 км на південний захід і кілька черг і пострілів зі стрілецької зброї за 2–5 км на південь. Неподалік підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії також спостерігали за тим, як працівники залізничного підприємства проводили планове техобслуговування та ремонт рейкового полотна. Під час моніторингу в цьому районі СММ запустила свій безпілотний літальний міні-апарат, який виявив товарний потяг (35 вагонів), що перевозив вугілля з підконтрольних «ЛНР» до підконтрольних урядові районів.

СММ продовжує вести спостереження за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. В Авдіївці спостерігачі бачили, як люди набирали воду з колодязів і перевозили ємності з водою на санках до своїх помешкань. Жінка (віком 79 років) розповіла Місії, що в цьому районі водопостачанням відсутнє вже тиждень.

СММ відвідала прикордонний район, який наразі не контролюється урядом. Перебуваючи на пішохідному пункті пропуску в с. Верхньогарасимівка (57 км на південний схід від Луганська) упродовж 20 хвилин, спостерігачі бачили, що на територію України увійшли 12 осіб, а 20 осіб покинули її. На автостоянці члени патруля Місії бачили 27 цивільних автомобілів (15 з номерними знаками України, 2 з номерними знаками Російської Федерації, 9 з табличками «ЛНР» і один без номерних знаків).

Спостерігачі відвідали прикордонний пункт пропуску в підконтрольному урядові смт Мілове (108 км на північний схід від Луганська). Упродовж 55 хвилин моніторингу команда СММ бачила, як із території України виїхали шість цивільних автомобілів, дві вантажівки й один фургон (усі з номерними знаками України), а також вийшли 25 пішоходів. Натомість на територію України в’їхали 5 цивільних автомобілів (усі з номерними знаками Російської Федерації).

26 грудня в Києві спостерігачі були присутні на прес-конференції, що була організована ветеранами батальйонів «Донбас» і «Айдар». Промовці заявили, що вони вдадуться до торговельної блокади непідконтрольних урядові територій через те, що досі не звільнено людей, яких начебто було затримано на цих територіях. Увечері того ж дня на Майдані Незалежності спостерігачі бачили жовтий намет із прапорами батальйонів «Донбас» і «Айдар», а також із державним прапором України і плакатом, на якому було зазначено, що в цьому наметі розташований штаб торговельної блокади. Наступного дня члени патруля Місії бачили, як сім чоловіків середнього віку в камуфляжному одязі (один з нашивкою батальйону «Айдар») стояли біля намету, а деякі з них спілкувалися з перехожими. Один із присутніх там активістів повідомив спостерігачам СММ, що вони запрошують волонтерів долучитися до торговельної блокади непідконтрольних урядові територій уздовж лінії зіткнення.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ.

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • У підконтрольній урядові Станиці Луганській команда Місії змогла проїхати лише головною дорогою, яка розташована на ділянці розведення, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти наданню гарантій безпеки СММ через можливу наявність у тих районах мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • На підконтрольному «ЛНР» боці ділянки розведення біля мосту в Станиці Луганській патруль Місії не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення) через загрозу наявності мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії не змогла проїхати дорогами другорядного значення на південь до ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного урядові боку. Офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що роботи з розмінування у цьому районі не проводилися. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєний член «ЛНР» сказав, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачів через загрозу від мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде на захід до ділянки розведення, не було розміновано, а тому патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із північного боку через наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові с. Катеринівка (64 км захід від Луганська) і Попасною із жодного боку, оскільки військовослужбовці ЗСУ, присутні на відповідному блокпості, не пропустили патруль Місії. СММ поінформувала про це СЦКК.

Затримка:

  • На блокпості «ЛНР» на східній околиці підконтрольної «ЛНР» Веселогорівки озброєні чоловіки зупинили патруль Місії на в’їзді до населеного пункту. Спостерігачі поінформували про це СЦКК і за годину патруль СММ пропустили далі.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *