Останні новини із зони АТО

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

У період із вечора 22 до вечора 23 грудня у Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, у тому числі 1 150 вибухів, зафіксованих переважно в районі Світлодарська і Дебальцевого, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, хоча кількість порушень і залишалась досить великою. 24 грудня Місія евакуювала свою передову патрульну базу в підконтрольному урядові Світлодарську через те, що увечері 23 грудня поблизу бази відбувалися обстріли. Уночі 23 грудня СММ зафіксувала високу кількість вибухів на захід від Горлівки, проте вже з 24 грудня, після поновлення зобов’язань щодо дотримання режиму припинення вогню, Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню. 26 грудня спостерігачі повернулися до своєї передової патрульної бази у Світлодарську. Подібна ситуація спостерігається і в Луганській області: збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в період із вечора 22 до вечора 23 грудня, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, тоді як із вечора 23 до вечора 24 грудня було зафіксовано меншу кількість вибухів, а від полудня 24 грудня до вечора 26 грудня включно не зафіксовано жодного вибуху. Спостерігачі уточнювали повідомлення про потерпілих серед цивільного населення в підконтрольних урядові Селідовому та Бахмуті, а також повідомлення про обстріли, які сталися, серед іншого, у Світлодарську, Дебальцевому, Новоолександрівці та Пікузах. СММ продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського та її доступ був обмеженим через наявність мін та боєприпасів, що не вибухнули*. Спостерігачі зауважили, що на ділянці розведення в районі Станиці Луганської забрали попереджувальні знаки про мінну небезпеку, а поблизу моста в Щасті проводилися роботи з розмінування. В обох випадках це було зафіксовано у підконтрольних «ЛНР» районах. З обох боків лінії зіткнення Місія зафіксувала наявність забороненого озброєння, розташованого з порушенням відповідних ліній відведення. СММ відзначила проблеми з водопостачанням у Троїцькому, Новозванівці та Ясинуватій. Місія здійснювала моніторинг на чотирьох прикордонних пунктах пропуску, які наразі не контролюються урядом. Спостерігачі зіткнулися з обмеженням свободи пересування з обох боків лінії зіткнення, у тому числі у місцях зберігання озброєння та в прикордонному районі, який не контролюється урядом*.

У період із вечора 22 до вечора 23 грудня у Донецькій області СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (приблизно 1 150 вибухів супроти близько 2 300), хоча кількість цих порушень все ще залишалася великою. Більшість вибухів зафіксовано в районі Світлодарська і Дебальцевого. Протягом наступної доби в Донецькій області СММ зафіксувала аналогічний рівень порушень режиму припинення вогню, у тому числі близько 1 130 вибухів (здебільшого на захід від Горлівки). 24 грудня Місія евакуювала свою передову патрульну базу у Світлодарську через близькість розривів артилерійських снарядів, а в одному випадку (23 грудня) снаряд розірвався за 70 м від бази, внаслідок чого на верхніх поверхах будівлі були розбиті вікна. У період із вечора 24 до вечора 25 грудня Місія констатувала різке зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, що збігалося з домовленістю сторін про поновлення зобов’язань щодо дотримання режиму припинення вогню з 24 грудня (водночас СММ зафіксувала менше 30 вибухів). Кількість порушень режиму припинення вогню, зафіксованих до вечора 26 грудня включно, збільшилась (було зафіксовано, серед іншого, 170 вибухів), якщо порівнювати з попереднім днем. Більшість цих порушень сталася в районах на схід і північний схід від Маріуполя, де СММ також зафіксувала епізоди інтенсивного вогню з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Ближче до опівдня 26 грудня спостерігачі повернулися до своєї передової патрульної бази у Світлодарську, звідки вони зафіксували лише один вибух та два епізоди стрільби з великокаліберного кулемета та стрілецької зброї у другій половині дня 26 грудня.

Увечері та вночі 22 грудня, перебуваючи в підконтрольному урядові м. Світлодарськ (57 км на північний схід від Донецька), спостерігачі зафіксували майже шестигодинний інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а також 219 вибухів, у тому числі 28 з них оцінено як розриви снарядів із реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) за 7 км на південь, 98 — як розриви мінометних мін калібру 120 мм і 13 — як танкові постріли за 3–4 км на південно-південний схід, а також 25 пострілів з артилерійських систем калібру 122 мм і 14 пострілів з артилерії калібру 152 мм на відстані 4–5 км на північно-північний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) увечері 22 грудня та вранці 23 грудня СММ чула 158 вибухів невизначеного походження за 3–6 км на північний схід.

Перебуваючи протягом дня 23 грудня у Світлодарську, спостерігачі чули загалом приблизно 580 вибухів, у тому числі близько 310 з них оцінено як розриви мінометних мін калібру 120 мм, 67 — як танкові постріли і понад 70 — як постріли з артилерії калібру 122 мм — усі за 3–5 км на східно-південний схід.

Увечері 23 грудня у Світлодарську команда СММ чула 28 вибухів, оцінених як розриви на відстані 3–4 км на південно-південний схід, 28 вибухів, оцінених як постріли з артилерії калібру 122 мм за 4–5 км на південно-південний схід. Крім того, спостерігачі чули і бачили два вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів калібру 122 мм за 70–200 м на південь від передової патрульної бази, а також чули один вибух, оцінений як розрив артилерійського снаряда калібру 122 мм на відстані 200–300 м на північ.

Увечері 23 грудня в Дебальцевому СММ чула 33 вибухи невизначеного походження за 3–5 км на північно-північний схід, а через більш ніж 30 хвилин після цього спостерігачі зафіксували 28 вибухів невизначеного походження, які сталися протягом двох хвилин на відстані 8–10 км на північно-північний захід.

Перебуваючи 25 грудня протягом трьох годин у Світлодарську, члени патруля Місії чули п’ять–сім вибухів, оцінених як розриви на відстані 3–5 км на захід.

Упродовж щонайменше п’ятьох годин у другій половині дня та рано ввечері 26 грудня у Світлодарську СММ чула один вибух невизначеного походження за 8–12 км на південний схід, п’ятихвилинний інтенсивний вогонь із великокаліберного кулемета та 16 одиночних пострілів зі стрілецької зброї за 3–5 км на південний схід.

Пізно ввечері 23 грудня та в ніч на 24 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька), спостерігачі чули приблизно 980 вибухів, у тому числі 16 залпів (по три–п’ять снарядів), оцінених як постріли з РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) за 3 км на західно-південний захід; 60 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін за 4–5 км на південний захід; понад 700 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на південний захід (у тому числі один епізод, коли спостерігачі зафіксували щонайменше 160 вибухів упродовж 15 хвилин), захід і північний захід; а також понад 165 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на північний схід.

У центрі підконтрольного «ДНР» Донецька рано-вранці 23 грудня СММ чула 56 вибухів невизначеного походження упродовж трохи більше 45 хвилин на відстані 7–10 км на західно-північний захід.

Перебуваючи вранці 23 грудня за 1 км на схід від підконтрольного урядові с. Бердянське (18 км на схід від Маріуполя), команда СММ чула 23 вибухи, оцінені як розриви за 2–4 км на північ і північний схід, 11 вибухів — як постріли за 2–3 км на північно-північний захід і північний схід, а також 7 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на північ.

У підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) 24 грудня упродовж понад 30 хвилин СММ чула інтенсивний вогонь із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а також один вибух, оцінений як розрив мінометної міни — усі за 3–5 км на західно-північний захід.

У другій половині дня та ввечері 24 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала вогневу активність, яка розпочалася двома вибухами невизначеного походження та одним вибухом у повітрі, після яких було зафіксовано 25 активно-реактивних снарядів, випущених із заходу на схід, і 14 — зі сходу на захід. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північ від місця розташування камери.

Увечері 25 грудня камера СММ у Широкиному зафіксувала перестрілку, яка розпочалася з 21 активно-реактивного снаряда, випущеного із заходу на схід. Зафіксована камерою подальша перестрілка тривала приблизно 30 хвилин та включала 11 активно-реактивних снарядів, випущених із заходу на схід, 2 активно-реактивні снаряди із півдня на північ, 2 активно-реактивні снаряди зі сходу на захід; 9 вибухів, оцінених як розриви, і 5 вибухів невизначеного походження. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північ від місця, де встановлено камеру.

Перебуваючи 26 грудня в підконтрольному «ДНР» с. Пікузи (колишня назва — с. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя), СММ чула 33 вибухи, оцінені як розриви артилерійських снарядів за 3–5 км на південно-південний схід. Патрулюючи в підконтрольному урядові с. Орлівське (23 км на північний схід від Маріуполя), члени патруля Місії чули щонайменше 58 вибухів невизначеного походження, а також інтенсивний вогонь зі стрілецької зброї протягом понад 30 хвилин на невстановленій відстані на південний схід від своєї позиції. У підконтрольному урядові с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя) протягом майже 30 хвилин спостерігачі чули інтенсивний вогонь зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів і легкого озброєння за 3 км на північ.

У період із вечора 22 до вечора 23 грудня в Луганській області Місія зафіксувала більшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі понад 630 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (понад 330 вибухів). Більшість вибухів зафіксовано на заході Луганської області, ближче до району Світлодарська і Дебальцевого. Упродовж наступної доби СММ зафіксувала меншу кількість порушень режиму припинення вогню, у тому числі понад 150 вибухів, які знову сталися здебільшого на заході Луганської області. Починаючи з вечора 24 грудня, Місія констатувала різке зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, причому до вечора 26 грудня включно не було зафіксовано жодного вибуху.

Перебуваючи 23 грудня в підконтрольному «ЛНР» смт Вергулівка (61 км на захід від Луганська), члени патруля Місії чули понад 250 вибухів упродовж трохи більше двох годин, із них приблизно 180 оцінено як розриви артилерійських снарядів за 5–15 км на південний захід, 40 — як артилерійські постріли за 10 км на південний захід, 24 — вибухи невизначеного походження за 10 км північний захід і 7 — артилерійські постріли за 500 м на південний захід.

Зі своєї позиції у підконтрольному урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська) 23 грудня СММ чула 110 вибухів, оцінених як удари з артилерії та мінометів за 8–15 км на південний захід і за 10–20 км на південно-південний схід, 10–15 вибухів, оцінених як розриви ракет РСЗВ на відстані 1–2 км на південно-південний захід, і приблизно 150 вибухів, спричинених, за оцінкою СММ, вогнем з артилерії, мінометів та РСЗВ на відстані 3–15 км на схід, південно-південний схід і захід.

Перебуваючи 23 грудня в підконтрольному «ЛНР» смт Южна Ломуватка (61 км на захід від Луганська), СММ чула 16 вибухів, оцінених як постріли з артилерійської системи калібру 152 мм за 3–4 км на південний захід. Раніше того ж ранку спостерігачі бачили, як неподалік Вергулівки в південному напрямку транспортували чотири буксирувані гаубиці (2А65 «Мста-Б», 152 мм) (див. нижче).

У підконтрольному «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) 24 грудня СММ чула 30 вибухів, оцінених як мінометні постріли за 5 км на північний схід.

Перебуваючи в підконтрольному «ЛНР» м. Кадіївка (колишня назва — м. Стаханов, 50 км на захід від Луганська) протягом майже двох годин увечері 23 грудня, СММ чула щонайменше сім залпів по 3–4 секунди кожен, оцінених як постріли з РСЗВ (БM-21), а також понад 130 вибухів, оцінених як артилерійський вогонь за 5–10 км на північний захід.

Перебуваючи за 1,4 км на південний захід від підконтрольного «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) упродовж 20 хвилин уранці 24 грудня, спостерігачі чули вісім вибухів, оцінених як два залпи (по чотири снаряди в кожному) з мінометів на невстановленій відстані на захід і два одиночні постріли зі стрілецької зброї за 500–600 м на захід.

У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) 25 грудня СММ чула один постріл зі стрілецької зброї за 1 км на південно-південний схід.

Перебуваючи 26 грудня неподалік блокпоста в підконтрольному «ЛНР» с-щі Молодіжне (63 км на північний захід від Луганська), спостерігачі бачили, як два озброєні члени «ЛНР» зробили вісім одиночних пострілів та дві черги з автоматів (AK-47) у напрямку неідентифікованого безпілотного літального апарата (БПЛА), який пролітав зі сходу на захід на висоті приблизно 100 м. Кулі, ймовірно, не влучили в БПЛА, який полетів у західному напрямку.

СММ уточнювала повідомлення про потерпілих серед цивільного населення та обстріли в житлових районах. 25 грудня поліцейський у підконтрольному урядові м. Селідове (41 км на північний захід від Донецька) повідомив членам патруля Місії, що в період між 18 та 19 грудня в підконтрольному урядові с-щі Опитне (12 км на північний захід від Донецька) літня жінка зазнала осколкових поранень, внаслідок чого її було доправлено до нейрохірургічного відділення лікарні в підконтрольному урядові м. Маріуполь (102 км на південь від Донецька). Медпрацівники лікарні в Маріуполі повідомили спостерігачам, що жінку доставили до Маріуполя 19 грудня і що протягом доби вона була непритомною.

26 грудня у лікарні в підконтрольному урядові м. Бахмут (колишня назва — м. Артемівськ, 67 км на північний схід від Донецька) старший за рангом офіцер поліції та медпрацівники порізно повідомили членам патруля Місії, що чоловік (віком старше 50 років) з підконтрольного урядові с. Кодема (57 км на північний схід від Донецька) отримав важке поранення руки від вибуху гранати, яку він намагався розібрати.

23 грудня в підконтрольному «ДНР» с-щі Ясне (30 км на південний захід від Донецька), де Місія перебувала в супроводі представника Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК), спостерігачі зафіксували на північній стіні будинку місце удару від прямого попадання снаряда. Спостерігачі визначили, що удар був спричинений попаданням снаряда калібру 73 мм. Один житель розповів СММ, що удар стався рано-вранці 20 грудня.

Перебуваючи 24 грудня у Світлодарську в супроводі офіцера Збройних сил України (ЗСУ) з СЦКК, спостерігачі зафіксували 12 свіжих місць ударів у південно-східній частині населеного пункту. Члени патруля Місії бачили розбиті вікна та осколкові пошкодження стін двох магазинів, розташованих на території ринку, а також двох багатоквартирних житлових будинків, в яких також були розбиті вікна, а на фасадах будинків було видно сліди від пожежі, від якої постраждали приблизно 45 квартир. За оцінками спостерігачів, удари виникли від попадання одного артилерійського снаряда калібру 152 мм, шістьох артилерійських снарядів калібру 122 мм і трьох мінометних мін калібру 120 мм, випущених із південного та південно-східного напрямку. Для двох інших місць ударів, які, за оцінками, були спричинені попаданням артилерійських снарядів калібру 122 мм, спостерігачі не змогли визначити напрямок вогню. Дві мінометні міни калібру 120 мм попали на територію ринку приблизно за 400 м на північ від передової патрульної бази СММ, ще одна мінометна міна калібру 120 мм та артилерійський снаряд калібру 122 мм розірвалися на відстані приблизно 70 м від передової патрульної бази, а п’ять артилерійських снарядів калібру 122 мм та один калібру 152 мм розірвалися за 150–170 м на південь від передової патрульної бази. База розташована в житловому районі на відстані 100 м від інших будівель.

Перебуваючи 24 грудня в Дебальцевому в присутності офіцера ЗС РФ з СЦКК і члена «ДНР», спостерігачі зафіксували шість свіжих місць ударів. «Акредитовані» в «ДНР» ЗМІ супроводжували членів патруля Місії до двох із цих місць ударів. За оцінками спостерігачів, три з цих місць ударів були спричинені розривами мінометних мін калібру 82 мм (одна з яких розірвалася за 25 м від будинку), випущених із північного або північно-північно-західного напрямку, два — влучення артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених із північно-північно-західного напрямку, і одне утворилося від розриву артилерійського снаряда калібру 152 мм, випущеного з північно-північно-західного напрямку. Артилерійський снаряд калібру 152 мм розірвався на відстані менше 100 м від дитячого садка та приблизно за 10 м від будинку. Внаслідок прямого удару було зруйновано будівлю недільної церковної школи. Спостерігачі зафіксували осколкові пошкодження стін щонайменше вісьмох будинків, осколкові пошкодження стін щонайменше п’ятьох кіосків на ринку, а ще два кіоски на тому ж ринку були вщент зруйновані, принаймні на двох будинках були розбиті вікна, а в одному місці були обірвані лінії електропередачі. Члени патруля Місії бачили бойову машину піхоти (БМП-1), яка рухалася на схід по вулиці, яка проходила поряд з одним із місць ударів. Чотири жителі порізно розповіли спостерігачам, що удари в п’ятьох із цих місць сталися 23 грудня, приблизно о 15:00, а кілька місцевих робітників повідомили членам патруля СММ, що один з артилерійських снарядів калібру 122 мм розірвався близько опівночі 23 грудня.

Перебуваючи 24 грудня в підконтрольній «ДНР» Ясинуватій у супроводі офіцера ЗС РФ з СЦКК, спостерігачі зафіксували одне свіже місце удару на вул. Чкалова. У будинку, розташованому за 3 м від місця удару, члени патруля Місії бачили два розбиті вікна. За їхніми оцінками, удар був спричинений влученням гранати, яка випущеної із західного напрямку. За словами двох мешканців, удар стався вдень 23 грудня.

24 грудня на південній околиці Калинового спостерігачі зафіксували свіже місце удару на відстані 10 м від будинку, в якому вони бачили розбиті вікна. За їхніми оцінками, воно утворилися від розриву артилерійського снаряда, випущеного із західно-північного заходу. Мешканець будинку розповів СММ, що снаряд розірвався 23 грудня, приблизно о 21:00.

25 грудня в Новоолександрівці члени патруля Місії зафіксували чотири свіжі місця ударів приблизно за 10–70 м від будинку та бачили на даху цього будинку незначні осколкові пошкодження. За оцінками спостерігачів, одна з воронок утворилася від влучення артилерійського снаряда, а ще одна — мінометної міни, які були випущені з південно-південного заходу. Третє місце удару, за оцінками спостерігачів, утворилася від влучення мінометної міни, а ще одне — розриву снаряда з безвідкатної гармати (СПГ-9) або реактивної протитанкової гранати (РПГ-7), які були випущені з південного напрямку. За словами літнього чоловіка, його будинок потрапив під обстріл увечері 23 грудня.

Перебуваючи 26 грудня в Пікузах в присутності офіцера ЗС РФ з СЦКК і члена «ДНР», спостерігачі зафіксували 12 свіжих місць ударів. На першому з місць СММ зафіксувала три воронки на відстані 70 м від будинку та визначила, що вони виникли від розриву артилерійських снарядів калібру 122 мм, випущених із західно-південного заходу. На другому місці спостерігачі бачили, що на одному з будинків ремонтують південно-західну стіну та частину даху. Три місця ударів, які припали на ділянку приблизно за 15–20 м від будинку, спричинили осколкові пошкодження металевого паркану. На третьому місці спостерігачі бачили, що на двох покинутих будинках пошкоджено дахи від прямого влучення снарядів. Спостерігачі зафіксували ще чотири воронки за 20 м від цих двох будинків і визначили, що всі вони утворилися від розривів мінометних мін калібру 120 мм. Місцеві жителі, які перебували на другому та третьому місцях, розповіли спостерігачам, що обстріл стався ввечері 23 грудня.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду СММ не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів ані на ділянці розведення в районі Золотого, ні в районі Петрівського.

26 грудня офіцер ЗС РФ з СЦКК і член «ЛНР» повідомили членам патруля Місії, що вони оголосили ділянку на захід від пам’ятника князю Ігореві очищеною від мін і боєприпасів, що не вибухнули. Під час свого перебування там спостерігачі не помітили жодних ознак проведення робіт із розмінування. Члени «ЛНР» знімали членів патруля Місії на камеру протягом усього періоду патрулювання.

Перебуваючи 25 грудня на підконтрольному «ЛНР» боці ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська, спостерігачі помітили два дроти (10–15 м завдовжки), що йшли паралельно обабіч дороги на висоті 1 м над землею. За їхніми оцінками, це не були кабелі зв’язку. 26 грудня, поки спостерігачі розмовляли з двома озброєними членами «ЛНР» на підконтрольному «ЛНР» боці ділянки розведення, тимчасом третій озброєний член «ЛНР» знімав спостерігачів на камеру.

Протягом звітного періоду Місія відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Петрівського.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах 23 грудня спостерігачі зафіксували одну самохідну гаубицю (2С3 «Акація», 152 мм) на північ від Бахмута; десять РСЗВ (БМ-21 «Град», 122 мм) неподалік залізничної станції у м. Костянтинівка (60 км на північ від Донецька) і 13 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм) неподалік с. Трудове (45 км на південний захід від Донецька), що є порушенням відповідних ліній відведення. 25 грудня спостерігачі зафіксували дві вантажівки, які буксирували шість одиниць буксируваної артилерії (Д-20, 152 мм) неподалік с. Маринівка (39 км на північний захід від Донецька) у західному напрямку автошляхом M-04; 12 РСЗВ (БМ-21) та вісім одиниць буксируваної артилерії (Д-20) неподалік залізничного мосту в Костянтинівці.

23 грудня СММ зафіксувала чотири буксирувані гаубиці (2А65 «Мста-Б», 152 мм) поблизу підконтрольного «ЛНР» с. Вергулівка (64 км на захід від Луганська), що є порушенням відповідних ліній відведення.

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання в підконтрольних урядові районах 23 грудня спостерігачі зафіксували один танк (T-72, 125 мм) неподалік м. Селідове (41 км на північний захід від Донецька) і три танки (T-72, 125 мм) неподалік с. Мемрик (33 км на північний захід від Донецька). 25 грудня члени патруля СММ зафіксували 12 танків (T-72, 125 мм) неподалік Мемрика й один танк (Т-72, 125 мм), який перевозили на вантажівці-платформі автошляхом М-04 у західному напрямку поблизу Селідового.

23 грудня у непідконтрольних урядові районах члени патруля Місії зафіксували одну буксирувану гаубицю (невстановленого типу) неподалік підконтрольного «ЛНР» м. Сорокине (колишня назва — м. Краснодон, 43 км на південний схід від Луганська), а також один танк (Т-64, 125 мм), який перевозили на вантажній платформі біля підконтрольного «ЛНР» смт Маломиколаївка (36 км на південний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року.

У підконтрольних урядові районах члени патруля СММ зафіксували десять танків (Т-64, 125 мм), включно з одним, який вперше було зафіксовано 24 грудня. Того ж дня члени патруля Місії вперше зауважили, що одне місце не використовується і відзначили там відсутність трьох зенітних ракетних комплексів (двох 9К33 «Оса», 210 мм, та одного 9К35 «Стріла-10», 210 мм). СММ також зауважила, що три місця й дотепер не використовуються і відзначила відсутність там загалом 18 самохідних гаубиць (шести 2С1 і дванадцятьох 2С19 «Мста-С», 152 мм), 12 буксируваних гаубиць (Д-30, 122 мм) і шістьох мінометів (2Б11 «Сани», 120 мм).

25 грудня в підконтрольних «ДНР» районах члени патруля Місії зафіксували 11 РСЗВ (БМ-21) і три протитанкові гармати (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), а також вперше відзначили того ж дня відсутність п’ятьох протитанкових гармат (MT-12). 25 грудня на місці зберігання відведеного важкого озброєння «ДНР» озброєні члени «ДНР» спершу відмовили СММ у доступі та вимагали від спостерігачів надати письмовий дозвіл. Місія поінформувала про це СЦКК і через п’ять хвилин доступ СММ було надано. 26 грудня спостерігачі зафіксували шість самохідних гаубиць (2С1) і шість РСЗВ (БM-21).

СММ ще раз відвідала постійні місця зберігання відведеного важкого озброєння «ЛНР», розташування яких відповідає лініям відведення. 23 грудня команда Місії відзначила відсутність 11 одиниць буксируваної артилерії (Д-30) (відсутність шістьох було вперше зафіксовано 5 березня 2016 року, чотирьох — 20 серпня 2016 року, та однієї — 21 вересня 2016 року).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин, безпілотного літального апарата, зенітної установки[2], боєприпасів та озброєних чоловіків у зоні безпеки. У непідконтрольних урядові районах 23 грудня члени патруля Місії бачили дві БМП-1 у Дебальцевому, а також сорок гільз артилерійських снарядів і приблизно 50 порожніх ящиків від боєприпасів, позначених як боєприпаси калібру 152 мм, неподалік Вергулівки. 24 грудня спостерігачі бачили одну БМП-2, яка стояла на блокпості на захід від Калинового, одну БМП-2, яка рухалася на схід неподалік Дебальцевого, а також одну БМП-1 у Дебальцевому. Окрім того члени патруля СММ бачили одну зенітну установку (ЗУ-23), встановлену на MT-ЛБ, що стояв неподалік Вергулівки. 25 грудня спостерігачі бачили, як два–три чоловіки збирали стріляні артилерійські гільзи поблизу Вергулівки, а також бачили автоколону з двох автобусів, що перевозили озброєних членів «ЛНР» автошляхом М-04 неподалік підконтрольного «ЛНР» м. Алчевськ (40 км на захід від Луганська) у південно-західному напрямку. Того ж дня спостерігачі зафіксували дві вантажівки військового типу, що перевозили озброєних чоловіків дорогою Н-21 поблизу підконтрольного «ДНР» Донецька в південно-східному напрямку. 26 грудня СММ зафіксувала БРДМ-2 поблизу Горлівки, а також безпілотний літальний апарат, що пролітав зі сходу на захід на висоті приблизно 50–100 м над Молодіжним (див. вище).

У підконтрольних урядові районах 23 грудня спостерігачі бачили БРДМ-2, що стояла поблизу смт Врубівка (72 км на захід від Луганська), а також одну безвідкатну гармату (СПГ-9, 73 мм) на вантажівці неподалік від дороги в с-щі Березове (31 км на південний захід від Донецька). 24 грудня члени патруля Місії зафіксували одну БМП-2, що стояла на урядовому блокпості в м. Попасна (69 км на північний захід); дві бойові машини піхоти (одну БМП-1 і одну БМП-2), а також один бронетранспортер (БТР-1) біля с. Михайлівка (37 км на північний захід від Донецька). 25 грудня СММ бачила чотири БМП-1 у Станиці Луганській (за межами ділянки розведення). 26 грудня члени патруля Місії зафіксували один БТР-70 поблизу урядового блокпоста в м. Щастя (20 км на північ від Луганська), а також один БТР-3 біля урядового блокпоста в с. Карлівка (25 км на північний захід від Донецька).

СММ здійснювала моніторинг і сприяла дотриманню режиму припинення вогню для здійснення передачі тіл загиблих через лінію зіткнення в Щасті. 25 грудня з блокпосту ЗСУ в Щасті та з блокпосту «ЛНР», розташованого на південний схід від Щастя, патрулі Місії спостерігали за тим, як члени громадської організації, яка працює у непідконтрольних урядові районах, передавали представникам військово-цивільної адміністрації тіла двох загиблих чоловіків, які, за словами представників СЦКК, були військовослужбовцями ЗСУ. У той же час тіла двох загиблих чоловіків, які, за словами представників СЦКК, були членами «ЛНР», передавали іншій стороні.

СММ спостерігала за роботами з вилучення протитанкових мін на мосту в Щасті. 26 грудня Місія спостерігала за тим, як члени «ЛНР» вилучали протитанкові міни на східній стороні дороги, розташованої на південь від мосту в Щасті. Офіцер ЗС РФ з СЦКК і озброєний член «ЛНР», присутні на місці, повідомили спостерігачам, що було розміновано приблизно 1 км асфальтованої дороги, що веде до мосту в Щасті. Член «ЛНР» знімав спостерігачів СММ на камеру впродовж усього патрулювання.

СММ продовжила сприяти проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення та здійснювати моніторинг перебігу робіт при загальній координації з боку СЦКК. 25 грудня з позицій у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) та у підконтрольній «ДНР» Ясинуватій члени патруля Місії спостерігали за ремонтними роботами на лініях електропередачі, по яких подається електроенергія на електропідстанцію фільтрувальної станції. Того ж дня офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що ремонтні роботи були успішно завершені. 26 грудня патруль СММ спостерігав за проведенням ремонтних робіт на водопроводі біля підконтрольного «ЛНР» с. Красний Лиман (30 км на північний захід від Луганська), який, за повідомленнями, був пошкоджений під час обстрілу.

СММ продовжує вести спостереження за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. 23 грудня місцевий житель, який 7 грудня отримав осколкові поранення, повідомив Місії, що він потребує подальшого лікування своїх поранень. Він хотів потрапити до підконтрольного «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська), проте отримав відмову в перетині блокпосту «ЛНР» на автомобілі (див. Щоденний звіт СММ від 8 грудня 2016 року). 24 грудня місцева жителька (віком старше 40 років) повідомила спостерігачам, що в Троїцькому немає води й електрики. Того ж дня офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що в цьому районі вже третій день поспіль немає води й електрики. 25 грудня члени патруля Місії зазначили, що в Ясинуватій і досі є проблеми з водопостачанням. 25 грудня місцевий житель (віком старше 50 років) повідомив спостерігачам, що в підконтрольному урядові с. Новозванівка (70 км на захід від Луганська) відсутнє електропостачання. 25 грудня, під час моніторингу ремонтних робіт в Авдіївці, спостерігачі бачили, як жителі (загалом 30–40 осіб) несли до своїх помешкань колодязну воду у відрах. Літня місцева жителька (віком 80 років) розповіла СММ, що в цьому районі води немає вже третій день поспіль, а оскільки їй важко самій переносити відра з водою, вона платить молодому чоловікові за те, що той приносить воду до її будинку.

СММ здійснювала моніторинг чотирьох прикордонних районів, які наразі не контролюються урядом. 24 грудня команда Місії відвідала прикордонний пункт пропуску в смт Ізварине (52 км на південний схід від Луганська), а 25 грудня — прикордонні пункти пропуску в с. Маринівка (78 км на схід від Донецька) та в с. Успенка (73 км на південний схід від Донецька). 26 грудня патруль Місії здійснював моніторинг ситуації на прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанський (84 км на південний схід від Луганська). На кожному пункті спостерігачі перебували приблизно по 40–60 хвилин, де бачили, що пішоходи, а також легкові та вантажні автомобілі як з українськими, так і з російськими номерними знаками, перетинали кордон у обох напрямках. На пунктах пропуску в Ізвариному та Довжанському спостерігачі бачили по одному автомобілю з табличками «ЛНР», що чекали на виїзд із території України.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт із розмінування.

Заборона доступу:

  • 23 та 25 грудня патруль Місії не зміг проїхати вулицею Донецькою (за межами ділянки розведення) у підконтрольній урядові Станиці Луганській, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що цей район не було розміновано. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 23 грудня патруль Місії побачив попереджувальний знак про мінну небезпеку на південь від перехрестя вулиць Москва–Донбас і Лермонтова в підконтрольній урядові Станиці Луганській, а тому не зміг проїхати до залізничного мосту через можливу наявність мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 24 грудня спостерігачам не вдалося проїхати на схід або захід від мосту в Станиці Луганській з підконтрольного урядові боку, оскільки військовослужбовці ЗСУ повідомили, що ділянка замінована. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 26 грудня в підконтрольній урядові Станиці Луганській команда Місії змогла проїхати лише головною дорогою, яка розташована на ділянці розведення, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти наданню гарантій безпеки СММ через можливу наявність у тих районах мін або боєприпасів, що не вибухнули. Місія поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 23, 24 та 25 грудня спостерігачі Місії побачили попереджувальний знак про мінну небезпеку, встановлений на південний схід від блокпоста «ЛНР», розташованого на південь від мосту в Станиці Луганській, а тому не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення). Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР» повідомили Місії, що цей район не було розміновано. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 23 та 24 грудня через наявність протитанкових загороджень на дорозі, що проходить від пам’ятника князю Ігореві на південь від мосту в Станиці Луганській, патруль Місії не зміг проїхати далі в західному напрямку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 23 та 25 грудня команда Місії не змогла проїхати дорогами другорядного значення далі на південь до ділянки розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного урядові боку. Офіцер ЗСУ з СЦКК сказав спостерігачам, що роботи з розмінування у цьому районі не проводилися. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 26 грудня, перебуваючи в підконтрольному урядові Золотому, патруль Місії не зміг наблизитися до урядового блокпосту, розташованого на краю ділянки розведення, через наявність бетонних блоків і гілок на дорозі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 23, 24 та 25 грудня команда Місії не змогла скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєний член «ЛНР» сказав, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через загрозу від мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 23 грудня офіцер ЗСУ з СЦКК у підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька) підтвердив факт наявності мін на дорозі на північ від ділянки розведення. Це завадило спостерігачам проїхати на схід до Петрівського.
  • 23, 24, 25 та 26 грудня в підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде на захід до ділянки розведення, не було розміновано, а тому патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 23, 24, 25 та 26 грудня команда Місії не змогла проїхати дорогою з підконтрольного урядові м. Попасна в напрямку підконтрольного урядові с. Катеринівка (69 км та 64 км на північний захід від Луганська відповідно) через наявність на дорозі протитанкових загороджень та мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 25 грудня патруль Місії не зміг проїхати дорогою до підконтрольної урядові Попасної з підконтрольної урядові Катеринівки через наявність на дорозі протитанкових загороджень та мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 23 грудня спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із жодного боку. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. На південь від мосту озброєний член «ЛНР» сказав, що дорогу було частково розміновано, проте існує небезпека потрапити під снайперський вогонь. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 24 грудня спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у Щасті, із жодного боку. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. На південь від мосту офіцер ЗС РФ з СЦКК сказав, що він не може підтвердити те, що в цьому районі провели вилучення мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 25 грудня спостерігачам не дозволили проїхати через міст у Щасті. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 24 грудня команді Місії не вдалося проїхати між підконтрольним урядові Золотим-4 і підконтрольним «ЛНР» Золотим-5, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив про можливу наявність у тому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 24 грудня патруль Місії не зміг проїхати до підконтрольного «ЛНР» с. Березівське (53 км на північний захід від Луганська) через наявність дерев’яного попереджувального знака про мінну небезпеку з написом «Міни». СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • 24 грудня військовослужбовці ЗСУ не дозволили патрулю Місії проїхати через блокпост у підконтрольному урядові с. Бердянське (18 км на схід від Маріуполя) у напрямку підконтрольного урядові с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя). СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 24 грудня командир ЗСУ на місці розміщення відведеного важкого озброєння повідомив спостерігачам, що він не уповноважений надавати їм доступ. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • 26 грудня, перебуваючи на прикордонному пункті пропуску в підконтрольному «ЛНР» с-щі Довжанський (84 км на південь від Луганська), озброєні члени «ЛНР» вимагали, щоб спостерігачі показали свої посвідчення особи та національні паспорти, перш ніж вони пропустять патруль Місії на прикордонний пункт пропуску. Патруль СММ відмовився виконати цю вимогу і здійснював дистанційне спостереження за ділянкою перетину кордону.

Затримка:

  • 25 грудня на місці розміщення відведеного важкого озброєння «ДНР» озброєний член «ДНР» затримав спостерігачів на 20 хвилин, поки не прибув його «командир». СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *