Новини із зони АТО

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій (у тому числі майже 1 600 вибухів) і Луганській областях (169 вибухів), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом. Більшість порушень режиму припинення вогню, у тому числі застосування танків, артилерії і мінометів, так само сталася в районі Світлодарська і Дебальцевого. Місія продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського і знов мала обмежений доступ на цих ділянках*. По обидва боки лінії зіткнення спостерігачі зафіксували наявність забороненого озброєння, розташованого з порушенням відповідних ліній відведення. СММ уточнювала повідомлення про інцидент, що стався на іудейському цвинтарі в Умані.

СММ констатувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню[1] в Донецькій області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (приблизно 1 600 вибухів супроти близько 730). Більшість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в районах навколо Світлодарська і Дебальцевого (57 та 58 км на північний схід від Донецька відповідно).

Увечері 20 грудня в підконтрольному урядові м. Світлодарськ спостерігачі чули 66 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських установок калібру 122 мм, 29 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм, 24 вибухи, оцінені як танкові постріли і 22 вибухи, оцінені як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) за 2–5 км на північ, північний схід, південний схід, південно-південний схід і південь. Протягом дня 21 грудня члени патруля Місії чули 497 вибухів невизначеного походження, 120 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських установок калібру 122 мм, 113 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм, 88 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських установок калібру 152 мм, 14 вибухів, оцінених як постріли з танків (невстановленого типу), і 96 вибухів, оцінених як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або гармати бойової машини піхоти (БМП-1, 73 мм) за 1–8 км на північ, північний схід, південно-південний схід, південь і південний захід від своє позиції. У період між 12:20 і 12:40 спостерігачі бачили чорний дим на відстані 1,5 км на південь.

Перебуваючи 21 грудня в підконтрольному «ДНР» Дебальцевому, СММ чула 252 вибухи, оцінені як постріли з артилерії (невстановленого калібру), 76 вибухів, оцінених як постріли з мінометів (невстановленого калібру), і 65 вибухів невизначеного походження (п’ять з яких було оцінено як постріли) — усі за 1–15 км на північний схід і північний захід. Перебуваючи за 3 км на північний схід від Дебальцевого, члени патруля Місії зафіксували сім вибухів, оцінених як постріли приблизно за 5 км на захід.

Протягом дня СММ підтримувала постійний зв’язок із представниками Збройних сил України (ЗСУ) та Збройних сил Російської Федерації (ЗС РФ) зі Спільного центру з контролю та координації (СЦКК) для налагодження діалогу та підтримки СЦКК у сприянні забезпеченню дотримання режиму припинення вогню. У СЦКК повідомили Місії, що вони підтримують зв’язок із силами та формуваннями і зробили понад двадцять спроб відновити дотримання режиму припинення вогню.

У ніч з 20 на 21 грудня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала шість вибухів невизначеного походження, 78 снарядів невстановленого типу (44 з яких пролітали з півдня на північ і 34 — з півночі на південь) і 13 трасуючих снарядів (десять з півдня на північ і три з півночі на південь), одну освітлювальну ракету й один вибух у повітрі, починаючи з одного снаряда невстановленого типу, випущеного з півночі на південь, — усі на відстані 3–8 км на східно-південний схід і південний схід від місця розташування камери. Перебуваючи 21 грудня в Авдіївці, члени патруля Місії чули п’ять вибухів невизначеного походження, вісім вибухів, оцінених як розриви снарядів із системи озброєння невстановленого типу, і вісім черг із великокаліберного кулемета за 1–4 км на південний схід і південно-південний схід від своєї позиції. Того ж дня камера СММ зафіксувала три вибухи, оцінені як розриви снарядів із системи озброєння невстановленого типу, 13 снарядів невстановленого типу, випущених з північного сходу на південний захід, й один вибух у повітрі. Почалася ця вогнева активність з одного вибуху, оціненого як удар з озброєння невстановленого типу, а усі епізоди вогневої активності сталися за 4–5 км на східно-південний схід.

У підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 36 вибухів невизначеного походження, а також перехресний вогонь і численні постріли з великокаліберного кулемета і стрілецької зброї, принаймні в одному випадку упродовж близько 10 хвилин. Усі зазначені епізоди вогневої активності сталися на відстані 3–8 км на південь, південно-південний захід, південний захід, захід, західно-північний захід і північний захід від позиції СММ.

У ніч з 20 на 21 грудня камера СММ, розташована на підконтрольній «ДНР» шахті «Октябрська» (9 км на північний захід від центру Донецька), зафіксувала 57 вибухів невизначеного походження, дві освітлювальні ракети, 63 трасуючі снаряди (49 з яких пролітали з півночі на південь і 14 — з півдня на північ), а також 13 снарядів невстановленого типу (12 з півночі на південь й один з півдня на північ), починаючи з одного снаряда невстановленого типу, випущеного з півдня на північ. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на відстані 6–10 км на північний схід від місця розташування камери. Наступного дня ця камера зафіксувала 80 трасуючих снарядів, випущених із заходу на схід, сім снарядів невстановленого типу із заходу на схід й одну освітлювальну ракету. Вогнева активність почалася 35 трасуючими снарядами, а усі її епізоди були зафіксовані на відстані 7–10 км на північний схід від місця, де встановлена камера.

У ніч з 20 на 21 грудня камера СММ у с. Широкине (20 км на схід від Маріуполя) зафіксувала п’ять вибухів невизначеного походження і шість вибухів, оцінених як розриви, 51 трасуючий снаряд, випущений із заходу на схід, і 20 активно-реактивних снарядів, випущених із заходу на схід, починаючи з одного активно-реактивного снаряда, випущеного із заходу на схід. Усі ці епізоди вогневої активності сталися на невстановленій відстані на північ. Наступного дня камера СММ зафіксувала перестрілку, яка розпочалася двома активно-реактивними снарядами, випущеними з північного заходу на південний схід, після яких було зафіксовано 27 трасуючих снарядів (18 з яких було випущено зі сходу на захід, сім — з північного заходу на південний схід і два — із заходу на схід). Усі ці епізоди сталися на невстановленій відстані на північ і північний схід.

У Луганській області Місія зафіксувала більшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню, у тому числі 169 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (49 пострілів). Перебуваючи приблизно за 1,5 км на південно-південний захід від підконтрольного «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 130 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських систем та розриви артилерійських снарядів приблизно за 5 км на західно-південний захід. Перебуваючи приблизно за 3,7 км на південний захід від підконтрольного «ЛНР» м. Алмазна (55 км на захід від Луганська), спостерігачі чули 17 одночасних вибухів, оцінених як постріли з артилерійських систем та розриви артилерійських снарядів за 5–10 км на західно-південний захід. Перебуваючи за 2 км на захід від підконтрольного «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська), члени патруля Місії чули 11 вибухів від артилерійського вогню на відстані 5–10 км на південний захід.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Місія відзначила спокійну ситуацію на ділянках розведення в районі Золотого-Первомайська і Станиці Луганської.

Пізно ввечері 19 грудня камера СММ у підконтрольному «ДНР» с. Петрівське (41 км на південь від Донецька) зафіксувала вибух невизначеного походження на відстані 1–2 км на західно-південний захід (за оцінками, у межах ділянки розведення). Перебуваючи 21 грудня в підконтрольному урядові с. Богданівка (41 км на південний захід від Донецька), команда СММ чула вибух невизначеного походження на невстановленій відстані на північний захід і три черги зі стрілецької зброї на відстані 4 км на північний схід від своєї позиції (за оцінками, уся ця вогнева активність відбулася за межами ділянки розведення).

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

Безпілотний літальний міні-апарат (БПЛА) СММ зафіксував вогонь з трьох мінометів поблизу підконтрольного «ДНР» с. Новогригорівка (61 км на північний схід від Донецька), що є порушенням відповідних ліній відведення. Неподалік підконтрольного «ЛНР» смт Глибокий (55 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили самохідну гаубицю (2С1 «Гвоздика», 122 мм), буксирувану вантажівкою в північно-східному напрямку. У підконтрольних урядові районах члени патруля Місії зафіксували танк (T-80) на причіп-платформі, що рухалася неподалік Світлодарська автошляхом М-03 на південний схід у напрямку Дебальцевого; чотири самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм), які стояли неподалік с. Вершина (63 км на північний схід від Донецька); а також два міномети (120 мм) у с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя).

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання спостерігачі зафіксували зенітно-ракетний комплекс (9К37) неподалік підконтрольного урядові с. Верхньокам’янка (84 км на північний захід від Луганська).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних уряду районах СММ зафіксувала дев’ять одиниць буксируваної артилерії (2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм). Місія констатувала відсутність 21 одиниці буксируваної артилерії (2А36 «Гіацинт-Б», 152 мм, з яких шість відсутні починаючи з 21 липня, шість — з 18 серпня, шість — з 12 жовтня, а відсутність ще трьох вперше зареєстровано 30 листопада).

СММ зафіксувала бойові броньовані машини, зенітну установку та іншу військову техніку[2] в зоні безпеки. У Луганську спостерігачі бачили вантажівку зі встановленою на ній зенітною установкою (ЗУ-23, 23 мм). Неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Світле (11 км на північ від Луганська) спостерігачі зафіксували бронетранспортер (БТР-80) та вантажівку військового типу, що рухалися на південь. Поблизу підконтрольного «ДНР» м. Дебальцеве (58 км на північний схід від Донецька) члени патруля бачили, як три вантажівки військового типу рухалися на південь від підконтрольного «ДНР» с. Новогригорівка (61 км на північний схід від Донецька) у напрямку Дебальцевого. Невдовзі після цього члени патруля Місії побачили дві вантажівки військового типу, що рухалися від Дебальцевого у напрямку Новогригорівки. На одній з вантажівок їхали чоловіки в камуфляжному одязі.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували три БМП-2 неподалік с. Райгородка (34 км на північний захід від Луганська) і три MT-ЛБ біля с. Войтове (33 км на північний захід від Луганська).

СММ стежить за ситуацією, в якій перебуває цивільне населення, що проживає в районах уздовж лінії зіткнення. У с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська) члени патруля Місії розмовляли з літньою жінкою, яка розповіла, що нещодавно в неї стався інсульт, але вона не змогла проїхати через блокпост у підконтрольному «ЛНР» с-щі Молодіжне (63 км на захід від Луганська), щоб дістатися до лікарні в підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська). При взаємодії з СЦКК спостерігачі СММ сприяли налагодженню діалогу між ЗСУ та озброєними членами «ЛНР» для забезпечення дотримання режиму припинення вогню, щоб дати можливість мирним жителям перетинати блокпост на автомобілях, оскільки наразі цивільне населення Новоолександрівки може перетинати блокпост тільки пішки або на велосипедах.

СММ продовжила сприяти дотриманню режиму припинення вогню і здійснювати його моніторинг для забезпечення проведення ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення при загальній координації з боку СЦКК. У підконтрольному урядові смт Північне (колишня назва — смт Кірове, 44 км на північний схід від Донецька) та підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії здійснювали моніторинг ремонтних робіт на пошкоджених внаслідок обстрілу водопроводі та лініях електропередачі, які проходять через лінію зіткнення. По цьому водогоні постачається вода в Горлівку. Робітники компанії «Вода Донбасу» розповіли спостерігачам, що трубопровід у непідконтрольних уряду районах відремонтовано, але на підконтрольному урядові боці треба ще виконати додаткові роботи, які можуть затягнутися через наявність мін та труднощі з розмінуванням у снігових умовах. Спостерігачі чули три вибухи невизначеного походження за 6–7 км на схід від своєї позиції в Північному.

Представник Попаснянського водоканалу повідомив спостерігачам, що на місці вже працює ремонтна бригада, яка прибула туди для ремонту водопроводу діаметром 1200 мм, розташованого в підконтрольному урядові Золотому, а також зазначив, що, за його оцінками, роботи триватимуть увесь тиждень. Також представник залізниці повідомив СММ, що відбувається ремонт рейкового полотна поблизу підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) і що ремонтні роботи, ймовірно, триватимуть до кінця тижня.

СММ уточнювала повідомлення про інцидент, що стався на могилі духовного лідера хасидського іудаїзму. В Умані (211 км на південь від Києва), всередині комплексу з могилою хасидського духовного лідера раббі Нахмана, спостерігачі бачили сліди червоної фарби на підлозі та килимі в тому ж приміщені, де розташована сама гробниця. Виконавчий директор комплексу повідомив СММ, що посеред ночі 21 грудня на трьох віруючих, які перебували біля могили, напали два чоловіки, застосувавши сльозогінний газ. Він додав, що на стіл поряд з гробницею нападники поклали свинячу голову із зображеною на ній свастикою, а на підлозі розлили червону фарбу. За його словами, ця подія була провокацією. Речник Уманського відділення поліції повідомив спостерігачам, що жодної особи не заарештовано, але в поліції створено оперативно-слідчу групу для розслідування цієї справи.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль Місії не зміг проїхати далі на захід від пам’ятника князю Ігорю, розташованого на південь від мосту в Станиці Луганській, через те, що дорога була перекрита дерев’яною колодою та протитанковим загородженням, а також через можливу наявність мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Члени патруля Місії не змогли дістатися до місця поблизу залізниці на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного урядові боку. Офіцер ЗСУ при СЦКК повідомив СММ, що цей район не було розміновано.
  • Члени патруля Місії не змогли скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєний член «ЛНР» сказав, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через загрозу від мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде на захід до ділянки розведення, не було розміновано. Патруль СММ не зміг проїхати цією дорогою через мінну небезпеку та брак гарантій безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати на схід у напрямку Петрівського, оскільки офіцер ЗСУ при СЦКК підтвердив, що на дорозі на північ від ділянки розведення є міни.
  • Патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними урядові с. Катеринівка та м. Попасна (64 км та 69 км на північний захід від Луганська відповідно) із жодного боку через наявність протитанкових загороджень на дорозі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із жодного боку. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. На південь від мосту озброєний член «ЛНР» сказав спостерігачам те саме. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ЛНР» с. Жовте (17 км на північний захід від Луганська) спостерігачі не змогли проїхати в напрямку річки Сіверський Донець, оскільки дорогу було перекрито саморобною загорожею з гілок дерев та покажчиками наявності мін, а також через встановлений там попереджувальний знак мінної небезпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному урядові с. Сопине (16 км на схід від Маріуполя) військові ЗСУ не пропустили членів патруля Місії до ділянки, де вони могли бачити два міномети (120 мм).





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *