Що зафіксували міжнародні спостерігачі на окупованій території?

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

У Донецькій та Луганській областях СММ констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, зафіксувавши приблизно 730 вибухів у Донецькій області. Більшість порушень режиму припинення вогню, у тому числі застосування реактивних систем залпового вогню, артилерії і мінометів, сталася в районі Світлодарська, Дебальцевого і Горлівки. Спостерігачі уточнювали повідомлення про обстріли в Саханці й Калиновому. СММ продовжила здійснювати моніторинг на трьох ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського і знов мала обмежений доступ на всіх трьох ділянках*. По обидва боки лінії зіткнення Місія зафіксувала наявність забороненого озброєння, розташованого з порушенням відповідних ліній відведення. Спостерігачі здійснювали моніторинг на прикордонному пункті пропуску, який наразі не контролюється урядом у Луганській області. СММ спостерігала за мирними масовими зібраннями в Києві та Івано-Франківську.

Місія констатувала зменшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню[1] в Донецькій області, зафіксувавши, у тому числі, приблизно 730 вибухів, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано близько 1 000 вибухів. Більшість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в районах навколо Світлодарська, Дебальцевого і Горлівки (57, 58 і 39 км на північний схід від Донецька відповідно).

Увечері 19 грудня, перебуваючи в підконтрольному урядові Світлодарську, упродовж 22 хвилин СММ чула 71 вибух, що їх спостерігачі оцінили як постріли з артилерійських установок калібру 152 мм за 6 км на південний схід і за 5 км на південь від своєї позиції. Перебуваючи вранці 20 грудня на тій самій позиції, спостерігачі чули 70 вибухів, оцінених як постріли з артилерійських установок калібру 152 мм за 5–6 км на північний захід, північ і північний схід, чотири вибухи, оцінені як танкові постріли за 3–5 км на південний схід, 39 вибухів, оцінених як розриви мінометних мін калібру 120 мм за 3–5 км на південний захід і південний схід, а також 64 вибухи, оцінені як постріли з безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) або 73-мм гармати бойової машини піхоти (БМП-1) за 3–5 км на південь. Увечері того ж дня спостерігачі чули 45 вибухів, які вони оцінили як постріли з артилерії калібром 122 мм за 4–5 км на південний схід.

Увечері 19 грудня, перебуваючи в підконтрольному «ДНР» Дебальцевому, упродовж години спостерігачі чули 133 вибухи невизначеного походження за 8–15 км на північний захід. З тієї ж позиції уранці 20 грудня СММ чула 27 вибухів невизначеного походження за 5–7 км на північно-північний захід і північ. У підконтрольному «ДНР» м. Вуглегірськ (49 км на північний схід від Донецька) члени патруля Місії чули 173 вибухи невизначеного походження за 6–10 км на північно-північний захід і 19 вибухів невизначеного походження за 6–8 км на північний схід від своєї позиції.

Увечері 19 грудня, перебуваючи в підконтрольній «ДНР» Горлівці, спостерігачі чули сім вибухів невизначеного походження за 5–10 км на північний захід й один вибух невизначеного походження за 5–10 км на південний захід. Упродовж дня 20 грудня, патрулюючи на північно-східній околиці Горлівки, СММ чула два залпи з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), 40 вибухів артилерійських снарядів калібру 152 мм, а також вісім вибухів невизначеного походження за 5–10 км на східно-південний схід. У підконтрольному урядові с-щі Майорськ (45 км на північний схід від Донецька) спостерігачі чули шість вибухів, оцінених як вогонь з міномета калібру 120 мм за 5 км на схід від своєї позиції.

Перебуваючи в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) протягом більше чотирьох годин, члени патруля Місії чули чотири черги зі стрілецької зброї за 2–3 км на північний захід від своєї позиції. У другій половині дня 20 грудня камера СММ у підконтрольному урядові м. Авдіївка (17 км на північ від Донецька) зафіксувала 68 снарядів невстановленого типу (з них 58 випущено із заходу на схід і 10 — зі сходу на захід). Ця вогнева активність почалася з трьох снарядів невстановленого типу, випущених із заходу на схід — усі за 4–6 км на південний схід від місця розташування камери. Та сама камера також зафіксувала 11 вибухів, оцінених як розриви снарядів невстановленого типу, а також один вибух у повітрі за 4–6 км на південний схід від місця, де встановлена камера.

У Луганській області Місія зафіксувала меншу кількість випадків порушення режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (49 пострілів супроти одного вибуху та 58 пострілів). У підконтрольному «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) СММ чула вісім пострілів зі стрілецької зброї на невстановленій відстані на північний схід.

СММ уточнювала повідомлення про обстріли. У підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) члени патруля Місії, у присутності члена «ДНР» та офіцера Збройних сил Російської Федерації при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК), зафіксували свіжу воронку на землі за 15 м на захід від дороги (приблизно в 400 м на південь від житлового будинку) і визначили, що вона утворилася від розриву мінометної міни калібру 82 мм, випущеної з північно-західного напрямку. Член «ДНР» повідомив спостерігачам, що обстріл стався одразу після опівночі 20 грудня. У підконтрольному «ЛНР» смт Калинове (60 км на захід від Луганська) спостерігачі, у присутності озброєних чоловіків, зафіксували дві свіжі воронки в полі на відстані 100 м південніше від своєї позиції. СММ визначила, що одна воронка виникла від розриву мінометної міни калібру 82 мм, а друга — від розриву артилерійського снаряда калібру 152 мм, причому обидва снаряди були випущені із західного напрямку.

СММ продовжує здійснювати моніторинг процесу розведення сил і засобів, а також намагатися отримати необмежений доступ до ділянок розведення в районах н. п. Станиця Луганська (16 км на північний схід від Луганська), н. п. Золоте (60 км на захід від Луганська) і н. п. Петрівське (41 км на південь від Донецька), як це передбачено Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів від 21 вересня 2016 року. Доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишався обмеженим, проте спостерігачі змогли здійснити моніторинг деяких зон на цих ділянках*. Протягом звітного періоду Місія не зафіксувала проведення робіт із розмінування чи огородження вибухонебезпечних предметів на жодній з цих трьох ділянок.

Патруль СММ проїхав головною дорогою Золоте-Первомайськ на ділянці розведення з півночі на південь і назад. У підконтрольному «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська) члени патруля Місії чули 32 постріли зі стрілецької зброї на відстані 1 км на північ від своєї позиції (за оцінкою, за межами ділянки розведення).

Місія відзначила спокійну ситуацію на ділянці розведення в районі Петрівського.

СММ продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Комплексом заходів і Доповненням до нього, а також Меморандумом.

У підконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували такі порушення відповідних ліній відведення: чотири самохідні гаубиці (2С3 «Акація», 152 мм), що стояли в смт Донське (57 км на південь від Донецька); три самохідні гаубиці (2С1 «Гвоздика», 122 мм), які стояли в с. Анадоль (39 км на північ від Маріуполя); й один танк (Т-80), завантажений на причіп-платформу, яка рухалася в південно-східному напрямку поблизу Світлодарська. Спостерігачі зафіксували в підконтрольних «ЛНР» районах чотири буксирувані гаубиці (Д-20, 152 мм), причеплені відповідно до чотирьох вантажівок військового типу, які рухалися на південь у м. Брянка (46 км на південний захід від Луганська), й один танк (Т-64), завантажений на транспортер, що рухався на південний захід у с. Весела Тарасівка (17 км на захід від Луганська).

За лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання члени патруля Місії зафіксували один танк (Т-64), завантажений на тягач, який рухався на південь неподалік підконтрольного урядові с. Калинове (колишня назва — с. Калініне, 65 км на південний захід від Донецька).

Місія відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, передбаченим у повідомленні від 16 жовтня 2015 року. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала 26 самохідних гаубиць (вісімнадцять 2С1 і вісім 2С3). Члени патруля Місії зауважили відсутність однієї самохідної гаубиці (2С1, відсутня з 22 листопада 2016 року) і 20 самохідних гаубиць (2С3) (відсутність однієї вперше зафіксовано 23 березня, сімох — 22 липня і 12 — 25 листопада 2016 року).

СММ ще раз відвідала постійне місце зберігання озброєння Збройних сил України (ЗСУ), розташування якого відповідає лініям відведення. Спостерігачі зауважили, що це місце і дотепер не використовується і там відсутні 18 танків (сім Т-72 й одинадцять Т-64) і два міномети (2Б9 «Волошка», 82 мм), про відсутність яких вперше було повідомлено 17 березня 2016 року.

СММ зафіксувала наявність бойових броньованих машин і зенітні установки[2] в зоні безпеки. У підконтрольних урядові районах СММ зафіксувала одну БМП-1 й одну зенітну установку (ЗУ-23), які були повантажені на окремі вантажівки, що рухалися на північний захід поблизу с-ща Майорськ (45 км на північний схід від Донецька); дві БМП-2, що стояли поблизу Станиці Луганської (за межами ділянки розведення); одну зенітну установку (ЗУ-23), яка стояла неподалік м. Попасна (69 км на захід від Луганська). 14 грудня безпілотний літальний міні-апарат СММ зафіксував одну БРМ-1К, яка стояла в Станиці Луганській (у межах ділянки розведення). Неподалік підконтрольної «ЛНР» Брянки спостерігачі зафіксували одну зенітну установку (ЗУ-23), повантажену на вантажівку військового типу, яка рухалася в південному напрямку.

На південь від південної нульової позиції ЗСУ на мості в Станиці Луганській члени патруля Місії бачили свіжі фрагменти стабілізатора та боєголовки реактивної протитанкової гранати (РПГ-7) та численні фрагменти куль (12,7 мм). Спостерігачі визначили, що ці фрагменти було переміщено туди з іншого місця.

СММ продовжила сприяти проведенню ремонтних робіт на об’єктах життєзабезпечення та здійснювати моніторинг перебігу робіт при загальній координації з боку СЦКК. Неподалік підконтрольного урядові с. Оріхове (57 км на північний захід від Луганська) спостерігачі бачили, як працівники залізниці проводили планове техобслуговування та ремонт рейкового полотна.

Місія сприяла проведенню робіт з розмінування та спостерігала за їхнім перебігом для забезпечення проведення ремонту залізничного перегону Попасна–Мар’ївка на північ від підконтрольної урядові Попасної. П’ять робітників залізниці виконували роботи з розмінування.

СММ здійснювала моніторинг на непідконтрольній урядові ділянці кордону між Україною та Російською Федерацією. Протягом 75 хвилин на прикордонному пункті пропуску в с-щі Довжанське (84 км на південний схід від Луганська) спостерігачі бачили, як на територію України увійшли три пішоходи та в’їхали 14 цивільних автомобілів (12 з номерними знаками України і два з номерними знаками Російської Федерації), дві тентовані вантажівки (одна з номерними знаками України, а інша з номерними знаками Російської Федерації), а також два автобуси (обидва з номерними знаками України). Тим часом СММ зафіксувала, що два пішоходи, 20 цивільних автомобілів (14 з номерними знаками України і шість з номерними знаками Російської Федерації), чотири тентовані вантажівки та чотири автобуси (усі вісім з номерними знаками України) покинули територію України. Спостерігачі вперше зауважили, що пошкоджений дах споруди прикордонного пункту пропуску був демонтований.

СММ спостерігала за масовими зібраннями, що відбувалися в Києві. Перед будівлею на вул. Грушевського члени патруля Місії бачили зібрання зі 100 осіб (переважно літніх чоловіків), які вимагали підвищення пенсій для працівників служби безпеки у відставці. На місці подій було близько 30 поліцейських і бійців Національної гвардії. Перед будівлею Київською міської ради спостерігачі бачили зібрання зі 120–150 чоловіків (переважно середнього віку), вдягнених у зелено-жовті жилети з надписом «Укрвторресурс». Близько о 10:40 під’їхали чотири вантажівки, з яких приблизно 30–40 осіб вивантажили багато великих мішків зі сміттям та поклали їх у два ряди перед будівлею міськради. Приблизно об 11:00 кількість людей, що брали участь у зібранні, збільшилася до 250 осіб. На місці подій були присутні приблизно 80 поліцейських, а неподалік були запарковані 12 поліцейських машин. Перед будівлею Верховної Ради СММ бачила зібрання з приблизно 300 осіб (переважно літніх чоловіків). Один з учасників розповів спостерігачам, що метою демонстрації є захист прав пенсіонерів. О 12:30 приблизно 100 учасників перемістилися на Майдан Незалежності, де вони тимчасово перекрили вул. Хрещатик. Через півтори години протестувальники повернулися до будівлі Верховної Ради. Під час демонстрації на місці подій перебували від 50 до 100 поліцейських і бійців Національної гвардії.

В Івано-Франківську члени патруля Місії бачили масове зібрання зі 150 осіб (переважно чоловіків віком понад 45 років), які зібралися перед будівлею Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області. Один з учасників розповів спостерігачам, що вони є колишніми співробітниками правоохоронних органів і вийшли з протестом проти того, що після реформ у поліції вони мають низькі пенсії та втратили пільги. Усі масові зібрання пройшли мирно.

СММ продовжує стежити за ситуацією в Херсоні, Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі й Чернівцях.

*Обмеження свободи пересування та інші перешкоди у виконанні мандата СММ

Робота з моніторингу та свобода пересування СММ обмежені загрозами у сфері безпеки, включаючи ризики, пов’язані з наявністю мін і боєприпасів, що не розірвалися, а також іншими перешкодами, які щодня змінюються. Мандат СММ передбачає вільний і безпечний доступ по всій Україні. Усі підписанти Комплексу заходів погодилися з необхідністю вільного та безпечного доступу, а також із тим, що обмеження свободи пересування СММ є порушенням і що на такі порушення необхідно швидко реагувати. Вони також дійшли згоди, що СЦКК повинен сприяти такому реагуванню та здійснювати загальну координацію робіт з розмінування.

Заборона доступу:

  • Патруль Місії не зміг проїхати далі на південь дорогою, що веде до річки Сіверський Донець (у межах ділянки розведення), від урядового блокпоста на північ від мосту в Станиці Луганській, оскільки присутні на блокпості військові ЗСУ не змогли гарантувати спостерігачам безпеку через наявність в цьому районі мін. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії побачив попереджувальний знак про мінну небезпеку на південний схід від блокпоста «ЛНР» на південь від мосту в Станиці Луганській і через це не зміг проїхати на схід до дачного масиву (у межах ділянки розведення). Озброєні чоловіки на блокпості «ЛНР» повідомили спостерігачам, що цей район не було розміновано. Спостерігачі не змогли проїхати далі у східному напрямку. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Патруль Місії не зміг проїхати далі на захід від пам’ятника князю Ігорю на південь від мосту в Станиці Луганській, оскільки спостерігачі побачили на дорозі попереджувальний знак про мінну небезпеку. Присутні там озброєні чоловіки повідомили СММ про можливу наявність у цьому районі мін і боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Члени патруля Місії не змогли скористатися дорогами другорядного значення на ділянці розведення в районі Золотого-Первомайська з підконтрольного «ЛНР» боку. Озброєний член «ЛНР» сказав, що вони не можуть гарантувати безпеку спостерігачам через загрозу від мін та боєприпасів, що не вибухнули. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У підконтрольному «ДНР» Петрівському спостерігачі зауважили, що дорогу, яка веде на захід до ділянки розведення, не було розміновано. Патруль СММ не зміг проїхати цією дорогою через мінну небезпеку та брак гарантій безпеки. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • У двох окремих випадках патруль Місії не зміг проїхати дорогою між підконтрольними уряду с. Катеринівка та м. Попасна (64 км та 69 км на північний захід від Луганська відповідно) із жодної сторони через наявність протитанкових загороджень на дорозі. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • Спостерігачам не дозволили проїхати через міст, розташований у підконтрольному урядові м. Щастя (20 км на північ від Луганська), із жодного боку. На північ від мосту військовослужбовці ЗСУ повідомили СММ, що в цьому районі можуть бути міни або боєприпаси, що не вибухнули. На південь від мосту озброєний член «ЛНР» сказав спостерігачам те саме. СММ поінформувала про це СЦКК.
  • На блокпості «ЛНР» неподалік підконтрольного «ЛНР» с. Веселогорівка (64 км на захід від Луганська) озброєні чоловіки не пропустили патруль СММ до населеного пункту, пояснюючи це тим, що вони отримали від свого «керівництва» наказ не пропускати патрулі Місії. СММ поінформувала про це СЦКК.





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *