Новини з окупованої території

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій (у тому числі близько 2 300 вибухів) і Луганській областях (понад 330 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Спостерігачі уточнювали повідомлення про обстріли в Дебальцевому, Докучаєвську й Калиновому. СММ продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського і знов мала обмежений доступ на всіх трьох ділянках*. Місія зафіксувала наявність забороненого озброєння, що було розташоване з порушенням відповідних ліній відведення з обох боків лінії зіткнення. У Луганській області спостерігачі здійснювали моніторинг на прикордонному пункті пропуску, який наразі не контролюється урядом. СММ стежила за мирним зібранням у Львові.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (приблизно 2 300 вибухів супроти майже 1 600). Більшість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в районах навколо Світлодарська, Дебальцевого та Горлівки (57, 58 і 39 км на північний схід від Донецька відповідно).

Увечері 21 грудня в підконтрольному урядові Світлодарську спостерігачі чули 10–12 вибухів, оцінених як розриви ракет реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) за 5 км на південь, сім вибухів — як розриви мінометних мін калібру 120 мм за 3–4 км на південно-південний схід, а також два вибухи від пострілів із безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або 73-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-1) за 2 км на південь. Перебуваючи вдень 22 грудня на тій самій позиції, спостерігачі чули 14 вибухів, оцінених як розриви артилерійських снарядів калібру 122 мм за 3,5–4 км на південно-південний схід, південь і південний захід, 16 вибухів — як постріли з артилерійських установок калібру 122 мм за 4 км на північ, 66 вибухів — як вогонь з мінометів калібру 120 мм (59 розривів і сім пострілів) за 1,5–3 км на південний схід, південно-південний захід і південний захід, а також 19 вибухів — як танкові постріли за 3 км на південний захід. Члени патруля Місії також чули 36 вибухів, оцінених як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або 73-мм гармати БМП-1 за 2–3 км на південно-південний схід і південний захід, а також 34 вибухи невизначеного походження за 8 км на південно-південний захід і за 5 км на південний захід від своєї позиції. У підконтрольному урядові с. Клинове (68 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули 14 вибухів, які вони оцінили як постріли з артилерії за 5–7 км на південь.

Увечері 21 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» Дебальцевому, упродовж чотирьох годин спостерігачі чули 200–250 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північний захід, а також 200–250 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північ. Уранці 22 грудня, перебуваючи на північно-північно-східній околиці Дебальцевого, упродовж години члени патруля Місії чули 157 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північно-північний захід.

Увечері 21 грудня, перебуваючи в підконтрольній «ДНР» Горлівці, спостерігачі чули 774 вибухи: з них 24 оцінені як вогонь з РСЗВ, 423 — вибухи невизначеного походження, а 11 — розриви снарядів із систем озброєння невстановленого типу — усі на відстані 4–10 км на південний захід; 280 вибухів невизначеного походження за 8–12 км на північний захід і 35 вибухів невизначеного походження за 8–12 км на північ. Уранці 22 грудня, перебуваючи на східно-північно-східній околиці Горлівки, упродовж години члени патруля Місії чули 500 вибухів невизначеного походження за 4–6 км на північний схід.

У ніч із 21 на 22 грудня в центрі підконтрольного «ДНР» Донецька спостерігачі чули 36 вибухів невизначеного походження за 8–10 км на північний захід від місця свого розташування.

Здійснюючи моніторинг у підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом більше чотирьох годин, члени патруля СММ чули 30 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північний схід, 17 вибухів невизначеного походження за 3–10 км на захід, а також один вибух невизначеного походження за 5–10 км на північний захід.

У Луганській області Місія констатувала більшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі більше 330 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (майже 170 вибухів). Всі порушення режиму припинення вогню було зафіксовано, коли спостерігачі перебували у західній частині Луганської області, яка межує з районом Світлодарська–Дебальцевого.

Зі своєї позиції за 2 км на захід від підконтрольного «ЛНР» смт Байрачки (57 км на південний захід від Луганська), команда СММ чула 40–50 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських систем калібру 122 мм за 5–10 км на північний захід. Цивільний автомобіль зупинився перед патрулем Місії, коли спостерігачі здійснювали моніторинг. З машини вийшов чоловік (віком 25–30 років) у камуфляжному одязі з нашивкою зі знаками розрізнення «ДНР» на лівому плечі та почав кричати. Невдовзі він повернувся до автомобіля і дістав автомат. Він продовжив голосно кричати на спостерігачів, постійно тримаючи пальця на спусковому гачку автомата. Після нетривалої розмови з членами патруля СММ він поїхав геть. Патруль Місії покинув цей район.

У підконтрольному «ЛНР» смт Вергулівка (61 км на захід від Луганська) Місія чула 32 вибухи, оцінені як вогонь з артилерійської системи калібру 152 мм за 10 км на захід від свого розташування. Перебуваючи за 1,4 км на південний захід від підконтрольного «ЛНР» с-ща Софіївка (60 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 40–60 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських систем за 10–15 км на західно-південний захід. Зі своєї позиції за 2 км на північний захід від підконтрольного урядові с. Троїцьке (69 км на захід від Луганська), СММ чула 60 вибухів за 15–20 км на південь і 40 вибухів за 15–20 км на захід. За оцінками спостерігачів, усі вибухи сталися від вогню з артилерійських систем.

Місія уточнювала повідомлення про обстріли. У підконтрольному «ДНР» Дебальцевому члени патруля СММ у супроводі офіцера Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) зафіксували два місця ударів. На першому з них спостерігачі бачили пробоїну (1,5 м завширшки) у даху гаража та розбиті вікна на п’ятому поверсі розташованого поряд багатоквартирного будинку. Спостерігачі також знайшли осколки, які відповідали мінометній міні калібру 120 мм. На другом місці удару члени патруля Місії бачили воронку на порослій травою ділянці за 50 м на захід від багатоквартирного будинку, а на розташованому поряд дереві — нещодавно пошкоджені осколками гілки. СММ оцінила, що воронка утворилася від розриву мінометної міни калібру 120 мм, випущеної із північно-північного заходу. Декілька місцевих жителів порізно розповіли спостерігачам, що вони чули вибухи приблизно о 15:00 21 грудня. У підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) члени патруля Місії в присутності членів «ДНР» та офіцера ЗС РФ з СЦКК зафіксували пошкодження віконної рами на першому поверсі будівлі школи з південного боку, а також пошкодження на внутрішній стіні будівлі. Директор школи повідомив спостерігачам, що пошкодження виникли від попадання снаряда, що сталося в другій половині дня 21 грудня. Спостерігачі також бачили воронку в дворі будинку та визначили, що вона утворилася від розриву мінометної міни (калібру не менше 82 мм), випущеної із південно-південного заходу. СММ також зафіксувала пошкодження на західній стіні будинку, яке, за словами мешканця, виникло внаслідок обстрілу ввечері 21 грудня. У підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) у присутності озброєних чоловіків спостерігачі зафіксували дві свіжі воронки в полі на відстані 200–300 м на схід від їхньої позиції.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ Місії на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду СММ не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

21 грудня спостерігачі зафіксували чотири свіжі місця ударів у підконтрольній «ЛНР» частині ділянки розведення неподалік Станиці Луганської. Члени патруля Місії бачили два місця ударів на засніженій асфальтовій дорозі на відстані 15–20 м на північ від блокпосту «ЛНР», розташованого на південь від мосту в Станиці Луганській. Спостерігачі визначили, що вони були спричинені влученням гранат з автоматичного або піддульного гранатомета. Ще два місця ударів були розташовані приблизно за 500 м на південний схід від блокпоста на узбіччі дороги. За оцінкою СММ, вони виникли внаслідок попадання гранат з автоматичного гранатомета, випущених із північного напрямку. Поряд із цими місцями ударів спостерігачі також зауважили, що оббиті металом двері одного з туалетів були зірвані і визначили, що пошкодження було спричинене попаданням осколків від боєприпасів невстановленого типу.

Увечері 20 грудня камера СММ у Петрівському зафіксувала епізоди вогневої активності в такій послідовності: один снаряд невстановленого типу, випущений із заходу на схід, і ще один снаряд невстановленого типу в протилежному напрямку за 1–2 км на південний захід від місця розташування камери (за оцінками, обидва в межах ділянки розведення), після яких зафіксовано 16 вибухів невизначеного походження за 2–3 км на північний захід від місця, де встановлена камера (за оцінками, усі за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували один зенітний ракетний комплекс (9К33 «Оса», 120 мм), який стояв у с. Клинове (68 км на північний схід від Донецька), і дві буксирувані гаубиці (2A36 «Гіацинт-Б», 152 мм), які стояли в с-щі Миколаївка (77 км на захід від Луганська), що є порушенням ліній відведення. Спостерігачі перевірили їхні індивідуальні заводські номери, що збіглися з індивідуальними заводськими номерами озброєння, яке було відзначене як відсутнє на одному з місць розміщення відведеного важкого озброєння Збройних сил України (ЗСУ). У непідконтрольних урядові районах команда СММ зафіксувала 15 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм), які стояли в підконтрольному «ДНР» с. Зелене (28 км на південний схід від Донецька) 21 грудня, і чотири буксирувані гаубиці (2А65 «Мста-Б», 152 мм), що стояли у бойовому положенні з розвернутими на захід дулами в підконтрольному «ЛНР» смт Вергулівка (64 км на захід від Луганська).

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання, члени патруля Місії зафіксували десять мінометів (2С12 «Сани», 120 мм), завантажених на тягач, який рухався на схід поблизу підконтрольного урядові с. Оріхуватка (90 км на північ від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала чотири буксирувані гаубиці (2А36), 37 самохідних гаубиць (30 2С1 «Гвоздика», 122 мм, і сім 2С3 «Акація», 152 мм), 19 танків (дев’ять Т-64 і десять Т-72), а також 18 мінометів (М120-15, 120 мм). Члени патруля Місії відзначили відсутність 20 буксируваних гаубиць (12 2А65, дві 2А36 і шість Д-20, 152 мм; відсутність двох 2А36 була відзначена вперше); 25 самохідних гаубиць (23 2С1 і двох 2С3; відсутність двох 2С3 була відзначена вперше), а також шістьох мінометів (2Б11, 120 мм).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння ЗСУ, розташування якого відповідає лініям відведення. Спостерігачі відзначили відсутність десятьох танків (Т-64, відсутні ще з 21 липня 2016 року).

Місія ще раз відвідала постійні місця зберігання озброєння «ДНР», розташування яких відповідає лініям відведення. Спостерігачі відзначили наявність у тих місцях усього раніше зафіксованого озброєння, і лише на одному з місць зберігання спостерігачі вперше виявили відсутність п’ятьох танків (Т-72).

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітної установки[2] у зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували одну бойову машину піхоти (БМП-1), що стояла поблизу підконтрольного урядові с. Макарове (19 км на північний схід від Луганська), і одну БМП-1, яка стояла неподалік Станиці Луганської (за межами ділянки розведення). У непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували одну БМП-2, яка рухалася на схід поблизу підконтрольного «ДНР» Дебальцевого, а також зенітну установку (ЗУ-23), встановлену на MT-ЛБ, що стояв неподалік підконтрольної «ЛНР» Вергулівки.

У підконтрольній «ЛНР» Вергулівці, край лісопосадки, члени патруля Місії бачили приблизно 50 дерев’яних темно-зелених ящиків з надписами «Д-30» і «2С1» російською мовою. Спостерігачі зауважили, що принаймні один ящик не був порожнім.

Місія продовжила сприяти проведенню та здійснювати моніторинг перебігу ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення при загальній координації з боку СЦКК. Спостерігачі стежили за ремонтними роботами, що проводилися на рейковому полотні поблизу підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) і на водопроводі в підконтрольній урядові частині Золотого.

СММ здійснювала моніторинг прикордонного району, який наразі не контролюється урядом. Перебуваючи протягом 65 хвилин у м. Вознесенівка (колишня назва — м. Червонопартизанськ, 65 км на південний схід від Луганська), спостерігачі бачили, як територію України покинули п’ять пішоходів, 26 цивільних автомобілів (20 з номерними знаками України та шість — Російської Федерації), три вантажівки (усі з номерними знаками України) й один автобус (з номерними знаками Російської Федерації). Водій вантажівки повідомив спостерігачам, що на виїзд із території України він очікував понад три години. Тимчасом СММ зафіксувала, що на територію України в’їхали 13 цивільних автомобілів (10 з номерними знаками України і три — Російської Федерації) й один автобус (з номерними знаками Російської Федерації), а також увійшли дев’ять пішоходів.

21 грудня у Львові команда Місії спостерігала за громадським зібранням із 80 осіб (порівно чоловіків і жінок різного віку), які тримали плакати з надписом «Назвемо поіменно усіх, хто у неволі». Приблизно 20 учасників тримали плакати та фотографії військовослужбовців ЗСУ, яких начебто незаконно утримують в непідконтрольних урядові районах. Зібрання пройшло мирно, а правопорядок охороняли двоє поліцейських.

СММ продовжує стежити за ситуацією у Херсоні, Одесі, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі, Чернівцях і Києві.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не вибухнули, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль Місії не зміг проїхати вулицею Донецькою (за межами ділянки розведення) у підконтрольній урядові Станиці Луганській, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив спостерігачам, що цей район не було розміновано. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • У підконтрольній урядові Станиці Луганській патруль Місії зміг проїхати лише головною дорогою, яка розташована на ділянці розведення, оскільки офіцер ЗСУ з СЦКК повідомив, що він не може посприяти наданню гарантій безпеки спостерігачам в інших районах через можливу наявність в тих районах мін або боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це штаб СЦКК.
  • Патруль Місії побачив попереджувальний знак про мінну небезпеку на південний схід від блокпоста «ЛНР», розташованого на південь від моста в Станиці Луганській, а тому не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення). Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР» повідомили спостерігачам, що цей район не було розміновано. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Через наявність протитанкових загороджень на дорозі, що проходить від пам’ятника князю Ігорю на південь від мосту в Станиці Луганській, патруль Місії не зміг проїхати далі у західному напрямку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Команда Місії не змогла скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого–Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєний член «ЛНР» сказав, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через загрозу від мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде на захід до ділянки розведення, не було розміновано, а тому патруль Місії не зміг проїхати цією дорогою. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках команда  Місії не змогла проїхати дорогою між підконтрольними урядові с. Катеринівка та м. Попасна (64 км та 69 км на північний захід від Луганська відповідно) із жодної сторони через наявність на дорозі протитанкових загороджень та мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із жодного боку. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили Місії, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. На південь від моста озброєний член «ЛНР» сказав те саме. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовець ЗСУ на місці розміщення відведеного важкого озброєння вимагав, щоб члени патруля Місії показали план патрулювання, свої національні паспорти та письмовий дозвіл від місцевого військового командування. Він відмовив спостерігачам у доступі після того, як вони відмовилися виконати цю вимогу. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Військовослужбовці ЗСУ відмовили спостерігачам у доступі до місця розміщення відведеного важкого озброєння, посилаючись на відсутність їхнього командира.
  • На блокпості «ЛНР» у підконтрольному «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі не змогли проїхати в напрямку ріки Сіверський Донець через наявність на дорозі саморобних загороджень з гілок дерев і попереджувального знаку по мінну небезпеку. СММ поінформувала про це СЦКК.

Інші перешкоди:

  • У підконтрольних «ЛНР» Байрачках до членів патруля Місії наблизився чоловік у камуфляжному одязі з нашивкою «ДНР» та почав кричати. Невдовзі після цього він дістав автомат зі свого автомобіля, запаркованого неподалік, і продовжив голосно кричати на спостерігачів, постійно тримаючи пальця на спусковому гачку автомата. Після цієї розмови з членами патруля СММ він поїхав геть. Патруль покинув цей район і поінформував про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *